Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
dzisiaj obrocilam do szczecina (z berlina w miare blisko) i dostalam od reki moj akt urodzenia w wersji wielojezycznej - dzieki za info o tym ze cos takiego jest bo bym brala polski a potem buliła za tlumaczenie…
u nas reisepass mozna za oplata wyrobic w 4 dni, chcielismy na wielkanoc wyjechac ale watpimy juz ze sie uda 😅
Kulcia lubi tę wiadomość
początek starań 2021, pierwsze badania diagnostyczne 2022
07.2022 amh: 0.98 fsh:17.90
12.2022 - HyCoSy, niedrożny lewy jajowód
08.2023 amh: 0.3
03.2024 amh: 0.45
29.04.2024 - pierwsze ivf początek stymulacji
08.05.2024 - punkcja, 3 🥚
13.05.2024 - transfer
24.05.2024 - s-HCG 215, transfer udany
09.09.2024 - połówkowe, 323 g wszystko w normie 🎉
31.01.2025 - little miracle is born 🙏😊💖
-
Aleale wrote:dzisiaj obrocilam do szczecina (z berlina w miare blisko) i dostalam od reki moj akt urodzenia w wersji wielojezycznej - dzieki za info o tym ze cos takiego jest bo bym brala polski a potem buliła za tlumaczenie…
u nas reisepass mozna za oplata wyrobic w 4 dni, chcielismy na wielkanoc wyjechac ale watpimy juz ze sie uda 😅
Super że się udało, 4 godzinki to faktycznie nienajgorzej, ja to mam ponad 1100km do domu i wychodzę z założenia że każdy tak ma 🤦
Nie no może się do Wielkanocy wyrobią. Pamiętam że u nas też to dużej trwało że względu na męża polski akt urodzenia i jak poszliśmy z dokumentami, to wystawili nam akt urodzenia syna na miejscu. Do tego te 4 dni na paszport i świat stoi przed wami otworem 😉 -
Też mam ponad 1000 km 🥲 u mnie wyjazd na święta pod znakiem zapytania. Nie wiem czy zdążymy wyrobić młodej dokumenty.
Okazało się, że urząd czeka na dokumenty od innego urzędu w sprawie obywatelstwa i nawet im ponaglenie już wysłał. A bez tego nie możemy o nic wnioskować 😭 Musieli nas gdzieś w systemie zgubić bo znajomi, którym się urodzil syn pod koniec stycznia już dawno dostali...
-
japierdllll z tymi formalnosciami.... dostalam odpowiedz z kindergeld ze potrzebuja steuer-id syna a bez tego nie moga rozpatrzyc wniosku... a skad to steuer id? niby ma dostac automatycznie poczta, nic nie dostal, nei wiem czy dostaje po wydaniu geburtsurkunde juz prawie 3 miechy i tu jest jakas porabana piramida formalnosci. myslalam, ze niemcy sa jacys lepiej ogarnieci ale bajzel
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca, 13:45
początek starań 2021, pierwsze badania diagnostyczne 2022
13.05.2024 - transfer
-
Aleale wrote:japierdllll z tymi formalnosciami.... dostalam odpowiedz z kindergeld ze potrzebuja steuer-id syna a bez tego nie moga rozpatrzyc wniosku... a skad to steuer id? niby ma dostac automatycznie poczta, nic nie dostal, nei wiem czy dostaje po wydaniu geburtsurkunde juz prawie 3 miechy i tu jest jakas porabana piramida formalnosci. myslalam, ze niemcy sa jacys lepiej ogarnieci ale bajzel
No SteuerID dostaniesz z urzędu miasta, a do tego musicie mieć Geburtsurkunde.
Problem jest jak któryś z rodziców jest z innym obywatelstwem, bo tak, to reszta idzie gładko. Jak już wam wyrobią geburtsurkunde to Kindergeld powinnien być w ciągu kilku dni.
Trzymam kciuki!Aleale lubi tę wiadomość
-
Aleale wrote:japierdllll z tymi formalnosciami.... dostalam odpowiedz z kindergeld ze potrzebuja steuer-id syna a bez tego nie moga rozpatrzyc wniosku... a skad to steuer id? niby ma dostac automatycznie poczta, nic nie dostal, nei wiem czy dostaje po wydaniu geburtsurkunde juz prawie 3 miechy i tu jest jakas porabana piramida formalnosci. myslalam, ze niemcy sa jacys lepiej ogarnieci ale bajzel
Ja właśnie patrzę jakie dokumenty oprócz aktu urodzenia powinnam im wysłać. No wniosek składałam online i nic tam o żadnych dokumentach nie pisało.
31.05.24- II 1-2 tc
07.06.23- II 2-3 tc
👩⚕️18.06.24 ❤️ 6+0 0,34cm 🍀
👩⚕️02.07.24 8+3 1,83 cm 🍀
🧬 I - 02.08.24 12+6 7,41 cm 🍀
🧬II - 04.10.24- 21+6 500g zdrowego synusia
20.11.24 28+ 4 - 40cm 1200g 🧸
04.12.24 30+4 - 42cm 1720g 🧸
18.12.24 32+4 - 1950g 🧸
08.01.25. 35+4 - 47cm 2700 g 🧸
23.01.25. 37+5 - 49cm 2800g 🧸
06.02.25. 39+ 5 - 56cm 3500g 🧸
TP 08.02.25 💙
-
Ale u was kombinują ja dostałam wszystko jakieś 2 tygodnie od porodu a dowód małego już mam ponad miesiąc i za 2 tygodnie jedziemy do Polski na święta i poznawanie rodzinki♥️ bo Leoś zna tylko babcie 2 kuzynki i wujka co u nas byli no i nie liczę cioci co z nami mieszka
Aleale lubi tę wiadomość
-
Natss wrote:Hej dziewczyny, jakie wózki polecacie ?
Jak najlżejszy 😅 najlepiej z drugiej ręki bo te pierwsze wózki 2w1 są najczęściej niepraktyczne i lepiej sobie zostawić kasę na porządną spacerówkę. Co najwyżej sprawdź czy spacerówka rozkłada się na płasko bo maluchy często wyrastają z gondoli zanim usiądą. Nie wspominając, że są dzieci, które wózek parzy. -
Natalia K wrote:Jak najlżejszy 😅 najlepiej z drugiej ręki bo te pierwsze wózki 2w1 są najczęściej niepraktyczne i lepiej sobie zostawić kasę na porządną spacerówkę. Co najwyżej sprawdź czy spacerówka rozkłada się na płasko bo maluchy często wyrastają z gondoli zanim usiądą. Nie wspominając, że są dzieci, które wózek parzy.
Tak na początku planowałam, ale zdecyduje się na trochę cięższy wózek bo zależy mi na dobrej amortyzacji. Mieszkam w małej miejscowości i będziemy dużo spacerować po różnej powierzchni. Wszystkie sklepy mam 400m od domu, więc sama nie będę musiała go pakować do auta, ani nigdzie wnosić. Spodobał mi się ABC-Design Salsa 4 Air. I przeglądałam oferty z 2 ręki, ale zdecyduje się na nowy bo firma wypuściła niedawno nowy model 5 air i sprawdzałam, że 4 w dużej ilości sklepów jest mocno przeceniona z około 900€ na 600€.
Ma któraś z Was ten wózek ?
Natalia, jaką spacerówkę planujesz kupić ?
Dużo osób dokupuje za jakiś czas do salsy spacerówkę espiro pop, która jest niedroga i bardzo leciutka i biorą ją na wyjazdy do auta, a na codzień używają salsy. Więc może też tak zrobimy.
To moje pierwsze dziecko, więc wózek może jeszcze się nam przyda -
Natss wrote:Tak na początku planowałam, ale zdecyduje się na trochę cięższy wózek bo zależy mi na dobrej amortyzacji. Mieszkam w małej miejscowości i będziemy dużo spacerować po różnej powierzchni. Wszystkie sklepy mam 400m od domu, więc sama nie będę musiała go pakować do auta, ani nigdzie wnosić. Spodobał mi się ABC-Design Salsa 4 Air. I przeglądałam oferty z 2 ręki, ale zdecyduje się na nowy bo firma wypuściła niedawno nowy model 5 air i sprawdzałam, że 4 w dużej ilości sklepów jest mocno przeceniona z około 900€ na 600€.
Ma któraś z Was ten wózek ?
Natalia, jaką spacerówkę planujesz kupić ?
Dużo osób dokupuje za jakiś czas do salsy spacerówkę espiro pop, która jest niedroga i bardzo leciutka i biorą ją na wyjazdy do auta, a na codzień używają salsy. Więc może też tak zrobimy.
To moje pierwsze dziecko, więc wózek może jeszcze się nam przyda
Salsa bardzo mi się podobała, była jedną z opcji, którą rozważałam ale ostatecznie kupiłam inny wózek (Joie Vinca). Salse często widuje na spacerach ^^ w butelkowej zielenii jest piekna 🤩 Strasznie chciałam wywietrzniki, ale nie pomyślałam, że mam listopadowe dziecko i dopiero teraz ich używam 😂 Ty masz termin na lipiec? To napewno bardziej Ci się przydarzą niż mi. Najbardziej w moim wózku cieszę się, że ma gigantyczny kosz, nieprzemakalny materiał (w pakiecie były 2 folie, ale nie lubię ich używać) oraz cenę (wózek, baza i fotelik za 800€). Oczywiście ma też swoje wady ale który wózek nie ma 😅
Za spacerówką jeszcze się nie rozglądam. Poużywam najpierw tej i zobaczę czego potrzebuję. Bardzo chciałabym, żeby łatwo się składała i zajmowała mało miejsca. Z drugiej ja tu wszędzie mam kostkę brukową... Może też pójdę do sklepu z córką i zobaczę, która spacerówka jej przypasuje -
Natalia K wrote:Salsa bardzo mi się podobała, była jedną z opcji, którą rozważałam ale ostatecznie kupiłam inny wózek (Joie Vinca). Salse często widuje na spacerach ^^ w butelkowej zielenii jest piekna 🤩 Strasznie chciałam wywietrzniki, ale nie pomyślałam, że mam listopadowe dziecko i dopiero teraz ich używam 😂 Ty masz termin na lipiec? To napewno bardziej Ci się przydarzą niż mi. Najbardziej w moim wózku cieszę się, że ma gigantyczny kosz, nieprzemakalny materiał (w pakiecie były 2 folie, ale nie lubię ich używać) oraz cenę (wózek, baza i fotelik za 800€). Oczywiście ma też swoje wady ale który wózek nie ma 😅
Za spacerówką jeszcze się nie rozglądam. Poużywam najpierw tej i zobaczę czego potrzebuję. Bardzo chciałabym, żeby łatwo się składała i zajmowała mało miejsca. Z drugiej ja tu wszędzie mam kostkę brukową... Może też pójdę do sklepu z córką i zobaczę, która spacerówka jej przypasuje
Tak, mam termin w połowie lipca.
Wózek już zamówiony za 600€ plus był na stronie kod na 10% na wszystko, więc zapłaciliśmy 540€. Myślę, że fajna cena jak za ten model i nowy.
Oj ten zielony kolor też mi się podobał, ale był 200€ droższy. Niestety trochę ryzyko z kolorem podjęliśmy bo wczoraj jeździliśmy po sklepach pooglądać i wszystkie były wyprzedane, został jedynie ten zielony. Wszędzie teraz jest tylko ta najnowsza salsa 5 we wszystkich kolorach. No a ten nasz kolor na każdym zdjęciu i filmiku wygląda inaczej, więc zobaczymy go dopiero w tygodniu.
A fotelika nie potrzebowałam bo mam dostać od znajomej, więc wybrałam pakiet bez.
W tym główne wady to ciężar i wielkość, ale tak jak mówiłam w naszym przypadku aż tak to nie przeszkadza bo podobno prowadzi się bardzo lekko, a transportować go sama nie będę. No a kiedyś pewnie też będziemy się rozglądać za małą i lekką spacerówką, więc jak któraś z Was ma jakieś do polecenia to piszcie.
U mnie bardzo wcześnie z tym zakupem wózka. Planowałam zacząć kupować rzeczy po przeprowadzce, ale jak zaczęłam oglądać, czytać i zobaczyłam promocję to wolałam skorzystać i mieć to już za sobą bo im więcej się ogląda tym trudniej się zdecydować 😅
W połowie kwietnia się przeprowadzamy do większego mieszkania, a później na święta do Polski. A jak wrócimy w maju to zostaną mi już tylko 2 miesiące do porodu. Bardzo szybko mija mi ten czas w ciąży 😁
-
Natss wrote:Tak, mam termin w połowie lipca.
Wózek już zamówiony za 600€ plus był na stronie kod na 10% na wszystko, więc zapłaciliśmy 540€. Myślę, że fajna cena jak za ten model i nowy.
Oj ten zielony kolor też mi się podobał, ale był 200€ droższy. Niestety trochę ryzyko z kolorem podjęliśmy bo wczoraj jeździliśmy po sklepach pooglądać i wszystkie były wyprzedane, został jedynie ten zielony. Wszędzie teraz jest tylko ta najnowsza salsa 5 we wszystkich kolorach. No a ten nasz kolor na każdym zdjęciu i filmiku wygląda inaczej, więc zobaczymy go dopiero w tygodniu.
A fotelika nie potrzebowałam bo mam dostać od znajomej, więc wybrałam pakiet bez.
W tym główne wady to ciężar i wielkość, ale tak jak mówiłam w naszym przypadku aż tak to nie przeszkadza bo podobno prowadzi się bardzo lekko, a transportować go sama nie będę. No a kiedyś pewnie też będziemy się rozglądać za małą i lekką spacerówką, więc jak któraś z Was ma jakieś do polecenia to piszcie.
U mnie bardzo wcześnie z tym zakupem wózka. Planowałam zacząć kupować rzeczy po przeprowadzce, ale jak zaczęłam oglądać, czytać i zobaczyłam promocję to wolałam skorzystać i mieć to już za sobą bo im więcej się ogląda tym trudniej się zdecydować 😅
W połowie kwietnia się przeprowadzamy do większego mieszkania, a później na święta do Polski. A jak wrócimy w maju to zostaną mi już tylko 2 miesiące do porodu. Bardzo szybko mija mi ten czas w ciąży 😁
W sumie ja to bym nie zostawiała nic na ostatnią chwilę. Potem brzuch ciężki, nie chce się.
Z dobrych rad to jak będziecie w Polsce to powyciągajcie sobie z urzędu te wszystkie dokumenty potrzebne do rejestracji dziecka w drukach międzynarodowych (Wasze akty urodzenia i małżeństwa jeżeli macie). Najlepiej zróbcie sobie kopie itd.
Z Geburtsurkunde to samo, weźcie więcej kopii i od razu wyciągnijcie międzynarodowy dla konsulatu. Niech moc będzie z Wami, bo te urzędasy tylko czekają na Wasze potknięcie.
U nas przebojów z urzędem ciąg dalszy 🤡 musimy się odwoływać od decyzji.
-
Natalia K wrote:W sumie ja to bym nie zostawiała nic na ostatnią chwilę. Potem brzuch ciężki, nie chce się.
Z dobrych rad to jak będziecie w Polsce to powyciągajcie sobie z urzędu te wszystkie dokumenty potrzebne do rejestracji dziecka w drukach międzynarodowych (Wasze akty urodzenia i małżeństwa jeżeli macie). Najlepiej zróbcie sobie kopie itd.
Z Geburtsurkunde to samo, weźcie więcej kopii i od razu wyciągnijcie międzynarodowy dla konsulatu. Niech moc będzie z Wami, bo te urzędasy tylko czekają na Wasze potknięcie.
Dalej nie udało wam się nic załatwić?
Kurcze to już serio u was długo trwa.
Od wczoraj jestem na l4 więc jak chcemy założyć jakaś grupę na fb, messengerze czy whatappie to dajcie znać. Mam teraz trochę więcej czasu więc mogę się tym zająć.
-
Kulcia wrote:Dalej nie udało wam się nic załatwić?
Kurcze to już serio u was długo trwa.
Od wczoraj jestem na l4 więc jak chcemy założyć jakaś grupę na fb, messengerze czy whatappie to dajcie znać. Mam teraz trochę więcej czasu więc mogę się tym zająć.
Chętnie, chyba messenger będzie najwygodniejszy. Będę mogła ponarzekać do kogoś kto zrozumie 😅 Zaprosiłam Cię do przyjaciółek. Jak coś to możesz mi tam wysłać link.
Moj mąż z Panem z infolinii taki plan obmyślili, że padnięcie xD o PESEL będą wnioskować dziadki w PL a o paszport tata w Holandii -
Natss wrote:Hej dziewczyny, jakie wózki polecacie ?
My czekamy aż wyślą na papiery na wniosek o niemieckie obywatelstwo dla małego i wtedy pojedziemy do PL.
Kucia ja jestem za. Będzie łatwiej31.05.24- II 1-2 tc
07.06.23- II 2-3 tc
👩⚕️18.06.24 ❤️ 6+0 0,34cm 🍀
👩⚕️02.07.24 8+3 1,83 cm 🍀
🧬 I - 02.08.24 12+6 7,41 cm 🍀
🧬II - 04.10.24- 21+6 500g zdrowego synusia
20.11.24 28+ 4 - 40cm 1200g 🧸
04.12.24 30+4 - 42cm 1720g 🧸
18.12.24 32+4 - 1950g 🧸
08.01.25. 35+4 - 47cm 2700 g 🧸
23.01.25. 37+5 - 49cm 2800g 🧸
06.02.25. 39+ 5 - 56cm 3500g 🧸
TP 08.02.25 💙
-
Betty29 wrote:Ja mam cybex balios s lux i jestem zadowolona. Mieszkam w mieście. Wszędzie są chodniki i drogi asfaltowe.
My czekamy aż wyślą na papiery na wniosek o niemieckie obywatelstwo dla małego i wtedy pojedziemy do PL.
Kucia ja jestem za. Będzie łatwiej
Nie dostaliście automatycznie? -
Natalia K wrote:W sumie ja to bym nie zostawiała nic na ostatnią chwilę. Potem brzuch ciężki, nie chce się.
Ooo, dzieki. Weźmiemy na pewno. Mamy tu ze soba kopie międzynarodowego aktu małżeństwa, ale pewnie będzie potrzebny oryginał to może też weźmiemy. Tak w ogóle to mamy 15 lipca 2 rocznicę ślubu, a termin porodu na 16 lipca 😁
Właśnie zastanawiam sie jak to będzie z tym niemieckim obywatelstwem czy dostanie z automatu czy będzie trzeba gdzieś się o to starać. Bo pracujemy tu oboje około 7 lat, a od 5 dziecko dostaje. Ale znajoma była w Niemczech 8 lat jak urodziła i jej córka ma tylko polskie. -
u mnie dostal jakby z automatu ale automat to znaczy ze musialam dac kopie aktu nadania obywatelstwa.. z prawa pobytu rodzicow to pewnie trzeba jakos wnioskowac i do tego udowodnic ze sie placilo podatki i ubezpueczenie przez te lata.:Czy Jak Bety u Ciebie?początek starań 2021, pierwsze badania diagnostyczne 2022
13.05.2024 - transfer
-
Aleale wrote:u mnie dostal jakby z automatu ale automat to znaczy ze musialam dac kopie aktu nadania obywatelstwa.. z prawa pobytu rodzicow to pewnie trzeba jakos wnioskowac i do tego udowodnic ze sie placilo podatki i ubezpueczenie przez te lata.:Czy Jak Bety u Ciebie?