Ciaza w czasie karmienia piersia??
-
Czesc dziewczyny,
Czy jest tutaj przyszla lub obecna mama, ktora zaszla w ciaze w czasie karmienia piersia? Mam pieciomiesieczne dziecko i chcialabym zaczac starania o kolejna ciaze (bo nie wiem jak dlugo mi to zajmie), ale nie maialam jeszcze @ i nie wiem czy to w ogole ma sens teraz? Nie moge wyznaczyt terminu owulacji, bo nie bylo miesiaczki, nie wiem czy mierzenie temperatury ma sens? Jak to bylo u Was?
-
Może spróbuj testy owulacyjne. Karmiące mamy mają wysoką prolaktynę i to ona hamuje jajeczkowanie. Jeśli nie masz @ to prawdopodobnie nie dochodzi u ciebie do owulacji, ale to możesz sprawdzić testami owu. Musiałabyś je robić co kilka dni i sprawdzić czy występuje pik LH.
Powodzenia.Summerka lubi tę wiadomość
Tym razem udało się!!!
Gabriel ur.16.11.16 56 cm. 4240 g.
-
ja zaszłam karmiąc wyłącznie piersią, ale po pierwszej miesiączce. mierzyłam temperaturę wcześniej i u mnie nie było owulacji przed pierwszą @. a z nią bardzo różnie, czasem pojawia się karmiąc bardzo szybko, a czasem nawet jedno karmienie dziennie może skutecznie blokować.
miałam dość długie przerwy nocne w karmieniu (7 godzin) może wiec dlatego tak szybko miesiączka wróciła. i zaszłam przy pierwszej owulacji
-
tez nie miałam zamiaru, ale konsultowałam to z 3 lekarzami i każdy stanowczo kazał odstawiać. w końcu nie chciałam ryzykować, bo jakby cos było z maleństwem to wypominałabym sobie ze może to moja wina ze nie posłuchałam lekarzy.
uważali ze to za duże obciążenie dla organizmu i dodatkowe zagrożenie dla ciąży. dużo czytałam na ten temat i wiem, że w Internecie sporo piszą ze można całą ciąże karmic i obalają takie opinie, ale sama wolałam jednak ufac lekarzom tym bardziej ze 3 powiedziało mi dokładnie to samo -
Patu, to zupełnie inna sytuacja. Ty zaszłaś w ciążę, gdy miałaś malutkie dziecko i karmiłaś wyłącznie piersią. Dla Twojego dziecka to było jedyne pożywienie. Mój syn kończy za moment 9 miesięcy, rozszerzanie diety mamy już za sobą, w ciągu dnia zjada 4 posiłki inne, niż moje mleko, nawet po piersiach widać, że zapotrzebowanie zdecydowanie nie jest już tak duże, jak było. Rzadko kiedy są tak naprawdę pełne.
-