CZERWIEC 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
przygodami66 wrote:Dziewczyny macie jakiś pomysł co kupić dla 5 miesięcznego chłopca? Muszę coś ogarnąć na zajączka. Myślałam o książeczkach...czy to nie będzie za wcześnie (chociaż ja już swojej w brzuchu czytam 🫣)? Widziałam takie do czytania ale też z jakimiś elementami do dotykania...macie jakieś pomysły co na takim etapie Wam się mega przydało, coś do rozwoju dziecka? mate już jedna kupiłam z pałąkami i zabawkami ale pewnie zaniedlugo z niej wyrośnie...a może taką mate, ktorą się składa na podłodze jak puzzle i coś do tego...?jeszcze widziałam takie książeczki, które zmieniają kolory w wodzie ale to pewnie dla starszego dziecka i nie wiem czy to może być fajne 😃 zupełnie nie mam doświadczenia
U mojej w tym wieku super się sprawdzała książka Księga Dźwiękówprzygodami66 lubi tę wiadomość
-
Cel95 wrote:Hmm fakt
Ale chyba i 0.5 i 1.5 się przyda w przeciągu pół roku
dlatego póki co wzięłam 0.5 a jak to stwierdził mąż "zawsze można później kupić jeszcze ten 1.5 🤪Cel95, Elza1234 lubią tę wiadomość
2cs 🤞
7dpo:
- Progesteron: 15,30 ng/ml
- Estradiol: 288 pg/ml
17.10.2024 ⏸️🍀
18.10.2024 - 16dpo: Beta 381,000 mIU/ml, Progesteron 33,40 ng/ml ✊
21.10.2024 - 19dpo: beta 1067,000 mIU/ml 🍀
29.10.2024 - CRL 2,8mm, widać cień serduszka 🥹
06.11.2024 - CRL 1,03cm małego żelka 🥹 pięknie bijące ❤️
20.11 - 22.11 - szpital, podejrzenie CMV, wynik negatywny 🙏
22.11 - 2,14cm żelka Haribo, 180 uderzeń❤️
17.12.2024 - prenatalne, prawie 7 cm uparciucha, wszystko ok, chłopczyk (?) 💙 🥹
06.02.2025 - połówkowe, 370gram synusia 💙 😍
03.04.2025 III prenatalne - 1409g tłuścioszka 🤭
👩 30s
🧑 34
🐶 3
A journey of a thousand miles begins with a single step...
-
Revolutionary wrote:Werzol o jeeejuu ale bym zjadła taki blok, wyślij trochę! 😊😉
Dziewczyny uprzejmie donoszę bo wiem że część się czaiła 😅
https://zapodaj.net/plik-yHAoAM8ox7
U nich na stronie jest za 131 zł plus wysyłka. No chyba, że ktoś zrobi zakupy za ponad 200 zł i będzie darmowa wysyłka to będzie na plusie te 5 zł. -
Mnie dziś mama osłabiła a propos prezentów, kupiła bez żadnej konsultacji piaskownicę dla dzieci. Niby fajnie pomyślicie, tylko że my już kupiliśmy deski bo chcemy sami zbudować dużą, porządną piaskownicę, taką jak mamy u teściów, żeby dorośli też mogli siadać do środka bez obawy o zarwanie. No a ten model mamy znalazłam na allegro i widzę że połowa komentarzy to że badziew, deski utrzymują max roczniaka, a daszek złamał się po pierwszym deszczu. Powiem żeby zwróciła to będzie obraza 🙄 Jak pytała o plac zabaw to mówiłam że chcemy sami zrobić i jeśli mają ochotę to mogą się dołożyć, ale nie kupować. No i taka to rozmowa właśnie 😵💫
-
Tak w ogóle to sobie kupię "stację pogody" z allegro. Termometr taki do domu co pokazuje temperaturę i wilgotność. Bo sama nie rozkminie czy mamy 22 czy 25 stopni w sypialni w lecie. Albo 19 czy 21 potem. Więc muszę się zaopatrzyć xd a tanie to dość jest👰🏻♀️29 👨💼32
2023/2024 - odkrycie przeciwciał zespołu antyfosfolipidowego, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny
Letrox, hydroxychloroquine, acard
+ ⏸️ neoparin (+ do 18tc encorton, duphaston, utrogestan)
Wznowienie starań 09'24
1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm
10/11 plamienia, IP, żyjemy 💪🏻
18/11 9+0, CRL 2,4 💗 178/min
5/12 11+4, CRL 5,4 💗 158/min
Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🌈
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
21/01 - 220g mistrzyni jogi 💫🦔
II prenatalne 3.02 - 330g akrobatki 🌸
7.02 - 410g księżniczki 🥰
28.02 - 615g Córeczki ze zdrowym serduszkiem ❤️
13.03 - 781 gram Maluszka 🐨
8.04 - mamy już 1368 gram 😍
14.04 - piękne wyniki III prenatalnych🌷
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
-
Tanashi wrote:Mnie dziś mama osłabiła a propos prezentów, kupiła bez żadnej konsultacji piaskownicę dla dzieci. Niby fajnie pomyślicie, tylko że my już kupiliśmy deski bo chcemy sami zbudować dużą, porządną piaskownicę, taką jak mamy u teściów, żeby dorośli też mogli siadać do środka bez obawy o zarwanie. No a ten model mamy znalazłam na allegro i widzę że połowa komentarzy to że badziew, deski utrzymują max roczniaka, a daszek złamał się po pierwszym deszczu. Powiem żeby zwróciła to będzie obraza 🙄 Jak pytała o plac zabaw to mówiłam że chcemy sami zrobić i jeśli mają ochotę to mogą się dołożyć, ale nie kupować. No i taka to rozmowa właśnie 😵💫
To ja mam teraz właśnie podobną sytuację z moją mamą tyle że odnośnie ubranek dla małej. Prosiłam żeby nic nie kupowała,bo mam pewne wytyczne co do nich. A jak już koniecznie będzie chciała coś kupić to dokładnie jej wytłumaczyłam czego ma nie brać. No i co zrobiła? Kupiła wszystko dokładnie to,co prosiłam żeby nie 🙈 I gdy zwróciłam jej uwagę że przecież tłumaczyłam to wypaliła z tekstem
"To Ty będziesz ubierać jak chcesz a ja na swoje spacerki z wnusią będą ją ubierać w te ubranka od siebie" 😑 No i oczywiście mogę takich nie chcieć ale ona wie że takie mi się przydadzą... Do tego powinnam mieć pościel do łóżeczka a nie jakiś śpiworek i kocyk do wózka,bo jak to tak bez przykrycia na spacer,ale zgodziła się że No może i faktycznie wystarczy pieluszką nakryć w lato 🥲 Będzie ciężko 😅 -
Przygodami ja bym szła w książeczkę taka z okienkami albo dźwiękami. Na zas też będzie. Na teraz to jakaś piramida z kółek,są takie fajne gumowe. I do układania i do gryzienia i do rzucania.
Tanasi to są właśnie te dobre chęci.Kupic ale za szybko...Tanashi, przygodami66 lubią tę wiadomość
-
Truuskaawka wrote:To ja mam teraz właśnie podobną sytuację z moją mamą tyle że odnośnie ubranek dla małej. Prosiłam żeby nic nie kupowała,bo mam pewne wytyczne co do nich. A jak już koniecznie będzie chciała coś kupić to dokładnie jej wytłumaczyłam czego ma nie brać. No i co zrobiła? Kupiła wszystko dokładnie to,co prosiłam żeby nie 🙈 I gdy zwróciłam jej uwagę że przecież tłumaczyłam to wypaliła z tekstem
"To Ty będziesz ubierać jak chcesz a ja na swoje spacerki z wnusią będą ją ubierać w te ubranka od siebie" 😑 No i oczywiście mogę takich nie chcieć ale ona wie że takie mi się przydadzą... Do tego powinnam mieć pościel do łóżeczka a nie jakiś śpiworek i kocyk do wózka,bo jak to tak bez przykrycia na spacer,ale zgodziła się że No może i faktycznie wystarczy pieluszką nakryć w lato 🥲 Będzie ciężko 😅
Z ubraniami też tak mam. Patrzy na wygląd, a nie na skład czy praktyczność. I kupi spodenki w kratkę bo przecież piękne, ciul że sztywne jak denat w trumnie i z poliestru i dziecko w życiu ich nie założy 😵💫 Moje tłumaczenia nic nie dają, więc ciuchy albo idą za grosze na vinted, albo do pszoku... -
Cel95 wrote:Tak w ogóle to sobie kupię "stację pogody" z allegro. Termometr taki do domu co pokazuje temperaturę i wilgotność. Bo sama nie rozkminie czy mamy 22 czy 25 stopni w sypialni w lecie. Albo 19 czy 21 potem. Więc muszę się zaopatrzyć xd a tanie to dość jest
Nasze mamy są niereformowalne
Moja też kupuje, na później ubranka, Bogu dzięki zrozumiała żeby były bawełniane i bez jakiś dziwnych zapięć na plecach. Wizualnie może być niektórych nie kupiła, ale na szczęście są miękkie i miłe w dodatku te rzeczy -
Oh moja mama tak miała przy mojej pierwszej córce, pamiętam MÓJ! sprzed wtedy 22 lat becik biały z pierza wyciągnęła i ją w to zawijała bo jej zimno na pewno, kołdrą z pierza przykrywała, oczywiście do kąpania pieluszką ciepłą przykrywała w tej wodzie bo jej zimno, nagrzewała dodatkowym grzejniczkiem w pokoju żeby było ciepło bo przecież że w piecu się paliło to nie wystarczyło.. No jakoś te moje macierzyństwo mi przeleciało między palcami nawet nie wiem kiedy i nie wiem jak byłam młoda głupia trzeba było tej matki słuchać jakoś bo jak nie to obraza 😝🫣
A teraz jakoś jak nie mieszkamy razem to mniej się z wszystkim wtrąca i nie kupuje na szczęście nic prócz pampersów na zapas. Słucha mnie w tym temacie bo wie że dużo rzeczy mam i nic nie potrzebuje.
Zobaczymy później po porodzie co będzie 😅 -
Ja polecam dla takiego dziecka 5 miesięcy poza książkami (które też są u mnie prezentem numer jeden dla dzieci zawsze) np. lamę z fisher price do leżenia na brzuszku albo jakaś inna taką zabawkę co można sobie leżeć i manipulować. W sumie moja córka lat 4 nadal się bawi tą lamą tylko z niej wyjęłam lusterko i grzechotki. Więc też taka zabawka na dłużej. Kupowaliśmy jej jak miała 4 miesiące, więc tak podobny wiek
Ale totalnie jestem za książkami manipulującymi itd. Też czytam dzieciom od pierwszych dni. Dużo mówią. Myśle, że to też między innymi dlatego
choć na pewno swoje robi fakt, że nie mają na codzień ekranów
Zamówiłam śpiworek 0,5 tog, więc dzięki za info, że w końcu wrzucili! Ja mam wszystkie od nich togi. I 2,5 i 1,5 i teraz 0,5 więc będę miała wybór na lato jak ta lala
Tanashi a Tobie współczuję prezentu. Też bym się czuła zniesmaczona, wolę zrobić porządnie niż mieć jakieś buble tylko dlatego, że ktoś nam to dał…przygodami66 lubi tę wiadomość
-
U moich teściów jest ta zabawka po jakimś dziecku i nic mnie tak nie wkurza jak te dźwięki więc ja osobiście odradzam 🫣 chyba, że kogoś nie lubicie hahaha
przygodami66 lubi tę wiadomość
-
Ja póki co wzięłam 1,5tog jak byłam stacjonarnie oglądać to pani mi powiedziała, że przez pierwszy miesiąc takiemu maluszkowi jest ciut zimniej i żeby nie przegiąć w drugą stronę ze zbyt cienkim śpiworkiem. Tu w sypialni w lecie upału nie ma, bo jest usytuowana wschód-północ.
-
Tak, noworodki to mają swoje własne wymagania termiczne, więc ja też właśnie wyprałam rożek i wyjęłam mimo wszystko pajacyki na długi rękaw zanim się mała nauczy termoregulowac
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 kwietnia, 17:53