X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamy 2021
Odpowiedz

Czerwcowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • Bee Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2022, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas od wczoraj gorączka, żadnego kaszlu, kataru, nic. Od miesiąca,może dwoch ma gule na dolnej czwórce. Aż białe jej się zrobiło. Liczę, że to ząb. Choć tydz temu miala w nocy gorączkę, a po wymiotach przeszło od razu.

o148hdge5msg47fv.png
    10 lat starań
    26.08.2018r. decyzja o ivf
    28.01.2019 I ICSI punkcja - 7 komórek - 4 zarodki 3-dniowe 26 kwietnia FET =( 22 czerwca FET =( 28 sierpnia - 2 zarodki nie rozmroziły się =( =(
    17.01.2020 II pICSI punkcja - 6 komorek - 1 wczesna blastocysta 22.01 ET =(
    13.08. 2020 III pICSI punkcja - 9 komórek - 5 blastocyst - 4.1.1, 3.3.3, 2bl, 2bl, 2bl

12.10 FET
    7dpt beta 134,31mIU/ml
    9dpt beta 318,49mIU/ml
    11dpt beta 745,15mIU/ml
    Usg 30.10.2020r. -> pęcherzyk żółtkowy
    Usg 31.10.2020r. -> krwawienie, pęcherzyk na swoim miejscu
    (21dpt hcg total 27973,8mIU
    23dpt hcg total 34761,5mIU)
    23dpt beta 34558,50mIU/ml
    16.11 usg, jest śliczne serduszko ❤
  • Chaos Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2022, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas od zeszlego tygodnia pobudka w okolicy 6.30, drzemka w zlobku przed poludniem, najczęściej 1,5h, spanie na noc 19.30-20.00.

Suszarke tez mam i polecam, ale tak, trzeba uważać. Moj stary z hm bierze rozmiar większe ciuchy np. Ja jak mam cos super i drogiego to nie susze.. Przynajmniej na poczatku, na wszelki😂🙈. Ale i tak podwyzsza poziom zycia
    Teraz latem korzystamy mniej bo jak jest cieplo to suszymy na balkonie ale jak w niedzielę w nocy przypomnialam sobie o poscieli do żłobka, to pranie suszenie rach ciach i bylo gotowe

3jvzg7rf8l045ugq.png
    ckai43r818gdn5mx.png
  • Po prostu Zoe Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2022, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś byłam z Oliwierem u dentystki. Mam wrażenie ze byłam na wizycie u psychologa 😅 wszystko wytłumaczyła. Jestem zadowolona z wizyty.
    Polecała szczoteczkę soniczną dla dzieci marki sonic brush baby lub seysso. Od 20 zębów mlecznych poleca zwykła tradycyjna szczoteczkę elektryczna braun oral b z końcówka dla dzieci.
    Pasta do zębów Elmex dla dzieci, brush baby, chicco. Ilość pasty ziarno ryżu. Mycie zębów 2x dziennie rano i wieczorem pasta z fluorem i przed drzemka (!) pasta bez fluoru. Nie płukać buzi woda. Jeśli dziecko śpi w żłobku to myć zęby po powrocie ze żłobka. Po swiezo wyciskanym soku jabłkowym i pomarańczowym (pic je przez słomkę) przepłukać później zeby woda i po 20 min umyć zęby.
    Po syropach przeciwkaszlowych, przeciwgorączkowych, inhalacje - myć zęby

Wysłany: 2 sierpnia 2022, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dolne czwórki będą mu długo dokuczać bo są nisko a dziąsła bardzo opuchnięte. Są duże i będą bolec

• KasiaC Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2022, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zoe ja kiedyś zrobiłam wywiad po blogach dentystów i właśnie zalecali bardzo podobnie. Dlatego mam ta szczoteczkę soniczna seysso i pastę chicco. Ale o myciu po sokach lub przed drzemka pasta bez fluoru to nie wiedziałam 🧐

Batylda, w ciagu dnia miała jeszcze gorączkę ale od jakiejś 15 spokój. Przy czym baaardzo marudna i płaczliwa ciagle chce na raczkach. Spała tez dłużej w ciagu dnia i mimo ze wstała z ostatniej drzemki o 14 to zasnęła dopiero teraz.

My mieliśmy do niedawna 2 drzemki po godzince. A teraz jak przeszliśmy na jedna o 12 to dalej trwa godzinke 😳

• Mama po przejściach Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2022, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cccierpliwa wrote:
    🤣🤣🤣
    A nie no to tak, to sie zgadza😅 wczoraj np wstal 7:40, drzemke mial 10:30-13 i o 18:30 kapiel i o 19 juz spal...

Dzis wstal o 8, drzemke mial 11-13:40, zaraz zbieramy sie jeszcze na rowery, pewnie kolo 18:30 wrocimy, kapiel i do spania...

Ale Mia tez tak spi... ona wczoraj wstala po 7 i 19:30 juz byla w lozku, a dzis wstala 7:55

I to jest życie 😅

OrT4p2.png

Wysłany: 2 sierpnia 2022, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podobno świeży sok pomarańczowy i jabłkowy zmniejsza szkliwo (?) nie wiem czy dobrze to określiłam. Tyle informacji na raz ze głowa paruje. Zapisała mi wszystko. I podobno te soki bardziej niszczą szkliwo niż cola 🙀
    Przed drzemka dlatego, że śliny może być mniej i robi się gęściejsza przez co osad może się osadzać na zębach.

Wysłany: 2 sierpnia 2022, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zoe a jakieś wytłumaczenie dlaczego przed drzemką bez fluoru? Żeby nie było ga za dużo, czy o co chodzi?
    Sprawdzę szczoteczkę, dzięki!
    Całkowicie inne podejście niż mojego dentysty 🤣 On uważa, że Lisa jeszcze jest malutka i mam dbać o jej zęby, ale nie ma co terroryzować dziecka. Mogę nawet próbować jej myć taką nakładką na palec co się używało miesiące temu😅🙈
    Oliwier bez problemu otworzył buzię i pokazał ząbki? Moja to odrazu ryk 🙈

OrT4p2.png

Wysłany: 2 sierpnia 2022, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A nawet nie dopytałam dlaczego bez fluoru.
    Otworzył buzie. Szybko zajrzała. Między dolnymi jedynkami niemal od pojawienia się ich ma osad pomiędzy nimi. Będzie go usuwać na następnej wizycie.
    Ona ma podejście do dzieci (profil na insta zdrowa buzia), mam do niej całkiem blisko więc poszłam zobaczyć. Przez godzinę opowiadała mi o zębach dzieci. jego oglądała pierwsze 5 min. Najpierw masowała go po buzi, uszach, on zadowolony uśmiechał się szeroko i mogła wtedy zaglądać do buzi. Później włączyła światło żeby lepiej zobaczyć i wtedy musiałam go trzymać. Siedziałam na fotelu, on na kolanach, noga musiałam przycisnąć mu nogi, trzymać ręce a asystentka przytrzymała głowę. Nie wyrywał się ani nic. Ona tak go zagadywała że tylko się szczerzył do niej

Wysłany: 2 sierpnia 2022, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zoe to super podejście do dziecka. Dobrze trafiliście, no ale skoro pewnie wizyta prywatna to musiała się bardziej postarać niż ten mój🙈 U nas miałam wrażenie, że to było na zasadzie, no nie chce otworzyć ust to trudno, wizyta się odbyła kasa chorych zapłaci 😅
    Ile kosztowała Wasza godzinna pogadanka?

OrT4p2.png
  • Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2022, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zoe, no świetnie. My miałyśmy fajna dentystkę, ona odeszła i została inna, a kompletnie nie ma podejścia. Boje się o zeby Uli. Ja je bardzo słabo myje. Właściwie daje jej szczoteczkę do gryzienia, a ona zlizuje pastę. Nie chce jej myć na siłę, już z Iga się naszarpalam, a nie daje sobie dotknąć buzi. Do tego ciagnie cyca w nocy. Ale wydaje mi się,że ząbki wyglądają dobrze.
    Jak czytam o Waszych 3 godzinnych drzemkach, to aż mnie skręca. Myślałam,że mam dobrze, ale Ula śpi godzinę, max 1.5. ehh. I tak dobrze,że śpi. Wstaje 6, kładzie się 19. W nocy 5 pobudek, to akurat mogłoby się zmienić.

• Chaos Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2022, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z młoda u dentysty nie bylam jeszcze bo zeby mamy raptem od miesiąca, 4 i to jeszcze nie wyrosly cale.

Z synkiem chodzimy na przeglądy do takiego gabinetu w którym na suficie podwieszony jest tv i leca bajki. Nasze dotychczasowe wizyty trwaly zawsze pare minut bo wszystko bylo ok, ale podejrzewam ze hak cos trzeba porobic to ten tv pomaga😅 u nas wizyta kosztowala 150 zl, ale na fotelu pare minut i pare minut pogadanki
    I nie tak szczegółowo jak u Zoe.

Syrenka, to nocki mamy podobne. Moje dziecko to 3h ciagiem to nie wiem kiedy i czy w ogole spalo🙈

3jvzg7rf8l045ugq.png
    ckai43r818gdn5mx.png

Wysłany: 3 sierpnia 2022, 06:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wizyta kosztowała 250 zł

• Nikola Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2022, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zoe co do zebow to identyczna sytuacja jak u Frania, wielkie zeby i osadzone tak, ze wychodzące 4 to masakra.

Karolina miałam tak przez 17 tygodni w ciąży z Frankiem. Współczuje.

Syrenka… jeszcze złamana ręka na dokładkę.

A ja mam mega dola. I użalam się nad sobą! Najpierw kolki, całodobowy płacz, brak życia, brak czerpania radości, brak sił, latanie po lekarzach i znoszenie cierpienia dziecka, któremu w żaden sposób nie umiałam pomoc. Potem nasze noce… i teraz kolejne zmartwienie rozwojem mowy. Ja już chyba nie mam nic z pozytywnego myślenia. Już analizuje, doszukuje się, a co jak to opóźniony rozwój mowy, a nie daj Boże afazja dziecięce. Sama dobieram i już się doszukuje. Bo jak ogarnę terapie i skupienie się na Małym jak czas wracać do pracy! Ehhh I zaraz potem myśle co ze mnie za matka, która odrazu jest nastawiona pesymistycznie, a przecież chce wychować szczęśliwego, wierzącego w siebie optymistę!

• Nikola Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2022, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bee pisz jął tam kolejne dni adaptacji.

Wysłany: 3 sierpnia 2022, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do mowy to dentystka mówiła żeby samych musów nie dawać bo to rozleniwia język. Najlepiej by było kupić saszetki do musów z wyjmowanym dnem. Tam wlewać mus, dodawać kawałki owoców i orzechów żeby jak dziecko jadło ten mus to język przy tym pracował.

I jedno jest pewne. Na pewno nie będę tak często myć mu zębów. 2 x dziennie to minimum. Podejrzewam że jak minie tydzień to z nadmiaru obowiązków zapomnę nawet żeby umyć przed drzemką 🤷‍♀️
    A jak jest chory to i tak mam wrażenie ze nic innego nie robię jak tylko inhaluje i karmie, teraz dojdzie jeszcze mycie zębów 🤦‍♀️ Jak nie zapomnę rzecz jasna

• Cyprysek89 Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2022, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja Ola wcina tubki. Mówi świadomie mama, tata, dziadzia, ciocia, kotek i potem pełno słówek, których znaczenia można się domyśleć i dużo połówek słów. Nie lubi twardych rzeczy.
    Mycie zębów u nas wygląda podobnie jak u Syrenki, tylko czasem myje je 2 razy a czasem 5 🤷‍♀️ moja dentystka powiedziała, że mam z nią przyjść jak będzie chciała otworzyć buzię, na razie to nawet ja tam nie mogę zajrzeć.

Jakbyśmy się chciały stosować do wszystkich zaleceń każdego specjalisty (bo pewnie każdy coś by zalecił nawet profilaktycznie) to pierwsze 3 lata życia dziecka (te słynne 1000 dni 😜) byłybyśmy dosłownie służącymi.

l22ne6ydn4cyrozp.png
  • Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2022, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakby wszystkie zalecenia przestrzegać na 100% to by nie było czasu się z dzieckiem pobawić. Albo dziecko kojarzyłoby rodzica z przykrym obowiązkiem. Ja odpuszczam. Mi zębów nikt nie mył kilka razy dziennie chyba do 7 roku życia. Albo dalej. Myłam raz. I żyje. Zeby mam wszystkie. Pewnie dbanie byłyby zdrowsze, a jednak większość łatana, ale do 50 przynajmniej planuje żyć z kompletem, a co dalej zobaczymy.

• Cyprysek89 Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2022, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Syrenka mam nadzieję, że Igusia dzielnie daję radę z tym gipsem. Teraz masz pewnie jeszcze więcej obowiązków. Trzymam kciuki żeby ten czas szybciutko zleciał ❤️

l22ne6ydn4cyrozp.png
  • Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2022, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikola, ja naprawdę wiem, co przeżywasz. Wczoraj zalilam się mężowi,że czuje się wypalona.
    Ja wiem,że jednego dnia cwierkam,że macierzyństwo jest spełnieniem moich marzeń, a drugiego takie coś, ale albo ja jestem taki typ niepewny, albo matki tak mają, bo są wzloty i upadki.
    Ale ogólnie wychowywanie Igi mnie wypala. Ona jest cudowna, ale taka trudna. Skacze dookoła niej, wymyślam zabawy, ona jest wiecznie niezadowolona, nic jej nie bawi dłużej niż 5 min. Włączam bajki, mam spokój, bo to ja wciąga, ale ja naprawdę lubię się bawić z dziećmi. Tylko taka zabawa,że dziecko wygląda jakby robiło to na siłę, to takie męczące. Do tego Ula obok lata taka zaniedbana, bo Iga miauczy bez przerwy,że coś. Teraz pokrzywdzona, to ma jeszcze więcej uwagi. Uważam,że to nienormalne męczyć się z własnym dzieckiem, ale z nią tak mam.
    Nie powinnam porównywać, ale Ula jest taka wdzięczna. Ona każde 5 min dla niej się cieszy, czasem nie ma humoru, wiadomo, ale jest taka radosna i aż się chce spędzać z nią każdą minutę. Ehh.
    Iga zaczęła mówic na 2 lata i 5 miesięcy. Wcześniej tylko ka i ke. A jest ok, poza zaburzeniami si. Chyba.
    Nie zamartwiaj się na zapas. Franio cierpiał jako niemowlę, bo kolki, to i rozwój może inaczej przebiegać. Zawsze warto sprawdzić, ale to nie musi nic oznaczać.

‹‹ 1821 1822 1823 1824 1825 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ