Czerwcowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
Jak ja się cieszę, że jestem tu z Wami. Czytam i wiem, że to co moja czasem wyprawia to jest normalne 😄 strasznie rzuca się nim zaśnie, płacze i się śmieje przez sen, a dzisiaj tak się odrywała od piersi, az musiałam wyjąć lektor i potem spokojnie zjadła. Od dwóch nocy nie zmieniałam pieluchy przy środkowym karmieniu i pupa znowu czerwona, widocznie my nie możemy sobie na to pozwolić.
W jakiej pozycji karmicie piersią przy wzmozonym napięciu mięśniowym maluszka? Na leżąco starsznie mi się wygina i puszcza pierś. -
A jak używacie nosiboo, że maluchy się nie boją? Moja już ma strach w oczach przy samym zakraplaniu solą fizjologiczną bo wie co się zaraz będzie działo 🙈 Daję od razu większą moc,żeby jej nie męczyć i natychmiast usunąć co zalega. Na jakiej Wy używacie mocy? Na początku się bałam, nastawiałam na min.ale to trwało dłuuugo.
Czy ta karuzela i wszelkie zabawki zawieszone na budce z wózka to dobry pomysł? Też tak miałam parę razy, ale teraz sobie wmawiam ( przez nasz problem z zezem), że to chyba jednak za blisko jest. Czy wozicie tak? -
Cierpliwa czy śpiworki tej firmy są do dostania w Niemczech? Chyba z tego co pamiętam, to zamawiałaś z Polski? Dobra jakość, że akurat na ten się zdecydowałaś? W ogóle nie mam rozeznania, nie znam tej firmy, w sumie jak i żadnej innej produkującej takie rzeczy 😉 Jedynie oglądałam firmy cybex do kompletu.
-
Cześć dziewczyny, ja chciałam się pochwalić za pierwsze większe wyjście bez dziecia mam za sobą. Wyszłam o 15:30 a wróciłam o 21, syn najedzony i wykąpany słodko spał w swoim łóżeczku. Aż żałuje ze tak wcześnie wróciłam 😅 chłopaki poradzili sobie super ❤️ Ale tyle się tym stresowałam
Co do przyrostów wagi dzieci i do kp to ja tez specem nie jestem ale uważam ze jeżeli zależy wam na kp to ja bym się wstrzymała z tym mm. Wiem z własnego doświadczenia ze najlepszym sposobem jest częstsze przystawianie do piersi, dziecko najlepiej podkręci laktację a i zagłodzić się nie da. Ale to tylko moje zdanie. Każda powinna zrobić tak jak podpowiada jej intuicja ☺️ Każda mam wie najlepiej co jest dobre dla jej dziecka.
Spioworki do wózka mamy różne, dostałam od koleżanek, ale jeszcze nie wiem co się sprawdzi. Narazie ubieramy cieplejsza dresy i przykrywamy cieplejszym kocykiem.
Do budy w wózku mamy przyczepioną zabawkę, grająca zawieszkę.
A jeśli chodzi o sen to u nas w dzień synek ma czasem trudności w zasypianiu ale jak zaśnie to śpi spokojnie. W nocy tez jeśli spi z nami to raczej się nie wierci. Dopiero nad ranem zaczyna się wiercić i czasem pomaga położenie go na brzuszku. -
Mama po rozejściach u nas lepiej jak się odciąga w pionie (ja trzymam małą na rękach a mąż odciąga). Na leżąco to był dramat.
U nas w ogóle koszmar 🙈 mąż przywlókł zapalenie oskrzeli i zaraził starszą 🤦🏼♀️ Mam nadzieje, że Laure ominie bo chyba sobie w łeb strzelę 🙄
-
Veruka faktycznie, pierwszy raz odciągaliśmy we dwójkę i nie było płaczu. Ale jak sobie muszę radzić całe dnie z nią sama to odciągam na leżąco.
Zdrówka dla Was!
Agrafka u mnie pierwsze samotne wyjście też był super, tylko dostawałam wiadomości ze sobie świetnie radzą, ale za drugim razem to już mąż wydzwaniał, że mam wracać 🙈 więc wiesz 😉😜 -
Mama po przejściach wrote:Cierpliwa czy śpiworki tej firmy są do dostania w Niemczech? Chyba z tego co pamiętam, to zamawiałaś z Polski? Dobra jakość, że akurat na ten się zdecydowałaś? W ogóle nie mam rozeznania, nie znam tej firmy, w sumie jak i żadnej innej produkującej takie rzeczy 😉 Jedynie oglądałam firmy cybex do kompletu.
Spiworek jest fajnej jakosci, pasuje zarowno do pasow trzypunktowych, jak i pieciopunktowych, tyl jest wykonany na styl wkladki antypotowej, mozna go tez tak uzywac, z przodu sa na suwak przypinane dwa przykrycia, jedno lekkie takie wiosna/jesien, drugie grubsze zimowe, ona fajna jakosc, jest tez na konciwce w sredoku wykonczenie takie, ze jak zabrudzone buciki dziecko by mialo, to tylko do przetarcia i gotowe... no i mozna z powodzeniem uzywac w wozku, albo wiekszym foteliku poki dziecko nie wyrosnie...
Patrzylam tez na spiworki od maxi cosi, ale ten rollersow jak dla mnie duzo lepszy i przede wszystkim bardziej funkcjonalny, dlatego zdecydowalam sie na ten... no i jak mowoe jakosc tez jest naprawde ekstraMama po przejściach lubi tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Co do odciagania nosa, moja starsza na widok elektrycznego hace, czy tego do odkurzacza odrazu sie darla, nie dala sobie nic odciagac, byla mega walka, a nosiboo bez problemu jak pierwszy raz sprobowala po wielu namowach i wkoncu jak czyscimy nosek to bez krzyku i gidzinnych negicjacji... nawet czasem sama sobie trzyma... a mam nastawiony zawsze na maxa, zeby skrocic czas odciagania
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
U nas też albo kryzys laktacyjny albo młoda zwiększyła zapotrzebowanie na jedzenie. Do tej pory zjadała z jednej piersi na jedno karmienie a dziś ewidentnie jej brakowało bo się rzucała jak wąż pod koniec ciągnęła i puszczała i zaczynała płakać. Niby jak ściągnęłam pierś to mleko leciało ale widocznie za słabo (ona przyzwyczajona ze samo płynie
). Podałam jej drugą pierś i dość długo jadła. I tak dwa karmienia.
Jeśli chodzi o karuzelę to nad łóżeczkiem mamy jakąś zwykłą nakręcaną z mamas &papas po synku i to jest hit. Młoda wpatrzona w te stworki jak zaczarowana. Matę mamy tez z takim grającym i świecącym elementem i bardzo ją lubi. A nad leżaczkiem mam zwykły pałąk do którego dopinam różne zwierzaczki. Karuzele z tiny love mamy od koleżanki ale jeszcze nie używana. Nie chce jej na raz tyle tego wieszać. Będę co jakiś czas zmieniać jak się znudzi. W wózku ma zapięty tylko taki łańcuch ze zwierzątek (każdy element zapinany do następnego (plastikowych) i sobie je łapie. Fajna sprawa. Jak się nauczy brać do buzi to będzie je podgryzać. -
Mama po przejściach wrote:W jakiej pozycji karmicie piersią przy wzmozonym napięciu mięśniowym maluszka? Na leżąco starsznie mi się wygina i puszcza pierś.
Nie wiem czy u nas to wzmożone napięcie mięśniowe, ale syn też się czasem napina przy piersi i odchyla główkę. Jest lepiej odkąd przy dostawianiu dbam o to by podkurczać mu nóżki. Karmię na siedząco starajac się by był ułożony w pozycji fasolki, tylko przodem do mojego brzucha i z pupa nieco niżej niż główka.Mama po przejściach lubi tę wiadomość
-
U nas na razie spokojne noce. Mały wierci sie po zjedzeniu w środku nocy. To na bank przez gazy. Czasami rzuca sie tak że sie calkiem sporo przemieszcza. Zwykle spie w miare daleko od noego i na wysokosci jego brzucha. Ostatnio obudziłam sie to miałam jego twarz tuz obok swojej i jego reke na moim policzku
Musze poogladac te zabawki z tony love. Dzis znajoma dostała mate i tak baaardzo mi sie spodobała ^^21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10
16.12.22 Mikołaj 3500 59cm, 10/10 -
My kupiliśmy karuzelkę z Tiny boho chic, i jest piękna, ładnie gra, mała z tydzień temu ją zauważyla dopiero, ale codziennie rano uśmiecha się jak tylko zobaczy poruszające się zwierzaczki 😁 można ustawić czas na 10,20 lub 30 min i czy ma się kręcić. Ktoŕegoś dnia była za 155zł na allegro, ale oczywiście tyle się zastanawiałam nad nią, że wieczorem podnieśli cenę na 179🤷♀️ peszek
Dziewczyny, które mają córeczki. Po urodzeniu u dziewczynek była wydzielina z pochwy i to jest ok. Ale dziś zauważyłam u córci wydzielinę na wysokości ujścia cewki moczowej, nie wiem czy z cewki czy z pochwy się przemieściła, martwić się? Czy w 2 miesiącu to może się to jeszcze zdarzyć?Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia 2021, 21:55
10 lat starań
26.08.2018r. decyzja o ivf
28.01.2019 I ICSI punkcja - 7 komórek - 4 zarodki 3-dniowe 26 kwietnia FET22 czerwca FET
28 sierpnia - 2 zarodki nie rozmroziły się
17.01.2020 II pICSI punkcja - 6 komorek - 1 wczesna blastocysta 22.01 ET
13.08. 2020 III pICSI punkcja - 9 komórek - 5 blastocyst - 4.1.1, 3.3.3, 2bl, 2bl, 2bl
12.10 FET
7dpt beta 134,31mIU/ml
9dpt beta 318,49mIU/ml
11dpt beta 745,15mIU/ml
Usg 30.10.2020r. -> pęcherzyk żółtkowy
Usg 31.10.2020r. -> krwawienie, pęcherzyk na swoim miejscu
(21dpt hcg total 27973,8mIU
23dpt hcg total 34761,5mIU)
23dpt beta 34558,50mIU/ml
16.11 usg, jest śliczne serduszko ❤ -
Sumi polecam. Ja zakochałam się w ich zabawkach przy Tosi i wiedziałam że dla Mikołaja też je będziemy kupować.
Cierpliwa też zastanawiam się nad tą karuzelą albo nad spiralą Balibazoo od firmy Dumel. Pałąk Tiny Love sama od siebie kolejny raz gorąco polecam. Ale my korzystamy z niego tylko w łóżeczku i bujaczku.Nadia 24.01.2010 ❤ 36+4; 2700g i 51 cm ❤
Antonina 17.09.2018 ❤ 38+0; 3260g i 53 cm ❤
Mikołaj 14.06.2021 ❤️38+1; 3510g i 53 cm ❤️
Aniołek [*] 9tc - 18.11.2016 -
Bee a właśnie dokładnie taką samą karuzelę teraz zamówiłam 😊
W weekend sprzedałam parę ubranek po małej, zarobiłam 30Euro to od razu musiałam jej coś kupić 😄
Widzę, że w Polsce taniej wychodzi, ja się cieszyłam jak kupiłam z promocji za 50Euro, no ale trudno.
Z wydzieliną niestety nie pomogę.