X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czy to może być cholestaza?
Odpowiedz

Czy to może być cholestaza?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • le_bonheur Autorytet

Wysłany: 1 marca, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć,
    Szukam kobiet w ciąży lub mam, które miały lub mają styczność z cholestazą ciążową. Jakie miałyście objawy oprócz złych wyników badań krwi?

Dzisiaj 37+0. Od 3 dni mam problem ze swędzeniem całego ciała (oprócz stóp i dłoni - dosłownie jakby ktoś namalował granicę, stopy i dłonie nie swędzą w ogóle, a niby przy cholestazie są kluczowe). Najbardziej swędzą mnie ręce (przy łokciach), nogi (głównie kolana i w zgięciu), plecy (głównie dół pleców), szyja, dekolt, pod piersiami, pachwiny i nawet głowa (głównie dolna tylna część przy szyi oraz przy czole). Dodatkowo na szyi, dekolcie i rękach pojawiła się wysypka, a w zasadzie nie wysypka tylko malutkie czerwone plamki, bez krostek. Nie potrafię rozgryźć co mogło mnie uczulić - nie jadłam nic nowego (mam cukrzycę ciążową, więc moja dieta jest raczej mało urozmaicona), nie zmieniałam kosmetyków ani środków do prania. Jedyna nowa rzecz to żel pod prysznic z Musteli, który użyłam raz i akurat pokrył się z pojawieniem się swędzenia. Od razu go odstawiłam.

Badania wątrobowe miałam robione niedawno w III trymestrze ciąży - wszystko było elegancko w normach. Powtórzę te badania w poniedziałek dla własnego świętego spokoju. Kontaktowałam się przedwczoraj z lekarzem - zalecił spróbować z wapnem, a jak nie pomoże to Zyrtec - w ogóle nie zakłada, że to cholestaza. Wapno nie pomogło, mąż poszedł właśnie do apteki po Zyrtec i zobaczymy jak będzie po leku przeciwhistaminowym... Swędzenie jest czasami tak nieznośne, że drapanie powoduje pojawienie się pokrzywki. Oprócz swędzenia nie mam żadnych innych objawów - skóra nie jest zażółcona, białka oczu bielutkie, ze strony układu pokarmowego też nic.

Czy ktoś miał podobnie i okazało się, że to jednak cholestaza?

bluebell lubi tę wiadomość

👶🏻🩷 22.03.2025 roku, o 17:55, poprzez cesarskie cięcie, urodziło się 3370 g słodyczy i 55 cm szczęścia. 👨‍👩‍👧

age.png
  • bluebell Autorytet

Wysłany: 1 marca, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    le_bonheur wrote:
    Cześć,
    Szukam kobiet w ciąży lub mam, które miały lub mają styczność z cholestazą ciążową. Jakie miałyście objawy oprócz złych wyników badań krwi?

Dzisiaj 37+0. Od 3 dni mam problem ze swędzeniem całego ciała (oprócz stóp i dłoni - dosłownie jakby ktoś namalował granicę, stopy i dłonie nie swędzą w ogóle, a niby przy cholestazie są kluczowe). Najbardziej swędzą mnie ręce (przy łokciach), nogi (głównie kolana i w zgięciu), plecy (głównie dół pleców), szyja, dekolt, pod piersiami, pachwiny i nawet głowa (głównie dolna tylna część przy szyi oraz przy czole). Dodatkowo na szyi, dekolcie i rękach pojawiła się wysypka, a w zasadzie nie wysypka tylko malutkie czerwone plamki, bez krostek. Nie potrafię rozgryźć co mogło mnie uczulić - nie jadłam nic nowego (mam cukrzycę ciążową, więc moja dieta jest raczej mało urozmaicona), nie zmieniałam kosmetyków ani środków do prania. Jedyna nowa rzecz to żel pod prysznic z Musteli, który użyłam raz i akurat pokrył się z pojawieniem się swędzenia. Od razu go odstawiłam.

Badania wątrobowe miałam robione niedawno w III trymestrze ciąży - wszystko było elegancko w normach. Powtórzę te badania w poniedziałek dla własnego świętego spokoju. Kontaktowałam się przedwczoraj z lekarzem - zalecił spróbować z wapnem, a jak nie pomoże to Zyrtec - w ogóle nie zakłada, że to cholestaza. Wapno nie pomogło, mąż poszedł właśnie do apteki po Zyrtec i zobaczymy jak będzie po leku przeciwhistaminowym... Swędzenie jest czasami tak nieznośne, że drapanie powoduje pojawienie się pokrzywki. Oprócz swędzenia nie mam żadnych innych objawów - skóra nie jest zażółcona, białka oczu bielutkie, ze strony układu pokarmowego też nic.

Czy ktoś miał podobnie i okazało się, że to jednak cholestaza?

Zrób proszę próby wątrobowe dla spokoju , ja osobiście cholestazy nie miałam ale jak byłam w szpitalu po porodzie to przyjechała do nas na salę dziewczyna 38+3 z cholestaxa właśnie, jedyny jej objaw to było swędzenie. Nie była żółta ani nic, a próby wątrobowe już miała tragiczne i robili nagle cc 🙏🏻

le_bonheur lubi tę wiadomość

Starania od 06.2022

👩🏼 33

Kwiecien 2024 1 IUI 😭
    Maj 2024 2 IUI 🥳🙏🏻
    Luty 2025 🍼👶❤️
  • Soleil_ Autorytet

Wysłany: 1 marca, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zrób kwasy żółciowe, one Ci odpowiedzą na pytanie czy to cholestaza. Próby wątrobowe mogą być w porządku nawet przy cholestazie

👨‍👩‍👦: 2015 🩵
    👨‍👩‍👦‍👦: 2025 🩵
    preg.png
  • le_bonheur Autorytet

Wysłany: 2 marca, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Soleil_ wrote:
    Zrób kwasy żółciowe, one Ci odpowiedzą na pytanie czy to cholestaza. Próby wątrobowe mogą być w porządku nawet przy cholestazie

Tak, planuję zrobić próby wątrobowe + kwasy żółciowe. Dodatkowo jeszcze doradzono mi sprawdzić mocznik czy to nie siadają mi nerki przez cukrzyce ciążową (wtedy też prawdopodobnie swędzi skóra), a moje cukry rzeczywiście ostatnio bardzo wariują mimo insuliny...

👶🏻🩷 22.03.2025 roku, o 17:55, poprzez cesarskie cięcie, urodziło się 3370 g słodyczy i 55 cm szczęścia. 👨‍👩‍👧

age.png
  • le_bonheur Autorytet

Wysłany: 4 marca, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam już wszystkie wyniki krwi w związku z tym moim swędzeniem.
    Wszystkie próby wątrobowe oprócz ALT w normie, zaś samo ALT podwyższone nieznacznie - 63 przy normie do 55. Kwasy żółciowe 4 przy normie do 10, także idealnie.

Wygląda na to, że to chyba jednak tylko jakaś alergia... 🤷‍♀️

Znajoma położna mówi, że nie martwiłaby się na zapas, ewentualnie ponowiłaby badania za tydzień, jakby swędzenie ciągle się utrzymywało. Sama w ciąży miała podwyższone ALT i AST prawie czterokrotnie, przy pozostałych wynikach w normie, i żaden lekarz nie podejmował się w związku z tym leczenia, bo nie miała żadnych objawów.

Spróbuję jeszcze skontaktować się dzisiaj z lekarzem. Jak dzisiaj się nie uda to w czwartek mam KTG - wtedy go zapytam.

bluebell lubi tę wiadomość

age.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ