X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Częste USG w ciąży
Odpowiedz

Częste USG w ciąży

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Luna_Luna Koleżanka

Wysłany: 18 lipca 2024, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, ile razy miałyście już wykonywane badania USG w czasie ciąży? Ja na każdej wizycie u gin + prenatalne u innego lekarza. Ostatnio słyszałam od znajomej, że częste USG może być szkodliwe…

Zaqwsx lubi tę wiadomość

• Zaqwsx Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2024, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czeste usg nie jest szkodliwe. To wymysl. U mnie początkowo od 5tyg co tydzień było, teraz co 1-2 tygodnie. Nie bój się. Fajnie popatrzeć co maleństwa wyprawiają w brzuchu :)

Luna_Luna, Margola_ lubią tę wiadomość

👩98🧔98👶+🐈
    3x inseminacje
    4x IVF
    12 transferowanych zarodków
    Kacperek ur 5.01.2025 (40+0)56cm 3770g ❤️

event.png
  • Luna_Luna Koleżanka

Wysłany: 18 lipca 2024, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaqwsx wrote:
    Czeste usg nie jest szkodliwe. To wymysl. U mnie początkowo od 5tyg co tydzień było, teraz co 1-2 tygodnie. Nie bój się. Fajnie popatrzeć co maleństwa wyprawiają w brzuchu :)

No właśnie też mi się wydaje, ze jest to lekka przesada z tą szkodliwością, podobno w innych krajach wykonuje się 3 max jeśli z ciążą nie ma problemów bo uważa się, że to badanie nie jest obojętne.

• Zaqwsx Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2024, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozmawiałam o tym z kilkoma ginekologami + przekopałam wiele książek medycznych i nigdzie nikt nie mówi o szkodliwości usg. Gdy kobieta jest w ciazy zagrożonej od samego początku się monitoruje ją częściej. Ogólnie bym się nie przejmowała ale każdy robi jak chce i uważa :) Ja nie boję się badań. Czasem robi mi je mój mąż który jest lekarzem :)

👩98🧔98👶+🐈
    3x inseminacje
    4x IVF
    12 transferowanych zarodków
    Kacperek ur 5.01.2025 (40+0)56cm 3770g ❤️

event.png
  • Elasure Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2024, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie na początku ciąża ze skomplikowanym przebiegiem prawie cały I trymestr miałam USG co tydzień czasem co dwa. Młody rozwija się prawidłowo, lekarza mam z prawdziwego zdarzenia walczył o tą ciążę jak lew więc na pewno nie narażałby ani mnie ani dziecka jeśli byłoby to szkodliwe.

age.png

👩 37lat
    AMH 0,158 - 0,206 ng/ml LH 4,33 FSH 6,78
    Mthfr homo/Pai-1 hetero/IO + spora nadwaga
    KIR Bx, jeden kir implantacyjny/Allo MLR-0%/Ana 1 ujemne
    🧔‍♂️ 35 lat
    IO/Niski testosteron/Kiepskie parametry nasienia
    HBA 48%/DFI 45%/Stres oxy 13.78

10.06.2022 poronienie w 9 tygodniu💔
    14.11.2024 Olaf 4140g,61cm 💙
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

W którym tygodniu planowane cesarskie cięcie? Co spakować do szpitala?

Choć poród fizjologiczny, czyli siłami natury, jest naturalnym procesem, w niektórych sytuacjach cesarskie cięcie może być korzystniejsze dla zdrowia matki i dziecka. W jakich sytuacjach i w którym tygodniu ciąży zaleca się poród przez cesarskie cięcie? Jak przyszła mama może się do tego przygotować?

CZYTAJ WIĘCEJ