SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża, L4 i zasiłek macierzyński na JDG
Odpowiedz

Ciąża, L4 i zasiłek macierzyński na JDG

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Angela009 Debiutantka

Wysłany: 13 stycznia, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,
    mam bardzo ważne pytanie. Czy któraś z Was prowadzi jednoosobową działalność gospodarczą i może mi pomóc? Jestem w piątym miesiącu ciąży, od lutego będę musiała iść na L4. Opłacałam składki na ubezpieczenie chorobowe, więc przysługuje mi zasiłek macierzyński i L4. Tylko teraz pytanie: czy jeśli przejdę na L4 i nie będą odprowadzać składki chorobowej, nie stracę prawa do zasiłku macierzyńskiego?
    Co mam zrobić z działalnością - podobno nie mogę jej zawiesić, bo wtedy zasiłek macierzyński nie będzie przysługiwał. Czytam w internecie sprzeczne informacje, głowa mi od tego pęka i strasznie mnie stresuje ta kwestia :/ Moja księgowa sama się wydaje lekko zagubiona.
    Proszę o radę!

• Angela009 Debiutantka

Wysłany: 13 stycznia, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przepraszam za podwójny temat, przypadkowo dodało się dwa razy

• Locus Autorytet

Wysłany: 13 stycznia, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela009 wrote:
    Cześć dziewczyny,
    mam bardzo ważne pytanie. Czy któraś z Was prowadzi jednoosobową działalność gospodarczą i może mi pomóc? Jestem w piątym miesiącu ciąży, od lutego będę musiała iść na L4. Opłacałam składki na ubezpieczenie chorobowe, więc przysługuje mi zasiłek macierzyński i L4. Tylko teraz pytanie: czy jeśli przejdę na L4 i nie będą odprowadzać składki chorobowej, nie stracę prawa do zasiłku macierzyńskiego?
    Co mam zrobić z działalnością - podobno nie mogę jej zawiesić, bo wtedy zasiłek macierzyński nie będzie przysługiwał. Czytam w internecie sprzeczne informacje, głowa mi od tego pęka i strasznie mnie stresuje ta kwestia :/ Moja księgowa sama się wydaje lekko zagubiona.
    Proszę o radę!
    Na L4 składka chorobowa nadal płatna. Reszty się nie płaci. Trzeba to przeliczyć (mi to ogarnia księgowa)

👫🏻 93&94 👩‍❤️‍💋‍👨 2013
    🐈‍⬛🐈‍⬛🐈‍⬛🦮

🧒🏼 L. 05.2020 AuADHD 🤰
    💔💔💔💔01, 02, 07, 09.2025 biochem

Podejrzenie niedomogi lutealnej (8dpo prog 11, E2 67); DHEAS ⬇️; nasienie ✅, AMH 3,91 ✅, trombofilia ✅, homocysteina ✅
    10.2025 badania immunologiczne, NK 14,5% ⬆️,Th ⬇️, białko S ⬆️, cross match 62%‼️⚠️

07.11.2025 dr Jarosz konsultacja pierwszorazowa ➡️ KIR, HLA-C, biopsja endometrium ⌛️
    18.11.2025 kwalifikacja invitro
    12.2025 wizyta 9-12dc ocena endometrium - odwołana ✋
    30.11 ⏸️
    01.12 beta 169 E2 169 prog 15,3
    03.12 beta 464 E2 202 prog 13,4
    12.12 USG ginekolog ♥️ CRL 2,5mm 5+5
    07.01 🩸NIPT + 🩸PAPPA ⌛️
    12.01 CRL 3,80 cm 10+4 ♥️
    19.01. prenatalne ⌛️
    13.02 kontrola ⌛️

preg.png
  • Angela009 Debiutantka

Wysłany: 13 stycznia, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chorobowa? A nie zdrowotna?

• Rzelka Autorytet

Wysłany: 13 stycznia, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela009 wrote:
    Cześć dziewczyny,
    Proszę o radę!
    U mnie było tak:
    Na zwolnienie przeszłam 1 sierpnia, do szpitala 30 sierpnia, urodziłam 31 sierpnia, wyszłam ze szpitala 4 września. Zawieszenie działalności zgłosiłam od 1 września. Zasiłek chorobowy dostałam, macierzyński otrzymuję.
    Najważniejsze, żebyś nie zawieszała działalności przed porodem, bo wtedy nie dostaniesz macierzyńskiego.

Starania od marca 2022.
    W klinice od lutego 2023
    USG 🆗
    Owulacje obecne 🆗
    Hormony 🆗, poza TSH 4,2 -> Euthyrox 25 -> 1,4 -> 2,18
    HyCoSy - podejrzenie zwężenia prawego jajowodu
    Laparoskopia 🆗
    12 mscy stymulacji Lamettą bez efektu
    Ovitrelle, Duphaston, Utrogestan - bez efektu.
    Grudzień IVF:
    AMH 3,5
    stymulacja od 5dc - Rekovelle, Orgalutran, Gonapeptyl daily, Dostinex.
    11 🥚, 3 zarodki,
    12.12.24, 5 dni po punkcji świeży transfer 5.1.2,
    2 ❄️
    5dpt ⏸️
    6dpt HCG 58,6 🤔
    9dpt 210 😌
    11dpt 409 🥳
    18dpt 8486
    23dpt 2,6mm człowieka z tętnem ♥️
    03.02.25 - 10+2, 36mm, ♥️ 🆗
    I prenatalne 13+2 - 7,6cm, ♂️

age.png
  • Rzelka Autorytet

Wysłany: 13 stycznia, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela009 wrote:
    Chorobowa? A nie zdrowotna?
    Tak, zdrowotna dalej płatna, chorobowa nie.
    I nie wiem od kiedy i jakie składki płacisz, ale ja zaczęłam płacić wyższe składki odkąd widziałam o ciąży i każdy przepracowany miesiąc (czyli każda wpłacona składka) podwyższała mi zasiłek macierzyński, więc opłacało mi się pracować jak najdłużej.

Starania od marca 2022.
    W klinice od lutego 2023
    USG 🆗
    Owulacje obecne 🆗
    Laparoskopia 🆗
    Grudzień IVF:
    AMH 3,5
    11 🥚, 3 zarodki,
    2 ❄️
    5dpt ⏸️
    6dpt HCG 58,6 🤔
    9dpt 210 😌
    11dpt 409 🥳
    18dpt 8486

age.png
  • Angela009 Debiutantka

Wysłany: 14 stycznia, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Płacę duży ZUS, ten zasiłek nie będzie duży, ale będzie. Chciałam pracować do końca ciąży, ale nie mogę, muszę iść na zwolnienie. Zaskoczyła mnie ta sytuacja, boję się, że coś będzie z tym zasiłkiem nie tak

• Rzelka Autorytet

Wysłany: 14 stycznia, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela009 wrote:
    Płacę duży ZUS, ten zasiłek nie będzie duży, ale będzie. Chciałam pracować do końca ciąży, ale nie mogę, muszę iść na zwolnienie. Zaskoczyła mnie ta sytuacja, boję się, że coś będzie z tym zasiłkiem nie tak
    Będzie ok, tylko pamiętaj, żebyś nie zawiesiła działalności przed porodem. Po porodzie zawiesisz i od tego momentu nie płacisz żadnych składek, zdrowotnej również, bo na macierzyńskim masz normalnie ubezpieczenie. Tylko księgowa (albo ty) musi złożyć odpowiednie wnioski do ZUS.
    A chorobowy na L4 też dostaniesz. Nie pamiętam jakie składki płaciłam w trakcie zwolnienia. Zdrowotną na pewno, społecznych chyba żadnych, ale na 100% nie powiem.

Starania od marca 2022.
    W klinice od lutego 2023
    USG 🆗
    Owulacje obecne 🆗
    Laparoskopia 🆗
    Grudzień IVF:
    AMH 3,5
    11 🥚, 3 zarodki,
    2 ❄️
    5dpt ⏸️
    6dpt HCG 58,6 🤔
    9dpt 210 😌
    11dpt 409 🥳
    18dpt 8486

age.png
  • Angela009 Debiutantka

Wysłany: 14 stycznia, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za rady! Umówiłam się na spotkanie z ZUSie, teraz już musi być dobrze:D

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ