aniaaniak wrote:
Hej dziewczyny,
Jestem słodką mamą i trochę się gubię w mojej cukrzycy ciążowej 😔
Moje cukry na czczo wynoszą 92–108 mg/dl. Czy to aż tak tragiczne? Jakie Wy macie wyniki przy cukrzycy w ciąży?
Nie mam pojęcia już, co robić – cukrzyca wymyka mi się całkowicie spod kontroli.
Jem niskowęglowodanowo, ale jeśli zjem zbyt mało węgli, pojawiają się ketony (i tu zdania są podzielone – jedni mówią, że nie trzeba się nimi przejmować, inni, że absolutnie nie mogą się pojawiać).
Jeśli zwiększam węgle – cukry skaczą w górę.
Najbardziej nie umiem wyregulować cukrów na czczo – systematycznie zwiększam insulinę, ale nadal wartości są wysokie.
Jestem w 35. tygodniu ciąży, słabo sypiam i martwi mnie wszystko.
Dodatkowo (34+6) miałam 3 prenatalne i wyszło, że bąbel waży 2800 g, a AC było wysokie, co oznacza ryzyko dysocjacji barkowej 😟
Jak Wy sobie radzicie z cukrzycą w 3 trymestrze?
Dla pełnego obrazu:
Staram się jeść regularnie
Dużo spaceruję
Insulina 15 j (o 22:00)
Kolacja o 18:30
Cukry w ciągu dnia przy ruchu są dobre, najgorsze są poranne
Będę wdzięczna za wszystkie rady, triki, wsparcie! 💛
Moim zdaniem Twoje cukry na czczo są zbyt wysokie. Moja lekarka naciska by były poniżej 95, a najlepiej poniżej 90.
Może wypowiedzą się jakieś mądrzejsze dziewczyny i dadzą Ci jakieś fajne triki, ale moim zdaniem powinnaś po prostu zwiększać jednostki insuliny aż cukry spadną do 90.
Gdy zaczynałam przygodę z nocną insuliną (w 7 tc!), to musiałam zwiększać jej poziom aż cukier na czczo spadł do 90 (bez insuliny dobijał do 120). Zaczynałam od 4 j i dopiero przy 12 poziom był optymalny. Po jakimś czasie cukry na czczo zaczęły być zbyt niskie, więc systematycznie zmniejszałam ilość jednostek. Gdy zauważyłam trend, że rosną, to wtedy zwiększałam.
Zdaniem mojej diabetolog insulina nie szkodzi dziecku i jest zdecydowanie lepsza niż podwyższone cukry oraz stres z nimi związany.
Obecnie jestem na 10 jednostkach i cukry mam wzorcowe. Jeśli zaczną się podnosić, to nie będę kombinowała, tylko zwiększę ilość jednostek insuliny.