SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Diagnozowanie zespołu antyfosfolipidowego w ciąży
Odpowiedz

Diagnozowanie zespołu antyfosfolipidowego w ciąży

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Kiki321 Nowa

Wysłany: 24 września 2025, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam przychodzę z pytaniem może ktoś mi pomoże, trochę zgłupiałam ponieważ miałam mieć 19 września robione badania pod kątem zespołu antyfosfolipidowego, jestem po trzech poronieniach i często mam fibrynogen powyżej normy, czas potrombinowy i inne parametry krzepnięcia w dolnej granicy normy, byłam u hematologa i hematolog powiedziała że narazie mi ich nie zleci ponieważ jestem obecnie w 12tc ciąży, a w ciąży wyniki mogą wyjść przekłamane, kazała porozmawiać z ginekologiem o niskiej dawce heparyny zapobiegawczo, że w mojej sytuacji mi to nie zaszkodzi a może pomóc, mój ginekolog się uparł, że nie da mi heparyny póki nie zrobię badań, obśmiał panią hematolog że pacjentki w ciąży można diagnozować na APS, nie rozumiem skąd ta odmienność zdań wśród lekarzy, ginekolog zlecił mi je, ale prywatnie ponieważ nfz nie refunduje z poradni ginekologicznej tych badań, co też mnie poirytowało dlatego, że mało te badanie nie kosztuję i poniekąd dlatego też czekałam na wizytę u hematologa, a druga sprawa jest taka że biorę acard 150mg od samego początku ciąży, i czytałam, że nie powinno się brać leków przeciwkrzepliwych, a na tydzień przed badaniem powinno się je odstawić żeby nie sfałszować wyników, nie wiem co mam zrobić, chyba z jakiegoś powodu hematolog nie zlecała mi tego badania, czy któraś z was robiła te badanie w ciąży? Czy brała acard ? Odstawiła do badań czy to nie kolidowało? Będę bardzo wdzięczna, za odpowiedź i pomoc na której mi bardzo zależy. Dziękuję 🫶

• Paniwiosna Ekspertka

Wysłany: 30 września 2025, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiki321 wrote:
    Witam przychodzę z pytaniem może ktoś mi pomoże, trochę zgłupiałam ponieważ miałam mieć 19 września robione badania pod kątem zespołu antyfosfolipidowego, jestem po trzech poronieniach i często mam fibrynogen powyżej normy, czas potrombinowy i inne parametry krzepnięcia w dolnej granicy normy, byłam u hematologa i hematolog powiedziała że narazie mi ich nie zleci ponieważ jestem obecnie w 12tc ciąży, a w ciąży wyniki mogą wyjść przekłamane, kazała porozmawiać z ginekologiem o niskiej dawce heparyny zapobiegawczo, że w mojej sytuacji mi to nie zaszkodzi a może pomóc, mój ginekolog się uparł, że nie da mi heparyny póki nie zrobię badań, obśmiał panią hematolog że pacjentki w ciąży można diagnozować na APS, nie rozumiem skąd ta odmienność zdań wśród lekarzy, ginekolog zlecił mi je, ale prywatnie ponieważ nfz nie refunduje z poradni ginekologicznej tych badań, co też mnie poirytowało dlatego, że mało te badanie nie kosztuję i poniekąd dlatego też czekałam na wizytę u hematologa, a druga sprawa jest taka że biorę acard 150mg od samego początku ciąży, i czytałam, że nie powinno się brać leków przeciwkrzepliwych, a na tydzień przed badaniem powinno się je odstawić żeby nie sfałszować wyników, nie wiem co mam zrobić, chyba z jakiegoś powodu hematolog nie zlecała mi tego badania, czy któraś z was robiła te badanie w ciąży? Czy brała acard ? Odstawiła do badań czy to nie kolidowało? Będę bardzo wdzięczna, za odpowiedź i pomoc na której mi bardzo zależy. Dziękuję 🫶

Jeżeli chodzi o sam zespół APS osobiście bym nie robiła antykoagulant tocznia leki przeciwzakrzepowe wpływają na wynik pozostałe przeciwciała zadania są bardzo podzielone między ginekologami i hematologa mi na samo miano przeciwciał bardziej działa np encorton albo inny lek immunomodulujący ogólnie można zrobić tylko trzeba będzie mieć na uwadze przy odczytywaniu wyniku poszukać dobrego hematologa jeżeli miano przeciwciał będzie bardzo wysokie odpowiednio działać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 września 2025, 15:47

👱32 l🧑‍🦱32 l
    Ivf
    08.09.2025 ♥️♥️
    Wolne Dna płodowe Zosia,Celina

preg.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ