Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
A właśnie jakie macie butelki,bo ja mam avent i mały jak pije moje mleko(raz dziennie,bo tylko tyle udaje mi się wydusic pompą) to nic mu nie cieknie,a jak mm to leci mu z buzi strasznie.
Za dwa tygodnie pierwsza wizyta u pediatry,co mam ze sobą zabrać? Chodzi mi czy jakiś kocyk itp???
(*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek -
Witam po krotkim czasie nieobecnosci
Wczoraj mielismy U5, wszystko w porzadku. Amelia ma 65cm i wazy 6855g
No taak, wszystko dobrze ale ostatnio cos sie ciagle wydziera ale taki chyba jej urok, nic jej sie nie podoba... Dasz jej zabawke w reke to tylko spojrzy i zaraz wyrzuci. Tak sie czasem zastanawiam ze ona zachowuje sie jakby byla starsza i rozwydrzona, bo normalnie dzeciom w jej wieku dasz zabawke to sie bawi a ona rzadko coNa macie czasem polezy ale tez sie nudzi. No i najgorsza zmora - gdy przewroci sie na brzuch to placze w nieboglosy (nie umie jeszcze wrocic na plecy). Przewracam ja z powrotem na plecki , odwroce sie jeszcze nie zdaze usiasc a ona z powrotem na brzuchu i znowu placz
Nie moge doczekac sie chwili az zacznie siedziec i poruszac sie bo czasem mozna oszalec
Najgorsze jednak ze nie wiem czym ja zajac zeby przestala sie wydzierac bo wszystko przeciez jest nudne
Co do jedzenia to dalej daje jej co kilka dni warzywa no i miesko (rybe tez jadla ale nie podeszla). Wczoraj lekarz pytal sie co jej daje to dal mi jakies kartki na ktorych pisze ile gramow i czego moge dawac w danych miesiacach (ale jak spojrzalam i zobaczylam ze np 20g miesa, 50-100g warzyw to pieprzlam tymi kartkami bo nie bede sie bawic w zadne odmierzanie
Nie wiem tylko kiedy dac jej owoce i kaszke bo tego jeszcze nie probowalismy. Myslalam ze poczekam chyba do 6 miesiacaNo i jak zacznie siedziec to w krzeselko i chyba zastosujemy metode BLW. Stosowala/stosuje ktoras?
Ano i lekarz tym razem przepisal nam witamine D z fluorem, powiedzial ze to na zeby (ktorych jeszzce nie ma) ;P
annaki piszesz ze Lena je to co wy, tylko Ty jej to rozdrabniasz na malutkie czesci? Od ktorego miesiaca dajesz jej jesc to co wy?Dzizys ja to sie boje ze jak moja nie bedzie miala zebow to sie zadlawi
Mimo ze widzialam, ze niektore babki stosujac metode BLW daja swoim dzieciom zalozmy kurczaka w kawalkach albo makaron, rozyczki brokula/kalafiora i te maluchy nie maja zebow (maja po 5,6 miesiecy ale siedza) to sobie i tak jakos daja rade
mamax a czemu podejrzewasz slabe napiecie? synek nie chce sie przewracac, krecic czy nawet nie probuje siadac? Ja podejrzewalam takie cos jak Amelia nie chciala w ogole na brzuch sie przewrocic. Teraz robi to bardzo chetnie mimo ze w ogole tego nie lubi (bo jak pisalam wyzej, zaraz zaczyna plakac). Ehhh
muniek, ja mam butelke z Aventa, z Nuka i niestety zadna nie przypasowala ale wlasnie z Nuka jak Amelii podawalam mleko czy herbatke to wlasnie z niej tak mocno cieklo jakby pod cisnieniem duzym, nie wiem czemu (smoczki wymienialam i tez tak bylo).
A do lekarza ja wzielam na pierwsza wizyte kocyk, pieluche tetrowa, pampersa, chusteczki nawilzane. Na kolejnych juz kocyka nie bralam (bo byla lampa grzejaca nad lezakiem). Teraz biore tylko dwie pieluchy tetrowe, pampersa i chusteczkiChociaz ostatnio myslalam ze powinnam brac jakies body na zmiane bo Amelia rzadko robi kupe a jak zrobi to jest tak potezna ze cale plecki brudne
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2015, 12:12
-
Agattee Lena je to co my w sumie gdzieś od 2 tyg, tzn tylko to, bo wczesniej dawałam jej próbować np naszych zup, lub ziemniaki, potem gotowalam ziemniaka i dalam z masłem i koperkiem, ale się zajadala
i np jak nie chciała słoiczka to żeby wogole cos jadła to właśnie wtedy gotowalam ziemniaka i do tego jajecznicę na parze. Całkowicie nasze obiady je od 2 tyg, o koło
. ale my czasem np mamy pizzę to jej coś gotuje, wczoraj np risotto z indykiem, dzisiaj potrawke z kurczaka z marchewką
, ja jej nie rozdrabiam bo ona sobie sama już gryzie, tzn mięso to kroje na drobną kostkę, a warzywa ścieram jeśli to zupa a jeśli same to w kawałkach małych. W całości to dostaje np kromke chleba z masłem lub serkiem, biszkopty, lub np melona w takich słupkach. Dostaje to i jest spokój na długo bo jest zajęta jedzeniem, oczywiście wszystko jest brudne ale co tam
Blw u nas się nie sprawdziło bo niestety ona wyrzucała jedzenie za stolik i od razu się zloscila, tak więc obiady czy deserki je karmiona a te inne przekąski typu chleb chrupki ciasteczka je sama.choć ostatnio dostała kiełbaske w kawałku i gryzła
Nie martw się ponoć dzieci bez zębów rozdrabniaja posiłki dziąsłami, koleżanka z grupy na fb ma syna w wieku Leny, zero zębów i tez stosuje blw, mały doskonale sobie radzi.
A polecam dać tez dzieciom bataty, to te słodkie ziemniaki, Lena je uwielbia, pieklam jej w słupkach w piekarniku z ziolami i była zachwycona, mozna tez gotować
Bo tak wogole to ja tez czasem jej cos smażę, nie że w głębokim tłuszczu czy tak jak nam dorosłym ale np robilam jajo sadzone na mini ilosci oleju rzepakowego, lub szkliłam cebulke do risotto, nie że wszystko na parze lub gotowane, pieczone i lekko podsmażone tez dostaje
A i jeszcze z ciekawostek to polecam zrobić pieczonego w piekarniku banana z cynamonem, lub upiec w folii buraka i gruszkę i to zblendowac z małą ilością wody oraz np oregano, bazylie, koperek, pyszna zupka i samo zdrowie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2015, 12:58
agattee lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAgattee ja też nie zamierzam nic odmierzać bo bym chyba oszalała dodatkowo. A mały też się wydziera tylko ze jemu sie to chyba podoba...ostatnio zacząl sie przewracać z brzucha na plecy więc było spoko a od 2-3 dni nic, tak jakby zapomniał
I jak zacznie siedzieć to też dostanie w kawałku brokuła czy kalafiora czy makaron i zobaczymy czy zda egzamin czy nie. Od kilku dni dostaje też chrupki kukurydziane, ale kupuję w royjskim sklepie chrupki "Gusto", one sa takie, ze rozpuszczają mu się w buzi więc się nie zadławi. Mięsa jeszcze mu nie dawałąm, ale spróbuję jutro do kalafiora mu dać. Bo kurcze brokuł beee, szpinak beee, i kalafior też.
Annaki własnie słyszałąm ze dzieci lubią bataty, a powiedz mi kupujesz specjalnie te "bio" czy normalne?
Muniek my mamy NUK i jest ok, czy to było moje mleko czy mm. W szpitalu był na Humanie i było ok, a później spróbowaliśmy Milumil i juz zostaliśmy przy nim. Może ta wysypka nie jest od mleka? Albo spróbuj znów Beby i herbatki do tego...nie wiem. Do lekarza weź kocyk albo pieluszkę, zeby owinąc malucha i połozyć go na tym bo te "stoły" na któych się kładzie maluszki sa takie ceratowe i nieprzyjemne. Ja też zawsze biorę ulubioną zabawkę no i mleko i ubrania na przebranie.
- no ale to chyba każdy
Dziewczyny a powiedzcie mi jak dzieci zaczynają siadać to jak one to robią? Może głupio pytam, ale przeciez cieżko im się podnieść z lezenia do siadu...??Jakoś nie umiem sobie tego wyobrazić -
Dziś albo jutro ma przyjść położna to jeszcze jej zapytam o zdanie. Ale jeżeli wysypie go jeszcze bardziej to chyba faktycznie wrócę do beby i spróbuję herbatki. Dziś kupiłam tą butelke z Nuk,potem będziemy testować
Pierwszy raz podałam mu dziś herbatkę,na początku nie pasowało mu bardzo. Za drugim podejściem wypił wszystko
nick nieaktualny
-
Monika ja nie kupuje specjalnie bio, no chyba że akurat są np w promo
, a tak to często biorę zwykle warzywa, lub mrożone
A dziecko siada od boku, np leżąc na brzuchu przekręci się na bok, podeprze ręka, na łokieć i się podniesdie do siadu
, i to jest prawidłowy siad wg rehabilitantką, chyba z pozycji leżącej nie da rady, nie wiem nawet, bo Lena zawsze właśnie tak jak pisalam, choć czasem np z brzucha podkuli nogi jak by do raczkowania i raczkami sunie jakby do tyłu, i na pupę
,
Chyba jak dziecko raczkuje na kolanach to tez z tych czworaków na bok na rękę i siad, nie mam pewności bo moja nie raczkuje tylko na brzuchu jeździ -
nick nieaktualny
-
Agattee- Julianek jest malo ruchliwy. Jak go poloze na ziemi to tylko leźy w tej jednej pozycji. Nie kreci sie wokol wlasnej osi. Na brzuszek potrafi sie przekrecic ale zrobi to moze dwa razy na caly dzien. Z brzuszka na plecki nadal nie umie. Gdy go podnosze do siadu to nie ma sily sie podniesc. Gdy lezy na brzuszku to tez zaraz ryczy bo tego nie lubi a jego glowka lezy za nisko. W tym wieku powinien juz robic kolowrotki i czolgac sie. Powinien lezac na brzuszku wysoko zadzierac glowke i podnosic juz klatke piersiowa. Powinien mi juz pomalu sprezynowac nie skulajac paluszkow przy staniu co niestety mi robi. A najgorsze ze gdy go nosze na rekach to mam odczucie ze jest taki miekki, przelewajacy sie. No ale kolezanka ktora wiele lat pracowala z takimi maluszkami pokazala mi jak z malym cwiczyc i poki co czekam na efekty naszej pracy. A jak nie bedzie poprawy to bede szukac pomocy u specjalistow.
Moj starszy synek zeby usiasc to klekal prostujac i wyciagajac nogi do przodu.
(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
[/url]
[/url]
[/url]
-
Mamax. Moj Jas sie obrocil jak mial 7 mcy. Wczesniej umial siadac z lezenia na plecach a nie powinien. Jak mial 13 zaczal ladnie chodzic bez przewracanua sie i trzymania za reke. Nie ma sie co spinac. Kazde dziecko jest inne. W zlobku mamy blizniaczki. Jena chodzi. Druga wphole maja po 18 mcy.
-
Hej,
Muniek a ty Masz polozna?
My w szpitalu mielosmy baby Bio i humane.i wydaje mi sie ze lepiej przyswajal humane.Teraz tez kupilam Ale wlasciwie cycem go karmie Ale wrazie czego kupilam.
W szpitalu mielismu smoczki z nuk i niebylo problemu.Ale ja w domu mam z Mam i z Tommy Tim Ale jeszcze nie probowalam..
Muniek laktator Masz na recepte czy kupilam? Jaki masz? -
Endokbietka- Tak masz racje ale z tego co wiem to twoj Jas byl wczesniakiem wiec u takich dzieci to normalne. Moj Maximilian jak mial cztery miesiace turlal sie juz po calym mieszkaniu, jak mial piec miesiecy czolgal sie a miesiac pozniej siedzial. Julian nie robi zadnych z tych rzeczy a ma juz 7 miesiecy i jest dzieckiem urodzonym w terminie. No ale cwiczymy codziennie i lekka poprawe juz widze wiec jestem spokojniejsza(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
[/url]
[/url]
[/url]
-
Orchidea tak mam położną,a właściwie miałam bo dziś była ostatni raz
obejrzała Samusia i potwierdziła że to nie uczulenie tylko trądzik niemowlęcy. Musimy przesunąć wizytę u pediatry na przyszły tydzień żeby go obejrzeli.
Także zostajemy przy mm z hipp,bo przynajmniej nie ma problemu z brzuszkiem.
Laktator mam na receptę z Medela.
A jak tam w u ciebie?
Hej, od 9 miesięcy mieszkam w Berlinie, mam synka 2 lata i 3 miesiące. Z tego co czytałam to agattee jest również z Berlina?
chciałabym się dowiedzieć od was, a najbardziej od dziewczyn z Berlina o porodzie i jak wiecie o cc w Niemczech. jak to wygląda. bo niedługo chciałabym podjąć starania o rodzeństwo dla Florka. za miesiąc wybieram się tutaj pierwszy raz do ginka ale do Polki bo niemiecki jeszcze jest dla mnie językiem obcym.
i może któraś mama z Berlina chętna na spacerki?Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 czerwca 2015, 20:52
-
Czesc mamusie, dawno mnie nie bylo.
Gratuluje nowym mamusiom, duzo zdrowka dla Was i maluchow, jak najwiecej snu!
Jestesmy po pierwszym szczepieniu, odkladalam je w czasie, na szczescie Ala zniosla je dobrze. Za niecale 2 tyg. zaczynam rozszerzac diete. Musze cofnac sie kilka stron, bo widzialam ze duzo o tym pisalyscie.
Orchidea, Muniek ja tez mialam laktator z medeli elektryczny na recepte i byl super, jednak laktacji nie udalo sie rozkrecic na tyle by wykarmic coreczke, mam nadzieje ze Wam sie uda!
Berlinianka tez mieszkam w Berlinie, tutaj rodzilam zarowno porod jak i szpital, personel wspominam dosc dobrze, opieka byla super. Najlepiej pytaj co chcesz wiedziec, postaramy sie pomoc
Z jakiej dzielnicy jestes?Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 czerwca 2015, 08:28
-
Maarta mnie niestety też się nie udało rozkręcić laktacji,wczoraj była położna i sama stwierdziła że raczej nic z tego nie będzie. Także powoli odpuszczam. Prawie miesiąc męczyłam te moje cyce i raptem pare mililitrow udało się wydusić.
Hej,
Wedding/Reinickendorf. A wy?
a w którym szpitalu rodziłaś ( w ogóle ile ich jest) czy każdy ma dobrą opinie? i może się orientujesz czy w którymś pracują polacy?
ja miałam pierwsze cc i chyba drugie też bym chciała z tego względu. z tego co czytałam to w de można na życzenia. wiesz ile szybciej się robi? 8-10 dni tak?