X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️
Odpowiedz

☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️

Oceń ten wątek:
  • Atika Autorytet

Wysłany: 11 listopada, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MummyYummy wrote:
    Ja też intensywnie myślę o pełni i jestem ciekawa, jak zadziała na naszym wątku 🤭...

Oby na mnie nie zadziałała pobudzająco. 🫣

Dzisiaj miałam dzień z mniejszą ilością skurczy. 😊

Skryta19 wrote:
    Dziewczyny tak sobie myślę… myślicie, że w moim przypadku jednak mogli się lekarze pomylić i będzie zdrowa dziewczynka? Nie wiem czy to kwestia wyparcia, przyzwyczajenia, ale nie pasuje mi ta „diagnoza” na chłopca z za małym penisem. Próbuje wymyślić imię, ale żadne (poza Ewą 🙄) mi nie pasuje. Czuję że mi po prostu nie klei się to wszystko do siebie, jak myślę o wszystkich wizytach, na które chodziłam w ciąży. ...😔

Znam przypadek, gdzie na początku ciąży powiedzieli, że będzie dziewczynka, później nie było widać, a ciężarna nie pytała więcej o płeć, a z tydzień przed porodem na USG wyszło, że jednak chłopiec. Szok i niedowierzanie bo wszystko mieli na dziewczynkę.
    Urodziła jednak dziewczynkę.

Nie mówię, że tak będzie też w twoim przypadku, ale lekarze też mogą się mylić, czego tobie z całego serca życzę! 🍀

Skryta19 lubi tę wiadomość

Ona: AMH 0,13 po suplementacji i HW 0,36 IO
    stan przedcukrzycowy
    On: Problem męski - słaba morfologia
    I klasa 2022r. 1% (wcześniej 0%) 2023r. 0%
    II klasa 2022r. 5% 2023r. 15%
    Koncentracja plemników 42,6 mln/ml
    Ruch postępowy 2022r. 55% 2023 66%
    Ruch całkowity 2022r. 60% 2023 70%
    Brak ruchu 2022r. 40% 2023r. 30%
    DFI: 2021r. 41% 2022r. 26% 2023r. 30%
    Stymulacja XI.22 - 4 komórki - 3 dojrzałe
    1 zapłodniona zatrzymana w 4 dobie.
    Stymulacja III 23 - 1 ładna komórka , niestety za szybki przyrost i pękła :-(
    Suplementacja: q10, DHEA, Miovelia Pro, Miovelia NAC, L-carnityna
    leki Glucophage 3x500
    XII starania naturalne
    X 23 histeroskopia - antybiotykoterapia
    Bakterie w nasieniu - antybiotykoterapia.
    Przerwa, w międzyczasie starania bez nadziei.

preg.png
  • Koku Ekspertka

Wysłany: 11 listopada, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Komuś się pojawiły hemoroidy? Bo zauważylam w szpitalu że mi tak i to tak nagle.

Czy któraś zauważyła u siebie obrzęk warg sromowych? Jeju całe opuchniete... Ja dziś to przy kąpieli zauważylam 😮

Czekamy na ciebie córeczko 🩷 20.12.2024r.

👨‍👩‍👧+🐕+👵= 🏠
  • Skryta19 Ekspertka

Wysłany: 11 listopada, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KoKos wrote:
    Skryta19 ja myślę, że lekarze to też ludzie i każdy może się pomylić. Zawsze warto mieć nadzieje, czasem to USG też nie obrazuje wszystkiego idealnie, więc🤞🍀 trzymam za Was mocno!! Ale tak jak mówisz, płeć nie aż taka ważna, byleby zdrowe było ☺️
    A z ciekawości masz jakąś dokumentacje/zdjęcia USG tych narządów rodnych swojej dzidzi? Ja dziś widziałam ładnie na USG jak wygląda wg lekarzy zdrowa dziewczynka, idealnie prezentowała krocze.

Mam nadzieję, że się mylą ;) że nawet jak chłopczyk to będzie wszystko ok.
    Mam zdjęcie usg, ale jakoś tak boję się do niego wracać, a też technicznie nie wiem jak tu się dodaje zdjęcia 🙄 i przyznam szczerze, że miałam robione zdjęcie tydzień po tygodniu i wygląda to zupełnie inaczej więc sama już nie wiem czy to się serio aż tak diametralnie zmienia.. niby tydzień później są jąderka widoczne, ale sama nie wiem.

preg.png
  • Zagadka919 Autorytet

Wysłany: 11 listopada, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skryta wiem że trudno i masz mętlik w głowie, ale spróbuj myśleć o tym, że urodzisz zdrowe dzieciątko. Bardzo dużo słowa lekarzy potrafią nam namieszać w głowie. Ja jestem dobrej myśli i wierzę, że po prostu Twoje dziecko będzie w pełni zdrowe, niezależnie jakiej będzie płci 🙏🙏

Skryta19, Mami_35, spineczka lubią tę wiadomość

🤰👱‍♂️🐕
    -20 kg, 5 lat starań o 👶
    02.04.2024 ⏸️
    Szczęśliwy 63 cykl starań o pierwsze♥️
    Cudzie trwaj 😭♥️
    Igusia 🧚🩷
    Szyjka pod obserwacją ⚠️
    22.11.2024 wizyta

PTP 13.12.2024 piątek 😃

preg.png
  • Zagadka919 Autorytet

Wysłany: 11 listopada, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam ostatnio takie dobre przespane noce, czego nie mogłam powiedzieć przez większość ciąży. A dziś obudziłam się i nie spałam 2h miałam tysiąc myśli, że coś się stanie z dzieckiem złego. A potem śniło mi się, że nie umiałam karmic córki a ona nie umiała zupełnie ssać piersi i w tym śnie nie było jakiegoś racjonalnego myślenia o MM tylko bałam się że ją zagłodzę 🤯 Taki stan umysłu, to obstawiam że totalnie już przygotowanie do porodu się zaczęło 🙈🙈

🤰👱‍♂️🐕
    -20 kg, 5 lat starań o 👶
    02.04.2024 ⏸️
    Cudzie trwaj 😭♥️
    Igusia 🧚🩷
    Szyjka pod obserwacją ⚠️
    22.11.2024 wizyta

PTP 13.12.2024 piątek 😃

preg.png
  • Skryta19 Ekspertka

Wysłany: 11 listopada, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MummyYummy wrote:
    Wszystko jest możliwe 😘 U mojej siostry na USG dzień przed porodem była dziewczynka, a na świat przyszedł chłopiec. Moja kuzynka całą ciążę czekała na syna - urodziła się córka. Także te pomyłki zdarzają się w obie strony. Oczywiście nie chcę Cię tu nakręcać, ale ja mocno wierzę, że Twój dzidziuś będzie zdrowy, bez względu na płeć ✊

Dziękuję 🥹

preg.png
  • Skryta19 Ekspertka

Wysłany: 11 listopada, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny, wsparłyście mnie na duchu. Staram się wierzyć w to, że dzieciątko będzie zdrowe, niezależnie od płci. Muszę w nie bardziej uwierzyć 🥲.

Koku ja nie mam hemoroidow ani obrzęków żadnych, ale słyszałam że się zdarzają 🤷‍♀️.

Zagadka dobrze Cię rozumiem, szczególnie w nocy nawiedzają najgorsze myśli 🙄 najważniejsze jest się z tego otrząsnąć.

Atika dobrze wiedzieć, że nawet na USG przed samym porodem te narządy rozrodcze nie są zawsze oczywiste i się lekarze mylą…

Mami_35, Atika lubią tę wiadomość

preg.png
  • Amra Autorytet

Wysłany: 11 listopada, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skryta19 wrote:
    Dzięki dziewczyny, wsparłyście mnie na duchu. Staram się wierzyć w to, że dzieciątko będzie zdrowe, niezależnie od płci. Muszę w nie bardziej uwierzyć 🥲.

Koku ja nie mam hemoroidow ani obrzęków żadnych, ale słyszałam że się zdarzają 🤷‍♀️.

Zagadka dobrze Cię rozumiem, szczególnie w nocy nawiedzają najgorsze myśli 🙄 najważniejsze jest się z tego otrząsnąć.

Atika dobrze wiedzieć, że nawet na USG przed samym porodem te narządy rozrodcze nie są zawsze oczywiste i się lekarze mylą…
    Mam znajomą, której kilku lekarzy w czasie ciąży mówiło, ze to na pewno dziewczynka a na porodówce okazało się, że urodziła synka 😳 szok niesamowity bo USG robiło chyba 3 lekarzy, także wszystko jest możliwe tak naprawdę 😉 Jednak ja z całego serca życzę Ci żebyś urodziła zdrowe dzieciątko niezależnie od tego jakiej będzie płci ♥️♥️♥️

Skryta19, spineczka lubią tę wiadomość

preg.png
  • Amra Autorytet

Wysłany: 11 listopada, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koku wrote:
    Komuś się pojawiły hemoroidy? Bo zauważylam w szpitalu że mi tak i to tak nagle.

Czy któraś zauważyła u siebie obrzęk warg sromowych? Jeju całe opuchniete... Ja dziś to przy kąpieli zauważylam 😮
    Ja hemoroidy miałam po pierwszym porodzie i później od czasu do czasu się odzywały. Teraz mam spokój już długi czas (tfu, tfu, tfu 😅) jednak został mi taki fałd skóry przy odbycie po tych wszystkich przejściach 😒 Nie jest on bolący i przeszkadzający, tylko względy ,,wizualne” i chyba zajmę się nim po porodzie. A co do samej dolegliwości bardzo ważna jest odpowiednia dieta i dużo, dużo wody plus czopki i maść , ale tutaj już musisz poradzić się lekarza co w ciąży można zastosować. Ja obawiam się, ze po porodzie również mnie to nie ominie skoro wcześniej już je miałam 🙈

A co do opuchniętych warg sromowych zauważyłam u siebie dokładnie to samo! 😳 też mam je takie opuchnięte i rozpulchnione , nie wiem jak to inaczej nazwać 🤔 nawet jak się myje i w dotyku są one zupełnie inne. Ciekawe skąd ta przypadłość ? Dzidzia uciska czy hormony ?

preg.png
  • mar.1 Ekspertka

Wysłany: 11 listopada, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skryta19, wcale się nie dziwię że czujesz się zdezorientowana tą całą sytuacją. Tak naprawdę wszystko jest możliwe, USG nigdy nie daje 100% pewności. Poza tym jeden lekarz mógł się sugerować opinią wcześniejszego, jeżeli widział wyniki badań lub mu o tym mówiłaś. Ja też jak dziewczyny wierzę że urodzisz zdrowe dzieciątko niezależnie jakiej będzie płci 🍀

Koku, Amra u mnie podobnie. Wargi sromowe zmieniły swój wygląd, nie jest to obrzęk czy wielkie opuchnięcie, ale wiedzę różnice. Z tego co czytałam to po prostu zmiany hormonalne i stąd te zmiany.

Skryta19 lubi tę wiadomość

06.04 ⏸️ 💕

24.02.2022 17:50 53 cm 3020 g 👶T💙

preg.png
  • Mami_35 Przyjaciółka

Wysłany: 11 listopada, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koku wrote:

U mnie niestety hemoroidy są. Od czwartku stosuje posterisan i chyba są mniejsze, ale nadal obecne. Lekarz mi polecał właśnie posterisan albo procto glyvenol.

Stresuje mnie to jak lekarz będzie pobierał wymaz do gbs przy tym...
    No i gdyby nie hemoroidy to miałabym ochotę jeszcze na depilację woskiem w salonie, ale tak to się wstydzę trochę... choć ja i tak zazwyczaj robię płytkie bikini.

💗
  • Zagadka919 Autorytet

Wysłany: 11 listopada, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziewczyny jak byłam u uro-fizjo teraz to pytała właśnie o to, czy czuję że krocze jest "opuchnięte" przyznałam że tak mi się wydaje. I potem mnie zbadała przyznała że już tak i że to fizjologiczna zmiana, jak najbardziej to normalne na tym etapie ciąży, ciało się tak przygotowuje do porodu 🙏

Mami_35, mar.1, Amra, spineczka lubią tę wiadomość

🤰👱‍♂️🐕
    -20 kg, 5 lat starań o 👶
    02.04.2024 ⏸️
    Cudzie trwaj 😭♥️
    Igusia 🧚🩷
    Szyjka pod obserwacją ⚠️
    22.11.2024 wizyta

PTP 13.12.2024 piątek 😃

preg.png
  • KoKos Autorytet

Wysłany: 11 listopada, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skryta19 oki 🙂 nie wracaj, prawda jest taka, że okaże się wszystko po porodzie i rozumiem, że to stres, ale nie masz na to żadnego wpływu, trzymaj się 🫂

Mummy ogólnie chciałabym żeby zaczęło się samo i lekarz mówi, że jest duża szansa na to, ta indukcja na 26.11. to propozycja, ze względu na to, że mam dosyć silne dolegliwość bólowe, boli mnie brzuch, krocze, miednica 🤷‍♀️ ale wszystko w porządku w badaniu, nie wiadomo z jakiego powodu, część to pewnie też skurcze przepowiadające i ucisk małej. Ogólnie podpytałam i tam w szpitalu indukują po prostu w terminie jak się zgodzisz, jak nie to co 2-3 dni na KTG i USG, a indukcja i tak maks 40+6, takie mają procedury. Nie ukrywam, że chętnie bym już urodziła, a że szyjka zachowuje się jak należy to i indukcja też by była prostsza. Zobaczę jak się będę czuła za te 2 tygodnie, o ile wcześniej nie urodzę i podejmę decyzję czy rodzimy czy jeszcze czekamy kolejny tydzień do terminu i wtedy rodzimy 😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada, 22:11

MummyYummy, Skryta19, mar.1, Amra, Zagadka919, spineczka lubią tę wiadomość

Starania od 05/2022💃28l🕴️34l
    2x operacja przepukliny pachwinowej prawej, zrosty?
    3x histeroskopia - polip + usunięcie przegrody macicy
    Tarczyca = Letrox ✅ Nasienie ✅ Sono-HSG 07/23 - drożne, macica bez zrostów ✅ 08/23 RM: drobne mięśniaki, lewy jajnik w brzuchu ❌ 09.10/23 - cb 💔 ->11.2023 klinika: 16-18cs stymulacje ✖️
    🍀19cs - lametta, ovitrelle, duphaston = 10dpo ⏸️ 20.03 🍀
    6+1🥚4,4mm
    8+4 🐥 1,87cm
    12+3🐓 6,44cm - I USG jest OK !
    15+4 🐔 około 10cm
    20+4 jest 🩷 - 395g połówkowe OK!
    26+3 🐡 1045g 29+4 🦐 1300g
    30+4 🦑 1447g - III USG jest OK!
    35+1 🐠 2343g 37+0 🐟 2770g
    termin: 02.12.2024 🤭
    preg.png
  • Malinowa _Mamba Autorytet

Wysłany: 11 listopada, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koku wrote:

Ja też mam wrażenie, że moje wargi sromowe są inne.
    Jak dotrwam i nie zapomnę to zapytam o to moją gin na wizycie w czwartek. W środę mam jeszcze kontrolę u dentysty, miałam iść wcześniej i chyba zbyt długo ją odkładałam. Nie żebym czuła, że coś się dzieje i tylko ja fizycznie przez te 2 dni czuję się ciężko.
    W sobotę w dzień Młody był dość spokojny tylko naciskał.na dół, ale udało mi się posprzątać łazienkę i tak ogólnie w mieszkaniu.
    Wczoraj byliśmy u mojej babci i chyba to już ostatnia wizyta przed porodem. Przy okazji byliśmy na cmentarzu, bo ja 01.11 że względu na planowane szczepienie nie chciałam się przeziębić.
    Wieczorami syn jest tak aktywny i się wypycha, że czuję, że mi zaraz skóra na plecach pęknie. To jest mało przyjemne uczucie. W dodatku tak mi się nisko układa i naciska na dół, że mam wrażenie, że zaraz mi wszystko wypadnie. To nie są bóle jak na miesiączkę, ale takie wypychanie się Małego. Trochę lepiej jak się położę, ale nie chciałabym spędzać całych dni na leżeniu na kanapie.
    W dodatku jak w ciąży męczyły mnie trochę zaparcia tak teraz mam rozluźnienie, ale to nie biegunka.

Co do spania w nocy to już mnie jest różnie. Ostatnio miałam kilka nocy, że po wizycie w toalecie nie mogłam zasnąć przez jakieś 2h. Dziś w miarę dobrze przespałam noc, ale w dzień jeszcze że 2-3h spałam.

👩‍💼'89
    - kilka lat po konizacji szyjki macicy
    - niedoczynność tarczycy + Hashimoto
    - PCOS (własne owulacje+ brak policystycznych jajników na USG)
    - podwyższona prolaktyna (chociaż w grudniu była bardzo ładna po środku widełek)
    - początek IO (mama od 2019 ma cukrzycę typu 1 + choroba Addisona)

👨‍💼'86

08.03.24 OM 🐒
    10.04.24 ⏸️ beta 914.4
    🤰13.12.2024

preg.png
  • Mag_len Autorytet

Wysłany: 11 listopada, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koku wrote:

Koku ja mam opuchniete jeśli dużo chodzę, do tego wyszly mi żylaki.

preg.png
  • Mami_35 Przyjaciółka

Wysłany: 11 listopada, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skryta19 wrote:

Ja też znam przypadek że miała być dziewczynka, a przy porodzie okazało się, że jednak chłopiec. To było kilkanaście lat temu, ale wtedy już chyba te aparaty USG były dość precyzyjne.
    I tak sobie myślę, że być może w niektórych przypadkach, rodzice też byli "straszeni" podobną diagnozą, tylko nie zawsze chcą się tym dzielić z dalsza rodzina czy znajomymi.
    Wiem to z doświadczenia, bo gdy czekałam na wynik amniopunkcji w poprzedniej ciąży to o potencjalnym ryzyku wiedział tylko mąż i siostra. Akurat wtedy nie byłam w żadnej grupie na forum, choć wiem, że można dostać ogrom wsparcia w takim miejscu.

Skryta19, villemo_gbm lubią tę wiadomość

💗
  • Malinowa _Mamba Autorytet

Wysłany: 11 listopada, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Megita chyba wkradł się nam jakiś chochlik na pierwszą stronę i mnie z niej usunął.

Poproszę o dopisanie:
    PTP 13.12 🩵 Aleksander

👩‍💼'89
    - kilka lat po konizacji szyjki macicy
    - niedoczynność tarczycy + Hashimoto
    - PCOS (własne owulacje+ brak policystycznych jajników na USG)
    - podwyższona prolaktyna (chociaż w grudniu była bardzo ładna po środku widełek)
    - początek IO (mama od 2019 ma cukrzycę typu 1 + choroba Addisona)

👨‍💼'86

08.03.24 OM 🐒
    10.04.24 ⏸️ beta 914.4
    🤰13.12.2024

preg.png
  • Megipta Autorytet

Wysłany: 11 listopada, 23:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinowa _Mamba wrote:
    @Megita chyba wkradł się nam jakiś chochlik na pierwszą stronę i mnie z niej usunął.

Poproszę o dopisanie:
    PTP 13.12 🩵 Aleksander
    Przepraszam Cię, pewnie strona mi się rozjechała jak usuwałam dziewczyny, które urodziły żeby dać je niżej 🫣 jeszcze nikogo nie usunęłam a muszę po porodzie porobić "porzadki" bo dużo mam uciekło nam z forum i się nie udziela 😊

KarolinaAnastazja kciuki za cc i Boryska🤞

👱‍♀️ 34l. 🧔‍♂️28l. 👶 02.12.2022 💙
    🩺08.05.24r. 10tc+0 2,93cm ♥️
    🩺03.06.24r. 13tc+5 8,02cm chłopczyk?🩵🦋
    🩺19.06.24r. 16tc+0 🩵Chłopiec na pokładzie🩵
    🩺17.07.24r. 20tc+0 🥰 321g słodyczy
    🩺23.07.24r. 20tc+6 II prenatalne 🫶 392g
    🩺21.08.24r. 25tc+0 740g🩵
    🩺18.09.24r. 29tc+0 1360g🤗
    🩺16.10.24r. 33tc+0 2200g 🫢🩵
    🩺06.11.24r. 36tc+0 3015g 🫣
  • Atika Autorytet

Wysłany: 12 listopada, 01:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy ja pisałam, że zmniejszyły się skurcze?
    Po kąpieli zaczęły szaleć co 30 i 20 minut. 🫣
    Na szczęście nie przybierają na sile.

Rozmawiałam dziś ze znajomą. W badaniach prenatalnych wyszli jej ZD, amnio to potwierdziło. Namawiali ją by usunąć, ale zdecydowała się urodzi . Urodziła zdrową córeczkę. 🤩

Moje maleństwo chyba zmieniło pozycję.
    Wcześniej czułam czkawkę w głębi przy kręgosłupie a teraz czuję bardziej przy ścianie brzucha i coś mi wypycha nad pępkiem, nie wiem czy to pupa czy główką, ale oprócz tych ruchów nie czuje kopniaków. Bardziej to rozpieranie u samej góry i czasem po bokach.

Mami_35 lubi tę wiadomość

Ona: AMH 0,13 po suplementacji i HW 0,36 IO
    stan przedcukrzycowy
    On: Problem męski - słaba morfologia
    I klasa 2022r. 1% (wcześniej 0%) 2023r. 0%
    II klasa 2022r. 5% 2023r. 15%
    Koncentracja plemników 42,6 mln/ml
    Ruch postępowy 2022r. 55% 2023 66%
    Ruch całkowity 2022r. 60% 2023 70%
    Brak ruchu 2022r. 40% 2023r. 30%
    DFI: 2021r. 41% 2022r. 26% 2023r. 30%
    Stymulacja XI.22 - 4 komórki - 3 dojrzałe
    1 zapłodniona zatrzymana w 4 dobie.
    Stymulacja III 23 - 1 ładna komórka , niestety za szybki przyrost i pękła :-(
    Suplementacja: q10, DHEA, Miovelia Pro, Miovelia NAC, L-carnityna
    leki Glucophage 3x500
    XII starania naturalne
    X 23 histeroskopia - antybiotykoterapia
    Bakterie w nasieniu - antybiotykoterapia.
    Przerwa, w międzyczasie starania bez nadziei.

preg.png
  • Mandoriana Autorytet

Wysłany: 12 listopada, 06:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koku wrote:

Tak ja już jakiś czas temu zauważyłam że są powiększone koleżanka mi wcześniej mówiła że tak miała bo pochwa się szykuje do przejścia dziecka i potem to wróci do normy 🤗

preg.png
‹‹ 440 441 442 443 444 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ