Euthyrox i bromergon w ciąży
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
witaj! ja rowniez przyjmuje Euthyrox, obecnie 125, dawke mam systematycznie zwiekszana, ale biorac pod uwage, ze spodziewam sie blizniakow, to zapotrzebowanie tez jest wieksze. U mnie sprawa kontroli tarczycy wyglada nastepujaco: badam co miesiac TSH i ft4, to zleca mi endokrynolog i on decyduje jaka dawke mam przyjmowac. Ja rowniez mam Hashimoto, ale wedlug mojego endo badanie przeciwcial nic nie wnosi, wiec ich juz nie kontroluje.Tak, ze spokojnie, tarczyce da sie opanowac w ciazy, skontaktuj sie ze swoim lekarzem i wszystkiego sie dowiesz.
Co do bromergonu, ja zazywalam go przed zajsciem w ciaze, ale w momencie ujrzenia plusika na tescie ciazowym natychmiast odstawilam- zalecenie mojego gina.Limerikowo lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDziewczyny mam pytanie. Wczoraj zrobiłam test, wyszedł obiecująco, jutro powtarzam (to będzie równo 4 tydzień). Biorę Euthyrox 50 na niedoczynność i Hashimoto.
Wizytę u endo mam 17 stycznia, czyli prawie za 3 tygodnie.
Myślicie, żeby w razie pozytywnego testu zacząć przyjmować większą dawkę, czy przez te 3 tygodnie nic złego nie powinno się stać bez zwiększania jej? -
ja bym sama nie zwiększała dawki... lekarz o tym zadecyduje , a jak jesteś nie pewna to może zadzwoń do gina albo do endo i się z nim skonsultuj
To jest moje zdanieWiadomość wyedytowana przez autora: 30 grudnia 2013, 16:05
200 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyewela84 wrote:witaj! ja rowniez przyjmuje Euthyrox, obecnie 125, dawke mam systematycznie zwiekszana, ale biorac pod uwage, ze spodziewam sie blizniakow, to zapotrzebowanie tez jest wieksze. U mnie sprawa kontroli tarczycy wyglada nastepujaco: badam co miesiac TSH i ft4, to zleca mi endokrynolog i on decyduje jaka dawke mam przyjmowac. Ja rowniez mam Hashimoto, ale wedlug mojego endo badanie przeciwcial nic nie wnosi, wiec ich juz nie kontroluje.Tak, ze spokojnie, tarczyce da sie opanowac w ciazy, skontaktuj sie ze swoim lekarzem i wszystkiego sie dowiesz.
Co do bromergonu, ja zazywalam go przed zajsciem w ciaze, ale w momencie ujrzenia plusika na tescie ciazowym natychmiast odstawilam- zalecenie mojego gina.
trochę mnie wystraszyłaś tą informacją o bromergonie, ale czytałam, że nagłe odstawienie może spowodować poronienie a wizyta dopiero 9.01 i nie wiem co mam zrobić... -
nick nieaktualnyjuicca wrote:ja bym sama nie zwiększała dawki... lekarz o tym zadecyduje , a jak jesteś nie pewna to może zadzwoń do gina albo do endo i się z nim skonsultuj
Dzięki, każde zdanie się liczy
Właśnie 17 mam wizytę u endokrynologa z NFZ, który powiedzmy... Może być jak jest ok, ale jakbym była w ciąży, to wolałbym kogoś lepszego znaleźć. Chyba po prostu jakby wyszedł plusik to zadzwonię do kogoś, umówię się i przy okazji zapytam o dawkę
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 stycznia 2014, 20:26
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyByłam u gina i info z wczoraj: eutyrox zwiekszyła mi dawkę a bromergon utrzymała - bo dalej za wysoka prolaktyna zapewniała, że leki nie maja złego wplywu na Maleństwo a ich brak może zagrozic ciąży i spowodowac wady rozwojowe, więc musze brać..
-
nick nieaktualny
-