Ciąża a umowa na czas określony
-
Cześć dziewczyny! W związku z początkiem ciąży, a niepewną sytuacją w pracy liczę na to, że rozwiejecie kilka moich wątpliwości i udzielicie rad.
-Umowa na czas określony do końca lutego. Czy w takiej sytuacji umowa zostaje przedłużona do dnia porodu? Czy mam stawić się na takie przedłużenie umowy?
-Czy pracodawca może zlikwidować moje stanowisko pracy i tym samym nie przedłużyć mi umowy?
-Czy w takiej sytuacji należy się zasiłek macierzyński z ZUSu? W jakiej wysokości jest on liczony? Czy należy się też zasiłek rodzicielski (20 plus 42 tyg.)?
-Czy zasiłek macierzyński jest wypłacony na podstawie średnich wynagrodzeń z 12 miesięcy, ale jeśli byłam na L4 to moja podstawa liczy się do tej podstawy czy już nie?
-Czy średnia ta zmienia się co miesiąc? Jeśli, np. wcześniej pracowało się u innego pracodawcy i tam pensja była niższa to czy co miesiąc podstawa zasiłku wyliczana jest znów od 12 wynagrodzeń?
-Jestem zapisana do ubezpieczenia grupowego w pracy. Jeśli umowa zostanie przedłużona do dnia porodu to mogę wnioskować o wypłatę kwoty?
-Czy inne L4 w trakcie roku dolicza się do L4 ciążowego?
-Skąd pracodawca będzie wiedział do którego momentu przedłużyć moją umowę?
Dziękuję za udzielone odpowiedzi. -
1. Umowa przedłużana jest do dnia porodu. Jest przedłużana automatycznie, nic nie podpisujesz. Musisz poinformować o tym pracodawcę.
2. Nie wiem dokładnie, więc nie będę się wypowiadać.
3. Tak, w dniu porodu jesteś zatrudniona, więc nabywasz prawo do zasiłku. Na infolinii ZUSu konsultanci to naprawdę fajnie wytłumaczą. 😊
4. Z tego co kojarzę liczy się z podstawy sprzed zwolnienia lekarskiego. Z tej wartości, z której został wyliczony zasiłek chorobowy.
5. Średnia liczy się tylko od aktualnego pracodawcy. Jeśli pracujesz krócej to z krótszego okresu.
6. Przeczytaj warunki ubezpieczenia.
7. Tutaj musisz poczytać o zasadach wypłacania zasiłku chorobowego.
8. Ginekolog może wystawić Ci zaświadczenie z datą planowanego porodu. Wiadomo - pracodawcy dasz znać kiedy urodziłaś.
🙋🏼♀️
IO, PCOS
HyCoSy - ✅
Kariotyp - ✅
Regularne cykle, własne owulacje
🙋🏼
Obniżone parametry nasienia
Kariotyp - ✅
3x inseminacja
28.06.2024 - rozpoczęcie stymulacji
10.07.2024 - punkcja, 14 komórek, 10 dojrzałych, zapłodniono 6, w 5 dobie 5 zarodków.
15.07.2024 - podany zarodek 4.1.1 i 4x ❄️
23.07. beta - 28,2
25.07. beta - 64,42
27.07. beta - 166, progesteron 42
29.07. beta - 315
31.07. beta - 676, progesteron 48
03.08. beta - 1803
06.08. beta - 3799
09.08. USG - zarodek 🥰 -
A czy miała może któraś z Was sytuacje by będąc wcześniej na długim l4 dowiedzieć się o ciąży i bez powrotu do pracy na jeden dzień przejsc na l4 ciążowe a następnie na świadczenie rehabilitacyjne będąc na umowie do dnia porodu? Czy w takiej sytuacji zasiłek macierzyński z ZUS przysługuje?
-
Oliwia_ wrote:A czy miała może któraś z Was sytuacje by będąc wcześniej na długim l4 dowiedzieć się o ciąży i bez powrotu do pracy na jeden dzień przejsc na l4 ciążowe a następnie na świadczenie rehabilitacyjne będąc na umowie do dnia porodu? Czy w takiej sytuacji zasiłek macierzyński z ZUS przysługuje?
Teraz żeby otworzył się nowy okres zasiłkowy trzeba być zdolnym do pracy przez minimum 60 dni. Jeśli w dalszym ciągu jesteś zatrudniona i kończy Ci się okres zasiłkowy 270 dni niezdolności do pracy to jeśli w dalszym ciągu nie jesteś zdolna do pracy najlepiej złożyć wniosek o świadczenie rehabilitacyjne (najlepiej 6 tygodni przed upływem 270 dni ze względu na to, że procedura w ZUS trochę trwa).
Jeśli Twoja umowa została przedłużona tylko do dnia porodu to płatnikiem zasiłku macierzyńskiego będzie ZUS (żeby umowa na czas określony została przedłużona do dnia porodu trzeba być minimum w 12 tygodniu)
ale najlepiej dowiedzieć się jeszcze wszystkiego w swoim oddziale ZUS lub zadzwonić na infolinię żeby się upewnić co i jak. Pracownicy są na prawdę pomocni i udzielą informacji. -