Diagnozowanie zespołu antyfosfolipidowego w ciąży
-
Witam przychodzę z pytaniem może ktoś mi pomoże, trochę zgłupiałam ponieważ miałam mieć 19 września robione badania pod kątem zespołu antyfosfolipidowego, jestem po trzech poronieniach i często mam fibrynogen powyżej normy, czas potrombinowy i inne parametry krzepnięcia w dolnej granicy normy, byłam u hematologa i hematolog powiedziała że narazie mi ich nie zleci ponieważ jestem obecnie w 12tc ciąży, a w ciąży wyniki mogą wyjść przekłamane, kazała porozmawiać z ginekologiem o niskiej dawce heparyny zapobiegawczo, że w mojej sytuacji mi to nie zaszkodzi a może pomóc, mój ginekolog się uparł, że nie da mi heparyny póki nie zrobię badań, obśmiał panią hematolog że pacjentki w ciąży można diagnozować na APS, nie rozumiem skąd ta odmienność zdań wśród lekarzy, ginekolog zlecił mi je, ale prywatnie ponieważ nfz nie refunduje z poradni ginekologicznej tych badań, co też mnie poirytowało dlatego, że mało te badanie nie kosztuję i poniekąd dlatego też czekałam na wizytę u hematologa, a druga sprawa jest taka że biorę acard 150mg od samego początku ciąży, i czytałam, że nie powinno się brać leków przeciwkrzepliwych, a na tydzień przed badaniem powinno się je odstawić żeby nie sfałszować wyników, nie wiem co mam zrobić, chyba z jakiegoś powodu hematolog nie zlecała mi tego badania, czy któraś z was robiła te badanie w ciąży? Czy brała acard ? Odstawiła do badań czy to nie kolidowało? Będę bardzo wdzięczna, za odpowiedź i pomoc na której mi bardzo zależy. Dziękuję 🫶
-
Kiki321 wrote:Witam przychodzę z pytaniem może ktoś mi pomoże, trochę zgłupiałam ponieważ miałam mieć 19 września robione badania pod kątem zespołu antyfosfolipidowego, jestem po trzech poronieniach i często mam fibrynogen powyżej normy, czas potrombinowy i inne parametry krzepnięcia w dolnej granicy normy, byłam u hematologa i hematolog powiedziała że narazie mi ich nie zleci ponieważ jestem obecnie w 12tc ciąży, a w ciąży wyniki mogą wyjść przekłamane, kazała porozmawiać z ginekologiem o niskiej dawce heparyny zapobiegawczo, że w mojej sytuacji mi to nie zaszkodzi a może pomóc, mój ginekolog się uparł, że nie da mi heparyny póki nie zrobię badań, obśmiał panią hematolog że pacjentki w ciąży można diagnozować na APS, nie rozumiem skąd ta odmienność zdań wśród lekarzy, ginekolog zlecił mi je, ale prywatnie ponieważ nfz nie refunduje z poradni ginekologicznej tych badań, co też mnie poirytowało dlatego, że mało te badanie nie kosztuję i poniekąd dlatego też czekałam na wizytę u hematologa, a druga sprawa jest taka że biorę acard 150mg od samego początku ciąży, i czytałam, że nie powinno się brać leków przeciwkrzepliwych, a na tydzień przed badaniem powinno się je odstawić żeby nie sfałszować wyników, nie wiem co mam zrobić, chyba z jakiegoś powodu hematolog nie zlecała mi tego badania, czy któraś z was robiła te badanie w ciąży? Czy brała acard ? Odstawiła do badań czy to nie kolidowało? Będę bardzo wdzięczna, za odpowiedź i pomoc na której mi bardzo zależy. Dziękuję 🫶
Jeżeli chodzi o sam zespół APS osobiście bym nie robiła antykoagulant tocznia leki przeciwzakrzepowe wpływają na wynik pozostałe przeciwciała zadania są bardzo podzielone między ginekologami i hematologa mi na samo miano przeciwciał bardziej działa np encorton albo inny lek immunomodulujący ogólnie można zrobić tylko trzeba będzie mieć na uwadze przy odczytywaniu wyniku poszukać dobrego hematologa jeżeli miano przeciwciał będzie bardzo wysokie odpowiednio działać.Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 września, 15:47
-