CZERWIEC 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
asiun wrote:Mam pytanie. Pewnie było już zadane, ale że nie ma tu lupki to trudno się niestety dokopać.
Jakie chusty do noszenia polecacie ? Chciałabym używać już od pierwszych dni po powrocie do domu i totalnie nie wiem jaką wybrać 🙄
Nam doradczyni przy pierwszym dziecku polecała na początek chustę tkaną, ewentualnie kółkowa (łatwiejsza w wiązaniu mam wrażenie, ale bardziej obciąża kręgosłup). Ja teraz będę zamawiać nosidło z Kavki - ta najnowsza wersja spełnia funkcję chusty i można jej bezpiecznie używać od samego początku. -
Na początek chusta elastyczna, potem tkana. Elastyczną łatwiej dociagac jak się nie ma jeszcze wprawy i jest dla maluszków. Polecam LennyLamb jak wyżej, teraz upolowałam niedawno nową za 90 zł jeszcze z metką 👌 Ale właśnie najlepiej pogadać z doradcą od chust i dobrać najlepszą do swoich potrzeb :
Edith Tanashi daj znać jak te nosidło. My co prawda mamy z Tule i też z tą wkładką dla noworodków, ale mnie to nie przekonuje i jej nie używam 😅 Ciekawa jestem jak to wypada w KavkaWiadomość wyedytowana przez autora: 26 maja, 11:29
-
Katikat wrote:Ja idę 29.05 na warsztaty z chustonoszenia min. może coś zobacze fajnego. Ja chciałam bardziej zapinaną nie wiązaną ale jeszcze nie znalazlam idealnej.
Większość to nosidła grube dla większego dziecka.
Byłam na warsztatach w ciąży ale niestety brzuch przeszkadza w nauce. Także ja tak czy siak będę szukać kogoś po porodzie.
Mam w domu dwie chusty z LennyLamb właśnie (jedną kupiłam na vinted a jedna dała mi koleżanka), ale jak się okaże że nie umiem się nauczyć wiązania to kupię z Kavki nosidło, zależy mi żeby móc tak nosić małą jak mąż będzie w pracy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 maja, 11:30
Katikat lubi tę wiadomość
-
Gusia_ wrote:Na początek chusta elastyczna, potem tkana. Elastyczną łatwiej dociagac jak się nie ma jeszcze wprawy i jest dla maluszków. Polecam LennyLamb jak wyżej, teraz upolowałam niedawno nową za 90 zł jeszcze z metką 👌 Ale właśnie najlepiej pogadać z doradcą od chust i dobrać najlepszą do swoich potrzeb :
Edith Tanashi daj znać jak te nosidło. My co prawda mamy z Tule i też z tą wkładką dla noworodków, ale mnie to nie przekonuje i jej nie używam 😅 Ciekawa jestem jak to wypada w Kavka
Jasne, ale ja pewnie jakoś po połogu dopiero zamówięGusia_ lubi tę wiadomość
-
U nas na zajęciach z chustonoszenia, doradca polecała chustę tkana. Z firm to zapamiętałam tą lenny lamb. Co do nosideł to nawet z kavki pomimo, że niby jest od pierwszego dnia życia, to ona jednak polecała od pół roczku, chyba że doradca przyjechałby na miejsce i sprawdził ,czy na pewno wcześniej będzie ok. Tą z kółkiem polecała tylko na krótkie dystanse.
Gusia_ lubi tę wiadomość
-
No właśnie dlatego, mimo, że w moim BabyTula jest ta wkładka dla noworodków ja też tego nie używam i wyciągam nosidło tak koło 4 miesiąca dopiero, a wcześniej wolę chustę. Doradczyni, z którą się widziałam przy pierwszej córce mnie też odradzała kołową - ale ja mam problem z plecami i zwyrodnienia, więc też pewnie dlatego. Z tych wszystkich powodów właśnie każdemu mówię, że najlepiej sie spotkać ze specjalistą, bo każda kobieta i każde dziecko inaczej
Elza1234, przygodami66 lubią tę wiadomość
-
Chustę to bym brała od początku tkaną,lenny lamb albo ta z lidla. Elastyczna starcza na chwilę. Ogólnie noworodków nie nosi się od razu w chuście tylko chyba czeka sie do tego 3 czy 4 tyg. Od pół roku to na lajcie można dzieko przerzucić do Tuli albo Kavki,wcześniej mimo wkładek to to dziecko wyglada tam strasznie. Chustę jak sie podciąga dobrz to jednak super stabilizuje a w tych nosidłach to to dziecko wyglada jak worek wrzucony do inneg worka.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 maja, 11:59
-
Ja już czekam na wizytę, ale usłyszałam od położnej, że „sobie poczekam”, więc rozbijam obóz w poczekalni 😅
Co do chust, to ja też jestem nastawiona na konsultację już po porodzie. Dostałam od przyjaciółek voucher na taką konsultacje i babeczka mówiła, że najlepiej odbyć ją około 3-4 tygodnia życia dziecka. Taka doradczyni ma też masę różnych chust na przetestowanie, więc nie kupuję nic sama wcześniej, bo nie wiem co nam przypasuje.
Blackapple świetna wiadomość, w takim razie czekamy na jutro!
Kkk77 no to dawaj znać co dalej lekarze powiedzą i kiedy ostatecznie będziecie próbować z indukcjąBlackapple, Elza1234, Tanashi lubią tę wiadomość
-
A ja się dowiedziałam od lekarzy dzisiaj ciekawej teorii…że kobiety z hipoglikemia reaktywna często rodzą mniejsze dzieci. Może coś w tym być…ciekawe.
W każdym razie mam wskazanie do indukcji, pomimo że wyniki ok,przepływy ok, ciśnienie ok ale waga stoi w miejscu, a jestem na takim etapie,że już pora na porod.
Dzisiaj zaczęłam od tasiemki. Trzymajcie kciuki, bo czeka mnie pewnie przeprawa…oby jak najkrótsza ale wiem, że może być i pare dni.
Kkk77 czyli u Ciebie też waga stanęła wg lekarzy? Trzymam kciuki za szybką, sprawną indukcję.
Awokado kciuki u lekarza.awokado 🥑 lubi tę wiadomość
-
Hejo, hejo
Jest progress 💪💪💪
Rozwarcie się powiększyło na 2 palce, szyja jest juz do "zlapania" .
Odchodzi mnóstwo wydzieliny z krwią, mlody się wstawia.
Musi być dobrze. Trzymajcie kciuki.Tanashi, Gusia_, Kkk77, Yumi, Elza1234, Blackapple, Paulinaaa_, Alex_92, Luna30, asiun, inka97, awokado 🥑, Anuncja, Truuskaawka, Maj.a, amoze, Natalia1992, Anabbit, Nosa, Moooniii, Klaudek11, KarolaKinga, Flubbershy, koktajlowa, CelinaJan, Szarotka12, przygodami66, Cel95, Werzol, xSmerfetkax, jowmat, Margareetka, Weronka, kasssia, eeemakarena, ezra, Kindziukowa, Revolutionary , Lauraa lubią tę wiadomość
-
SZKODNIK wrote:Hejo, hejo
Jest progress 💪💪💪
Musi być dobrze. Trzymajcie kciuki.
To chyba jednak dobrze obstawiałam Dzień MamyDawaj Witek, nie męcz już matki więcej, jeszcze zdążysz poszaleć po tej stronie brzucha!
-
No przepływy tydzień temu były w dolnej granicy, teraz niby ok, waga tydzień temu 3,7 i teraz niby też 3,7, jak się na horyzoncie pojawi jakiś lekarz to może się czegoś dowiem 🫠 eh w ogóle sala 3 osobowa, już widzę jak się wyśpimy w nocy jak każda będzie co chwilę wstawała siku 😅 nie nadaje się do leżenia w szpitalu, mogliby chociaż coś robić, a nie tak bez celu, bo tak to bym prędzej wywołała poród w domu 🤣
Dawaj Szkodnik, niech chociaż u Ciebie będzie z postępami 🤣Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 maja, 12:48
-
przygodami66 wrote:A ja się dowiedziałam od lekarzy dzisiaj ciekawej teorii…że kobiety z hipoglikemia reaktywna często rodzą mniejsze dzieci. Może coś w tym być…ciekawe.
W każdym razie mam wskazanie do indukcji, pomimo że wyniki ok,przepływy ok, ciśnienie ok ale waga stoi w miejscu, a jestem na takim etapie,że już pora na porod.
Dzisiaj zaczęłam od tasiemki. Trzymajcie kciuki, bo czeka mnie pewnie przeprawa…oby jak najkrótsza ale wiem, że może być i pare dni.
Kkk77 czyli u Ciebie też waga stanęła wg lekarzy? Trzymam kciuki za szybką, sprawną indukcję.
Awokado kciuki u lekarza.
Trzymamy kciuki za szybką i gładką akcję!
Jaka waga, że jest wskazaniem do indukcji? I który tc? 🙈
Jutro idę na ściąganie szwu i pessara i też mają ze mną ustalać co dalej ze względu na niską wagę małej 🙈
Gusia_, Blackapple, przygodami66, kasssia lubią tę wiadomość
-
SZKODNIK wrote:Hejo, hejo
Jest progress 💪💪💪
Musi być dobrze. Trzymajcie kciuki.SZKODNIK lubi tę wiadomość
-
Jak coś to ja też już po ktg, młody się miotał jak szatan, polezalam 45 minut, bo przez chwilę go nie łapało przez to xD
I też mi zrobili USG przy okazji i też wyszło 2.5 kg około, chyba się zebrał na rośnięcie na sam koniec.
Co do chust to my się wybieramy do doradcy, bo mieliśmy na szkole rodzenia warsztaty i te lennylamb mi się wydawały spoko, ale ja chyba wolę jednak dobrać z kimś tak sam na sam.Elza1234, przygodami66 lubią tę wiadomość