X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • J.S Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika, dziekuje ci bardzo
    U mnie sytuacja jest nieco inna bo pracuje w niemczech, jestem ubezpieczona, wszystkie swiadczenia mi przysluguja ale mieszkam w Polsce i dziecko tez bede rodzic w Polsce bo mam umowe z NfZ i moja kasa chorych. Zakaz zatrudnienia mam od polskiego lekarza, zaniesiony do firmy i do kasy, jestesmy w ue wiec honoruja, kase mam na konto caly czas normalna i dlatego wlasnie sie zwstanawialam, czy mutterschaftsgeld mam sama skladac, ale widze ze tym zajmie sie kasa chorych tak, dobrze rozumiem? A do elternzeit i elterngeld bede chyba musiala dac miedzynarodowy akt urodzenia . Kurcze skonplilowane to wszystko ale dziekuje ci za odpowiedz

Cccierpliwa lubi tę wiadomość

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika na ciebie to zawsze mozna liczyc!

Ja dzis bylam pogadac z szefem cieszyl sie bardzo gratulowal usmiech mu z twarzy nie schodzil po nowym roku wystawi zaraz moj beschäftigungsverbot musze mu tylko mutterpass doniesc i powiedzial ze trzyma kciuki i mam sie czasem pokazywac...
    A i mowil tez ze jako ze jestesmy kirchlicheeinrichtung to pod koniec ciazy dostane do wyplaty jeszcze dodatkowe pieniadze takie jakby wyprawkowe i ze mam sie z nim jeszcze w drugiej polowie kontaktowac to on sie zorientuje i powie mi dokladnie co i jak... dziewczyny z oddzialu szaleja hehe kazaly mi lezec odpoczywac i wpadac na oddzial na sniadanko czasem

Alphelia lubi tę wiadomość

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • Monika_DM Ekspertka

Wysłany: 29 grudnia 2017, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    J.S nie powiem Ci tak w 100% czy Ty bezpośrednio do Kk masz jakiś wniosek dać czy to się dzieje orzec Zentrum Familie und Soziales. To musisz dopytać. Być może w Twojej sytuacji pracodawca faktycznie ci pomoże.
    Tak do EG, KG i EZ międzynarodowe w takim wypadku.

Alphelia min. EG dostaniesz z Familienkasse tj. 300€ (przynajmniej było tyle), ale nie mam pojęcia czy musisz być w AfA zarejestrowana. Teoretycznie mogą Ci szukać pracy bo jesteś w ciąży i póki nie masz Beschäftigungsverbot jesteś zdolna do pracy, ale szczerze wątpię żeby to robili bo raczej żaden pracodawca kobiety w ciąży nie przyjmuje do pracy :)

n9b5huo.png
  • Monika_DM Ekspertka

Wysłany: 29 grudnia 2017, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cierpliwa to naprawdę super. I pewnie Ci też lżej na duszy. Może jeszcze będzie tak że przedłuża ci umowę lub będziesz mieć gwarantowany powrót :)

n9b5huo.png
  • Alphelia Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika_DM wrote:
    Alphelia min. EG dostaniesz z Familienkasse tj. 300€ (przynajmniej było tyle), ale nie mam pojęcia czy musisz być w AfA zarejestrowana. Teoretycznie mogą Ci szukać pracy bo jesteś w ciąży i póki nie masz Beschäftigungsverbot jesteś zdolna do pracy, ale szczerze wątpię żeby to robili bo raczej żaden pracodawca kobiety w ciąży nie przyjmuje do pracy :)
    Rozumiem :) ja sama jeszcze jestem w trakcie rekrutacji do jednej firmy, ale ze względu na ciążę raczej mnie nie przyjmą :p słyszałam właśnie o tym 300€, ale nie wiem czy muszę być wtedy zarejestrowana na bezrobociu.

ckaiyx8dc6hukqvp.png
    iv099vvjy5dzvqw0.png
    11.07.2017 [*] Aniołek 8tc.
    01.06.2019 [*] Aniołek 7tc.
  • J.S Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika, dziekuje ci bardzo za informacje :) Dowiem sie jak to wyglada w mojej kasie chorych.

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alphelia nie musisz być zarejestrowana. Ja nie pracuje od 4 lat nie jestem nigdzie zarejestrowana, na córkę pobierałam normalnie elterngeld w tej wysokości.min co pisze Monika czyli 300e, później miałam.jeszcze landeserziehunhsgeld 150e ale to jest nie we wszystkich landach niestety.
    Teraz też będę pobierać EG i nie rejestruje się nigdzie. Znowu przez kolejne 2 może 3 lata nie wybieram się do pracy bo będę z młodsza w domu.
    Cierpliwa piękny suwaczek:). Super że w pracy tak fajnie zareagowali. Teraz odpoczywaj kochana!! Życzę nudnej ciąży ;). A kiedy kolejną wizyta?

Alphelia, Monika_DM lubią tę wiadomość

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika:* no nawet nie wiesz jak mi ulzylo ze szef tak fajnie zareagowal... no zobaczymy jak z ta umowa... powrot to bardzo prawdopodobne ze bede miala...
    Pflegedienstleitung byla zaintrygowana po co czekam na szefa ale to prawdziwa czarownica ktora raz za mobbing juz wyleciala a i za jej sprawa taki cyrk z moim przedluzeniem byl teraz ostatnio wiec jej nic nie powiedzialam :P

Annaki:* odpoczywam az za duzo... wlasnie bylismy z mezem jeszcze na spacerze z psem... a termin mi u gina dali na za tydzień bo to pierwsza ciazowa juz u mojego gina...

Monika_DM lubi tę wiadomość

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    1 ICSI
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3

-> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3

• Alphelia Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki wielkie dzięki za cenne informacje, przynajmniej nie muszę na razie latać do urzędu, a byłoby to kłopotliwe, bo muszę zmienić też miejsce zameldowania.

Cccierpliwa cieszę się bardzo z Twoich wieści w pracy! Wszystko idzie w dobrym kierunku :)

ckaiyx8dc6hukqvp.png
    iv099vvjy5dzvqw0.png
  • M.W Koleżanka

Wysłany: 29 grudnia 2017, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alphelia wrote:
    Dokładnie tak! Czy mówimy o dr. Bielicki? :D I dobrze wiedzieć, że jest ktoś z moich okolic :)

Tak! też u niego byłam. A na kiedy masz termin porodu ? ja na 11 czerwca. Fajnie, że są tu dziewczyny z moich stron :)

Mam tylko nadzieję, że prognoza dr. Bielickiego się sprawdzi, bo już mam pół szafy małych sukieneczek ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2017, 22:25

• Alphelia Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M.W wrote:
    Tak! też u niego byłam. A na kiedy masz termin porodu ? ja na 11 czerwca. Fajnie, że są tu dziewczyny z moich stron :)

Mam tylko nadzieję, że prognoza dr. Bielickiego się sprawdzi, bo już mam pół szafy małych sukieneczek ;)

Ja mam na 22 czerwca :) mój mąż już kilka razy chciał kupić jakieś ciuszki dla córeczki, ale na razie go wstrzymuję, bo wolę tę informację o płci potwierdzić ;) choć wnioskując po doświadczeniu i wiedzy doktora to pewnie się nie mylił :)

ckaiyx8dc6hukqvp.png
    iv099vvjy5dzvqw0.png
  • Pysia89 Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2017, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cierpliwa -cudowne wiadomosci:)) gratuluje i bardzo Ciesze sie.Wierze ze druga fasolka nadrobi.

Widzisz masz normalnego szefa :))

Jesli dobrze rozumiem to w pracy trzeba 8 tyg przed planowanym porodem zaniesc Attest terminu a 7 tyg przed okreslic czas Eltern Zeit?
    Wniosek sklada sie w swojej Kk?
    Teraz jestem na BV i moze komus sie to przyda bo drazylam ten temat wczesniej...
    Te 3 mc sredniej zostaly mi wyliczone na podstawie 1,5 mc i moje Mini Job nie wzieto pod uwage.
    Teraz ksiegowa mowila mi ze 8 tyg przed porodem dostane Mutterschutz Geld,ze Kk placi 13 Euro za dzien a Firma cos doplaca ale wyjdzie mniej niz na BV.Dobrze to wiedziec planujac wydatki wyprawki.
    Ten Eltern Zeit jak pojde na 2 lata (umowa na nieokreslony) To bede przez 2 lata dostawac co mc 33%pensji dobrze to rozumiem czy cos pokrzanilam?

Wg z innej beczki mozecie polecic jakiegos dobrego gina przy granicy w Polsce prywatnie?
    Chcialabym pojechac jeszcze na jedna konsultacje w zwiazku z tym przeplywem i wolniejszym tempem wzrostu.

SZCZESLIWEGO Nowego Roku :))))

• J.S Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2017, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pysia, a gdzie dokladnie jestes? Ja mieszkan tuz przy granicy.

Ja tak samo rozumiem EZ i tak to wlasnie chyba bedzie wygladac, ale tego ze mutterschaftsgeld jest pomniejszone, to nie slyszalam. Z tego co wiwm to kk placi 13 euro za dzien a pracodawca doplaca reszte, czyli mimo to otrzymujesz normalna pensje niepomniejszona, dopiero przechodzac na EG jest tam inaczej.
    Z tegp co ja sie orientuje, ale sa tu bardziej doswiadczone dziewczyny i na pewno beda wiedzialy.
    A co do EZ to 7 tygodni przed planowym rozpoczeciem wiec chyba od razu ten wniosek do pracodawcy po porodzie? I on na pismie da od razu odpowiedz i podpis czy na to sie czeka?

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • Pysia89 Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2017, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej

J.S mowila ze jest mniejsze bo dodatkow wtedy nie wyplacaja tj za swieta itp.

jestem z okolic Hannoveru i np do Poznania mam jakies 580 km...A Ty skad jestes :)?
    Czy sie czeka nie wiem...ale patrz jeszcze jest to 6 tyg po porodzie Mutterschutz wiec moze krotko przed narodzinami wniosek sie sklada zeby zdazyc w tych 7 tygodniach? Musismy zaczac sie orientowac tak czy siak bo widze podobny czas mamy ;)

• Kinga. Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2017, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alphelia wrote:
    Jak jesteśmy już przy tych tematach, to mam do Was pytanie: jestem bezrobotna, ale nie jestem jeszcze zarejestrowana na bezrobociu, mój mąż pracuje, czy będzie mi przysługiwać Elterngeld po porodzie? Muszę zarejestrować się na bezrobocie? I czy kiedy jestem w ciąży i rejestruje się na bezrobocie to job center będzie mi szukać pracy czy jak to wygląda? Przepraszam z góry jeśli moje pytania brzmią głupio, po prostu nie wiem jak wygląda tu sprawa z bezrobociem ;)
    Każdy dostanie min. 300€ Eg (jeśli złoży wniosek). Nie musisz być zarejestrowana. Jeśli pracowałaś 12 m-cy przed porodem (to możesz dostać więcej, wyliczą ci z dochodów, trzeba we wniosku załączyć zaświadczenia od byłego pracodawcy), gdyby średnia wyszła mniejsza, to podniosą ci do tych 300€/rok lub 150/2 lata. O Eg może też się starać partner (wtedy macie 14 miesięcy do podziału). Pracujący rodzic na Eg dostaje ok 60% wynagrodzenia (przy bardzo niskim wynagrodzeniu trochę podnoszą, przy średnim trochę obniżają. Przy dochodzie powyżej 300 000€/rok nie wypłacają wcale.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2017, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    J.S wrote:
    Pysia, a gdzie dokladnie jestes? Ja mieszkan tuz przy granicy.

Ja tak samo rozumiem EZ i tak to wlasnie chyba bedzie wygladac, ale tego ze mutterschaftsgeld jest pomniejszone, to nie slyszalam. Z tego co wiwm to kk placi 13 euro za dzien a pracodawca doplaca reszte, czyli mimo to otrzymujesz normalna pensje niepomniejszona, dopiero przechodzac na EG jest tam inaczej.
    Z tegp co ja sie orientuje, ale sa tu bardziej doswiadczone dziewczyny i na pewno beda wiedzialy.
    A co do EZ to 7 tygodni przed planowym rozpoczeciem wiec chyba od razu ten wniosek do pracodawcy po porodzie? I on na pismie da od razu odpowiedz i podpis czy na to sie czeka?
    Mąż składał wcześniej wniosek. Najpóźniej trzeba go złożyć te 7 tyg przed urlopem (wtedy jest ochrona). U nas było pewne ze go nie zwolnią, a szef chciał zaplanować zastępstwo. Najpierw wniosek był wypełniony ołówkiem (szacunkowy termin porodu), po porodzie szedł i poprawiał długopisem już podając właściwą datę porodu, a później donosił akt ur (czekaliśmy ponad 3 m-ce ;)

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Alphelia Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2017, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga. wrote:
    Każdy dostanie min. 300€ Eg (jeśli złoży wniosek). Nie musisz być zarejestrowana. Jeśli pracowałaś 12 m-cy przed porodem (to możesz dostać więcej, wyliczą ci z dochodów, trzeba we wniosku załączyć zaświadczenia od byłego pracodawcy), gdyby średnia wyszła mniejsza, to podniosą ci do tych 300€/rok lub 150/2 lata. O Eg może też się starać partner (wtedy macie 14 miesięcy do podziału). Pracujący rodzic na Eg dostaje ok 60% wynagrodzenia (przy bardzo niskim wynagrodzeniu trochę podnoszą, przy średnim trochę obniżają. Przy dochodzie powyżej 300 000€/rok nie wypłacają wcale.

Tylko nie wiem czy dobrze rozumiem, ale mój mąż może dostać Elterngeld jak pracuje? Bo z tego co czytałam to musiałby chyba zrezygnować z pracy, żeby dostać EG.

ckaiyx8dc6hukqvp.png
    iv099vvjy5dzvqw0.png
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2017, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alphelia tak maz moze tez dostac ale wtedy zostaje z wami w domu no przez 2 miesiace i orzez te 2 miesiace nie dostaje oensji tylko EG

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    1 ICSI
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3

-> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3

• Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2017, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i wiem ze w czasie EZ mozna do jakiejs tam kwoty dorobic ale jak to dokladnie wyglada nie wiem

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    1 ICSI
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3

-> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3

• J.S Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2017, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pysia, okolice Zielonej Gory. Jakby co to pisz, bo mam dwoch super lekarzy z woj lubuskiego

Czyli wniosek o urlop zlozyc trzeba szybciej tylko ze do tego potrzebny jest akt urodzenia, takze po porodzie wydaje mi sie najodpowiedniejszy czas, bo akurat ja pracuje w miejscu gdzie zatrudniaja ponad 400 osob, takze watpie abym mogla do kadr isc i wypisywac wczesniej prosbe o urlop. Ale z drugiej strony pojde i sie dowiem jak to wyglada, bo boje sie ze moge przegapic to

Pysia, to ja raczej bede miala normalna, bo u mnie nie ma dodatkow za swieta ani nic

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
‹‹ 914 915 916 917 918 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ