X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • J.S Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika, dziekuje ci bardzo
    U mnie sytuacja jest nieco inna bo pracuje w niemczech, jestem ubezpieczona, wszystkie swiadczenia mi przysluguja ale mieszkam w Polsce i dziecko tez bede rodzic w Polsce bo mam umowe z NfZ i moja kasa chorych. Zakaz zatrudnienia mam od polskiego lekarza, zaniesiony do firmy i do kasy, jestesmy w ue wiec honoruja, kase mam na konto caly czas normalna i dlatego wlasnie sie zwstanawialam, czy mutterschaftsgeld mam sama skladac, ale widze ze tym zajmie sie kasa chorych tak, dobrze rozumiem? A do elternzeit i elterngeld bede chyba musiala dac miedzynarodowy akt urodzenia . Kurcze skonplilowane to wszystko ale dziekuje ci za odpowiedz

Cccierpliwa lubi tę wiadomość

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika na ciebie to zawsze mozna liczyc!

Ja dzis bylam pogadac z szefem cieszyl sie bardzo gratulowal usmiech mu z twarzy nie schodzil po nowym roku wystawi zaraz moj beschäftigungsverbot musze mu tylko mutterpass doniesc i powiedzial ze trzyma kciuki i mam sie czasem pokazywac...
    A i mowil tez ze jako ze jestesmy kirchlicheeinrichtung to pod koniec ciazy dostane do wyplaty jeszcze dodatkowe pieniadze takie jakby wyprawkowe i ze mam sie z nim jeszcze w drugiej polowie kontaktowac to on sie zorientuje i powie mi dokladnie co i jak... dziewczyny z oddzialu szaleja hehe kazaly mi lezec odpoczywac i wpadac na oddzial na sniadanko czasem

Alphelia lubi tę wiadomość

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • Monika_DM Ekspertka

Wysłany: 29 grudnia 2017, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    J.S nie powiem Ci tak w 100% czy Ty bezpośrednio do Kk masz jakiś wniosek dać czy to się dzieje orzec Zentrum Familie und Soziales. To musisz dopytać. Być może w Twojej sytuacji pracodawca faktycznie ci pomoże.
    Tak do EG, KG i EZ międzynarodowe w takim wypadku.

Alphelia min. EG dostaniesz z Familienkasse tj. 300€ (przynajmniej było tyle), ale nie mam pojęcia czy musisz być w AfA zarejestrowana. Teoretycznie mogą Ci szukać pracy bo jesteś w ciąży i póki nie masz Beschäftigungsverbot jesteś zdolna do pracy, ale szczerze wątpię żeby to robili bo raczej żaden pracodawca kobiety w ciąży nie przyjmuje do pracy :)

n9b5huo.png
  • Monika_DM Ekspertka

Wysłany: 29 grudnia 2017, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cierpliwa to naprawdę super. I pewnie Ci też lżej na duszy. Może jeszcze będzie tak że przedłuża ci umowę lub będziesz mieć gwarantowany powrót :)

n9b5huo.png
  • Alphelia Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika_DM wrote:
    Alphelia min. EG dostaniesz z Familienkasse tj. 300€ (przynajmniej było tyle), ale nie mam pojęcia czy musisz być w AfA zarejestrowana. Teoretycznie mogą Ci szukać pracy bo jesteś w ciąży i póki nie masz Beschäftigungsverbot jesteś zdolna do pracy, ale szczerze wątpię żeby to robili bo raczej żaden pracodawca kobiety w ciąży nie przyjmuje do pracy :)
    Rozumiem :) ja sama jeszcze jestem w trakcie rekrutacji do jednej firmy, ale ze względu na ciążę raczej mnie nie przyjmą :p słyszałam właśnie o tym 300€, ale nie wiem czy muszę być wtedy zarejestrowana na bezrobociu.

ckaiyx8dc6hukqvp.png
    iv099vvjy5dzvqw0.png
    11.07.2017 [*] Aniołek 8tc.
    01.06.2019 [*] Aniołek 7tc.
  • J.S Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika, dziekuje ci bardzo za informacje :) Dowiem sie jak to wyglada w mojej kasie chorych.

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alphelia nie musisz być zarejestrowana. Ja nie pracuje od 4 lat nie jestem nigdzie zarejestrowana, na córkę pobierałam normalnie elterngeld w tej wysokości.min co pisze Monika czyli 300e, później miałam.jeszcze landeserziehunhsgeld 150e ale to jest nie we wszystkich landach niestety.
    Teraz też będę pobierać EG i nie rejestruje się nigdzie. Znowu przez kolejne 2 może 3 lata nie wybieram się do pracy bo będę z młodsza w domu.
    Cierpliwa piękny suwaczek:). Super że w pracy tak fajnie zareagowali. Teraz odpoczywaj kochana!! Życzę nudnej ciąży ;). A kiedy kolejną wizyta?

Alphelia, Monika_DM lubią tę wiadomość

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika:* no nawet nie wiesz jak mi ulzylo ze szef tak fajnie zareagowal... no zobaczymy jak z ta umowa... powrot to bardzo prawdopodobne ze bede miala...
    Pflegedienstleitung byla zaintrygowana po co czekam na szefa ale to prawdziwa czarownica ktora raz za mobbing juz wyleciala a i za jej sprawa taki cyrk z moim przedluzeniem byl teraz ostatnio wiec jej nic nie powiedzialam :P

Annaki:* odpoczywam az za duzo... wlasnie bylismy z mezem jeszcze na spacerze z psem... a termin mi u gina dali na za tydzień bo to pierwsza ciazowa juz u mojego gina...

Monika_DM lubi tę wiadomość

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    1 ICSI
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3

-> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3

• Alphelia Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki wielkie dzięki za cenne informacje, przynajmniej nie muszę na razie latać do urzędu, a byłoby to kłopotliwe, bo muszę zmienić też miejsce zameldowania.

Cccierpliwa cieszę się bardzo z Twoich wieści w pracy! Wszystko idzie w dobrym kierunku :)

ckaiyx8dc6hukqvp.png
    iv099vvjy5dzvqw0.png
  • M.W Koleżanka

Wysłany: 29 grudnia 2017, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alphelia wrote:
    Dokładnie tak! Czy mówimy o dr. Bielicki? :D I dobrze wiedzieć, że jest ktoś z moich okolic :)

Tak! też u niego byłam. A na kiedy masz termin porodu ? ja na 11 czerwca. Fajnie, że są tu dziewczyny z moich stron :)

Mam tylko nadzieję, że prognoza dr. Bielickiego się sprawdzi, bo już mam pół szafy małych sukieneczek ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2017, 22:25

• Alphelia Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M.W wrote:
    Tak! też u niego byłam. A na kiedy masz termin porodu ? ja na 11 czerwca. Fajnie, że są tu dziewczyny z moich stron :)

Mam tylko nadzieję, że prognoza dr. Bielickiego się sprawdzi, bo już mam pół szafy małych sukieneczek ;)

Ja mam na 22 czerwca :) mój mąż już kilka razy chciał kupić jakieś ciuszki dla córeczki, ale na razie go wstrzymuję, bo wolę tę informację o płci potwierdzić ;) choć wnioskując po doświadczeniu i wiedzy doktora to pewnie się nie mylił :)

ckaiyx8dc6hukqvp.png
    iv099vvjy5dzvqw0.png
  • Pysia89 Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2017, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cierpliwa -cudowne wiadomosci:)) gratuluje i bardzo Ciesze sie.Wierze ze druga fasolka nadrobi.

Widzisz masz normalnego szefa :))

Jesli dobrze rozumiem to w pracy trzeba 8 tyg przed planowanym porodem zaniesc Attest terminu a 7 tyg przed okreslic czas Eltern Zeit?
    Wniosek sklada sie w swojej Kk?
    Teraz jestem na BV i moze komus sie to przyda bo drazylam ten temat wczesniej...
    Te 3 mc sredniej zostaly mi wyliczone na podstawie 1,5 mc i moje Mini Job nie wzieto pod uwage.
    Teraz ksiegowa mowila mi ze 8 tyg przed porodem dostane Mutterschutz Geld,ze Kk placi 13 Euro za dzien a Firma cos doplaca ale wyjdzie mniej niz na BV.Dobrze to wiedziec planujac wydatki wyprawki.
    Ten Eltern Zeit jak pojde na 2 lata (umowa na nieokreslony) To bede przez 2 lata dostawac co mc 33%pensji dobrze to rozumiem czy cos pokrzanilam?

Wg z innej beczki mozecie polecic jakiegos dobrego gina przy granicy w Polsce prywatnie?
    Chcialabym pojechac jeszcze na jedna konsultacje w zwiazku z tym przeplywem i wolniejszym tempem wzrostu.

SZCZESLIWEGO Nowego Roku :))))

• J.S Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2017, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pysia, a gdzie dokladnie jestes? Ja mieszkan tuz przy granicy.

Ja tak samo rozumiem EZ i tak to wlasnie chyba bedzie wygladac, ale tego ze mutterschaftsgeld jest pomniejszone, to nie slyszalam. Z tego co wiwm to kk placi 13 euro za dzien a pracodawca doplaca reszte, czyli mimo to otrzymujesz normalna pensje niepomniejszona, dopiero przechodzac na EG jest tam inaczej.
    Z tegp co ja sie orientuje, ale sa tu bardziej doswiadczone dziewczyny i na pewno beda wiedzialy.
    A co do EZ to 7 tygodni przed planowym rozpoczeciem wiec chyba od razu ten wniosek do pracodawcy po porodzie? I on na pismie da od razu odpowiedz i podpis czy na to sie czeka?

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • Pysia89 Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2017, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej

J.S mowila ze jest mniejsze bo dodatkow wtedy nie wyplacaja tj za swieta itp.

jestem z okolic Hannoveru i np do Poznania mam jakies 580 km...A Ty skad jestes :)?
    Czy sie czeka nie wiem...ale patrz jeszcze jest to 6 tyg po porodzie Mutterschutz wiec moze krotko przed narodzinami wniosek sie sklada zeby zdazyc w tych 7 tygodniach? Musismy zaczac sie orientowac tak czy siak bo widze podobny czas mamy ;)

• Kinga. Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2017, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alphelia wrote:
    Jak jesteśmy już przy tych tematach, to mam do Was pytanie: jestem bezrobotna, ale nie jestem jeszcze zarejestrowana na bezrobociu, mój mąż pracuje, czy będzie mi przysługiwać Elterngeld po porodzie? Muszę zarejestrować się na bezrobocie? I czy kiedy jestem w ciąży i rejestruje się na bezrobocie to job center będzie mi szukać pracy czy jak to wygląda? Przepraszam z góry jeśli moje pytania brzmią głupio, po prostu nie wiem jak wygląda tu sprawa z bezrobociem ;)
    Każdy dostanie min. 300€ Eg (jeśli złoży wniosek). Nie musisz być zarejestrowana. Jeśli pracowałaś 12 m-cy przed porodem (to możesz dostać więcej, wyliczą ci z dochodów, trzeba we wniosku załączyć zaświadczenia od byłego pracodawcy), gdyby średnia wyszła mniejsza, to podniosą ci do tych 300€/rok lub 150/2 lata. O Eg może też się starać partner (wtedy macie 14 miesięcy do podziału). Pracujący rodzic na Eg dostaje ok 60% wynagrodzenia (przy bardzo niskim wynagrodzeniu trochę podnoszą, przy średnim trochę obniżają. Przy dochodzie powyżej 300 000€/rok nie wypłacają wcale.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2017, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    J.S wrote:
    Pysia, a gdzie dokladnie jestes? Ja mieszkan tuz przy granicy.

Ja tak samo rozumiem EZ i tak to wlasnie chyba bedzie wygladac, ale tego ze mutterschaftsgeld jest pomniejszone, to nie slyszalam. Z tego co wiwm to kk placi 13 euro za dzien a pracodawca doplaca reszte, czyli mimo to otrzymujesz normalna pensje niepomniejszona, dopiero przechodzac na EG jest tam inaczej.
    Z tegp co ja sie orientuje, ale sa tu bardziej doswiadczone dziewczyny i na pewno beda wiedzialy.
    A co do EZ to 7 tygodni przed planowym rozpoczeciem wiec chyba od razu ten wniosek do pracodawcy po porodzie? I on na pismie da od razu odpowiedz i podpis czy na to sie czeka?
    Mąż składał wcześniej wniosek. Najpóźniej trzeba go złożyć te 7 tyg przed urlopem (wtedy jest ochrona). U nas było pewne ze go nie zwolnią, a szef chciał zaplanować zastępstwo. Najpierw wniosek był wypełniony ołówkiem (szacunkowy termin porodu), po porodzie szedł i poprawiał długopisem już podając właściwą datę porodu, a później donosił akt ur (czekaliśmy ponad 3 m-ce ;)

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Alphelia Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2017, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga. wrote:
    Każdy dostanie min. 300€ Eg (jeśli złoży wniosek). Nie musisz być zarejestrowana. Jeśli pracowałaś 12 m-cy przed porodem (to możesz dostać więcej, wyliczą ci z dochodów, trzeba we wniosku załączyć zaświadczenia od byłego pracodawcy), gdyby średnia wyszła mniejsza, to podniosą ci do tych 300€/rok lub 150/2 lata. O Eg może też się starać partner (wtedy macie 14 miesięcy do podziału). Pracujący rodzic na Eg dostaje ok 60% wynagrodzenia (przy bardzo niskim wynagrodzeniu trochę podnoszą, przy średnim trochę obniżają. Przy dochodzie powyżej 300 000€/rok nie wypłacają wcale.

Tylko nie wiem czy dobrze rozumiem, ale mój mąż może dostać Elterngeld jak pracuje? Bo z tego co czytałam to musiałby chyba zrezygnować z pracy, żeby dostać EG.

ckaiyx8dc6hukqvp.png
    iv099vvjy5dzvqw0.png
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2017, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alphelia tak maz moze tez dostac ale wtedy zostaje z wami w domu no przez 2 miesiace i orzez te 2 miesiace nie dostaje oensji tylko EG

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    1 ICSI
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3

-> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3

• Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2017, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i wiem ze w czasie EZ mozna do jakiejs tam kwoty dorobic ale jak to dokladnie wyglada nie wiem

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    1 ICSI
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3

-> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3

• J.S Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2017, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pysia, okolice Zielonej Gory. Jakby co to pisz, bo mam dwoch super lekarzy z woj lubuskiego

Czyli wniosek o urlop zlozyc trzeba szybciej tylko ze do tego potrzebny jest akt urodzenia, takze po porodzie wydaje mi sie najodpowiedniejszy czas, bo akurat ja pracuje w miejscu gdzie zatrudniaja ponad 400 osob, takze watpie abym mogla do kadr isc i wypisywac wczesniej prosbe o urlop. Ale z drugiej strony pojde i sie dowiem jak to wyglada, bo boje sie ze moge przegapic to

Pysia, to ja raczej bede miala normalna, bo u mnie nie ma dodatkow za swieta ani nic

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
‹‹ 914 915 916 917 918 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ