X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża na L4 - jak wyliczyć kwotę, która przysługuje
Odpowiedz

Ciąża na L4 - jak wyliczyć kwotę, która przysługuje

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • teqz Autorytet

Wysłany: 9 października 2017, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny!

Przeczytałam chyba setki stron, ale chciałam się zapytać jak to u Was wyglądało.
    Zaczęłam pracę w PL pod koniec lipca tego roku (wcześniej byłam za granicą) i zarabiałam najniższą krajową. Dostałam awans i jako kierownik od początku października zarabiam 5tys. Jak obliczyć kwotę, która będzie mi przysługiwała na zwolnieniu? Czy jest to 2tys+2tys+5tys dzielone na te miesiące i średnia, która mi wyjdzie to ta kwota? Czyli jeśli szłabym powiedzmy w grudniu, to ta kwota automatycznie byłaby większa, prawda? Przepraszam, jeśli jest to pytanie gdzieś na forum.

• kasha86 Autorytet

Wysłany: 9 października 2017, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    teqz wrote:
    Cześć dziewczyny!

Przeczytałam chyba setki stron, ale chciałam się zapytać jak to u Was wyglądało.
    Zaczęłam pracę w PL pod koniec lipca tego roku (wcześniej byłam za granicą) i zarabiałam najniższą krajową. Dostałam awans i jako kierownik od początku października zarabiam 5tys. Jak obliczyć kwotę, która będzie mi przysługiwała na zwolnieniu? Czy jest to 2tys+2tys+5tys dzielone na te miesiące i średnia, która mi wyjdzie to ta kwota? Czyli jeśli szłabym powiedzmy w grudniu, to ta kwota automatycznie byłaby większa, prawda? Przepraszam, jeśli jest to pytanie gdzieś na forum.

Pierwsze pytanie - czy od lipca przebywałaś już na jakimkolwiek L4 ? Jeśli tak - to w jakim okresie.
    Podstawę do zasiłku generalnie liczysz z ostatnich 12 miesięcy u danego pracodawcy, z tym że miesiące brane pod uwagę to miesiące przepracowane min. w połowie.
    Jeżeli nie byłaś od lipca na żadnym L4 (podstawę przelicza się na nowo po przepracowaniu kolejnych 3 miesięcy po ostatnim zwolnieniu lekarskim), nie miałaś żadnych dodatkowych godz. (trudno przeliczyć dokładnie bez wglądu w Twój pasek wynagrodzeń) i te kwoty, które podajesz są kwotami brutto, więc trzeba byłoby obliczyć też składki, znać Twoje koszty uzyskania przychodu itd. :) Ale najogólniej rzecz biorąc to do wyliczenia podstawy będzie brany lipiec, sierpień, wrzesień - czyli bez miesiaca w ktorym dostałaś podwyżkę (jakbyś poszła na zwolnienie w październiku) i to zostałoby podzielone przez liczbę miesięcy, które do podstawy wzieliśmy. Oczywiście im dłużej popracujesz z wyższą stawką tym wyższy otrzymasz zasiłek. No i to jest naprawdę bardzo ogólny schemat, bo tak jak napisałam wiele czynników składa się na tą podstawę :)

teqz lubi tę wiadomość

2nn3leb4ic2eh3rg.png
    New Baby <3
    relgtv73w2riqvl3.png
    Julia <3
  • teqz Autorytet

Wysłany: 9 października 2017, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź! Czyli, jeśli dobrze zrozumiałam, to jeśli będę mieć przepracowane powiedzmy 7 miesięcy to wtedy średnia z nich wszystkich (7) będzie liczona? :)

• lotka1990 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2017, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasha86 wrote:
    Pierwsze pytanie - czy od lipca przebywałaś już na jakimkolwiek L4 ? Jeśli tak - to w jakim okresie.
    Podstawę do zasiłku generalnie liczysz z ostatnich 12 miesięcy u danego pracodawcy, z tym że miesiące brane pod uwagę to miesiące przepracowane min. w połowie.
    Jeżeli nie byłaś od lipca na żadnym L4 (podstawę przelicza się na nowo po przepracowaniu kolejnych 3 miesięcy po ostatnim zwolnieniu lekarskim), nie miałaś żadnych dodatkowych godz. (trudno przeliczyć dokładnie bez wglądu w Twój pasek wynagrodzeń) i te kwoty, które podajesz są kwotami brutto, więc trzeba byłoby obliczyć też składki, znać Twoje koszty uzyskania przychodu itd. :) Ale najogólniej rzecz biorąc to do wyliczenia podstawy będzie brany lipiec, sierpień, wrzesień - czyli bez miesiaca w ktorym dostałaś podwyżkę (jakbyś poszła na zwolnienie w październiku) i to zostałoby podzielone przez liczbę miesięcy, które do podstawy wzieliśmy. Oczywiście im dłużej popracujesz z wyższą stawką tym wyższy otrzymasz zasiłek. No i to jest naprawdę bardzo ogólny schemat, bo tak jak napisałam wiele czynników składa się na tą podstawę :)

nie rozumiem do końca infomacji o przeliczaniu na nowo po L4. jeżeli teraz jestem 2 dni na zwykłym chorobowym L4, a jestem zatrudniona w firmie 2 lata to jak pójdę na zwolnienie ciążowe w grudniu to chyba i tak mi wyliczą średnią z 12 miesięcy?

3i49jw4zy14xtog4.png
    ex2bjw4zxo12w0aa.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ