Grudzień 2025 🍼❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja prałam w 60 st na programie dziecięcym.
Jedynie kokon wrzuciłam na 30 st i wirowanie 800 zgodnie z metką bo nie chciałam żeby się zniszczył
Wilga27 lubi tę wiadomość
-
Pierniczka, ale ciuszki z pepco i sinsay są też słabej jakości, więc to też pewnie miało wpływ na to, że się raz, dwa skurczyły, a poza tym sinsay to mała rozmiarowka.Pierniczka wrote:Za mną pierwsza tura prania, poszły pieluszki i białe ubranka, prześcieradła, temp. 40-60st na cyklu 3h, władowalam do suszarki na bawełnę i noo.... Niektóre ciuszki to z 62 zrobiło się 50 🙈 na szczęście niewiele ubranek tam było, głównie te z Pepco i Sinsaya się pokurczyly znacząco.
Jutro wrzucę jeden kolor i chyba dam na 40st + suszenie delikatne.
Muszę też kupić większe woreczki strunowe, chyba ktoś polecał z Action? Bo te z Ikei mam w małym rozmiarze i wchodzi mi tam 1 pajacyk/zestaw body+półspiochy -
Większość ubranek wyprałam w 60 stopniach na trybie dziecięcym, przy delikatniejszych ubrankach zmniejszyłam temperaturę do 40 stopni. Wszystko prasowałam. Przy prasowaniu puszczałam Izabelę Dembińską z YouTube i jakoś zleciało to prasowanie 🙂
Termometru jeszcze nie mam. Położna mówiła, że wystarczy zwykły elektroniczny w okolicach do 100 zł i mierzymy temperaturę w pachwinach. A w internecie nie piszą nic o takich metodach. Miałam brać ten polecany z brauna, ale jakby dzidzia odziedziczyła problemy z uchem po tacie to jak będzie miała zapalenie ucha to się nie przyda ten termometr. Z kolei w domu mam bezdotykowy i jest dramat, pokazuje temperaturę jak chce, zraziłam się już do bezdotykowych. -
Ja też cierpię na zgage, ale biorę gaviscon lub rennie bo bym nie dala rady.
Dziś się zaszczepiłam na rsv I grype, więc już wszystko za mną.
Termometr tez mam braun termoscan 7 i polecam, dalej go używam, zamiennie z dezdotykowym i wg mnie lepiej mierzy.
XII 2021 Cb 💔
VII 2022 poronienie zatrzymane 💔
III 2023 poronienie zatrzymane 💔
IV 2024 synek ❤️
27.03 pozytywny test ❤️
29.03 beta 52
31.03 beta 211
08.04 beta 3431 -
Ja sobie tego brauna zapisałam i chyba też kupię. Mam również jakiś bezdotykowy na czoło i mierzy do dupy xd. My za często nie chorujemy i jak jest gorączka to po wszystkich widać. Mam taki elektroniczny pod pachę i on daje rade. Lub alkoholowy do strzasania, ale to tak srogo trzeba strzepnąc, że mąż się bawi 😆👧🏼30 & 🧔31 +👶🏻2021 + 🐱🐱
18.04 cień cienia 🧐
19.04 ⏸️ już wierzę 😂 🌷
29.04 1 pęcherzyk 💚
8.05 mamy serce 💓
21.05 19 mm 💓 175 ud/min
10+2 Nifty Pro zdrowy 🩵
17.06 prenatalne wszystko ok
14.07 zdrowy chłop
11.08 398 g 🩵
8.09 684 g
6.10 1321 g kluska
20.10 prenatalne 1993 g 🙆♀️
3.11 2300 g 🐾
24.11 2800 g 🐦
15.12 3520 g 🐬
Termin porodu 25. 12 👶
25.12.2025 🎄4340g 🎄 17:29
👧🏼💊Pregna plus, pregna DHA, Acard 150, Szelazo

-
Zamówiłam z allegro biustonosze do karmienia i są zapakowane w folie na której jest napisane, że po otwarciu nie podlega zwrotowi. W takim razie muszę zwrócić bo bez przymierzenia to nie wiem czy jest odpowiedni. Spotkałyście się z czymś takim? Chyba jednak zamówię z HM tam można dokonać zwrotów.
https://allegro.pl/oferta/biustonosz-do-karmienia-stanik-ciazowy-bezszwowy-miekki-bez-fiszbin-m-17178880011
-
Dziwnie. Jak dla mnie to odsyłaj bez otwierania. W ciąży ciężko dobrać i trzeba pomierzyć. Jak brzuch opadnie to też inny stanik będzie pasował, to samo po porodzie.Mini94 wrote:Zamówiłam z allegro biustonosze do karmienia i są zapakowane w folie na której jest napisane, że po otwarciu nie podlega zwrotowi. W takim razie muszę zwrócić bo bez przymierzenia to nie wiem czy jest odpowiedni. Spotkałyście się z czymś takim? Chyba jednak zamówię z HM tam można dokonać zwrotów.
https://allegro.pl/oferta/biustonosz-do-karmienia-stanik-ciazowy-bezszwowy-miekki-bez-fiszbin-m-17178880011
Tak obserwując siebie to w poprzedniej ciazy jak biust zaczął rosnąć to wszystkie staniki kupowałam z funkcją karmienia co poprzedni się za mały robił. I w zasadzie karmiąc korzystałam z nich. Na zmieniającym się ciele zawsze któryś pasował. Teraz używam tych samych bo je zachowałam. I większość jest z HM👧🏼30 & 🧔31 +👶🏻2021 + 🐱🐱
18.04 cień cienia 🧐
19.04 ⏸️ już wierzę 😂 🌷
29.04 1 pęcherzyk 💚
8.05 mamy serce 💓
21.05 19 mm 💓 175 ud/min
10+2 Nifty Pro zdrowy 🩵
14.07 zdrowy chłop
11.08 398 g 🩵
8.09 684 g
6.10 1321 g kluska
3.11 2300 g 🐾
24.11 2800 g 🐦
15.12 3520 g 🐬
Termin porodu 25. 12 👶

-
Dzięki dziewczyny, w takim razie też zainwestuję w ten Braun termoscan👩34 👨42
🌿🏋🏻♀️🤸♂️🚴♂️
Starania naturalne od 2021.
W klinice od IX.2023
4 nieudane transfery
3 pierwsze - beta 0
4 - 9dpt beta 51,5, 11dpt beta 49,5 ❌
Punkcja nr 2 - 03.2025
5 transfer 7.04 ❄️zarodek 5AA
8dpt beta 158
11dpt beta 635 😍
15dpt beta 3062 🫣
5.05 mamy ♥️
19.05 2cm człowieczka 🌞
6.06 4,6cm byka
Panorama ok 🌸
16.06 prenatalne wszystko dobrze 🥳
11.08 połówkowe lux 😎

-
Ja prałam pieluszki, wszystkie kocyki, podusie, śpiworki do spania itp. w 40 stopniach i suszyłam w suszarce, a ciuszki biorę w 30 stopniach, i suszę normalnie w domu, nie wrzucam do bębnowej.
Co do staników właśnie z tym mam problem i jeszcze tylko tego brakuje w mojej walizce do szpitala, nie wiem kiedy je zamówić, żeby najbardziej pasowały, no i, żeby dopakować sobie
-
Maura wrote:Pierniczka, ale ciuszki z pepco i sinsay są też słabej jakości, więc to też pewnie miało wpływ na to, że się raz, dwa skurczyły, a poza tym sinsay to mała rozmiarowka.
Taak, czuc od razu po materiale różnice, na szczęście to pojedyncze sztuki 🙂 mam z newbie nowe i używki i one bez zmian rozmiary. Dobrze, że nasz bobas z mniejszych, to będą akurat na pierwszy miesiąc😅
Maura lubi tę wiadomość
-
Widzę że masz termin na 18.12. Ja myślę że kup sobie teraz. Ja mam parę dni później termin i tak patrząc po brzuchu to jeszcze półki nie ma. Zrobi się półka, a potem brzuch opadnie i jak dla mnie to teraz jest taki w miarę wymiar jak będzie po porodzie na początku.KasiaXXX wrote:Ja prałam pieluszki, wszystkie kocyki, podusie, śpiworki do spania itp. w 40 stopniach i suszyłam w suszarce, a ciuszki biorę w 30 stopniach, i suszę normalnie w domu, nie wrzucam do bębnowej.
Co do staników właśnie z tym mam problem i jeszcze tylko tego brakuje w mojej walizce do szpitala, nie wiem kiedy je zamówić, żeby najbardziej pasowały, no i, żeby dopakować sobie
A tak na prawdę to staniki pewnie będą co miesiąc /dwa do wymiany bo zależy jak będziemy chudnąć karmiąc. Więc nie ma co kupować za miliony monet.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października, 20:57
👧🏼30 & 🧔31 +👶🏻2021 + 🐱🐱
18.04 cień cienia 🧐
19.04 ⏸️ już wierzę 😂 🌷
29.04 1 pęcherzyk 💚
8.05 mamy serce 💓
21.05 19 mm 💓 175 ud/min
10+2 Nifty Pro zdrowy 🩵
14.07 zdrowy chłop
11.08 398 g 🩵
8.09 684 g
6.10 1321 g kluska
3.11 2300 g 🐾
24.11 2800 g 🐦
15.12 3520 g 🐬
Termin porodu 25. 12 👶

-
Nie śpię, coś zasnąć nie mogę. Poszła spać po 23. Wstałam o 4 na toaletę i tak czatuję bo zasnąć nie mogę. Mój wstał do pracy. Dużo osób mówi, aby wyspać się za wczasu, hmm no ja się pytam jak. Mały wariat już buszuje w brzuszku, Ja jestem głodna ale walczę, może oczy mi się zmęczą i jeszcze coś pośpię.
-
Olej. Otworz. To niezgodne z prawem. Mają obowiązek przyjąć jeśli nie było śladów użytkowania, ale towaru a nie folii. Ja bym ich zgłosiła do allegro.Mini94 wrote:Zamówiłam z allegro biustonosze do karmienia i są zapakowane w folie na której jest napisane, że po otwarciu nie podlega zwrotowi. W takim razie muszę zwrócić bo bez przymierzenia to nie wiem czy jest odpowiedni. Spotkałyście się z czymś takim? Chyba jednak zamówię z HM tam można dokonać zwrotów.
Allegro cię chroni.
Najpierw otwórz ze sprzedawcą rozmowę i włącz w to allegro.Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 października, 08:01
-
Już do nich napisałam. Szkoda zachodu o kilkadziesiąt złotych. Zwracam bez otwierania.PoskromionaZłośnica wrote:Olej. Otworz. To niezgodne z prawem. Mają obowiązek przyjąć jeśli nie było śladów użytkowania, ale towaru a nie folii. Ja bym ich zgłosiła do allegro.
Allegro cię chroni.
Najpierw otwórz ze sprzedawcą rozmowę i włącz w to allegro.
Odpisali tak:
Przepisy przewidują jednak wyjątek dla rzeczy dostarczanych w zapieczętowanym opakowaniu, których po otwarciu nie można zwrócić ze względu na ochronę zdrowia lub względy higieniczne (art. 38 pkt 5 ustawy o prawach konsumenta; analogicznie art. 16 lit. e dyrektywy 2011/83/UE).
Bielizna osobista (np. majtki, biustonosze, bielizna menstruacyjna, rajstopy) należy do tej kategorii z uwagi na bezpośredni kontakt z intymnymi częściami ciała.
Kluczowe jest to, że po otwarciu opakowania nie można zapewnić wymaganych standardów higienicznych i bezpieczeństwa zdrowotnego dla kolejnego nabywcy.
Przepisy nie wymagają, aby towar był „niezdolny do użytku”; decydują właśnie względy higieniczne i zdrowotne po rozpieczętowaniu opakowania. Nawet Allegro – jako platforma – wskazuje wprost, że do tej kategorii należą m.in. „bielizna osobista”, a więc po otwarciu opakowania sprzedający może odmówić przyjęcia zwrotu w trybie odstąpienia
https://allegro.pl/pomoc/dla-kupujacych/zasady-zwrotow-i-reklamacji/kiedy-sprzedajacy-moze-odmowic-przyjecia-zwrotu-produktu-5VZxXdOdqfy
PoskromionaZłośnica lubi tę wiadomość
-
Willsee, czy masz taki materac dla starszaka?
https://fizjomaterace.pl/produkt/materac-fizjomommy-junior/?fbclid=PAT01DUANula1leHRuA2FlbQIxMAABpx6TxteCJzS2dLFcZFcu4cj7oF65c2bkuW5D3ewjKlUWtgyH73KRpUEvfyHk_aem_Sl0UVG61uHDYyuBiO8IN9Q
Pytam, bo jednak nie kupujemy dostawki, tylko łóżko małe dla naszej 2latki
a chcę się upewnić, że to ten super
-
Dzis o 11 wizyta juz nie moge sie doczekac

Ja będę prała może do 2 tygodni ubranka, kocyki, ręczniki, otulacz, spiworek i myślę wyprać je w płynie Clovin Septon na 40stopni. Usuwa bakterie i wirusy i można stosować dla noworodka, jest hipoalergiczny. Mam praktycznie wszystkie ubranka używane więc tak czuje się bezpieczniej. Potem suszarka na delikatnym i prasowanie. Po porodzie to pewnie nie będzie już prasowania tylko suszarka ze względu na brak czasu, a suszarka naprawdę fajnie zmiękcza te ubranka. Polecam kto nie ma a miałby możliwość zakupu
Też mam zamiar po wszystkich świętych kupić cała wyprawkę apteczna, moje must have to waciki Kindii do pupki, Linomag zielony, sudocrem, Kompresy Multimam, lanolina ziaja na brodawki, gaziki 5x5 do oczek, zwykle patyczki higieniczne, ibuprofen 400, wkladki do stanika bocioland, majtki siatkowe bella mama i podklady poporodowe bella mama. Emulsja do kąpieli Latopic, szare Mydło biały Jelen w płynie. Jakiś kremik na zimę na buzię dla malutkiej, nie wiem jeszcze jaki- macie coś do polecenia ? Zastanawiam się jeszcze czy nie kupić tak na jakby co Opatrunek plaster miodu jakby jednak cesarka była. Femaltiker czekoladowy must have. Woreczki do mrożenia żeby porobić zapasy, bo najlepiej jest je zrobić właśnie na początku kiedy jest nawał.
Rzeczy które już mam
Octanisept, Termometr mam Microlife nc200, koleżanka mi dala Ginexid, Tantum rosa saszetki, butelka do podmywania mam z Shein, mam chyba z 10 paczek Dada Aqua chusteczek kupowane na promocjach 1+1, tak samo pampersy Dada Pure Care 4 paczki jedynek i 4 paczki dwójek też na promkach 1+1. Aspirator do kataru mam z shein, ale mam też katarek do odkurzacza po synku na mocny katar. Sól fizjologiczna i spray do noska z soli morskiej. Smoczek do butelki Lansinoh dla wczesniakow xs, smoczek Souvinex zero zero xs. Mąka ziemniaczana żeby kopać w krohmalu.
Co do sterylizacji to też myślę zrobić to bliżej terminu porodu. Nie wiem tylko jak wysterylizować laktator mam po synku jezcze Neno Camino ale lezal praktycznie 3 lata.
Mam TM więc chyba spróbuję w nim. Mieliśmy kiedyś taki parowy sterylizator i to byla porażka, butelki i smoczki byly mokre i nie chciały schnąć. Chyba lepiej się sprawdzał zwykły czajnik i przelanie wrzątkiem bo te butelki lepiej schnely.
Choć teraz chce kupić butelke szklaną lansinoh, jakoś mikroplastik ograniczyć tam gdzie się da.
Wczoraj mieliśmy wykład na szkole rodzenia o karmieniu i też dla mnie taka nowość, żeby dobierać rozmiar lejka do swoich brodawek. Położna polecała stronę https://happymed.pl/jak-dopasowac-rozmiar-lejka/. I ona ma taki wzornik którym pomoże mi dobrać lejek. Swoją drogą tam na stronie można kupić reduktory i lejki do różnych laktatorow I też podobno można napisać tam maila z modelem swojego laktatora i oni pomogą dobrać co potrzeba, żeby Piersi nie cierpiały.
Gilgotek, Maura lubią tę wiadomość
-
Stało sie. Umówiłam się na kwalifikacje na 14.11 😱. Zaczynam srać żarem i zastanawiać się , czy to dobry pomysł, ale dochodzę do wniosku, że nie ma dobrego wyjścia z tej sytuacji 😬😶. I się zastanawiam , czy to dobry pomysł w tej 1 ref, ale z drugiej strony kobity rodzą w domu ...
Ewidentnie poniosła mnie fantazja z ciąża... Zawsze wiedziałam, że nie ma z tego dobrego wyjścia 😶. Niech ktoś urodzi za mnie 😬... przez tyle miesięcy o tym nie myślałam i żyło mi się łatwiej, czuję , że zaraz faktycznie skończy się u psychologa, jak mi się lęki odpalą ... przecież ja im zwieje sprzed sali
ja pitolę..
-
Próbowałam wczoraj dodać post kilkanaście razy ale coś nie mogłam.
Zaszczepiłam sie na krztusiec i byłam na niby III prenantalnych. Młody wszystko ok, ale ciągle spada z siatki centylowej. Teraz już 45 centyl i tylko 1892 g. Moja lekarka każe się umawiac na wizyty 35 tc, 38 tc i 40 tc. Więc kolejna wizyta u niej w grudniu. Wtedy dopiero da mi sikierowanie na cc ok. 14-15 grudnia. No chyba, że zacznę rodzić wcześniej.
Niestety nie mierzyła mi przepływów, przepływy dziecka ok.
Także średnio jestem zadowolona, ale za 2 tyg. mam wizytę u ginekolog NFZ, więc zobaczymy jak z tymi przyrostami.
Ja też nic nie tyję od dłuższego czasu...
Zamówiłam laktator elektryczny. Znalazłam i wyprałam większość rzeczy do prania. Zostało mi wyczyszczenie łóżeczka, wózka i fotelika. Fotelik tak zasyfiony, że szkoda gadać. Dobrze, że jest ciemno szary i większość plam, które nie zeszły, jest słabo widocznych.
Prasownie (jeśli w ogóle) i wyparzanie zostawię sobie na koniec listopada/grudzień.
Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH