X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża na L4 - jak wyliczyć kwotę, która przysługuje
Odpowiedz

Ciąża na L4 - jak wyliczyć kwotę, która przysługuje

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
1 2 3 4 5
  • teqz Autorytet

Wysłany: 9 października 2017, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny!

Przeczytałam chyba setki stron, ale chciałam się zapytać jak to u Was wyglądało.
    Zaczęłam pracę w PL pod koniec lipca tego roku (wcześniej byłam za granicą) i zarabiałam najniższą krajową. Dostałam awans i jako kierownik od początku października zarabiam 5tys. Jak obliczyć kwotę, która będzie mi przysługiwała na zwolnieniu? Czy jest to 2tys+2tys+5tys dzielone na te miesiące i średnia, która mi wyjdzie to ta kwota? Czyli jeśli szłabym powiedzmy w grudniu, to ta kwota automatycznie byłaby większa, prawda? Przepraszam, jeśli jest to pytanie gdzieś na forum.

• kasha86 Autorytet

Wysłany: 9 października 2017, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    teqz wrote:
    Cześć dziewczyny!

Przeczytałam chyba setki stron, ale chciałam się zapytać jak to u Was wyglądało.
    Zaczęłam pracę w PL pod koniec lipca tego roku (wcześniej byłam za granicą) i zarabiałam najniższą krajową. Dostałam awans i jako kierownik od początku października zarabiam 5tys. Jak obliczyć kwotę, która będzie mi przysługiwała na zwolnieniu? Czy jest to 2tys+2tys+5tys dzielone na te miesiące i średnia, która mi wyjdzie to ta kwota? Czyli jeśli szłabym powiedzmy w grudniu, to ta kwota automatycznie byłaby większa, prawda? Przepraszam, jeśli jest to pytanie gdzieś na forum.

Pierwsze pytanie - czy od lipca przebywałaś już na jakimkolwiek L4 ? Jeśli tak - to w jakim okresie.
    Podstawę do zasiłku generalnie liczysz z ostatnich 12 miesięcy u danego pracodawcy, z tym że miesiące brane pod uwagę to miesiące przepracowane min. w połowie.
    Jeżeli nie byłaś od lipca na żadnym L4 (podstawę przelicza się na nowo po przepracowaniu kolejnych 3 miesięcy po ostatnim zwolnieniu lekarskim), nie miałaś żadnych dodatkowych godz. (trudno przeliczyć dokładnie bez wglądu w Twój pasek wynagrodzeń) i te kwoty, które podajesz są kwotami brutto, więc trzeba byłoby obliczyć też składki, znać Twoje koszty uzyskania przychodu itd. :) Ale najogólniej rzecz biorąc to do wyliczenia podstawy będzie brany lipiec, sierpień, wrzesień - czyli bez miesiaca w ktorym dostałaś podwyżkę (jakbyś poszła na zwolnienie w październiku) i to zostałoby podzielone przez liczbę miesięcy, które do podstawy wzieliśmy. Oczywiście im dłużej popracujesz z wyższą stawką tym wyższy otrzymasz zasiłek. No i to jest naprawdę bardzo ogólny schemat, bo tak jak napisałam wiele czynników składa się na tą podstawę :)

teqz lubi tę wiadomość

2nn3leb4ic2eh3rg.png
    New Baby <3
    relgtv73w2riqvl3.png
    Julia <3
  • teqz Autorytet

Wysłany: 9 października 2017, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź! Czyli, jeśli dobrze zrozumiałam, to jeśli będę mieć przepracowane powiedzmy 7 miesięcy to wtedy średnia z nich wszystkich (7) będzie liczona? :)

• lotka1990 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2017, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasha86 wrote:
    Pierwsze pytanie - czy od lipca przebywałaś już na jakimkolwiek L4 ? Jeśli tak - to w jakim okresie.
    Podstawę do zasiłku generalnie liczysz z ostatnich 12 miesięcy u danego pracodawcy, z tym że miesiące brane pod uwagę to miesiące przepracowane min. w połowie.
    Jeżeli nie byłaś od lipca na żadnym L4 (podstawę przelicza się na nowo po przepracowaniu kolejnych 3 miesięcy po ostatnim zwolnieniu lekarskim), nie miałaś żadnych dodatkowych godz. (trudno przeliczyć dokładnie bez wglądu w Twój pasek wynagrodzeń) i te kwoty, które podajesz są kwotami brutto, więc trzeba byłoby obliczyć też składki, znać Twoje koszty uzyskania przychodu itd. :) Ale najogólniej rzecz biorąc to do wyliczenia podstawy będzie brany lipiec, sierpień, wrzesień - czyli bez miesiaca w ktorym dostałaś podwyżkę (jakbyś poszła na zwolnienie w październiku) i to zostałoby podzielone przez liczbę miesięcy, które do podstawy wzieliśmy. Oczywiście im dłużej popracujesz z wyższą stawką tym wyższy otrzymasz zasiłek. No i to jest naprawdę bardzo ogólny schemat, bo tak jak napisałam wiele czynników składa się na tą podstawę :)

nie rozumiem do końca infomacji o przeliczaniu na nowo po L4. jeżeli teraz jestem 2 dni na zwykłym chorobowym L4, a jestem zatrudniona w firmie 2 lata to jak pójdę na zwolnienie ciążowe w grudniu to chyba i tak mi wyliczą średnią z 12 miesięcy?

3i49jw4zy14xtog4.png
    ex2bjw4zxo12w0aa.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ