Grudniowe mamy 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Dzięki Dziewczyny, uspokoiłyście mnie trochę z tym karmieniem
Adela mam identycznie, Ania zasypia na rogalu i potrafi spać 1,5h ale jak próbuję ją odłożyć to natychmiast wybudza się i w płacz. Mieszkanie i obiady ogarnia mąż, mam trochę wyrzuty sumienia, ale co zrobić, ja mogę się zamienić żeby on był poduszką dla młodej a ja ogarnę mieszkanie, ale jakoś się do tego nie wyrywaPoza spacerami głównie siedzę na kanapie i czytam książki albo oglądam seriale jak młoda śpi. Jak idę do wc albo robię herbatę to odkładam ją i robię swoje jak najszybciej a ona oczywiście najczęściej płacze, ale jakoś trzeba funkcjonować i zrobić to nieszczęsne siku. Trochę mnie to dołuje bo zawsze byłam aktywna i wynajdywałam sobie mnóstwo zajęć, ale cały czas wierzę, że Ania w końcu zrobi się odkładalna. I tak jest trochę lepiej bo czasem udaje się ją odłożyć na 40 minut 1-2 razy dziennie, a od ponad tygodnia ma trochę okresów spokojnej aktywności i bawi się na macie edukacyjnej albo oglądamy karty kontrastowe. W nocy śpi po 2 godziny, mamy zazwyczaj 4 karmienia i 1 zmianę pieluszki. Pierwszy miesiąc spała po 15-30 minut i czasem dosłownie wyłam ze zmęczenia. Jest nas kilka z trudniejszymi w obsłudze dzieciaczkami, ale z czasem musi być lepiej. A i tak kocham to małe stworzonko najbardziej na świecie
AdelaX lubi tę wiadomość
-
Nicky wlasnie opisałaś jak to również wyglada u mnie ☺️ Mnie tez to pociesza ze nie jestem sama bo gdzie się nie obejrzę to znajomych dziecko tylko je i spi. U nas tez jest znaczna poprawa, ma coraz dłuższe drzemki i coraz dłużej się zabawi. A na obiad u nas zwykle mrożonki lub pierogi kupne haha chyba ze mąż coś przygotuje wieczorem 😅
nickky lubi tę wiadomość
-
Moja też potrafi w dzień co 1-2 godz jeść. W nocy różnie raz prześpi 4/5 godz, a raz jak np dziś od 2:30 budzi się co godzinę, bo chyba brzuszek ją boli.
W ciągu dnia da na szczęście coraz częściej sie odłożyć. Albo bawi się na macie, albo na bujaku, albo śpi.
Źle nie jest.
4.04 beta 1210 😀
16.12.19 Natalka ❤️👶🏻 -
Właśnie powoli wzrasta zainteresowanie zabawkami. Wiec juz mamy co mają nieodkladalne dzieci zaraz poczują więcej luzu.
Mnie ktoś tu zainspirował tą zabawką z Ikea baby gym. Ponieważ ja nie mam szans na karuzele bo układ lozeczka dyskwalifikuje większość uchwytów do karuzeli, to zdecydowałam się na baby gym, ale nie z Ikea. Wyszukalam i porownalam ceny z olx i allegro kupilam baby gym tzw stojak edukacyjny tylko bez zawieszek. I kupilam korale znalazlam fajną stronę i sama zrobię zawieszki. Czekam na dostawęnickky, Limonka lubią tę wiadomość
19.05.2017r Córeczka 🧡
1.08.2019r będzie chłopiec 💚
15.12.2019r g 4.06 przyszedł na świat nasz Bobas ♥️
3600g 56 cm 🥰
-
Kamcia
Tak chodziło mi o karmienie na żądanie z butelki mlekiem modyfikowanym. Pamiętam że pisałas że mała zjada raz 60 A raz 160ml więc myślałam że karmisz na żądanie.
Generalnie jeśli chodzi o obecne zalecenia to słyszałam że mm też karmimy na żądanie i nie dopajamy.
Odciągam to moje mleko 6 razy dziennie i klne na ten laktator ale jak czytam że przy kp dzieci jedzą nawet co godzinę to czasem myślę że może i nie jest tak źle z tym kpi.
Kubusiowi zdarza się jak ma dobry humor poleżeć w łóżeczku spokojnie pod karuzela 5 minut. I to by było na tyle jeśli chodzi o leżenie na plecach, na macie prawie w ogole bo zaraz placze, na brzuszku polezy Max. 2 minuty 😥 Ale ciągle próbujemy.
Czy wasze dzieci też harczą w nocy? W dzień jest ok, lekarz osluchiwal wszystko gra, a ja w nocy słyszę takie rzezenie. I powiedzcie ile śpia u was w nocy bez jedzenia? Mój potrafi 10 godzin i nie wiem czy to nie powinno zacząć mnie martwić.03.2018 (*) 8 tydzień
06.2018 usuwana częściowa przegroda macicy
-
Mali moja tez charczala ale zainwestowalam w nawilzacz i jest lepiej. Ali siedzialy takue suche babole. Chyba sie to z ulewajacego mleka robilo bo kataru nie ma. Poki co jest lepiej a przynajmniej jak sie jakas trafi to latwiej mi to wyciagnac jej z noska jesli sama sobie nie poradzi.
-
Adela, nicky - skąd ja to znam, młody po zaśnięciu na cycu leży przez godzinę na kolanach bo tylko tak się nie obudzi a człowiek siedzi i boi się drgnąć 🤣 tak jak Wam wcześniej pisałam, u nas są dwa duże postępy, pierwszy taki że zwiększa się czas spokojnego czuwania, także jak nie śpi i ma akurat dobry humor, to sobie poleży z 15 min, ogląda karuzelkę czy tam coś i można choćby zjeść w tym czasie, także to jest spory postęp. Drugi przełom to zasypianie w wózku w dzień, ALE: nie wiem jak to możliwe, nie da się przestać bujać tym wózkiem, on ma tak czujny i płytki sen, że jak się przestanie ruszać wózkiem, wybudza się najdalej po minucie. No i tak na przykład śpi póltorej czy dwie godziny i całe dwie godziny ja muszę tym wózkiem bujać, nie da się nadal odejść. Plus cisza musi być idealna, nawet strzyknięcie w moim kolanie go wybudza, a deski podłogowe to już mam opracowane na które nie wolno stawać bo trzeszczą 🙈 dom wariatów po prostu, doszło kiedyś do tego że jak go usypiałam prawie godzinę i w końcu mi zasnął, a musiałam iść do toalety, to wjechałam z wózkiem do łazienki i bujałam jedną ręką z kibla 🤣 jakby mnie ktoś zobaczył to by pomyślał że mam nierówno pod sufitem 🤷♀️
-
Flame moje dziecko gdyby było takim wrazliwcem to by było jak zombi z niewyspania. Ja odkurzac synowi prawie pod nosem jak nawet spi na kanapie to kanape ja też odkurzam 🤪
a corka to też nie jest oazą spokoju...
Kamciaelcia ty masz gromadke dzieci... Jak tam u ciebie z cieszą 😉... Chyba się nie da szczególnie jak ma się już więcej niż jedno to wszystko się zmienia.
Ale jak miałam pierwsza córkę to tez nie przyzwyczajałam do ciszy 😜Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2020, 10:14
Flame lubi tę wiadomość
19.05.2017r Córeczka 🧡
3600g 56 cm 🥰
-
Flame
Polecam misia szumisia. Nie chodzi o to że usypia dziecko, ale jeśli Ty je usypiasz przy szumie to nie słychać każdego skrzypniecia w panelach czy kolanach 🙂 U nas się sprawdza, czasem włączam muzykę klasyczną cicho. Kiedy próbowałam usypiac małego w pełnej ciszy to budził się już przy mojej próbie wstania z nim ze skrzypiacej kanapy 🙂Flame lubi tę wiadomość
03.2018 (*) 8 tydzień
06.2018 usuwana częściowa przegroda macicy
-
Robię krokiety 😉
Zuzia tzn córka kuzyna obsluguje małą
Chlopcy w przedszkolu po chorobie
Więc cisza jest 🤣
Ale tak serio. Nikomu halas w dzień nie przeszkadza. Śmiałam się wręcz że Małgosia lepiej drzemie z chlopakami w domu ba!w pokoju niż bez nich
Ale w dzień ciszy nie uczę żadnego
W nocy cisza jest. Mała raz dwa obslugiwana (ja już pod poduszka mam wodę w butelce na mm)nawet głośno nie zakwili. Chłopaków nie rusza. Młodszy syn to taki krzykacz piskacz. Nawet w nocy w pisk bo mama położyła. On też ani Malgoni ani Piotrusia nie rusza.
Jak jestem sama z małą w domu to też konsekwentnie odkladam do kolyski. Bo gdzieś np na kanapie przy tv z chlopakami biegajacymi śpi się jej najlepiej
Patryk ma teraz bunt dwulatka więc jest wesoło. Na dzień dobry krzyk (dziś o 6 bo mama z nim na podłogę nie usiadla) na dobranoc krzyk (mama zabronila klepać w komputer)
A bunt trzylatka powoooooooli się kończy
Pomijam płacze jak siebie poklepia o zabawke 😉Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2020, 10:40
-
Wychodzimy z choroby
Ale znów bylam z Małgosia na szybkiej wizycie u pediatry-osluchac się
Malgosia pokasluje
Jak my wszyscy
Ani lepiej
Ani gorzej
Raz na jakis czas
Ale jest
I wprost mówiłam lekarce że przychodze się osluchac i po plan co dalej
Dalej inhalacje z ectodose
Ale jak nic się nie zmieni do poniedzialku to zrobimy morfologie
Nie wiedziałam do tej pory że takie maluszki do lekarza u nas poza kolejnością 😉Mali84 lubi tę wiadomość
-
Flame usmialam się bo mam podobnie z ta podłoga 😅 już nawet starszemu tłumaczyłam po których panelach ma chodzić żeby nie skrzypiały 😃 powinnam chhba ścieżkę narysować 🤣 ale z tym szumisiem to racja, włączam i jak skrzypnie to się nie ruszy. Ma tez wibracje w bujaczku które dość głośno chodzą i tez można wtedy przemknąć 😂
Flame lubi tę wiadomość
-
Muzyka to tez dobry pomysł aby puszczać. Wiadomo czasem chce się i samemu ciszy ale zeby nie popaść to w paranoje i przez 2 lata na palcach we własnym domu. Z czasem dziecko przywyknie że coś się dzieje w kolo. Lepiej teraz puścić muzykę czy tv żeby buczalo niż jak przyjdzie lato i dzieci wesoło będą wkoło biegać czy jeździć na wkurzajacych deskorolkach, sąsiad wpadnie na pomysł remontu czy będzie czas koszenia trawy. Dlatego nie dajmy się zwariować i lepiej już jakieś zmiany wprowadzić dziś. Pozniej dziecko będzie mieć z jedną drzemke na dzień i niech cos je wybudzi to dziecko będzie zły humor mieć cały dzień i wy będziecie kompletnie bez sił...
Kamciaelcia no u nas też był zwykły kaszel. A okazał się wirus. Tylko u starszych dzieci czy u nas dorosłych może być tylko kaszel a u dzieci tych malutkich to szybko idzie dalej... W szpitalu polecili oklepywac płucka po inhalacjach z przodu i z tyłu. I ogólnie jak tylko katar u dzieci by się pokazywał to od razu zacząć oklepywanie by się nigdzie nic nie zatrzymywało.19.05.2017r Córeczka 🧡
3600g 56 cm 🥰
-
tak wirus jakis
starszy miał poczatki poczatków zapalenia oskrzeli ale zarazki przyniósł maz-mega ból gardła a potem kaszel
starszy tak zle skonczył bo weekend i pojechalismy prywatnie w zeszła niedziele bo kaszlał masakrycznie
wszyscy przechorowalismy, ja gardło czuje bardzo juz tydzien
Małgosia zaczeła ostatnia
inhalujemy sie ectodose od 7 dni
mocno klepiechłopcy mieli dwa sterydy i nie lubili klepanka
kataru przy tym nie ma
i sek w tym ze kaszel jest i jest a ja nie wiem, gdzie norma u takiego maluszkabo ani gorzej, ani lepiej, kaszel brzmi juz chrypowato, jesli jest mokry mam dac hederasal
jednak jesli nie minie do poniedziałku, niech krew powie, co sie dzieje...
kaszel jest sporadyczny, jak u wszystkich-po wstaniu, połozeniu sie czy zmianie powietrza na cieple -
nickky wrote:Zanes myślę, że musi minąć kilka dni żeby dziecię się przestawiło
A jeśli nawet nie to mleko to na pewno szybko jakieś dobierzesz i będziesz cieszyć się z macierzyństwa bez stresu o laktację
Dziewczyny karmiące piersią, jak często jedzą Wasze maluszki? Moja (prawie 10 tygodni) je co 1,5-2h a czasem i po godzinie już chce znowu (liczę czas od początku karmienia). Pediatra mówiła że dziecko w 3 miesiącu powinno jeść co ok 3 godziny więc boję się, że jednak mam tego mleka za małoNiby przybiera na wadze dobrze bo 200-220g tygodniowo, ale trochę mnie martwi, że jednak nie dojada, a i dla mnie jakiekolwiek wyjście to stres że zrobi się głodna kiedy mnie nie będzie, a wyjście na dłużej jest już w ogóle niemożliwe, bo laktatorem odciągam bardzo mało
Poza tym Ania strasznie mało śpi w dzień i boję się, że to też dlatego że nie dojada
Za to jest odkladalny. Wczoraj bylam z nim u fryzjera i spal przy fotelu w foteliku samochodowym ponad 2 h zloty chlopak. Pofarbowalam sie i scielam grzywke i czuje sie wreszcie jak czlowiek. Mi tylko zostalo 1,5kg to zrzucenia ale nie wchodze w te mega rurki jeszcze. Cisnie brzuch...Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2020, 14:51
-
Kamciaelcia my przeszliśmy wirus rsv na Wikipedii jest napisane że czas wydalania wirusa to 14 dni. I u nas tyle trwała choroba. U syna bez kataru u córki z katarem. I nagle znikły wszystkie oznaki choroby jak ręką odjal...19.05.2017r Córeczka 🧡
3600g 56 cm 🥰
-
Ciężko policzyć co ile karmię.. U nas to różnie średnia to co 3h... Czasem w ciągu dnia zasnie na 5 h jak to miejsce miało wczoraj, często pierwszy sen nocny ten po myciu jest dłuższy ze 4h... pozniej częściej się budzi między 2,5 a 3,5 h... Częściej staram się nie karmić jak jest marudny to nie wychodzę z propozycją cyca raz po raz. Zawsze coś go staram się zagadać pobawić w przenośni rzecz ujmując czyli siadam koło niego macham jego stopkami coś pogadamy pomasujemy i ect... Aby nie było karmienia jak tylko zakwili, i żeby ten czas rozciagnac minimum że po 2h następne karmienie.
A przybieranie dziecka 200 - 220g to jest super.19.05.2017r Córeczka 🧡
3600g 56 cm 🥰