Ciąża na L4 - jak wyliczyć kwotę, która przysługuje
-
Cześć dziewczyny!
Przeczytałam chyba setki stron, ale chciałam się zapytać jak to u Was wyglądało.
Zaczęłam pracę w PL pod koniec lipca tego roku (wcześniej byłam za granicą) i zarabiałam najniższą krajową. Dostałam awans i jako kierownik od początku października zarabiam 5tys. Jak obliczyć kwotę, która będzie mi przysługiwała na zwolnieniu? Czy jest to 2tys+2tys+5tys dzielone na te miesiące i średnia, która mi wyjdzie to ta kwota? Czyli jeśli szłabym powiedzmy w grudniu, to ta kwota automatycznie byłaby większa, prawda? Przepraszam, jeśli jest to pytanie gdzieś na forum. -
teqz wrote:Cześć dziewczyny!
Przeczytałam chyba setki stron, ale chciałam się zapytać jak to u Was wyglądało.
Zaczęłam pracę w PL pod koniec lipca tego roku (wcześniej byłam za granicą) i zarabiałam najniższą krajową. Dostałam awans i jako kierownik od początku października zarabiam 5tys. Jak obliczyć kwotę, która będzie mi przysługiwała na zwolnieniu? Czy jest to 2tys+2tys+5tys dzielone na te miesiące i średnia, która mi wyjdzie to ta kwota? Czyli jeśli szłabym powiedzmy w grudniu, to ta kwota automatycznie byłaby większa, prawda? Przepraszam, jeśli jest to pytanie gdzieś na forum.
Pierwsze pytanie - czy od lipca przebywałaś już na jakimkolwiek L4 ? Jeśli tak - to w jakim okresie.
Podstawę do zasiłku generalnie liczysz z ostatnich 12 miesięcy u danego pracodawcy, z tym że miesiące brane pod uwagę to miesiące przepracowane min. w połowie.
Jeżeli nie byłaś od lipca na żadnym L4 (podstawę przelicza się na nowo po przepracowaniu kolejnych 3 miesięcy po ostatnim zwolnieniu lekarskim), nie miałaś żadnych dodatkowych godz. (trudno przeliczyć dokładnie bez wglądu w Twój pasek wynagrodzeń) i te kwoty, które podajesz są kwotami brutto, więc trzeba byłoby obliczyć też składki, znać Twoje koszty uzyskania przychodu itd.Ale najogólniej rzecz biorąc to do wyliczenia podstawy będzie brany lipiec, sierpień, wrzesień - czyli bez miesiaca w ktorym dostałaś podwyżkę (jakbyś poszła na zwolnienie w październiku) i to zostałoby podzielone przez liczbę miesięcy, które do podstawy wzieliśmy. Oczywiście im dłużej popracujesz z wyższą stawką tym wyższy otrzymasz zasiłek. No i to jest naprawdę bardzo ogólny schemat, bo tak jak napisałam wiele czynników składa się na tą podstawę
teqz lubi tę wiadomość
New Baby
Julia -
kasha86 wrote:Pierwsze pytanie - czy od lipca przebywałaś już na jakimkolwiek L4 ? Jeśli tak - to w jakim okresie.
Podstawę do zasiłku generalnie liczysz z ostatnich 12 miesięcy u danego pracodawcy, z tym że miesiące brane pod uwagę to miesiące przepracowane min. w połowie.
Jeżeli nie byłaś od lipca na żadnym L4 (podstawę przelicza się na nowo po przepracowaniu kolejnych 3 miesięcy po ostatnim zwolnieniu lekarskim), nie miałaś żadnych dodatkowych godz. (trudno przeliczyć dokładnie bez wglądu w Twój pasek wynagrodzeń) i te kwoty, które podajesz są kwotami brutto, więc trzeba byłoby obliczyć też składki, znać Twoje koszty uzyskania przychodu itd.Ale najogólniej rzecz biorąc to do wyliczenia podstawy będzie brany lipiec, sierpień, wrzesień - czyli bez miesiaca w ktorym dostałaś podwyżkę (jakbyś poszła na zwolnienie w październiku) i to zostałoby podzielone przez liczbę miesięcy, które do podstawy wzieliśmy. Oczywiście im dłużej popracujesz z wyższą stawką tym wyższy otrzymasz zasiłek. No i to jest naprawdę bardzo ogólny schemat, bo tak jak napisałam wiele czynników składa się na tą podstawę
nie rozumiem do końca infomacji o przeliczaniu na nowo po L4. jeżeli teraz jestem 2 dni na zwykłym chorobowym L4, a jestem zatrudniona w firmie 2 lata to jak pójdę na zwolnienie ciążowe w grudniu to chyba i tak mi wyliczą średnią z 12 miesięcy?
-