Ciąża po 40-stce
-
Hej dziewczyny , nie wiem czy taki wątek już był, nie znalazłam
Chciałabym się zapytać jak znosicie lub znosiłyście ciążę po magicznej 40-stce ?
U mnie jak na razie w porządku to 7 tydzień , ale poprzednią straciłam w 8 tygodniu Ponieważ było to poronienie samoistne i wszystko pięknie się oczyściło samo , udało nam się zafasolkować w pierwszym cyklu po poronieniu Tylko że to dopiero połowa sukcesu .... Czy podzielicie się ze mną swoimi doświadczeniami ? Wizytę mam za tydzień i wariuję już od tego czekaniaJanina -
Jeśli jesteś zdrowa to ciąża nie powinna się różnić od ciaży 35 latki
A samo jej znoszenie, to już zupełnie inna sprawa, bardzo indywidualna, niezależna od wieku.
Ja pierwsze dziecko urodziłam jak miałam 34 lata, teraz urodze na przełomie 37/38 lat i póki co, obie ciąże sa podobne.
Ale mam mnóstwo dużo młodszych koleżanek z problemami w ciąży, wiec jak pisałam,jeśli jesteś zdrowa, to niech wiek nie będzie żadnym wyznacznikiem.
Życzę powodzenia na wizycie!Foto_Anna, Rencia lubią tę wiadomość
-
Bardzo dziękuję Ylya
u mnie to akurat nie był problem z zajściem w ciążę , więc mam nadzieję że tym razem wszystko będzie dobrze . Badania porobiłam wszystkie wcześniej wyszły ok , oprócz cholesterolu który nie sądzę żeby miała jakieś większe znaczenie. Jeszcze raz dziękuję
Ylya wrote:Był już taki wątek, ale jak mogę Ci dodać otuchy tutaj, to spróbuję... Po pierwsze gratulacje! W naszym wieku to ponoć najtrudniej zajść w tę ciążę. Powiem Ci, że ja się nastawiałam na ciążę, jak na wielkie wyzwanie, z wszelkimi możliwymi powikłaniami, problemami i tragediami włącznie, zaszłam w wieku 40 lat (po poronieniu samoistnym w wieku 38 lat) i dziś zaczęłam III trymestr. I jest ..super! Czuję się świetnie, oczywiście coś tam boli (u mnie plecy) ale bez przesady, mały rośnie, jest szansa, że urodzę Ważne, żebyś była dobrze podiagnozowana i jeśli coś masz wykrytego, to to dobrze kontrolowała. Tarczyca, mthfr, ciśnienie, cukrzyca, problemy zakrzepowe - to warto mieć pod ścisłą kontrolą, bo tu najczęstsze przyczyny poronień, poza wadami genetycznymi oczywiście. Ale na te drugie nie masz wpływu. Trzymam kciuki za dobre wieści z wizyty! Dużo leż, odpoczywaj, nie stresuj się i korzystaj z pięknej pogody!Ylya lubi tę wiadomość
Janina -
dzięki serdeczne
Maja mała też ma na imię Ala
Mama-Ali wrote:Jeśli jesteś zdrowa to ciąża nie powinna się różnić od ciaży 35 latki
A samo jej znoszenie, to już zupełnie inna sprawa, bardzo indywidualna, niezależna od wieku.
Ja pierwsze dziecko urodziłam jak miałam 34 lata, teraz urodze na przełomie 37/38 lat i póki co, obie ciąże sa podobne.
Ale mam mnóstwo dużo młodszych koleżanek z problemami w ciąży, wiec jak pisałam,jeśli jesteś zdrowa, to niech wiek nie będzie żadnym wyznacznikiem.
Życzę powodzenia na wizycie!Mama-Ali lubi tę wiadomość
Janina -