CZERWIEC 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
My też po wizycie, skierowanie na jutro na IP:) mam nadzieję, że w czwartek o tej porze będziemy już w komplecie:)
asiun, Maj.a, Elza1234, awokado 🥑, Nosa, CelinaJan, Anuncja, Yumi, Alex_92, amoze, eeemakarena, Werzol, Gusia_, Biedronka@, Truuskaawka, Revolutionary , Margareetka, KasiaGosiaWerka, xSmerfetkax lubią tę wiadomość
-
Paulinaaa_ wrote:Z powodu małej masy córeczki, bo jest szansa że w środku z jakiegoś powodu nie dostaje wystarczająco składników odżywczych (przepływy itd są ok).
Teraz ma ok 2.5kg, główny problem to brzuszek ~3 centyl
O, to mamy identyczną sytuację. Ciekawa jestem w takim razie, co zdecydują u mnie w piątek. Spróbuję trochę podpytać czy ten termin z miesiączki nie powinien być brany pod uwagę, czyli wtedy będę dopiero 37t 1d. Wolałabym jeszcze trochę jednak poczekać z tym porodem 😂
A ty masz datę porodu wyznaczona na podstawie miesiączki czy USG? -
Paulinaaa_ wrote:Z powodu małej masy córeczki, bo jest szansa że w środku z jakiegoś powodu nie dostaje wystarczająco składników odżywczych (przepływy itd są ok).
Teraz ma ok 2.5kg, główny problem to brzuszek ~3 centyl
Ahhh. Moja też mała mały brzuszek ale okazało się że taka jej uroda. Czego i wam zycze:)Paulinaaa_ lubi tę wiadomość
-
No i dziewczyny problem chyba mam. Bo wyszedł ten gbs dodatni. A ja mam uczulenie na aż 4 antybiotyki...nie wiem czy będą mieli co mi podac:/ mam na penicylinę, azytromecyne, rowamecyne i unidox ( nie pamiętam co to za antybiotyk). Najgorzej że po niektórych to tracę przytomnosc po ok 1.5h. Z wypróbowanych mam tylko i wyłącznie cipronex ale go nie można w ciąży...Może coś wymysla
-
Luna30 wrote:No i dziewczyny problem chyba mam. Bo wyszedł ten gbs dodatni. A ja mam uczulenie na aż 4 antybiotyki...nie wiem czy będą mieli co mi podac:/ mam na penicylinę, azytromecyne, rowamecyne i unidox ( nie pamiętam co to za antybiotyk). Najgorzej że po niektórych to tracę przytomnosc po ok 1.5h. Z wypróbowanych mam tylko i wyłącznie cipronex ale go nie można w ciąży...Może coś wymysla
-
O kurczę, kiepsko w tej sytuacji Luna, ale ChatGPT twierdzi, że w przypadku alergii na penicylinę jest trochę innych opcji, mam nadzieję, że coś wykombinują u Ciebie w szpitalu i nie będzie problemu!
Alternatywy w przypadku alergii na penicylinę:
1. Ampicylina – również bardzo skuteczna, stosowana podobnie do penicyliny.
2. Cefazolina – jeśli kobieta ma alergię na penicylinę, ale nie o ciężkim przebiegu.
3. Klindamycyna lub erytromycyna – stosowane przy ciężkiej alergii, ale tylko wtedy, gdy szczep GBS jest na nie wrażliwy (określane na podstawie antybiogramu).
4. Wankomycyna – w przypadku braku wrażliwości GBS na klindamycynę i erytromycynę lub braku możliwości wykonania antybiogramu. -
Luna30 wrote:No i dziewczyny problem chyba mam. Bo wyszedł ten gbs dodatni. A ja mam uczulenie na aż 4 antybiotyki...nie wiem czy będą mieli co mi podac:/ mam na penicylinę, azytromecyne, rowamecyne i unidox ( nie pamiętam co to za antybiotyk). Najgorzej że po niektórych to tracę przytomnosc po ok 1.5h. Z wypróbowanych mam tylko i wyłącznie cipronex ale go nie można w ciąży...Może coś wymysla
-
Ja się długo namyślałam czy to pisać ale jednak stwierdzam że czas przyznać ,że nasze forum to jakaś porażka porodowa. Te co rodziły "z domu" to rodziły za wcześnie. Do tego te krwotoki i te inne jazdy. Szkodnik dluzej rodzi niz jest w ciąży (chociaż no ona rodzi tak naprawdę od nocy dopiero).
Planowe cięcia traktuje jako niebyłe (chociaz każda z planówek może odwalić jakis numer jeszcze).
Kolejne zawalidrogi to te ze skierowaniem na indukcję.....szkoda słów.
Nie ma tu ani jednej,sznujacej się ciężarnej. Ani jednej!Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 maja, 17:23
magdalena321, Kkk77, KarolaKinga, amoze, Anabbit, eeemakarena, Werzol, Paulinaaa_, Elza1234, Yumi, Biedronka@, Kindziukowa, Margareetka lubią tę wiadomość
-
Nosa wrote:A nie robili Ci od razu antybiogramu? Bo u mnie sprawdzili wrażliwość tej odmiany na antybiotyki, u mnie penicylina, erytromycyna i klindamycyna. W moim przypadku ta menda jest wrażliwa tylko na penicylinę z tych 3.
No robili. Tyle że entyromecyny chyba nie mogę bo wchodzi w reakcje krzyzowe, penicylinę mam też uczulenie i azytromycyne też...Moja jest wrażliwa na jakąś klindamycyne to może to mogą mi podać...nie wiem. Wolałabym nie dostać wstrząsu w trakcie porodu... Bo "w" znaczy że wrażliwa chyba tak? -
Karola3xJ:D wrote:Ja się długo namyślałam czy to pisać ale jednak stwierdzam że czas przyznać ,że nasze forum to jakaś porażka porodowa. Te co rodziły "z domu" to rodziły za wcześnie. Do tego te krwotoki i te inne jazdy. Szkodnik dluzej rodzi niz jest w ciąży (chociaż no ona rodzi tak naprawdę od nocy dopiero).
Planowe cięcia traktuje jako niebyłe (chociaz każda z planówek może odwalić jakis numer jeszcze).
Nie ma tu ani jednej,sznujacej się ciężarnej. Ani jednej!
No racja. Jakaś porażka
Ja też w poprzedniej ciąży nic. W tej ciągle przeszkody. Teraz ten gbs dodatni. A lekarze ciągle mówią " i czym będziemy panią leczyć" . Tak mi przy przyjęciu mówili że dużo tych uczuleń...No i wykrakali ten gbs. Co to wgl ma być Ja mam skurcze od przejścia raz po schodach inne nie mają i nic nie działa...a teraz jeszcze dodajmy infekcje tuż przed porodem, praktycznie każda ciaza z problemem. Nawet te co jeszxze nie rodziły już problemy. Ani jednej fizjologicznej ciąży...
Ja tego porodu przez przygody ciągłe boję się bardziej niż 1szego.Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 maja, 17:32
-
Karola3xJ:D wrote:Ja się długo namyślałam czy to pisać ale jednak stwierdzam że czas przyznać ,że nasze forum to jakaś porażka porodowa. Te co rodziły "z domu" to rodziły za wcześnie. Do tego te krwotoki i te inne jazdy. Szkodnik dluzej rodzi niz jest w ciąży (chociaż no ona rodzi tak naprawdę od nocy dopiero).
Nie ma tu ani jednej,sznujacej się ciężarnej. Ani jednej!
100%
Nie mogą komuś po prostu w dobrym terminie odejść legitnie wody? Lajtowy przejazd na porodówkę i chociaż te 5-7cm na dzień dobry? Jakis poród do wody? COKOLWIEK? 🤣🤣🤣
Ja to wyjdę z siebie i stanę obok, żeby urodzić bez indukcji jak mnie jutro wypuszczą do domu xdWiadomość wyedytowana przez autora: 27 maja, 17:36
Kindziukowa lubi tę wiadomość
-
Ja się zgadzam z Tobą Karola, na tej grupie co porod to jakiś przypał 😅 ostatnio mężowi opowiadałam a on ??? nie może chociaż jedna urodzić spokojnie czy każdy porod tak wyglada 😂
Luna30, Kindziukowa, Alex_92 lubią tę wiadomość
-
No ciążowe bingo tu mamy, nic tylko skreślać co już było
- wcześniaki
- krwawe wody
- 2 tygodniowy poród
- indukcje
- pessar
- szew
- za małe dziecko
- za duże dziecko
- planowe cesarki
- cukrzyca
-nadciśnienie
Co zapomniałam? Bo na pewno zapomniałam xdWiadomość wyedytowana przez autora: 27 maja, 17:56
Gusia_, Kindziukowa lubią tę wiadomość
-
Hahahah no coś z nami jest takiego 😀
Oby już od teraz każda miała z górki xD
Nineq, grzeje Ci łóżeczko już 😀
Btw, moja cukrzyca dostaje zawału właśnie, zjadłam szpitalną kolację 😂
Wiadomo nie tknęłam białego pieczywa, gotowanych buraczków ani pasty która niewiadomozczegobyla
Cukier się nie potrafi unormować od 2 godzin 😅
Jak tu dietę trzymać i co mi da insulina na noc 😂
Mam nadzieję że te kilka dni bobasowi nie zaszkodzą 😵💫
Już u męża złożyłam zamówienie na swój chleb i pakiet warzyw jakieś pomidorki itd 😅😅😅😅💑
21.02.2024 ⏸
12.04.2024 💔
〰️
02.10.2024 ⏸
02.10 BHCG 41, PROG 26 🙏
04.10 BHCG 136, PROG 49
07.10 BHCG 488
03.04.2025 1500g -
magdalena321 wrote:Ej u mnie nie było żadnych przypałów 😜😜 wszystko póki co idzie zgodnie z planem 🤣
magdalena321, Kkk77, Gusia_, KarolaKinga, Yumi, eeemakarena, Biedronka@, Kindziukowa, Alex_92 lubią tę wiadomość
-
Kkk77 wrote:No ciążowe bingo tu mamy, nic tylko skreślać co już było
- wcześniaki
- krwawe wody
- 2 tygodniowy poród
- indukcje
- pessar
- szew
- za małe dziecko
- za duże dziecko
- planowe cesarki
- cukrzyca