Echo serca wynik:blok przedsionkowo -komorowy I stopnia
-
Naditta wrote:Agness, nie skojarzyłam wcześniej. Powiedz mi, czy jakiś lekarz zlecał Ci badania krwi szczegółowe? Bo z tego co wiem taki blok serca może być spowodowany obecnością przeciwciał we krwi matki.
Miałam robiony test podwójny pappa i amniopunkcje.
A blok mi wyszedł na echo serca bo lekarz badal akcje serca i wyszla 109.
O badaniu szczegolowym krwi nic nie wspominał .
A spotkałaś sie z takim czymś i czy to cos poważnego?
Lekarz stwierdził tylko ze na tym etapie nic się nie robi i zalecił kontrole czyli kolejne echo które mam w czwartek
Ogólnie od 13 tyg skacze Małemu tętno 109, 120,raz 141 a wczesniej nawet 95..
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/e034775a8aa3.jpg
adnotacja kardiologaWiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2016, 16:07
-
Spotkałam się z tym tylko w literaturze. Ja mam przeciwciała we krwi, o których jak zaczęłam dużo czytać i szukać okazało się, że mogą powodować m.in takie powikłania u dziecka. Dlatego pytam, czy jakiś lekarz zlecił badania.
http://www.sercedziecka.org.pl/akademia/wady-serca/wady-serca/805-cchb-calkowity-blok-serca.html17.07.2016
-
Naditta wrote:Spotkałam się z tym tylko w literaturze. Ja mam przeciwciała we krwi, o których jak zaczęłam dużo czytać i szukać okazało się, że mogą powodować m.in takie powikłania u dziecka. Dlatego pytam, czy jakiś lekarz zlecił badania.
http://www.sercedziecka.org.pl/akademia/wady-serca/wady-serca/805-cchb-calkowity-blok-serca.html
A co twój lekarz na to??
Kurcze mój nawet słowem o tym nie wspomniał.wogóle to usg bylo bardzo szybko i miałam wrazenie ze nie do konca dokładne..jak na takie pieniadze.
moja gin to robiła ok pol godz usg i wszystko mierzyła po 2 razy.
a on tylko badał ta przerwe w bloku
-
Angess, ja nie znalazłam lekarza który by cokolwiek wiedział na ten temat. Byłam u 3 i każdy rozkładał ręce i mówił, że nie pomoże bo nie wie. I nie zna nikogo kto mógłby mi pomóc. Jedna lekarka chciała mi dać heparynę tak na zapas, bo się ją bierze w takich przypadkach (obecności przeciwciał, jakichkolwiek). Druga mówiła, że to nie potrzebne. Ta druga konsultowała się ze swoją koleżanką, która jest specjalistką od takich rzeczy i powiedziała, że nie ma potrzeby nic brać. Pytałam też o sterydy, ale to już w ogóle nie chcą przepisywać. Sama musiałam znaleźć jakiś złoty środek i za przyzwoleniem tej drugiej lekarki zrobiłam kilka badań i biorę kwas acetylosalicylowy, czyli aspirynę.
Serduszko mojego maleństwa jest zdrowe, robiłam szczegółowe badania tutaj w UK, bo zgłosiłam się na wolontariusza, badał mnie jeden z najlepszych specjalistów w kraju. Powiedział, że bardzo zdrowe dziecko. Badali tylko serce, przez ponad godzinę.
W czwartek będę szła na echo serca w Polsce, dla swojego własnego spokoju, bo wiem, że jedno badanie to za mało.
Tak, w artykule jest właśnie o całkowitym bloku serca. Przesłałam Ci ten link bo chciałam tylko, żebyś złapała jakiś tropAgness27 lubi tę wiadomość
17.07.2016
-
nick nieaktualnyNaditta wrote:Spotkałam się z tym tylko w literaturze. Ja mam przeciwciała we krwi, o których jak zaczęłam dużo czytać i szukać okazało się, że mogą powodować m.in takie powikłania u dziecka. Dlatego pytam, czy jakiś lekarz zlecił badania.
http://www.sercedziecka.org.pl/akademia/wady-serca/wady-serca/805-cchb-calkowity-blok-serca.html -
Agness27, jeśli jesteś z województwa mazowieckiego, to w Warszawie jest świetna pani doktor pediatra kardiolog zajmująca się kardiologia prenatalna. Gdybyś była zainteresowana, to podeślę Ci namiary.
Jak wyniki badań genetycznych z końcówki 1 trymestru, wszystko wyszło dobrze?
06.2015 - nasz aniołek:*
-
kalika wrote:Agness27, jeśli jesteś z województwa mazowieckiego, to w Warszawie jest świetna pani doktor pediatra kardiolog zajmująca się kardiologia prenatalna. Gdybyś była zainteresowana, to podeślę Ci namiary.
Jak wyniki badań genetycznych z końcówki 1 trymestru, wszystko wyszło dobrze?
Ja wczesniej mieszkałam w okolicach warszawy a teraz mieszkamy w Malborku.
Bylam juz na jednym echo w gdańsku w klinice Invicta.
No u nas ogólnie od 12 tyg mieliśmy problemy z serduszkiem u synka.
Na poczatku bylo opuchnięte ,zastawka byla niedomknieta i zle przeplywy.
Potem w drugim trymestrze wszystko ustapilo i poprawilo sie.
I 17 marca i potem 9 kwietnia na echo i usg wyszło wydłużenie przewodzenia przedsionkowo-komorowego do ok 150 ms (blok przedsionkowo -komorowy I stopnia )
I tendencje do bradylardii synek ma.
-
kalika wrote:Agness27, diagnozę ultrasonograficzna widzę powyżej Pytam raczej o test pappa i wyniki amniopunkcji-wszystko wyszło dobrze?
No w papie wyszło mi to co wyżej napisałam ale amniopunkcja wykluczyla choroby genetyczne.
Kardiolog z kolei wykluczyl wrodzona serduszka
-