Ciąża w USA
-
WIADOMOŚĆ
-
Laurka, to żeś mnie zszokowała tą kwotą!!! i jak to mozliwe, ze tak mało zapłaciłaś z tej sumy? Jaki masz deductible? Ile płacisz miesiecznie i w co-pay? My teraz bedziemy wybierac ubezpieczenie na nowy rok i własnie debatujemy.
Madzialenka, ja bym sie pewnie i z męzem i z dzieckiem w takim koszyczku w łóżku nie zmiesćiła ale planuje kupic "Hello Bassinest". To podobny koszyczek, tyle, że na stojaku, którego długość dopasowuje sie do twojego łóżka i do tego ma wyginany bok, wiec praktycznie leżac mozesz łatwo sięgnąć po dziecko. -
Ja nie wybieram ubezpieczenia - mam je z pracy. Deductible mam 250 dol. Ze dwie wizyty u gina na samym poczatku ciazy i go osiagnelam. Ja sie ciesze, ze ubezpieczyciel nie zakwestionowal zasadnosci tego, ze mnie tyle trzymali i ze wszystko zostalo pokryte.
Madzialenka mam bardzo podobny co-sleeper i wstawilam go do lozeczka Gai, ktore stoi tuz obok mojej strony lozka. Pomyslalam, ze w ten sposob bedzie miala przytulniej i ze jej to pomoze spac (bo tak calkiem u siebie w lozku bym jednak tego nie polozyla) i faktycznie trzeba by miec California King, zeby moc wygodnie spac z takim co-sleeperem posrodku.
W ostatecznym rozrachunku to i tak dziec decyduje, bo mozecie umoscic najprzytulniejsze gniazdko na swiecie, a jak maluch nie bedzie chcial w nim spac, to nie ma bata, niewiele pomoze.
Karma chodzilo Ci o Halo Bassinet? Znam kogos, kto to kupil i powiedzial, ze kasa wyrzucona w bloto, bo jest to niestabilne i przechyla sie w jedna strone, a co za tym idzie bobas zjezdza na bok.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 września 2017, 02:07
08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
Ale ja bede sama z dzieckiem spac w lozku Maz bedzie spal w drugim pokoju. Faktycznie we 3 bylo by ciasno. Ja wychodze z zalozenia, ze jesli bede karmic piersia, to chce miec dziecko jak najblizej siebie, a maz niech sie wyspi, ja w koncu bede 'na macierzynskim' a on bedzie chodzil do pracy. U nas na takie dostawki typu halo bassinet to nie byloby juz miejsca.
Ja mam ubezpieczenie z pracy i my mamy deductible 6000$ na rok na 2 osoby takze sporo, no ale coz zrobic.[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
[*] 5/6 tc listopad 2016
-
My mamy z pracy 2 opcje do wyboru. Albo deductible 3000$ albo 750$. I w tym roku mamy to 750, a w nastepnym jako, że dziecko ma rodzic w lutym, czyli juz zaraz na pocztku, to bierzemy to wyzsze.
Laurka, tak chodzilo mi wlasnie o to. Bo nie chce wkładać dzieco do razu do takiego duzego łóżeczka drewnianego. Ale jak mówisz, ze niestabilne, to moze poszukam jakiegos innego kosza na stojaku.
A co myslicie o sprowadzeniu wózka z Polski? Bardzo zalezy mi na kupnie wózka z gondolą i spacerówką. Ale nie chce wydawac 900$ na jakies uppababy czy inne skandynawskie cuda, które sa w USA dostepne online. Wiec zastanawima sie czy nie kupic jakiegos wózka polskiej firmy za 2000-3000tys zł. I babcia by poszła do sklepu, sprawdziła wszystko ładnie i nam wysłała -
KARMA wrote:My mamy z pracy 2 opcje do wyboru. Albo deductible 3000$ albo 750$. I w tym roku mamy to 750, a w nastepnym jako, że dziecko ma rodzic w lutym, czyli juz zaraz na pocztku, to bierzemy to wyzsze.
Laurka, tak chodzilo mi wlasnie o to. Bo nie chce wkładać dzieco do razu do takiego duzego łóżeczka drewnianego. Ale jak mówisz, ze niestabilne, to moze poszukam jakiegos innego kosza na stojaku.
A co myslicie o sprowadzeniu wózka z Polski? Bardzo zalezy mi na kupnie wózka z gondolą i spacerówką. Ale nie chce wydawac 900$ na jakies uppababy czy inne skandynawskie cuda, które sa w USA dostepne online. Wiec zastanawima sie czy nie kupic jakiegos wózka polskiej firmy za 2000-3000tys zł. I babcia by poszła do sklepu, sprawdziła wszystko ładnie i nam wysłała
Tez o tym myslalam, ale zdecydowalam sie na uppa baby vista - model z 2016 kosztowal nas 613$, wiec do przelkniecia (kupilismy online na stonce allbeebaby -tam byla najtaniej), no i fotelik tez uppa baby mesa -on kosztuje 300$ (albo taki najnowszy model 350$ -z obiciem z welny-bez srodkow chemicznych), my sie zdecydowalismy na ten za 300$, ale na amazon jak sobie zrobisz registy to kilka tygodni przed terminem dostajesz 15% completion discount, wiec kupilismy ostatecznie za 250$. takze caly zestaw wozek spacerowka+gondola+fotelik wyszedl ok 1000$, a przy niskim kursie dolara to jest 3500zl, takze czy oplaca sie brac wozek z Polski i jeszcze placic za wysylke? Ja jestem bardzo zadowolna z tego uppa baby, ma swietne kola i ogolnie widac ze to lepsza jakosc niz jakies chicco czy graco, a na skandynawskie czy europejski typu stokke, bugaboo,cybex tez patrzylismy, ale uppa baby najbardziej mi sie spodobal.[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
[*] 5/6 tc listopad 2016
-
Ja juz tu kilka razy pisalam, ze mi tez bardzo zalezalo na wozku z gondola i solidna spacerowka na kolach z dobrymi oponami. Moja tesciowa na craigslist.com znalazla mi europejski wozek (i'Coo Targo sprowadzony z Niemiec) na Florydzie i zaplacila za wszystko 150 dolarow. Sluzy mi teraz przy drugim dziecku i nadal jestem mega zadowolona. W dodatku jest czarny/czarno-bialy we wzorek w pepitke (houndstooth), ktory wrocil do mody, takze +100 do stylu
Takze polecam poszukac uzywanego juz przez kogos sprowadzonego z zza Wielkiej Wody i nie przeplacac. W Polsce wiadomo jest kultura i warunki po temu, zeby mamy chodzily z maluszkami na wielogodzinne spacery. W USA raczej z tym slabo. Moze w NYC w Central Parku LOL Gdybysmy my nie mieszkali na 2 akrach ziemi to bym zupelnie nie miala gdzie tym wozkiem jezdzic.08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
To nasz zestaw, tylko fotelik tez w szarosciach:
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/f58a2553e0e0.jpg
Dla mnie dodatkowym plusem w tym wozku jest dodatkowa wysuwana ochrona od sloca, i siatkowa wentylacja z tylu budki. U nas jest caly rok goraca, wiec dla mnie te dwie rzeczy byly wazne.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 września 2017, 20:43
[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
[*] 5/6 tc listopad 2016
-
Wlasni mi tez zalezalo na solidnych kolach i uppa baby ma na prawde dobre te kola i zawieszenie. Ja bede na pewno chodzic na spacery, bo mam duzo mozliwosci, mam zaraz obok park i osiedla domkow z chodnikami,pozatym bliziutko do sklepow i restauracji typu panera na kawka i duzy mall15 minut spacerkiem, takze ja spacerki planuje po europejsku, wszystko mam w walking distance
Ja tez na craiglist patrzylam, ale nic nie upatrzylam.[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
[*] 5/6 tc listopad 2016
-
No z tym kursem dolara to macie rację.. teraz faktycznie może się to już tak bardzo nie opłacać. Czekam Madzialenka na recenzje wózka w praktyce generalnie wygląda świetnie, ale jedyne co mi sie w nim nie podoba to siedzisko kubełkowe. Wolałabym takie normalnie rozkładane. W podobnej cenie było jest jeszcze Mutsy Igo i Nuna Mixx 2. Mozna online kupic i maja własnie takie rozkładane siedziska. Słyszałyście coś o nich moze?
-
madzialenka84 wrote:To nasz zestaw, tylko fotelik tez w szarosciach:
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/f58a2553e0e0.jpg
Dla mnie dodatkowym plusem w tym wozku jest dodatkowa wysuwana ochrona od sloca, i siatkowa wentylacja z tylu budki. U nas jest caly rok goraca, wiec dla mnie te dwie rzeczy byly wazne.
Wtrącę się, bo szukałam czegoś o macierzyńsim w USA i akurat trafiłam na Wasz wątek
A widzę, że myślicie o zakupie wózka w PL i wysyłce. Ja mam bardzo podobny wózeczek z Chicco, model Urban Plus Crossover. Wózek jest głęboko-spacerowy, czyli z gondoli w kilku ruchach robimy spacerówkę lub odwrotnie. Jest to bardzo łatwe, ale sama konstrukcja jest stabilna. Do tego ma koła z komorą powietrzną i możliwość dokupowania tzw. Color Pack'ów - ja mam wersję na zimę z ciepłą mufką na dłonie, futerkiem itp., ale mam też miętowy letni zestaw. Zestaw kosztuje ok. 300 zł, a odmienia zupełnie wygląd wózka Polecam! -
KARMA wrote:No z tym kursem dolara to macie rację.. teraz faktycznie może się to już tak bardzo nie opłacać. Czekam Madzialenka na recenzje wózka w praktyce generalnie wygląda świetnie, ale jedyne co mi sie w nim nie podoba to siedzisko kubełkowe. Wolałabym takie normalnie rozkładane. W podobnej cenie było jest jeszcze Mutsy Igo i Nuna Mixx 2. Mozna online kupic i maja własnie takie rozkładane siedziska. Słyszałyście coś o nich moze?
Ten Mutsy to chyba tez ma kubelkowe z tego co widze na necie i osobno jest gondola? A Nuna ma rozkladane siedzienie - czyli juz bys uzywala bez gondoli? Ja ogladalam te wszystkie wozki w sklepach na zywo,ale ostatecznie wybralam uppa baaby. A ty nie masz gdzie podjechac zobaczyc tych wozkow w okolicy? Ja musialam jechac do wiekszego miasta np do Nordstorm, BuyBuyBAby cz tez do jakiegos lepszego 'butiku dzieciowego'.
A to co kolezanka pisze wyzej to jest jeszcze taki wozek Chicco Urban i tam z jednego siedzenia mozna robic gondole czy spacerowke. Ja go ogladalam w Babie's 'R us.[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
[*] 5/6 tc listopad 2016
-
Mutsy ma normalnie rozkładane, nie kubełkowe. Do obu można dodać normalnie gondolę i potem spacerówkę. Tak sobie myślę, że chyba się na tę Nunę zdecydujemy, bo poprzedni model jest praktycznie taki sam, poza tym, że ma srebrną ramę (nowszy ma czarną) i kosz niedopasowany kolorystycznie do całości. Takie głupoty, które mi tam nie przeszkadzają, a już 200$ mniej. Wiec wózek ze spacerówką można już za 400$ kupic, do tego gondola zą 150$ i fotelik, np Nuna Pipa. Byłoby super jakbym się zamknęła z tym całym zestawem w 800-900$. Ale na pewno chce najpierw zobaczyc na żywo, wiec będę musiała też się machnąć gdzies do jakiejs metropolii. Zastanawiałam się czy kupic infant car seat czy convertible, bo starczy na dłuzej niz niecały rok. Ale w zwiazku z tym, że przez pierwszy rok dziecka planujemy 2 podróże do Polski, to łatwiej bedzie nam wozic ze soba ten mniejszy. A Wy planujecie podróze do PL z maluchami?
A co do Chicco, to tez widziałam, ale mi sie nie podobał. Miałam wrazenie, że trochę za lichy na śnieg i mróz. -
My kupilismy infant car seat do uppa baby, mnie sie wydaje, ze on wystarczy tak do 18 miesiecy.Pozatym dla tegiego maluszka chyba jest bezpieczniej. My wstepnie planujemy podroz w okolicy wakacji, ale to nie bedziemy zabierac fotelika ze soba, tylko jak wypozyczymy w PL samochod to z fotelikiem. Jedynie co to pewnie kupie lzejsza spacerowke, taka, co sie bedzie miescic jako bagaz podreczny w srodku samolotu.
A ja dzis bylam juz 3 raz na badaniu glukozy. Na szczescie nie mam problemow z wypiciem tego slodkiego plynu i nie mam zadnych skutkow ubocznych.[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
[*] 5/6 tc listopad 2016
-
No i przyszly wyniki glukozy, znowu jeden pomiar podwyzszony, czyli nie diagnozuja mi cukrzycy, ale niby znow mam powtorzyc za 4 tyg. Moim zdaniem bez sensu, po co mam powtarzac na 3 tyg przed porodem, znowu obciazac trzustke ta glukoza.
W weekend mialam baby shower, przyznam ze staralam sie byc czujna, ale kolezankom udalo sie mnie zaskoczyc Smiesznie bylo, byly rozne 'amerykanskie' zabawy prowadzone przez kolezanke, ktora jest profesjonalna wodzirejka na imprezach. A z prezentow to dostalam:ciuzki, pieluchy, chusteczki, zabawki, polskie kosmetyki i ksiazeczki, ramke na zdjecia z 12 miesiacy no i piekny tort pieluszkowy i jeszcze gift card. Dostalam tez taka zabawke 2w 1 najpierw mata, a potem to sie nazywa saucer, czy bouncer, ale to bede wymieniac, bo ja jestem sceptycznie nastawiona do wsadzania dzieci w skoczki i chodziki, takze sobie wymienie na sama mate edukacyjna.[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
[*] 5/6 tc listopad 2016
-
Karma convertible seat owszem rosnie razem z dzieckiem i jest inwestycja na dluzej, ale jest na stale zamontowany w samochodzie, wiec jesli np. macie dwa samochody, to od razu trzeba kupic dwa takie foteliki, podczas gdy infant car seat wpina sie i wypina do/z bazy. Mozna miec dwie bazy i tylko klik-klik, klik-klik, zajmuje to doslownie sekundy. Gdybyscie sie zdecydowali na convertible, to byscie musieli wyjmowac maluszka i wkladac do fotelika za kazdym razem. Jest to kompletnie niepraktyczne, zwlaszcza, gdy dziecko jest bardzo male.
Madzialenka fajnie, ze kolezanki zrobily Ci niespodzianke. To mily gest.
Co do tych bouncwerow to sie z Toba w zupelnosci zgadzam. Niestety przecietny Amerykanin/amerykanski rodzic ma zerowe pojecie.08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
Tak tak jest u nas dzisiaj połówkowe i będzie... chłopak!!! Super, jesteśmy przeszczęśliwi dzidzia pięknie pokazała co ma między nogami także żadnych wątpliwości nie ma. Usg wyglądało dobrze, lekarka zadowolona, mówi ze wszystko dobrze. Także teraz duże ufff i już z górki. Niesamowite przeżycie widzieć jak się ruszał w moim brzuchu, chociaż mało go czuje. Jak chciała mu babeczka cyknąć fotkę buzi, to łapkami się zasłaniał
Laurka, Oath ceremony, No niezłe! Daj znać potem jak było