X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamy 2019
Odpowiedz

Grudniowe mamy 2019

Oceń ten wątek:
  • nickky Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2020, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Dziewczyny, uspokoiłyście mnie trochę z tym karmieniem :)

Adela mam identycznie, Ania zasypia na rogalu i potrafi spać 1,5h ale jak próbuję ją odłożyć to natychmiast wybudza się i w płacz. Mieszkanie i obiady ogarnia mąż, mam trochę wyrzuty sumienia, ale co zrobić, ja mogę się zamienić żeby on był poduszką dla młodej a ja ogarnę mieszkanie, ale jakoś się do tego nie wyrywa ;) Poza spacerami głównie siedzę na kanapie i czytam książki albo oglądam seriale jak młoda śpi. Jak idę do wc albo robię herbatę to odkładam ją i robię swoje jak najszybciej a ona oczywiście najczęściej płacze, ale jakoś trzeba funkcjonować i zrobić to nieszczęsne siku. Trochę mnie to dołuje bo zawsze byłam aktywna i wynajdywałam sobie mnóstwo zajęć, ale cały czas wierzę, że Ania w końcu zrobi się odkładalna. I tak jest trochę lepiej bo czasem udaje się ją odłożyć na 40 minut 1-2 razy dziennie, a od ponad tygodnia ma trochę okresów spokojnej aktywności i bawi się na macie edukacyjnej albo oglądamy karty kontrastowe. W nocy śpi po 2 godziny, mamy zazwyczaj 4 karmienia i 1 zmianę pieluszki. Pierwszy miesiąc spała po 15-30 minut i czasem dosłownie wyłam ze zmęczenia. Jest nas kilka z trudniejszymi w obsłudze dzieciaczkami, ale z czasem musi być lepiej. A i tak kocham to małe stworzonko najbardziej na świecie :)

AdelaX lubi tę wiadomość

n59yvcqg9cxqwkcx.png
  • AdelaX Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2020, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nicky wlasnie opisałaś jak to również wyglada u mnie ☺️ Mnie tez to pociesza ze nie jestem sama bo gdzie się nie obejrzę to znajomych dziecko tylko je i spi. U nas tez jest znaczna poprawa, ma coraz dłuższe drzemki i coraz dłużej się zabawi. A na obiad u nas zwykle mrożonki lub pierogi kupne haha chyba ze mąż coś przygotuje wieczorem 😅

nickky lubi tę wiadomość

3 lata starań o drugie maleństwo.

ff3d524ac7.png 5e5a2fd12f.png
  • Muki85 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2020, 07:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja też potrafi w dzień co 1-2 godz jeść. W nocy różnie raz prześpi 4/5 godz, a raz jak np dziś od 2:30 budzi się co godzinę, bo chyba brzuszek ją boli.
    W ciągu dnia da na szczęście coraz częściej sie odłożyć. Albo bawi się na macie, albo na bujaku, albo śpi.
    Źle nie jest.

wnidj48ag36qvarj.png
    4.04 beta 1210 😀
    16.12.19 Natalka ❤️👶🏻
  • Maxi Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2020, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie powoli wzrasta zainteresowanie zabawkami. Wiec juz mamy co mają nieodkladalne dzieci zaraz poczują więcej luzu.
    Mnie ktoś tu zainspirował tą zabawką z Ikea baby gym. Ponieważ ja nie mam szans na karuzele bo układ lozeczka dyskwalifikuje większość uchwytów do karuzeli, to zdecydowałam się na baby gym, ale nie z Ikea. Wyszukalam i porownalam ceny z olx i allegro kupilam baby gym tzw stojak edukacyjny tylko bez zawieszek. I kupilam korale znalazlam fajną stronę i sama zrobię zawieszki. Czekam na dostawę :)

nickky, Limonka lubią tę wiadomość

19.05.2017r Córeczka 🧡
    1.08.2019r będzie chłopiec 💚
    15.12.2019r g 4.06 przyszedł na świat nasz Bobas ♥️
    3600g 56 cm 🥰
    ex2bj48a4io0cz21.png
  • Mali84 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2020, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia
    Tak chodziło mi o karmienie na żądanie z butelki mlekiem modyfikowanym. Pamiętam że pisałas że mała zjada raz 60 A raz 160ml więc myślałam że karmisz na żądanie.
    Generalnie jeśli chodzi o obecne zalecenia to słyszałam że mm też karmimy na żądanie i nie dopajamy.
    Odciągam to moje mleko 6 razy dziennie i klne na ten laktator ale jak czytam że przy kp dzieci jedzą nawet co godzinę to czasem myślę że może i nie jest tak źle z tym kpi.
    Kubusiowi zdarza się jak ma dobry humor poleżeć w łóżeczku spokojnie pod karuzela 5 minut. I to by było na tyle jeśli chodzi o leżenie na plecach, na macie prawie w ogole bo zaraz placze, na brzuszku polezy Max. 2 minuty 😥 Ale ciągle próbujemy.
    Czy wasze dzieci też harczą w nocy? W dzień jest ok, lekarz osluchiwal wszystko gra, a ja w nocy słyszę takie rzezenie. I powiedzcie ile śpia u was w nocy bez jedzenia? Mój potrafi 10 godzin i nie wiem czy to nie powinno zacząć mnie martwić.

03.2018 (*) 8 tydzień
    06.2018 usuwana częściowa przegroda macicy
    3jgxsek2chcyok7s.png
  • Malgonia Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2020, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mali moja tez charczala ale zainwestowalam w nawilzacz i jest lepiej. Ali siedzialy takue suche babole. Chyba sie to z ulewajacego mleka robilo bo kataru nie ma. Poki co jest lepiej a przynajmniej jak sie jakas trafi to latwiej mi to wyciagnac jej z noska jesli sama sobie nie poradzi.

age.png

Kariotyp nieprawidłowy 45XX der(13;14)(q10,q10)
    [*] 02.2018 - Byłeś marzeniem - jesteś wspomnieniem...
  • Flame Ekspertka

Wysłany: 12 lutego 2020, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adela, nicky - skąd ja to znam, młody po zaśnięciu na cycu leży przez godzinę na kolanach bo tylko tak się nie obudzi a człowiek siedzi i boi się drgnąć 🤣 tak jak Wam wcześniej pisałam, u nas są dwa duże postępy, pierwszy taki że zwiększa się czas spokojnego czuwania, także jak nie śpi i ma akurat dobry humor, to sobie poleży z 15 min, ogląda karuzelkę czy tam coś i można choćby zjeść w tym czasie, także to jest spory postęp. Drugi przełom to zasypianie w wózku w dzień, ALE: nie wiem jak to możliwe, nie da się przestać bujać tym wózkiem, on ma tak czujny i płytki sen, że jak się przestanie ruszać wózkiem, wybudza się najdalej po minucie. No i tak na przykład śpi póltorej czy dwie godziny i całe dwie godziny ja muszę tym wózkiem bujać, nie da się nadal odejść. Plus cisza musi być idealna, nawet strzyknięcie w moim kolanie go wybudza, a deski podłogowe to już mam opracowane na które nie wolno stawać bo trzeszczą 🙈 dom wariatów po prostu, doszło kiedyś do tego że jak go usypiałam prawie godzinę i w końcu mi zasnął, a musiałam iść do toalety, to wjechałam z wózkiem do łazienki i bujałam jedną ręką z kibla 🤣 jakby mnie ktoś zobaczył to by pomyślał że mam nierówno pod sufitem 🤷‍♀️

3jvzi09kz73w5z9n.png
  • Maxi Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2020, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Flame moje dziecko gdyby było takim wrazliwcem to by było jak zombi z niewyspania. Ja odkurzac synowi prawie pod nosem jak nawet spi na kanapie to kanape ja też odkurzam 🤪
    a corka to też nie jest oazą spokoju...

Kamciaelcia ty masz gromadke dzieci... Jak tam u ciebie z cieszą 😉... Chyba się nie da szczególnie jak ma się już więcej niż jedno to wszystko się zmienia.
    Ale jak miałam pierwsza córkę to tez nie przyzwyczajałam do ciszy 😜

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2020, 10:14

Flame lubi tę wiadomość

19.05.2017r Córeczka 🧡
    3600g 56 cm 🥰
    ex2bj48a4io0cz21.png
  • Mali84 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2020, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Flame
    Polecam misia szumisia. Nie chodzi o to że usypia dziecko, ale jeśli Ty je usypiasz przy szumie to nie słychać każdego skrzypniecia w panelach czy kolanach 🙂 U nas się sprawdza, czasem włączam muzykę klasyczną cicho. Kiedy próbowałam usypiac małego w pełnej ciszy to budził się już przy mojej próbie wstania z nim ze skrzypiacej kanapy 🙂

Flame lubi tę wiadomość

03.2018 (*) 8 tydzień
    06.2018 usuwana częściowa przegroda macicy
    3jgxsek2chcyok7s.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2020, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robię krokiety 😉
    Zuzia tzn córka kuzyna obsluguje małą
    Chlopcy w przedszkolu po chorobie
    Więc cisza jest 🤣
    Ale tak serio. Nikomu halas w dzień nie przeszkadza. Śmiałam się wręcz że Małgosia lepiej drzemie z chlopakami w domu ba!w pokoju niż bez nich
    Ale w dzień ciszy nie uczę żadnego
    W nocy cisza jest. Mała raz dwa obslugiwana (ja już pod poduszka mam wodę w butelce na mm)nawet głośno nie zakwili. Chłopaków nie rusza. Młodszy syn to taki krzykacz piskacz. Nawet w nocy w pisk bo mama położyła. On też ani Malgoni ani Piotrusia nie rusza.
    Jak jestem sama z małą w domu to też konsekwentnie odkladam do kolyski. Bo gdzieś np na kanapie przy tv z chlopakami biegajacymi śpi się jej najlepiej
    Patryk ma teraz bunt dwulatka więc jest wesoło. Na dzień dobry krzyk (dziś o 6 bo mama z nim na podłogę nie usiadla) na dobranoc krzyk (mama zabronila klepać w komputer)
    A bunt trzylatka powoooooooli się kończy
    Pomijam płacze jak siebie poklepia o zabawke 😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2020, 10:40

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2020, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szumisia mam na sprzedaż
    30zl +koszt wysyłki
    Stan swietny

A tak serio
    Kolejny raz uzywam aplikacji "usypianie dzieci "
    Patryk spal przy odkurzaczu(Z aplikacji)A Malgosia lubi pozytywke

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2020, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mali
    To tak jak pisalam
    Karmienie mm wypada w dzien co 3h
    I jest na żądanie
    Ale jeśli wyjątkowo Małgosia zawola inaczej-daję wcześniej 😉 od tego nie zależy porcja zjedzona

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2020, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wychodzimy z choroby
    Ale znów bylam z Małgosia na szybkiej wizycie u pediatry-osluchac się
    Malgosia pokasluje
    Jak my wszyscy
    Ani lepiej
    Ani gorzej
    Raz na jakis czas
    Ale jest
    I wprost mówiłam lekarce że przychodze się osluchac i po plan co dalej
    Dalej inhalacje z ectodose
    Ale jak nic się nie zmieni do poniedzialku to zrobimy morfologie
    Nie wiedziałam do tej pory że takie maluszki do lekarza u nas poza kolejnością 😉

Mali84 lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • AdelaX Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2020, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Flame usmialam się bo mam podobnie z ta podłoga 😅 już nawet starszemu tłumaczyłam po których panelach ma chodzić żeby nie skrzypiały 😃 powinnam chhba ścieżkę narysować 🤣 ale z tym szumisiem to racja, włączam i jak skrzypnie to się nie ruszy. Ma tez wibracje w bujaczku które dość głośno chodzą i tez można wtedy przemknąć 😂

Flame lubi tę wiadomość

3 lata starań o drugie maleństwo.

ff3d524ac7.png 5e5a2fd12f.png
  • Maxi Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2020, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muzyka to tez dobry pomysł aby puszczać. Wiadomo czasem chce się i samemu ciszy ale zeby nie popaść to w paranoje i przez 2 lata na palcach we własnym domu. Z czasem dziecko przywyknie że coś się dzieje w kolo. Lepiej teraz puścić muzykę czy tv żeby buczalo niż jak przyjdzie lato i dzieci wesoło będą wkoło biegać czy jeździć na wkurzajacych deskorolkach, sąsiad wpadnie na pomysł remontu czy będzie czas koszenia trawy. Dlatego nie dajmy się zwariować i lepiej już jakieś zmiany wprowadzić dziś. Pozniej dziecko będzie mieć z jedną drzemke na dzień i niech cos je wybudzi to dziecko będzie zły humor mieć cały dzień i wy będziecie kompletnie bez sił...

Kamciaelcia no u nas też był zwykły kaszel. A okazał się wirus. Tylko u starszych dzieci czy u nas dorosłych może być tylko kaszel a u dzieci tych malutkich to szybko idzie dalej... W szpitalu polecili oklepywac płucka po inhalacjach z przodu i z tyłu. I ogólnie jak tylko katar u dzieci by się pokazywał to od razu zacząć oklepywanie by się nigdzie nic nie zatrzymywało.

19.05.2017r Córeczka 🧡
    3600g 56 cm 🥰
    ex2bj48a4io0cz21.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2020, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak wirus jakis
    starszy miał poczatki poczatków zapalenia oskrzeli ale zarazki przyniósł maz-mega ból gardła a potem kaszel
    starszy tak zle skonczył bo weekend i pojechalismy prywatnie w zeszła niedziele bo kaszlał masakrycznie
    wszyscy przechorowalismy, ja gardło czuje bardzo juz tydzien
    Małgosia zaczeła ostatnia
    inhalujemy sie ectodose od 7 dni
    mocno klepie ;) chłopcy mieli dwa sterydy i nie lubili klepanka
    kataru przy tym nie ma
    i sek w tym ze kaszel jest i jest a ja nie wiem, gdzie norma u takiego maluszka ;) bo ani gorzej, ani lepiej, kaszel brzmi juz chrypowato, jesli jest mokry mam dac hederasal
    jednak jesli nie minie do poniedziałku, niech krew powie, co sie dzieje...
    kaszel jest sporadyczny, jak u wszystkich-po wstaniu, połozeniu sie czy zmianie powietrza na cieple

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2020, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co do ciszy...wlasnie zaczeli u mnie remont klatki schodowej ;)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Madera2000 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2020, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nickky wrote:
    Zanes myślę, że musi minąć kilka dni żeby dziecię się przestawiło :) A jeśli nawet nie to mleko to na pewno szybko jakieś dobierzesz i będziesz cieszyć się z macierzyństwa bez stresu o laktację :)

Dziewczyny karmiące piersią, jak często jedzą Wasze maluszki? Moja (prawie 10 tygodni) je co 1,5-2h a czasem i po godzinie już chce znowu (liczę czas od początku karmienia). Pediatra mówiła że dziecko w 3 miesiącu powinno jeść co ok 3 godziny więc boję się, że jednak mam tego mleka za mało :( Niby przybiera na wadze dobrze bo 200-220g tygodniowo, ale trochę mnie martwi, że jednak nie dojada, a i dla mnie jakiekolwiek wyjście to stres że zrobi się głodna kiedy mnie nie będzie, a wyjście na dłużej jest już w ogóle niemożliwe, bo laktatorem odciągam bardzo mało :( Poza tym Ania strasznie mało śpi w dzień i boję się, że to też dlatego że nie dojada :(
    Moj tez jest na piersi i w dzien je co 1-2h. W nocy pierwsza drzemke ma ok 3-3,5h potem 2h i potem od 4 rano nawet co godzine potrafi. Przybiera dobrze...co zrobic;)
    Za to jest odkladalny. Wczoraj bylam z nim u fryzjera i spal przy fotelu w foteliku samochodowym ponad 2 h zloty chlopak. Pofarbowalam sie i scielam grzywke i czuje sie wreszcie jak czlowiek. Mi tylko zostalo 1,5kg to zrzucenia ale nie wchodze w te mega rurki jeszcze. Cisnie brzuch...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2020, 14:51

2013 córeczka 💜
    2 aniołki
    Ja: NT i przeciwciała Atg i Atpo; MTHFR 1298
    dqprx1hp00wr3pez.png
  • Maxi Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2020, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamciaelcia my przeszliśmy wirus rsv na Wikipedii jest napisane że czas wydalania wirusa to 14 dni. I u nas tyle trwała choroba. U syna bez kataru u córki z katarem. I nagle znikły wszystkie oznaki choroby jak ręką odjal...

19.05.2017r Córeczka 🧡
    3600g 56 cm 🥰
    ex2bj48a4io0cz21.png
  • Maxi Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2020, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciężko policzyć co ile karmię.. U nas to różnie średnia to co 3h... Czasem w ciągu dnia zasnie na 5 h jak to miejsce miało wczoraj, często pierwszy sen nocny ten po myciu jest dłuższy ze 4h... pozniej częściej się budzi między 2,5 a 3,5 h... Częściej staram się nie karmić jak jest marudny to nie wychodzę z propozycją cyca raz po raz. Zawsze coś go staram się zagadać pobawić w przenośni rzecz ujmując czyli siadam koło niego macham jego stopkami coś pogadamy pomasujemy i ect... Aby nie było karmienia jak tylko zakwili, i żeby ten czas rozciagnac minimum że po 2h następne karmienie.
    A przybieranie dziecka 200 - 220g to jest super.

19.05.2017r Córeczka 🧡
    3600g 56 cm 🥰
    ex2bj48a4io0cz21.png
‹‹ 826 827 828 829 830 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ