ciąża a praca
-
hej dziewczyny nie wiem czy jest tu taki wątek już, ale założyłam nowy, dla pewności ;p mianowicie chodzi o to, ze teraz prawo pracy chroni nas dopiero od 3 miesiąca, a jeśli któraś z nas boi się o fasolkę? co robić i jak robić żeby było dobrze? liczę na odzew!! i pozdrawiam czerwcowo - lipcowe mamusie
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyJeśli przyniesiesz l4 to muszą Ci umowę przedłużyć do daty porodu, nie wiem czy same zaświadczenie od lekarza wystarczy czy musi być to ciążowe l4. Bo przecież jak jesteś na l4 nie mogą Cie zwolnić, nawet jak jesteś na l4 od lekarza rodzinnego ;p
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 października 2015, 18:38
-
Tak ale przed końcem trzeciego miesiąca maja takie prawo zeby nie przedłużyć mi umowy, no chyba ze jestem w błędzie. Boje sie trochę mowić od razu bo zródło finansów bedzie tym bardziej potrzebne a ze pracuje w sklepie to muszę bardzo uważać na fasolkę..
-
nick nieaktualny
-
Jeśli koniec umowy przypada na termin wcześniejszy niż koniec 3mc pracodawca nie ma obowiązku przedłużyć umowy nawet jeśli pracownik przebywa wtedy na l4. Po 3mc umowa automatycznie zostaje przedłużona do dnia porodu a macierzyński załatwia się w ZUS i jest normalnie płacony.
Redhotka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyja od razu poszłam na l4 bo na początku wylądowałam w szpitalu, no ale byłam już po 3 miesiącach próbnych i 3 miesiącach umowy którą mam do końca maja 2017.
a jacy są Twoi szefowie? jeśli są wporzo to jeśli im powiesz to może Ci umowę przedłuża? -
Raczej niezbyt było by im to na rękę tym bardziej ze dopiero kończy mi sie umowa na okres próbny. Wszystko bedzie zależało od tego co powie mi lekarz jeśli wszystko bedzie w porządku doczekam chwile i powiem im za jakieś 2 tyg w miedzy czasie wybiorę swój urlop zaległy
-
pogodynka172203 wrote:Czyli , o ciazy najpewniej jest powiedzieć po 3 miesiącu ciazy?
Nie ma znaczenia kiedy powiesz, wazne jest kiedy uplywa 3 msc wzgledem konca umowy
Tyle, ze umowa na okres probny a na czas okreslony to 2 rozne rzeczy
Proponuje udac sie do jakiejs zaprzyjaznionej kadrowej
http://www.infor.pl/prawo/praca/umowa-o-prace/321968,Ciaza-podczas-okresu-probnego.html -
na razie nic nie mów. jak dostaniesz nową umowę to możesz dopiero myśleć o L4. nie wiem jak to jest do końca przy tzw nowej umowie ale musisz pracować co najmniej 30 dni by mieć potrącone składki chorobowe. mówie nie wiem jak to jest czy 2 umowa liczy się jako przedłużenie pierwszej czy jako zupełnie nowa. czysto teoretycznie nawet przy podpisaniu nowej umowy a przed końcem I trymestru czyli 12 tc pracodawca ma prawo cię zwolnić. raczej tego nie robią ale mogą.
ja też jestem w patowej sytuacji bo jestem od września na stażu z UP. staż mi się kończy na koniec lutego i pracodawca musi mnie zatrudnić na min. 3 m-ce. od marca muszę jeszcze pracować ten miesiąc żeby mieć opłacone składki chorobowe i mogę iść na L4. czyli na ostatnie 3 miesiące ciąży. -
Ja generalnie chce pracować jeśli bede tylko mogła, tylko chodzi mi o zaświadczenie od lekarza zeby nie dźwigać. A boje sie że jak to zobaczą to mnie wywala.. UP rządzi sie swoimi prawami, tam normalnie możesz iść na l4 i ńie mogą cie zwolńic, bo twój pracodawca przez cały staż dostawał na ciebie kasę i niestety musi ci zapłacić bez względu na zwolnienie.
-
tak, wiem że mogę iść na l4 ale wtedy pracodawca nie ma obowiązku mnie zatrudnić po stażu i nie należy mi się urlop rodzicielski. i tu jest pies pogrzebany. a ty jak chcesz pracować to dobrze. to narazie może załatw sobie od lekarza rodzinnego jakieś zaświadczenie że ze względów zdrowotnych (kręgosłup) nie możesz nic dźwigać. wyjaśnij mu sytuację i powiedz prawdę jak jest. a później dopiero jak będzie trzeba jakieś l4 ciążowe.
Redhotka lubi tę wiadomość
-
Ja mam umowę na okres próbny do końca grudnia.Jestem w trzecim miesiącu ciąży. Pytałam znajomej,która jest radcą prawnym. Dowiedziałam się że jeżeli zgłoszę ciążę po zakończeniu 3 miesiąca ciąży to muszą mi tą umowę przedłużyć do dnia porodu.A jeśli ktoś jest na umowie zlecenie,o dzieło lub próbnej nie przekraczającej 1 miesiąca i 1 dnia to niestety prawo takich kobiet nie chroni.
-
nick nieaktualnyAnia:) wrote:A ja słyszałam że pracownik w ciąży jest chroniony od początku. Jeśli lekarz potwierdzi ciążę juz możesz iść na l4.
Mona_M lubi tę wiadomość
-