X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWIEC 2025
Odpowiedz

CZERWIEC 2025

Oceń ten wątek:
  • jowmat Autorytet

Wysłany: 27 maja, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też po wizycie, skierowanie na jutro na IP:) mam nadzieję, że w czwartek o tej porze będziemy już w komplecie:)

asiun, Maj.a, Elza1234, awokado 🥑, Nosa, CelinaJan, Anuncja, Yumi, Alex_92, amoze, eeemakarena, Werzol, Gusia_, Biedronka@, Truuskaawka, Revolutionary , Margareetka, KasiaGosiaWerka, xSmerfetkax lubią tę wiadomość

👩‍🦰 92 👱‍♂️ 90
    2020-2023 starania naturalne - bezskuteczne
    20.09.2024 - criotransfer - 2 x 3 BB 🤞<3
    30.09.2024 - 10 dpt - beta 386
    02.10.2024 - 12 dpt - beta 1274
    06.10.2024 - plamienie - SOR - GS 9 x 4,6 mm
    08.10.2024 - 18 dpt - beta 9 882, prog 19,9, widoczny GS i YS <3

preg.png
  • Anabbit Autorytet

Wysłany: 27 maja, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulinaaa_ wrote:
    Z powodu małej masy córeczki, bo jest szansa że w środku z jakiegoś powodu nie dostaje wystarczająco składników odżywczych (przepływy itd są ok).

Teraz ma ok 2.5kg, główny problem to brzuszek ~3 centyl

O, to mamy identyczną sytuację. Ciekawa jestem w takim razie, co zdecydują u mnie w piątek. Spróbuję trochę podpytać czy ten termin z miesiączki nie powinien być brany pod uwagę, czyli wtedy będę dopiero 37t 1d. Wolałabym jeszcze trochę jednak poczekać z tym porodem 😂
    A ty masz datę porodu wyznaczona na podstawie miesiączki czy USG?

preg.png
  • Luna30 Autorytet

Wysłany: 27 maja, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulinaaa_ wrote:
    Z powodu małej masy córeczki, bo jest szansa że w środku z jakiegoś powodu nie dostaje wystarczająco składników odżywczych (przepływy itd są ok).

Teraz ma ok 2.5kg, główny problem to brzuszek ~3 centyl

Ahhh. Moja też mała mały brzuszek ale okazało się że taka jej uroda. Czego i wam zycze:)

Paulinaaa_ lubi tę wiadomość

• Luna30 Autorytet

Wysłany: 27 maja, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i dziewczyny problem chyba mam. Bo wyszedł ten gbs dodatni. A ja mam uczulenie na aż 4 antybiotyki...nie wiem czy będą mieli co mi podac:/ mam na penicylinę, azytromecyne, rowamecyne i unidox ( nie pamiętam co to za antybiotyk). Najgorzej że po niektórych to tracę przytomnosc po ok 1.5h. Z wypróbowanych mam tylko i wyłącznie cipronex ale go nie można w ciąży...Może coś wymysla

• Karola3xJ:D Autorytet

Wysłany: 27 maja, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna30 wrote:
    No i dziewczyny problem chyba mam. Bo wyszedł ten gbs dodatni. A ja mam uczulenie na aż 4 antybiotyki...nie wiem czy będą mieli co mi podac:/ mam na penicylinę, azytromecyne, rowamecyne i unidox ( nie pamiętam co to za antybiotyk). Najgorzej że po niektórych to tracę przytomnosc po ok 1.5h. Z wypróbowanych mam tylko i wyłącznie cipronex ale go nie można w ciąży...Może coś wymysla
    Dziołszka,Ty praktycznie nie bedziesz już w ciąży więc podadzą to,co lekarz uzna. To jest antybiotykoterapia śródporodowa,tam są inne zasady.

preg.png
  • awokado 🥑 Autorytet

Wysłany: 27 maja, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O kurczę, kiepsko w tej sytuacji Luna, ale ChatGPT twierdzi, że w przypadku alergii na penicylinę jest trochę innych opcji, mam nadzieję, że coś wykombinują u Ciebie w szpitalu i nie będzie problemu!

Alternatywy w przypadku alergii na penicylinę:
    1. Ampicylina – również bardzo skuteczna, stosowana podobnie do penicyliny.
    2. Cefazolina – jeśli kobieta ma alergię na penicylinę, ale nie o ciężkim przebiegu.
    3. Klindamycyna lub erytromycyna – stosowane przy ciężkiej alergii, ale tylko wtedy, gdy szczep GBS jest na nie wrażliwy (określane na podstawie antybiogramu).
    4. Wankomycyna – w przypadku braku wrażliwości GBS na klindamycynę i erytromycynę lub braku możliwości wykonania antybiogramu.

Czekamy na córeczkę 🥹🩷

preg.png
  • Nosa Autorytet

Wysłany: 27 maja, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna30 wrote:
    A nie robili Ci od razu antybiogramu? Bo u mnie sprawdzili wrażliwość tej odmiany na antybiotyki, u mnie penicylina, erytromycyna i klindamycyna. W moim przypadku ta menda jest wrażliwa tylko na penicylinę z tych 3.

38👩& 37🧔
    PCOS, IO, Stwardnienie Rozsiane, AMH: 8,68, Kariotypy ✅️
    28.04.24 11dpo ⏸️, 24.06.24 💔 12+1 poronienie chybione

13.10.2024 10dpo ⏸️🌈 Czekamy na Witka! 💙
    🩺 21.05. 2836g wiercipiętka 💙 (35t6d)
    🩺 29.05. KTG, 04.06. następna wizyta (37t6d)
    🤱 <- 17.06. indukcja

preg.png
  • magdalena321 Autorytet

Wysłany: 27 maja, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szkodnik chyba ciśnie tam ostro bo nawet nie mam z nią łączności na messengerze od 14 także pewnie dzieje sie 🔥

Yumi lubi tę wiadomość

Amelia 23.12.2015 🩷
    Czekamy na Hanię 06.2025 🩷

preg.png

Wysłany: 27 maja, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się długo namyślałam czy to pisać ale jednak stwierdzam że czas przyznać ,że nasze forum to jakaś porażka porodowa. Te co rodziły "z domu" to rodziły za wcześnie. Do tego te krwotoki i te inne jazdy. Szkodnik dluzej rodzi niz jest w ciąży (chociaż no ona rodzi tak naprawdę od nocy dopiero).
    Planowe cięcia traktuje jako niebyłe (chociaz każda z planówek może odwalić jakis numer jeszcze).
    Kolejne zawalidrogi to te ze skierowaniem na indukcję.....szkoda słów.
    Nie ma tu ani jednej,sznujacej się ciężarnej. Ani jednej!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 maja, 17:23

magdalena321, Kkk77, KarolaKinga, amoze, Anabbit, eeemakarena, Werzol, Paulinaaa_, Elza1234, Yumi, Biedronka@, Kindziukowa, Margareetka lubią tę wiadomość

preg.png
  • Luna30 Autorytet

Wysłany: 27 maja, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nosa wrote:
    A nie robili Ci od razu antybiogramu? Bo u mnie sprawdzili wrażliwość tej odmiany na antybiotyki, u mnie penicylina, erytromycyna i klindamycyna. W moim przypadku ta menda jest wrażliwa tylko na penicylinę z tych 3.

No robili. Tyle że entyromecyny chyba nie mogę bo wchodzi w reakcje krzyzowe, penicylinę mam też uczulenie i azytromycyne też...Moja jest wrażliwa na jakąś klindamycyne to może to mogą mi podać...nie wiem. Wolałabym nie dostać wstrząsu w trakcie porodu... Bo "w" znaczy że wrażliwa chyba tak?

• Luna30 Autorytet

Wysłany: 27 maja, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola3xJ:D wrote:
    Ja się długo namyślałam czy to pisać ale jednak stwierdzam że czas przyznać ,że nasze forum to jakaś porażka porodowa. Te co rodziły "z domu" to rodziły za wcześnie. Do tego te krwotoki i te inne jazdy. Szkodnik dluzej rodzi niz jest w ciąży (chociaż no ona rodzi tak naprawdę od nocy dopiero).
    Planowe cięcia traktuje jako niebyłe (chociaz każda z planówek może odwalić jakis numer jeszcze).

No racja. Jakaś porażka
    Ja też w poprzedniej ciąży nic. W tej ciągle przeszkody. Teraz ten gbs dodatni. A lekarze ciągle mówią " i czym będziemy panią leczyć" . Tak mi przy przyjęciu mówili że dużo tych uczuleń...No i wykrakali ten gbs. Co to wgl ma być Ja mam skurcze od przejścia raz po schodach inne nie mają i nic nie działa...a teraz jeszcze dodajmy infekcje tuż przed porodem, praktycznie każda ciaza z problemem. Nawet te co jeszxze nie rodziły już problemy. Ani jednej fizjologicznej ciąży...

Ja tego porodu przez przygody ciągłe boję się bardziej niż 1szego.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 maja, 17:32

• Kkk77 Autorytet

Wysłany: 27 maja, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola3xJ:D wrote:

100%

Nie mogą komuś po prostu w dobrym terminie odejść legitnie wody? Lajtowy przejazd na porodówkę i chociaż te 5-7cm na dzień dobry? Jakis poród do wody? COKOLWIEK? 🤣🤣🤣

Ja to wyjdę z siebie i stanę obok, żeby urodzić bez indukcji jak mnie jutro wypuszczą do domu xd

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 maja, 17:36

Kindziukowa lubi tę wiadomość

preg.png

Wysłany: 27 maja, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chyba pasa wezmę ....😅 I każda po dupie dostanie, na opamiętanie

eeemakarena, Anuncja, Yumi, Kindziukowa, Alex_92, Revolutionary , Lauraa lubią tę wiadomość

preg.png
  • KarolaKinga Autorytet

Wysłany: 27 maja, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się zgadzam z Tobą Karola, na tej grupie co porod to jakiś przypał 😅 ostatnio mężowi opowiadałam a on ??? nie może chociaż jedna urodzić spokojnie czy każdy porod tak wyglada 😂

Luna30, Kindziukowa, Alex_92 lubią tę wiadomość

preg.png

Starania od 2022
    04.2024 💔
    Waiting for 💙
  • magdalena321 Autorytet

Wysłany: 27 maja, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ej u mnie nie było żadnych przypałów 😜😜 wszystko póki co idzie zgodnie z planem 🤣

Amelia 23.12.2015 🩷
    Czekamy na Hanię 06.2025 🩷

preg.png
  • Kkk77 Autorytet

Wysłany: 27 maja, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ciążowe bingo tu mamy, nic tylko skreślać co już było

- wcześniaki
    - krwawe wody
    - 2 tygodniowy poród
    - indukcje
    - pessar
    - szew
    - za małe dziecko
    - za duże dziecko
    - planowe cesarki
    - cukrzyca
    -nadciśnienie

Co zapomniałam? Bo na pewno zapomniałam xd

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 maja, 17:56

Gusia_, Kindziukowa lubią tę wiadomość

preg.png
  • eeemakarena Autorytet

Wysłany: 27 maja, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hahahah no coś z nami jest takiego 😀

Oby już od teraz każda miała z górki xD

Nineq, grzeje Ci łóżeczko już 😀

Btw, moja cukrzyca dostaje zawału właśnie, zjadłam szpitalną kolację 😂
    Wiadomo nie tknęłam białego pieczywa, gotowanych buraczków ani pasty która niewiadomozczegobyla
    Cukier się nie potrafi unormować od 2 godzin 😅
    Jak tu dietę trzymać i co mi da insulina na noc 😂
    Mam nadzieję że te kilka dni bobasowi nie zaszkodzą 😵‍💫

Już u męża złożyłam zamówienie na swój chleb i pakiet warzyw jakieś pomidorki itd 😅😅😅😅

💑

21.02.2024 ⏸

12.04.2024 💔

〰️

02.10.2024 ⏸

02.10 BHCG 41, PROG 26 🙏

04.10 BHCG 136, PROG 49

07.10 BHCG 488

03.04.2025 1500g <3

Wysłany: 27 maja, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdalena321 wrote:
    Ej u mnie nie było żadnych przypałów 😜😜 wszystko póki co idzie zgodnie z planem 🤣
    Tylko nieśmiało przypomne,że jeszcze nie urodziłaś 😅

magdalena321, Kkk77, Gusia_, KarolaKinga, Yumi, eeemakarena, Biedronka@, Kindziukowa, Alex_92 lubią tę wiadomość

preg.png
  • eeemakarena Autorytet

Wysłany: 27 maja, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna słabo trochę, ale na pewno lekarze coś wymyślą ❤️

Luna30 lubi tę wiadomość

💑

21.02.2024 ⏸

12.04.2024 💔

〰️

02.10.2024 ⏸

02.10 BHCG 41, PROG 26 🙏

04.10 BHCG 136, PROG 49

07.10 BHCG 488

03.04.2025 1500g <3

Wysłany: 27 maja, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kkk77 wrote:
    No ciążowe bingo tu mamy, nic tylko skreślać co już było

- wcześniaki
    - krwawe wody
    - 2 tygodniowy poród
    - indukcje
    - pessar
    - szew
    - za małe dziecko
    - za duże dziecko
    - planowe cesarki
    - cukrzyca
    -nadciśnienie

Co zapomniałam? Bo na pewno zapomniałam xd
    Dobre!

preg.png
‹‹ 1613 1614 1615 1616 1617 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza: niewidzialna choroba, która dotyka miliony Polek

Szacuje się, że w Polsce około 2 miliony kobiet cierpi na endometriozę. W artykule dowiesz się o najnowszych metodach diagnozowania i leczenia endometriozy, a także poznasz osobistą historię Małgorzaty, która walczyła z tą chorobą przez 5 lat, aby wreszcie zobaczyć światło w tunelu na swojej drodze do macierzyństwa.

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ