X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • gondi Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2017, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny! Ja jestem z okolicy Osnabrück. Jesli chodz o Elternzeit to moja kadrowa mowila ze wniosek nalezy zlozyc do niej min 7 tygodni przed rozpoczeciem EZ czyli dla matki do tygodnia po porodzie(pierwsze 8 tygodni to Mutterschutz) a jesli ojciec chce pierwszy miesiac po porodzie spedzic w domu z rodzina to musi zlozyc wniosek 7 tyg przed planowana data porodu. W zwiazku z tym ze termin porodu jest raczej ruchomy to EZ rowniez i jesli np ojciec chce pierwszy miesiac po porodzie to jego urlop sie zaczyna od rzeczywistej daty porodu. Przynajmniej tak to zrozumialam tylko nie mam pojecia ile jest czasu na doniesienie aktu urodzenia?

3jvz3e5e9hsogjgk.png

qdkkanlis2ttu8uo.png
  • Pysia89 Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2017, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien Dobry

J.S Zielona Gora jeszcze lepiej bo blizej ;)5 godzin ode mnie.
    Oczywiscie prosze Cie o namiary...
    Odezwe sie na priv.

Z tymi wnioskami to niezly bigos dla mnie ale jeszcze poczytam i spisze na kartke zeby czegos nie przegapic.

J.S lubi tę wiadomość

• Kinga. Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2017, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alphelia wrote:
    Tylko nie wiem czy dobrze rozumiem, ale mój mąż może dostać Elterngeld jak pracuje? Bo z tego co czytałam to musiałby chyba zrezygnować z pracy, żeby dostać EG.
    Tak. Tylko wtedy w pracy wnioskuje o Elternzeit. My na początku myśleliśmy o 2 miesiącach, poźniej mieli w firmie przestój i wziął 0,5 roku. Nie mogli go zwolnić bo był chroniony, a i pracodawcy było lżej bo nie wypłacał mu wynagrodzenia. W tym czasie spokojnie pojechaliśmy do pl i zrobiliśmy chrzciny, pobyliśmy z dziadkami itp. Trochę trzeba było pasa zacisnąć, ale nie żałujemy. Dzieci tak szybko rosną, a to był taki czas gdy na spokojnie mogliśmy pobyć z córką, umożliwić jej nawiązanie relacji z dziadkami itp.

A i mąż najpierw wziął 2 tyg urlopu wypoczynkowego, a wniosek o Ez złożył od 4m-ca córki, bo bałam się od początku że coś nie zagra z dokumentami i zostaniemy bez kasy (nim złożymy wniosek, nim rozpatrzą itp)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 grudnia 2017, 12:43

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • J.S Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2017, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gondi, to jesli ja pracuje i wezme EZ, to pomimo to moj narzeczony moze skladac wniosek o miesieczny urlop z powodu urodzenia przeze mnie dziecka? Nie wiedzialam o tym.

Dziewczynki kochane
    Chcialam wam zyczyc w nowym roku duzo spokoju, szczesliwych rozwiazan, aby nasze fasolki sie rozwijaly, duzo zdrowka dla wszystkich przyszlych i obecnych mam, udanej bezalkoholowej zabawy sylwestrowej :)

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2017, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gondi hej!
    To jestes z moich okolic ;) ja co prawda NRW ale Osnabrück mam juz niedaleko ;)

J.S twoj maz moze wnioskowac o EZ wtedy nie ma 12 a 14 miesiecy ale z tego tatus musi wziac jesli dobrze pamietam minimum 2 miesiace ;) i jesli ty pracujesz i vierzesz to albo dzieliciento tak ze maz wykorzystuje swoje 2 miesiace kiedy ty jestes na Mutterschutz wtedy zostajecie oboje w domu albo jesli w pozniejszym czasie kiedy ty juz jestes na EZ to wtedy albo zostajesz ty albo maz a ty wtedy na te powiedzmy 2 miesiace wracasz do pracy...

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • gondi Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2017, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W sumie jest 14 miesiecy EZ na pare (lub jesli samotnie wychowujesz dziecko)w czasie ktorych otrzymujesz EG(chyba 67 % wynagrodzenai). jeden rodzic z pary nie moze wziasc wiecej niz 12 miesiecy EZ czyli te 2 miesiace musi/moze dobrac drugi z rodzicow. No i jest jeszcze ElternGeld Plus (ale w tym to sie troche gubie)bo trzeba pracowac czesciowo od 15 do 30h tygodniowo i wtedy mozna przedluzyc sobie EZ przeliczajac 1miesiac EG-->2 miesiace EGPLUS, A jeszcze mozna dostac chyba 4 miesiace PartnerBonus dodatkowe jesli twoj partner rowniez zamieni swoje EG na EGPLUS i bedzie czesciowo pracowac. Tylko oczywiscie pracodawce trzeba poinformowac wczesniej jesli chcemy pracowac czesciowo i jak bedziemy wracac po EZ do pracy. Na tej stronie sa wszystkie informacje:

http://www.familien-wegweiser.de/
    Mozliwosci jest mnostwo ( w teorii) bo tak naprawde to zalezy od charakteru pracy i tego czy nie ograniczymy drastycznie naszych przychodow. My obydwoje pracujemy na zmiany wiec ciezko by nam bylo dograc dzielony czas pracy

Ja pewnie wezme 12 mcy, moj maz 2 (w tym jeden na MS w pilce noznej:))
    i po roku bede wracac do pracy jesli znajde Tagesmutter lub zlobek czynny od 7 do 17:/

3jvz3e5e9hsogjgk.png

qdkkanlis2ttu8uo.png
  • J.S Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2017, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cierpliwa, tylko ja mam zamiar isc na EZ na 24 miesiace, wiem ze kasa jest pomniejszona, ale nie mam mozliwosci zostawic rocznego dziecka i wrocic do pracy. W takim razie chyba nie moze ?

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2017, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    J.S wrote:
    Cierpliwa, tylko ja mam zamiar isc na EZ na 24 miesiace, wiem ze kasa jest pomniejszona, ale nie mam mozliwosci zostawic rocznego dziecka i wrocic do pracy. W takim razie chyba nie moze ?
    Też może. Możecie być jednocześnie nawet na Ez. Tylko wiem ze tam jest ograniczenie ze max Eg to 1800€ (i nie wiem czy to na osobę czy na miesiąc, trzeba by dopytać w urzędzie).

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • gondi Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2017, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    J.S
    tatus musi wziasc 2 miesiace w ciagu pierwszych 14 miesiecy zycia dziecka, ale nie musza byc one pod rzad moze to byc np 1 i 13 i mozecie oczywiscie rownoczesnie na EZ.

https://www.familien-wegweiser.de/ElterngeldrechnerPlaner/rechner.xhtml?cid=4

tu jest planer EZ i jak cos zle poznaczysz to on ci wyswietli na czerwono uwagi. Masz 12 miesiecy EZ do zaplanowania i te 2 pierwsze sa automatycznie wpisywane matce w trakcie MS. I z tym PartnerschaftBonus tez troche naklamalam to moga byc 4 ostatnie miesiace w trakcie ktorych oboje rodzice pracuja czesciowo od 25-30 godz/tagodniowo. Ale jeszcze nie doszlam do tego jak te zasilki poobliczac:)

J.S lubi tę wiadomość

3jvz3e5e9hsogjgk.png

qdkkanlis2ttu8uo.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2017, 23:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gondi wrote:
    J.S
    tatus musi wziasc 2 miesiace w ciagu pierwszych 14 miesiecy zycia dziecka, ale nie musza byc one pod rzad moze to byc np 1 i 13 i mozecie oczywiscie rownoczesnie na EZ.

https://www.familien-wegweiser.de/ElterngeldrechnerPlaner/rechner.xhtml?cid=4

tu jest planer EZ i jak cos zle poznaczysz to on ci wyswietli na czerwono uwagi. Masz 12 miesiecy EZ do zaplanowania i te 2 pierwsze sa automatycznie wpisywane matce w trakcie MS. I z tym PartnerschaftBonus tez troche naklamalam to moga byc 4 ostatnie miesiace w trakcie ktorych oboje rodzice pracuja czesciowo od 25-30 godz/tagodniowo. Ale jeszcze nie doszlam do tego jak te zasilki poobliczac:)
    Są gotowe kalkulatory. Na wysokość wpływają dochody, klasa podatkowa itp.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2018, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczęśliwego Nowego roku dziewczyny!

Alphelia, gondi lubią tę wiadomość

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • Marzycielka111192 Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2018, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny tylko proszę bez hejtu. Mam pytanie. Dzisiaj mam termin porodu, nic się nie dzieje i raczej się nie zadzieje szybko bo na ktg skurczy brak. Mały ma już prawie 4 kg i wlasnie podjelam decyzje że jednak chciałabym cc. Nie będę się wiele rozpisywać dlaczego i w ogóle żeby was nie zanudzac. Jutro mam termin u swojego lekarza i jak myślicie jest szansa żebym dostała skierowanie na cc? Chce iść i to poprosić ale powiedzcie jakie mam szansę? Może mi powiedzieć że nie że już jest za późno i mam rodzić naturalnie?

dqpr3e5ej28hk4e8.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2018, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzycielka a jak Twój lekarz wcześniej podchodzil do tematu cc? Pytał czy coś? Moja lekarka to od pierwszej wizyty w sumie pytała jak chce rodzić więc u niej wiem że nie byłoby problemu ale też nie wiem jak np szpital do tego podejdzie. No musisz jutro zapytać po prostu

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Muniek Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2018, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!

Marzycielka ja dziś to samo powiedziałam do męża. Że po prostu mam już dość tego czekania,młody tylko przybiera na wadze a w szpitalu mają to gdzieś czy urodze naturalnie dziecko 3kg czy też 5. Na ktg jakieś skurcze się już piszą,ale tak naprawdę to jest nic. Jestem zmęczona,sfrustrowana i okropnie się boje. Jak wcześniej nie dopuszczalam myśli o cc tak teraz już w tym momencie kładę się na stół żeby mnie pocieli i wyjeli młodego. Także też zastanawiam się czy by nie porozmawiać z moją lekarka co o tym wszystkim myśli.
    Ehh pierwszy syn urodził się miesiąc za wcześnie a ten z kolei nie chce opuścić brzucha. W życiu się nie spodziewałam że urodze po nowy roku. Tym bardziej że straszyli mnie porodem przedwczesnym.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 stycznia 2018, 18:11

snk2s95.png
    y1iruwn.png
    (*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek <3

Wysłany: 1 stycznia 2018, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muniek nawet nie wiesz jak Cię rozumiem.
    Dzisiaj wyszłam ze szpitala to się normalnie poplakalam. Wiem że ja jestem dopiero w dniu terminu a ty już sporo po i nawet nie powinnam się do Ciebie porównywać ale paraliżuje mnie strach że synek może mieć ponad 4 kg :( A wywoływanie to już w ogóle tragedia. Dość sporo się już o tym nasluchalam. Kiedy idziesz do lekarza? Ja jutro mam wizytę i będę próbować o tym rozmawiać. Mam nadzieję że mnie nie zbyje. Mąż jak na mnie patrzy to już chce pieniądze do kieszeni brać

dqpr3e5ej28hk4e8.png
  • Muniek Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2018, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie ten strach...jej aż mi niedobrze jak o tym pomyśle. Tym bardziej że mój pierwszy synek miał wage 2900g a miesiąc za wcześnie się wypchał,czyli waga spora na wcześniaka. I miałam problem żeby go urodzić. Więc co będzie teraz?!? Skoro prawdopodobnie ma już ponad 4kg. Przeraża mnie wizja takiego porodu!
    Moja lekarka miała teraz urlop świąteczny więc dopiero jutro się umowie na wizytę. Wcześniej do szpitala musiałam jeździć. Także zobaczymy co ona mi na to powie.

snk2s95.png
    y1iruwn.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2018, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a w waszych szpitalach nie mają jakiejś granicy jeśli chodzi o poród sn i wagę dziecka?U mnie mówili że do 4 kg jeśli ponad to już cc chyba że ktoś się oprze że chce jednak sam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 stycznia 2018, 19:49

nugesuy.png
    ckaimdy.png

Wysłany: 1 stycznia 2018, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki nie mam pojęcia. Nigdy się tym nie interesowalam. Ale jutro mam wizytę na 16:30 Wiec wszystkiego się dowiem

dqpr3e5ej28hk4e8.png
  • Muniek Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2018, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nic mi o tym w szpitalu nie mówili. A przecież robili usg i widzieli ile mniej więcej mały może ważyć. Więc chyba lekarz coś by powiedział. A on tylko że skoro wszystko ok to czekamy.

snk2s95.png
    y1iruwn.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2018, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To trzymam.kciuki żeby jutro się coś rozwiązało albo dzieci same chciały wyjść albo lekarze coś zdecydowali oczywiście na waszą korzyść.
    Ja.mam rano wizytę w szpitalu podpisać papiery i za tydzień cc

Marzycielka111192 lubi tę wiadomość

nugesuy.png
    ckaimdy.png
‹‹ 915 916 917 918 919 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ