X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamy 2019
Odpowiedz

Grudniowe mamy 2019

Oceń ten wątek:
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2019, 07:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mialam 2.2 w pierwszej ciąży, crl też coś koło tego bo najpierw robiłam w 11.6 i dzidzia za mala więc jakoś 10 dni pozniej i było prawie 7. Wtedy nie wiedziałam nawet że to "blisko" normy, lekarz powiedział że wszystko super, wtedy nikt mi nie mówił o pappie, w ogóle jakich kolwiek statystykach, wtedy nie było nawet nifty. Pierwsza ciąża i byłam kompletnie nieświadoma wielu rzeczy, 26 lat więc teoretycznie ryzyko minimalne. W tej ciąży sprawdziłam lekarza który wtedy mi robił prenatalne i wyszło że nigdy nie miał uprawnień do tego więc może dlatego mam same USG z pomiarami, chociaz nie wiem czy w ogóle takie moze robić.

delilah11 lubi tę wiadomość

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2019, 07:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    norma to norma-nie ma lepszej czy gorszej!

mi lekarz tłumaczył, że przy nt 4-5 to mozna mówić o obrzeku płodu, choc tak naprawde jedno takie usg nie przesadza o wszystkim
    podwyzszone nic nie musi a moze (np wady serca) znaczyć, tak samo prawidłowe nt maja dzieci "chore"

dodam ze na pierwszym usg miałam nt 2,0 (lub 2,1)-jak najbardziej prawidłowe
    a tydzień później 1,5-inny lekarz , inny sprzet, nie znaczy że którys zrobił źle, lepiej, sprzet tez "po swojemu" przeliczał

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2019, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie norma to norma, trzeba się tego trzymać.
    Jadę właśnie na badania przed wizytą czwartkowa, nie wiem czy robić glukozę bo się zagalopowałem i zjadlam dwa ptasie mleczka...

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • michaga82 Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2019, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Część dziewczyny!

A ja zupełnie z innej beczki zapytam.

Końcem sierpnia mamy wesele brata mojego M i zupełnie nie wiem gdzie ja kupię sukienkę na siebie. Patrzę na neta ale boje się kupić sukienkę przez neta gdyż ja jestem bardzo dużą kobietą. Mam 175 cm wzrostu i w biuście 115 cm ( rozmiar 85 G lub H) ogólnie mam problem z kupnem odzieży na mnie, żeby nie wyglądały jak wór pokutny a teraz to już zupełnie nie mam pomysłów. Może znacie jakiś sklep internetowy z dobrej jakości sukienkami i żeby były duże rozmiary? W sklepach stacjonarnych z odzieżą typowo dla kobiet w ciąży nie bardzo można znaleźć sukienki bankietowe a jak juz coś jest to ceny mają kosmiczne.

Drugi problem to ile włożyć do koperty. Idzie nas troje na wesele 4,5 latek już jest liczony jako gość w restauracji ( cyba 75% ceny dorosłego) do tego to jest brat a nie znajomy i nie chcemy się skompromitować jakąś za małą albo zbyt dużą kwotą.

Z góry dziękuję za rady.

kGAop1.png
  • taka_mama Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2019, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magda sz wrote:
    Dokładnie norma to norma, trzeba się tego trzymać.
    Jadę właśnie na badania przed wizytą czwartkowa, nie wiem czy robić glukozę bo się zagalopowałem i zjadlam dwa ptasie mleczka...
    Ja bym nie robiła glukozy, jak Ci wyjdzie źle to będziesz się potem zastanawiać czy to przez to.

08.10.2011 Córka ❤
    15.11.2014 Aniołek
    26.05.2018 Aniołek
    16.12.2019 Synek ❤
  • Malgonia Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2019, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie pierwsze usg i nt mialam od 1.2 do 1.6, a mierzyly chyba z 10 razy bo ciagle sie mala nie chciala ulozyc. Wtedy miala 5.5 cm
    Tydzien pozniej 72mm i nt 2.0 a ryzyka wyszlh mi nizsze niz przy pierwszym.

Magda glukozy po ptasim mleczku nie masz co robic. Dwie takie kostki to male sniadanie ;)

age.png

Kariotyp nieprawidłowy 45XX der(13;14)(q10,q10)
    [*] 02.2018 - Byłeś marzeniem - jesteś wspomnieniem...
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2019, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Michaga ja przy D mam problem z sukienkami. 5 września mam galę w pracy i też nie mam pojęcia, ale będę szukać czegoś za miesiąc. Najlepsza będzie chyba taka odcinana pod biustem, albo dopasowana, mierzyłam worki ostatnio no to plus 40 kg. Bardzo lubię sukienki z Mosquito - nie wiem jak tam z rozmiarem H ale no mają spory wybór.

Jak masz gdzies Reserved to zobacz teraz bo na wyprzedażach mają bardzo duży wybór i różne rozmiary.
    Zobacz też Bon Prix- ale to trzeba zamawiać już bo tam się czeka długo na dostawę

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2019, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A do koperty to myślę że 1200, w koncu to brat

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • MamJuzSyna Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2019, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My 14 września mamy 18 siostry męża i że robi sobie sama to od syna kupujemy jej tort niedługo jedziemy umówić szczegóły tortu
    I w kopertę 500zl a my we wrześniu rok temu od siostry którą przyszła z osobą towarzyszaca dostaliśmy 700 zl a od drugiej którą była z mężem dostaliśmy 1500

10.07.2016 3500 gr 54 cm Wojtuś
    12.02.2019 (*) aniołek 7t
  • pola89 Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2019, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rok temu do koperty dawaliśmy bratu 1000zł (2 dorosłych i 10 miesięczne dziecko), a potem miałam wyrzuty, że i tak mało... Teraz do kolegi (tylko za naszą dwójkę) daliśmy 700zł i w sumie to chyba dużo, no ale jakoś tak przyjęliśmy po osłuchaniu się z tematem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lipca 2019, 10:01

Adaś ❤️ 17.10.2017 SN; 2660g, 50cm
    Franiu ❤️ 20.12.2019 CC; 3390g, 57cm

Starania o drugiego maluszka:
    30 lat
    13.03.19 - 1 cykl z clo + ovitrelle + luteina = ciąża <3
    21.02.19 - histeroskopia z sono HSG (wszystko drożne :) )

Starania o pierwszego maluszka:
    28 lat, 14 cs - szczęśliwy :)
    11.02.17 - bledziutka druga kreseczka na teście <3
    27.01.17 - LAPAROSKOPIA - udrożnione jajowody, usunięty zrost na prawym jajniku, usunięte ogniska endometriozy
  • marian_the_baby Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2019, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A myślałyście o krawcowej? Ja na jedno z wesel miałam już w głowie co bym chciała, a w sklepie nie mogłam nic znaleźć, więc poszłam do znajomej krawcowej, pokazałam zdjęcie sukienki, jaką bym chciała i ona mi wszystko powiedziała, jaki materiał i uszyła. Cenowo wyszło ok.50zł taniej niż w zalando.

Córcia 3 latka po 4 latach starań, 3 runda na Aromku i pierwsza po Pregnylu

14.12 dwie kreseczki :) ciąża samoistna- my siami :D
  • MamJuzSyna Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2019, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na 18 nie bede nic szyc mam w domu fajna sukienke odcinana pod biustem i zalezy mak brzuch urosnie moze wtedy cos kupie albo jakąś bluzkę bo w domu mam eleganckie spodnie na gumce. W ciąży nie będę szaleć z ubraniami bo nie wiem jaka będę po ciąży. I ma komunię w maju też kupiłam nową sukienkę material się lekko nadda jak będę tak rosla jak do tej pory

marian_the_baby lubi tę wiadomość

• Maxi Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2019, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Michaga82
    Ja tez jestem duza. Mam specyficzną sylwetke bo ważę 90 kg ale moja waga prawidlowa to 76 kg. Mam wysoka mase mięśniową. Niby nosze xl czy 42 rozm czasem szukam cos w rozm 44. Nie mniej jednak trudno bo czesto xl jest tak zanizone ze mnie trafia.
    Ale spokojnie kupowanie sukienek mam opanowane. Bon prix ma duze rozmiary. Uwaga bo czesto oszukuja z rozmiarowka. Ja wedlug tabeli biustu 113 powinnam kupowac rozmiar 48 😅... Ale kupuje rozmiar 40/42. Bon prix juz mam wyprobowany. Kupowalam tam ostatnio granatowa sukienkę https://www.bonprix.pl/style/sukienka-koktajlowa-z-siatkowego-materialu-i-dzerseju-629813135/?catalogueNumber=960373&type=image&category=1720&return=ref
    Jaks super dlugi ten link🤨 i bardzo lubię tego typu sukienki odcinane pod biustem. Do tego mialam biale szpilki i bialy plaszcz. Tez idę na wesele za 2 tygodnie i wlasnie ubieram tę sukienke.
    Bon prix czas oczekiwania na dostawę okolo 2 tyg. Bardzo czesto mają promo na bezpłatną dostawę.
    Inna opcja sukienek na gabarytowe panie to qiosk. Nigdy siebie nie widzialam w prostej klasycznej do kolan sukience a znalazla sie fajna sprzedawczyni ktora pokazala mi tyle fajnych sukienek ze az wybor stal się trudny. Sukienkę tam kupowalam na chrzest córki. I w qiosku mają rozmiary 44, 46 czy 48.
    Kolejna opcja duzych rozmiarów to sklep C&A mają fajna kolekcję sukienek tez na imprezę czarne mi się tam upodobaly. Tylko ze koszt ze 200 pln... Wiec mozesz spróbować przymierzyc bo jak się poczujesz swietnie to sukienka zawsze poslozy.
    Wiem jedno rajstopy ciazowe muszą być :)
    Kolejna rzecz jaką pytalas ile do koperty. Wiesz moje zalozenie jest ile masz no nerki nie sprzedasz zeby się wykazać. Ja pamietam swoje wesele to ludzie wkladali roznie np chrzesna 150 pln czy rodzina 4 doroslych osob 300 pln. Gdzie nie robilam wesela w remizie tylko wesele z wyższą polką w restauracji... Calkiem niedawno czytalam artykul ze zalezy wkladanie do koperty od pokrewienstwa i ect... Ja osobiscie ide na slub kolezanki i dam 300 pln plus alkohol zamiast kwiatow (tak chcieli mlodzi) koszt okolo 100 pln za alkohol plus książka. Bo po wipiciu alko musi byc cos z dedykacją i milym wspomnienieniem. Mialam dac o 100 pln wiecej ale teraz mielismy chrzest gdzie maz byl ojcem chrzesnym. To wszystko co moge dac gdyby te okazje przypadly na dwa oddzielne miesiace to mysle ze mogla bym dac o 100 pln wiecej do koperty. Poza tym my idziemy z 2 letnią corka i bedziemy nie dluzej niz 21 moze do 22. Zabiore jeszcze pare zlotych na tzw zwany wózek.

marian_the_baby, michaga82 lubią tę wiadomość

19.05.2017r Córeczka 🧡
    1.08.2019r będzie chłopiec 💚
    15.12.2019r g 4.06 przyszedł na świat nasz Bobas ♥️
    3600g 56 cm 🥰
    ex2bj48a4io0cz21.png
  • MamJuzSyna Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2019, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jeszcze zamawiałam sukienke ze strony 1001 sukienek maja duze rozmiary i jak dla mnie fajne gatunkowo. Ona jest krótka bo taka na swoj panienski chcialam i ma wizana kokardke pod biustem pozniej wrzuce zdjeci bardziej widoczne

https://zapodaj.net/d3db93bcf93f7.jpg.html

AnitaK, michaga82 lubią tę wiadomość

• anna23 Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2019, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    H&m mama wchodzę w XL a biust też mam ogromniasty (to z niego mam nadwagę na pewno :D)

qb3c3e5e1lyfyhp2.png
    m3sx3e5ese0n0fi2.png
  • michaga82 Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2019, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za rady dziewczyny!
    Chyba zbankrutuję w te wakacje - Już wydaliśmy prawie 4 tys na naprawę naszych aut bo się zepsuły na raz i to tak konkretnie. Za chwilę mamy to wesele gdzie trzeba wydać na prezent/kopertę, na sukienkę, do tego mąż na kawalerski pewnie też kilka stówek wyda. A jeszcze mały urlop 5 dni planujemy nad jeziorem rożnowskim bo syn miał obiecany wyjazd na wakacje ale musieliśmy zrezygnować z naszej rezerwacji do Grecji bo w tym stanie nie będę ryzykować lotu samolotem.
    Trzeba jeszcze sprawdzić czy mąż się w garnitur wciśnie bo rok temu kupiliśmy taki slim a on zamiast mnie w tej ciąży tyje.

kGAop1.png
  • michaga82 Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2019, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buuuuuu włąśnie się zmierzyłam w biuście mam 124, talia 118 a biodra 119 cm. WTF!
    Strasznie duża baba ze mnie. W poprzedniej ciąży na koniec ciąży w brzuchu miałam 118 cm a ważyłam tyle samo co teraz.
    Chyba mi się stanik rozciągnął bo słowo daję przed ciążą miałam na 100% ok 115-118 cm.

kGAop1.png
  • Hazzel Koleżanka

Wysłany: 9 lipca 2019, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    michaga82 zobacz sobie na ofertę sklepów internetowych karko i tono. Oba mają sporą rozmiarowkę i ceny znośne nawet😉 h&m też ma teraz spora ofertę w większym rozmiarze, ale dostępne głównie online.

p19u3e3kssyweuxd.png
    atdc3e5e853tppg1.png
  • Chaga Przyjaciółka

Wysłany: 9 lipca 2019, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Kobietki, ja dziś po polowkowych, mała ma 266 gram, cieszę się jak nigdy dotąd, szczególnie po ostatnich małych zawirowaniach. Ja ogólnie to na wadze +1,5kg ale brzuszek już piłeczka i w biust też poszło ;) w jeansy się już nie mieszczą żadne teraz tylko na gumie :)

Meggi89, Muki85, AnitaK, marian_the_baby, taka_mama, Limonka, Ewe90, Kindziukowa, martaszymi, Zanes, Hazzel, kamciaelcia, magda sz, pola89, hamadriada, pawojoszka, michaga82, olka_sz, Mali84, Miodunka, Madera2000, anna23 lubią tę wiadomość

marzec 2018 - puste jajo :-(
    iv09cwa1to07lqql.png
  • marian_the_baby Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2019, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chaga, gratulacje :)

Chaga lubi tę wiadomość

Córcia 3 latka po 4 latach starań, 3 runda na Aromku i pierwsza po Pregnylu

14.12 dwie kreseczki :) ciąża samoistna- my siami :D
‹‹ 311 312 313 314 315 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ