Grudniowe mamy 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja się jeszcze nad takimi sprawami nie rozczytywalam bo ze względu na krwiaki i tak musiałam iść na zwolnienie, niezależnie od tego ile mi tam chorobowego wyliczą. Ale chyba nie do końca rozumiem o czym tu mówicie. O zmienię etatu w czasie ciąży czy o zmianach w wymiarze etatu po powrocie do pracy, czy to dotyczy obu przypadków?
Kamciaelcia szacun, mało kto decyduje się iść aż do SN. Dobrze że szary człowiek moze wygrać z takim molochem jak ZUS. Sama jestem urzędnikiem i wiem że piszesz często to jaka jest polityka twoich przełożonych. Oni też mają swoich, a najczęściej te polityki sprowadzają się do odmawiania wszystkiego co jest niekorzystne dla budżetu państwa.03.2018 (*) 8 tydzień
06.2018 usuwana częściowa przegroda macicy
-
Ja tez mam ten preferencyjny i place ok 555zl. Mam firme dopiero od polowy lutego. Tyle ze ja w ciazy nie moge wykonywac swojej pracy wiec siedze i place ZUS 😑.. A do ilu sobie podnosisz? Ja czekam co mi ksiegowa powie bo do jutra mozna ponoc zwiekszac (do 7.06).
michaga82 wrote:Płaciłam ZUS Preferencyjny czyli coś ponad 500 zł i tutaj podstawa to jest 558 zł więc baaardzo mało. Jak płacisz Mały ZUS czyli ok 1300 zł podstawa to jest coś ponad 2 tysiące. Zatem u mnie podniesienie co najmniej na 3 miesiące ZUSu powoduje na prawdę sporą, różnicę. Policzyłam sobie ( wg algorytmów ze strony ) że jak popłacę do października tj 5 mcy to już całkiem przyzwoite chorobowe za listopad będzie no i 80% macierzyńskiego też już będzie niezłe.
Poza tym mam możliwość pracy zdalnej za przyzwoite pieniądzę to i po zapłaceniu ZUSu zostanie mi w kieszeni więcej niż 500 zł chorobowego. -
Mali jeżeli chce się podnieść wysokość macierzyńskiego to sama podwyżka w pracy nie wiele da (chyba że będzie to kilka tysi ) bo i tak liczą średnią z 12 mc wstecz od L4. Ale jeżeli pracodawca obniży wymiar pracy z całego etatu do 3/4 czy połowy i po miesiącu podpiszesz nowy aneks z powrotem na cały etat to wtedy Zus musi liczyć postawę od nowego wymiaru pracy, to może być nawet 3 ostatnie miesiące przed pójściem na L4 czy macierzyński. I liczy średnią z tych 3mc a nie z 12
-
mali
ja nie poszłam do sn ty;lko dziewczyna przede mna
u mnie sąd okręgowy na tym etapie zakończył całą sprawe bo "niska kwota"
w sumie 3 rozprawy
przyznaję jedynie że "odpusciłam " odsetki od czesci wygranej z tytułu wyrównania macierzynskiego
ale wszelkie roszczenia z tytułu swiadczenia pracy przeterminowują się po 3 latach
u mnie wystapienie o odstetki (ustawowe) oznacza kolejn sprawe wsadzie bo"zus sam z siebie nie zapłaci" -
Co do kolejek w laboratoriach, na mocz i morfo co miesiąc chodzę prywatnie bo nie są to duże koszty. Mieszkam tuż pod miastem i mam tu punkt Diagnostyki otwarty do 10 w przychodni. Wstaje o 9 i idę, zazwyczaj max 2 osoby czekają bo większość ludzi przychodzi na 7. Nie musiałam więc korzystać z pierwszeństwa ale mnóstwo kolezanek mi opowiadało że taki stres tam przezywają, że często wolą nic nie mówić i czekać w kolejkach. Także współczuję Kindziukowa. Sama nie wiem czy bym korzystała, chyba tylko w razie naprawdę dużej kolejki albo słabego samopoczucia.03.2018 (*) 8 tydzień
-
ja tam kilka przepisów rozszyfrowałam i dzieki mnie np pip je poznawała
ale to też były inne lata a więc przepisy swiezsze
dużo musiałam "wywalczyć" z pracodawca stad miesiąc w ciązy z synem pracowałam (chciałam pozamykać te sprawy)
gdyby nie moja interwencja nie wypłaciliby mi trzynastki (oczywiscie proporcjionalnie naliczonej) mimo że nie musiałam pracowac 6 miesiecy-bo byłam w danym roku na macierzyńskim podstawowym
jeszcze jedna kwestia ale miejmy nadzieje ze nigdy nikogo nie bedzie musiała dotyczyc
po prostu czasem warto zawalczyc o swoje bo zus nie taki straszny
tylko głupiMali84 lubi tę wiadomość
-
Magda sz
Teraz rozumiem ale już i tak nic nie pokombinuje 😊
Natomiast jak po macierzyńskim będę chciała wrócić nie od razu na cały etat tylko na cześć to nie ma dla mnie znaczenia nic z tego o czym pisalysmy?03.2018 (*) 8 tydzień
-
Mali, to wtedy nie ma znaczenia po macierzyńskim. Rozumiem Cię doskonale ja w poprzedniej ciąży miałam krwiaka i szybko poszłam i już nie wróciłam, a miałam płacone połowę pod stołem wiec mój macierzynski jeszcze 80% od tego to był jakiś żart... ale wtedy to nie miało znaczenia, dzidzia najważniejsza,jakoś wszystko się ułożyło, mąż dostał awans i było ok. Ale że mojemu eks pracodawcy nie było wstyd
-
mali
czesto kobiety po rodzicielskim "zmniejsza" etat zeby uchrobić sie przed zwolnieniem z pracy (chroni to rok), wtedy pracodawca nie może ci nawet odmówic tego zmniejszenia
ale w przypadku kolejnej ciązy masz na nowo naliczana podstawe zasiłkowa (ta sama podstawa jest dla zasiłku chorobowego i macierzyńskiego tylko wypłacana w odpowiednich procentach)Monnn lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, a czy jeśli ja w grudniu z 1/4 etatu wskoczyłam na cały to zasilek tez się liczy od grudnia a nie z ostatnich 12
Miesięcy?
Zespół Sjögrena, Endometrioza, Przegroda macicy
SYN 🩵👶🏼 12.2019
09.2021 💔
09.2024 💔
15.10.24 beta 6,26
16.10. 2024 ⏸️ na tescie w łazience
19.10.24 beta 141,7
21.10.24 beta 454,8
04.11.24 🦐 6,3 mm
21.11.24 🧸 20,2 mm
05.12.24 ❤️ 40,4 mm / usłyszałam bicie serducha
13.12.24 USG genetyczne OK 🩵 jest 6 cm chłopaka -
Omg fo ja zamiast iść na L4 to tyram jak wół żeby jak najwiecej miesięcy było na etacie... tak się kończy nieznajomość swoich praw 🤦♀️
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca 2019, 15:03
magda sz lubi tę wiadomość
Zespół Sjögrena, Endometrioza, Przegroda macicy
SYN 🩵👶🏼 12.2019
09.2021 💔
09.2024 💔
15.10.24 beta 6,26
16.10. 2024 ⏸️ na tescie w łazience
19.10.24 beta 141,7
21.10.24 beta 454,8
04.11.24 🦐 6,3 mm
21.11.24 🧸 20,2 mm