CZERWIEC 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja myślę, że jakoś to będzie 🫣 mam tylko kursy pościągane, przeglądam je. Zapisałam się na szkole rodzenia, czekam na zajęcia i to tyle..Kiedyś mieli gorzej, bo bez kursów, bez internetu, bez szkół rodzenia i żyjemy 😁. Każdy też miał swój pierwszy raz, popełniał błędy i się na nich uczył. Też widzę, że nie ma złotych rad, bo jedni powiedzą to, a drudzy tamto, a potem oglądam kurs fizjoterapeutki i widzę, że oni popełniali błąd, a ich dzieci żyją i mają się dobrze 🤣 bardziej się obawiam jak to będzie ze zmęczeniem i jak się będę czuć po porodzie
Revolutionary lubi tę wiadomość
-
Ja tez zielona, nawet jak dzieci były to omijałam tematy a teraz siostry porady to dają co do kąpieli , wózka itd a wyprawkowe to nie. Wszystko od Was i z netu. Dlatego juz na tym etapie zadaje pytania nawet jeśli do porodu w ciuuuul czasu
Jestem przerażona zajmowaniem się noworodkiem i to bardzo. Ale zbieram max informacji szkoła rodzenia i wszystko co możliwe w planach.
Damy radę -
Chyba najważniejsze to liczyc się z tym,że jak się urodzi dziecko to człowiek nie śpi normalnie,nie je kiedy chce i nie robi czego chce. Raczej trzeba mieć na uwadze to,że jest się dla dziecka te pierwsze tygodnie i to jest okej. Tak ma być i nie trzeba płakać bo nie ma jak się robić obiadu. Większoś kobiet żyje się otumaniona i przytłoczona.Lezenie w łóżku pol dnia jest legalne. Nie trzeba sobie wypominać niczego. Ważne żeby partner dawał z siebie 120 %,czyli robil te obiady,zakupy. W sumie to obydwoje łapią aklimatyzację więc dla chłopa też trzeba być wyrozumiałą, nie kłócić się nad noworodkiem . No i najlepsza broń czyli wiedza teoretyczna z karmienia czy dyschezji,kolek i skoków rozwojowych.
-
Karola3xJ:D wrote:Dla mnie największym zaskoczeniem była częstotliwość brudzenia pieluchy. Tego się nie spodziewałam ,że muszę sprawdzać co chwilę...
Karola, Tanashi widzę że u was podobne klimaty ze starym i z imieniem. Ja chyba nie przekonam, bo mój wybór nie podoba się nikomu 😆 mam druga alternatywę ale boję się jej bo tak samo miała na imię córka Kochanowskiego z którą wiadomo co się stało…
Weronka, Revolutionary - serio nie ma się czym martwić. Ja w pierwszej ciąży w ogóle nie myślałam o jakiejś wyprawce, wzięłam listę z pierwszej lepszej strony i koniec. Pochłonęły mnie rozkminy zdrowotne.
Nie rozmawiałam z żadną koleżanką ani nic, nie siedziałam na takim forum i serio nie miałam nawet 10% rozkminek, które się tu pojawiają. Nie miałam żadnego rożka ani nic 🤣 i nawet teraz nie jestem w stanie o tym myśleć bo mnie zwyczajnie nudzi. Ludzie, jest internet, wszystko mamy na wyciągnięcie ręki dzisiaj.Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 18:38
-
U nas będzie Gabrysia, ale nie wpisuj Nineq na pierwsze stronę
Od początku chcieliśmy Gabrielę i cieszę się, że będzie córeczkakasssia, Gusia_, przygodami66, Werzol, KarolaKinga, awokado 🥑, amoze, Lauraa, Alex_92 lubią tę wiadomość
-
Moim zdaniem też obsługa noworodka i bycie mamą to nie jest coś z czego trzeba robić doktorat. Dużo rzeczy jest bardzo intuicyjnych a komercja i czasy w których żyjemy zrobiły z wyboru idealnego kocyka coś od czego zależy zdrowie i życie 🫣 chyba po to, żeby kobiety się biczowały wewnętrznie jeszcze bardziej
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 18:41
-
Weronka, nie jesteś sama 😅 ja niby jestem otoczona dziećmi - wszystkie moje przyjaciółki są już mamami, mój brat ma 3 dzieci do 6 roku życia więc mam od kogo powiedzmy czerpać wiedzę ale tak na prawdę jak przychodzi do konkretów to też jestem zagubiona jak ciotka w Czechach. Jedyne co możemy zrobić to próbować się przygotować teoretycznie i przede wszystkim nastawić się na to że z dzieckiem nie da się przewidzieć pewnych rzeczy. Połowa gadżetów którymi się obkupimy może okazać się bezużyteczna a z kolei coś o czym nawet nie pomyślimy może okazać się niezbędne i trzeba będzie kupić pozniej. Wiec myślę że spokój, otwartość na nieznane i dla mnie też taka wizualizacja o której pisala Karola - to może nam pierworódkom pomóc.
Damy rade 🙂💪Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 18:44
-
Gusia_ wrote:Moim zdaniem też obsługa noworodka i bycie mamą to nie jest coś z czego trzeba robić doktorat. Dużo rzeczy jest bardzo intuicyjnych a komercja i czasy w których żyjemy zrobiły z wyboru idealnego kocyka coś od czego zależy zdrowie i życie 🫣 chyba po to, żeby kobiety się biczowały wewnętrznie jeszcze bardziej
Raczej żeby zarobić 😜 -
Jak miałam 20 lat to się trochę opiekowałam dziećmi kuzynki, a teraz jak gdzieś jesteśmy to chwilę ponoszę, pobujam i tyle. Tyle, że co innego mieć dziecko na 2h, a co innego 24h. Co innego też pewnie mieć 20 lat i mieć więcej energii, niż po 30. Będzie niezła zmiana życia ale jest to taki etap i nie chciałabym wrócić do tego przed.
Tak swoją drogą te wszystkie złote rady znajomych mnie czasem wkurzają, bo są tak skrajne...w stylu CC lepsza, nie -tylko naturalnie, mm lepsze, nie -karmienie piersią lepsze...a ja się nie nastawiam i zrobię po swojemu. Wolę posłuchać kursów i sama sobie wyśrodkować co chce, a czego nie i czy coś będzie w zgodzie ze mną. Będzie ciężko ale damy radę wszystkie 😊 najwyżej będziemy sobie tu płakać ze zmęczenia i się pocieszać. Moje dwie kumpele miały tak, że mi dzwoniły zalane łzami w jakiś kryzysach przez niewyspanie i hormony albo jakiś błąd, który popełniły. Trzeba będzie to przetrwać. -
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 18:56
SZKODNIK, Natalia1992, eeemakarena, Weronka, Lauraa, Alex_92, Revolutionary lubią tę wiadomość
-
Ja to powiem Wam, że mimo tych rozbitych nocek i połogu to się nie mogę doczekać noworodka. To mi daje tyle radochy ten etap życia z maluszkiem 🫣
kasssia, Lauraa, Revolutionary lubią tę wiadomość
-
Wpiszę tylko tym, które tego chcą 😉
My nie wybraliśmy, mamy listę dwunastu, które nam się podobają i coś z tego wybierzemy.
Denerwuje mnie, że dużo osób pyta, czy wybraliśmy, mówi jakie im się podobają. Jak wspomnę, że mi się jakieś podoba to czasem się krzywią, że takie albo siakie, że tak się zdrabnia, że komuś się nie podoba 🙄Wtf, ja i tak wybiorę takie, które chcę, a jak mnie będą wkurwi@c to się dowiedzą po porodzie.przygodami66, eeemakarena, Alex_92, Revolutionary lubią tę wiadomość
-
Nineq wrote:Wpiszę tylko tym, które tego chcą 😉
My nie wybraliśmy, mamy listę dwunastu, które nam się podobają i coś z tego wybierzemy.
Denerwuje mnie, że dużo osób pyta, czy wybraliśmy, mówi jakie im się podobają. Jak wspomnę, że mi się jakieś podoba to czasem się krzywią, że takie albo siakie, że tak się zdrabnia, że komuś się nie podoba 🙄Wtf, ja i tak wybiorę takie, które chcę, a jak mnie będą wkurwi@c to się dowiedzą po porodzie. -
Karola3xJ:D wrote:
Sama prawda 😃 jak sobie przypomnę pierwszy rok życia starszaka... Tak właśnie było 🙈 -
Nineq wrote:Wpiszę tylko tym, które tego chcą 😉
Denerwuje mnie, że dużo osób pyta, czy wybraliśmy, mówi jakie im się podobają. Jak wspomnę, że mi się jakieś podoba to czasem się krzywią, że takie albo siakie, że tak się zdrabnia, że komuś się nie podoba 🙄Wtf, ja i tak wybiorę takie, które chcę, a jak mnie będą wkurwi@c to się dowiedzą po porodzie.
Dlatego przy pierwszym dziecku wybraliśmy dopiero po porodzie. Teraz też nawet jeszcze nie myślimy o imieniu a już na pewno nie wdajemy się w dyskusję z rodziną 😊Nineq lubi tę wiadomość
-
Ja jutro wizyta o.10:30 mala szaleje w brzuchu. Niby 15 h dziecko w brzuchu spi....Ale chyba nie moje😅
Dzis mam YouTube znalazlam super ćwiczenia dalam rade 20 min mala za bardzo uciskala🤷♀️ jutro zaczynam Sport grupowy z innymi brzuchastymi obym wytrzymałam 45 min...eeemakarena lubi tę wiadomość
Synek 22.06.2010
AMH : 3,67
13.06.2024 Aniolek 10+3tc ciaza zatrzymana 8tc
28.09.2024 II
30.09.2024 Beta 150, Prog 15
02.10.2024 Beta 375 Prog 31
23.10.2024 serduszko bije 7+1 usg 7+3
Baby am Board 10.06.2025 czy sie tym razem uda??
Homocysteina 5,42 ( 4,44-13,56)
Zelazo 76 (50-170)
PT 10,2 (10,4-13)
INR 0,91 (0,85-1.15)
W. Protrombinowy 111,76 (80-120)
APTT 27,2 (25,9-36.6)
Wit. B12 567 (187-883)