Słaba jakość komórek jajowych? To nie wyrok.

Poznaj autorski program poprawy jakości komórek dla pacjentek przed leczeniem in vitro, z niską rezerwą jajnikową i słabą odpowiedzią na stymulację hormonalną.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Hipotrofia 1 stopnia
Odpowiedz

Hipotrofia 1 stopnia

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Angela009 Debiutantka

Wysłany: 20 kwietnia, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, czy u której z Was zdiagnozowano u dziecka hipotrofię? Moje dziecko od początku było drobne, ale w ostatnim czasie jeszcze lekko spadło. Obecnie w 33 tygodniu i 3 dniu waży niecałe 1500 g. Mój lekarz podchodził do tego dość luźno (sama byłam drobna, a moja siostra urodziła się w 42 tygodniu z wagą 2600 kg, była zupełnie zdrowa), więc mówił, że to pewnie uwarunkowania genetyczne. Badania prenatalne robiło mi dwóch innych lekarzy i żaden nie mówił, że waga dziecka to powód do zmartwień, ponieważ wszystkie przepływy miałam (i dalej mam) bez zarzutu.
    I teraz jest taka sytuacja: mój prowadzący, dla pewności, skierował mnie do poradni patologii ciąży, żeby sprawdzić KTG i te przepływy. I w poradni trafiłam na lekarza, który bardzo mnie nastraszył. Mówi, że powinni mi byli zaproponować amniopunkcję, że ciąża na pewno będzie rozwiązania w 37 tygodniu i że muszę rodzić w szpitalu 3 stopnia referencyjności (miałam już dawno wybrany inny szpital, ale cały mój plan na porod jest teraz do kosza).
    Sama nie wiem, co o tym myśleć, czuję się bardzo zagubiona. Czy któraś z Was miała taką sytuację? Czy jest szansa, że dziecko jeszcze trochę nadgoni? Czy taką ciąże faktycznie trzeba rozwiązać wcześniej, nawet przy dobrych przepływach? Zaznaczę, że wszystkie moje wyniki, od początku ciąży, są bardzo dobre.
    :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 kwietnia, 12:38

• Motylek93 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia, 00:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej u mnie też jest podejrzenie hipotrofii, mała waży w 27+6 1050g i jest na 18 centylu. Tak samo my, dziadkowie, rodzeństwo jesteśmy niskiego wzrostu i myślę że to genetyka. Moja prowadząca mocno to kontroluje i wizyty mam średnio co 2 tygodnie. Miałam wymazy z pochwy i posiew moczu żeby wykluczyć infekcje. Jutro kładę się do szpitala na holtera żeby sprawdzić ciśnienie i wykluczyć stan przedrzucawkowy. Byłam na wizycie u prof perinatologii i wg niej przepływy w łożysku i ilość wód są w porządku i zaleca częstsze kontrole żeby sprawdzić czy idzie niskim centylem czy nagle nie przestanie się rozwijać. Nie wiem czy w wysokiej ciąży jeśli nie masz innych nieprawidłowości jest sens robić amniopunkcje. I tak jak nagle na usg dziecko nie urośnie to mogą zrobić szybko cc i wtedy 3 stopień potrzebny, a jak dziecko rośnie w swoim tempem i łożusko jest ok to czekają do terminu porodu 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 kwietnia, 00:10

33& 34 ⛪ 2020 r
    04/24 - 💔 9 tydz Madzia
    12/24 - 💔 7 tydz Józio
    3 x stymulacje letrozolem ❌
    1️⃣ IUI - 15/10/25 🙏 ⏸️
    Beta 10dpo- 22,5 --> 12 dpo 59,1 --> 20 dpo 2013
    26.11 2 maluchy jeden 6+3:💔 drugi 7+4 crl już 1,3cm
    12.26r 3 krwotoki dzidziuś dzielnie walczy 💪
    5.01 prenatalne - ryzyka niskie 🎉 6,5cm cudu 🦋
    3.03 połówkowe 391g kobitki🩷🦋
    21.04 - III prenatalne 1091g 🩷🦋, SGA kruszynki
    Rośnij maluszku 🙏🙏🙏
    Ona: PCOS, IO, MTHFR hetero, PAI homo, cd56 dodatnie, cukrzyca ciążowa,
    On: IO, żołnierzyki wolne, ale w dostatecznej ilości
    preg.png
  • HimalayanDream Ekspertka

Wysłany: 21 kwietnia, 04:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, urodziłam zdrową córeczkę z hipotrofią 6 tygodni temu, urodziła się z wagą 1950g w 36+6 - poród zaczął się samoistnie, ale miałam zaplanowaną indukcję na 38tc. Hipotrofia wykryta po 30 tc z cotygodniowymi kontrolami przepływów (do końca ciąży poprawne - byłam na kontroli dzień przed porodem) i dalszymi spadkami w centylach, moja córeczka nie nadgoniła - wręcz mała przestała rosnąć lub urosła niewiele od 35 tc (ostatnie USG pomiarowe miałam jakoś 1,5 tygodnia przed porodem) i cieszę się że nie doczekaliśmy do 38 tc. Nie miałam amniopunkcji (nie zaproponowano mi, pewnie też z uwagi na zaawansowanie ciąży), córeczka zdrowa, wszystko okej póki co. Co do wcześniejszego rozwiązania ciąży to mi proponowano bez względu na to czy to IUGR (ograniczenie wzrostu) czy SGA (po prostu mniejsze dziecko). U mnie przyczyna hipotrofii nie jest do końca znana - ciąża książkowa, przepływy dobre do samego końca, brak nadciśnienia czy cukrzycy, łożysko w dniu porodu było w dobrym stanie ale było malutkie i być może to było przyczyną - u mnie niestety nie wysłano łożyska do badania, jeśli hipotrofia by się u Ciebie potwierdziła to polecam zabiegać o przebadanie łożyska. Rodziłam za granicą, ale w Polsce też powszechnie się indukuje przy podejrzeniu hipotrofii - polecam Ci zajrzeć na fejsbukową grupę „niewielcy - hipotrofia…”
    Powodzenia i trzymaj się - dla mnie końcówka ciąży była okropnie stresująca właśnie przez hipotrofie małej a jednak wszystko potoczyło się dobrze 😌 Być może Twoja dzidzia jeszcze nadgoni, a nawet jeśli nie w środku to nadgoni na zewnątrz 🙂

Ja ’92, On’85 tworzący swoją przyszłość i rodzinę w 🇳🇱🌷🧀

Starania o pierwszego bejbika od 04.2024

⏸️ 01.03.2025 — 💔 cb
    ⏸️ 03.04.2025 — 💔 6tc
    ⏸️ 24.07.2025 — ❤️❤️?
    💔pusty pęcherzyk
    💖🐥 10.03.2026 — nasza cudowna córeczka (36+6)
  • Angela009 Debiutantka

Wysłany: 21 kwietnia, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za odpowiedzi :) No właśnie amniopunkcji na pewno nie będę robić, nic to już nie zmieni. Mój lekarz prowadzący mówi, że synek mieścił się w siatce na prenatalnych, wyniki nie były złe i nie było wskazań do takich badań. Lekarz na izbie przyjęć tylko namieszał mam wrażenie

@HimalayanDream, to chyba jesteśmy w podobnej sytuacji - u mnie też nic niepokojącego się nie dzieje, wszystkie badania są zupełnie prawidłowe, tylko ta waga :/ Czy Twoja córeczka miała jakieś dodatkowe badania z powodu niskiej wagi? Musiałyście spędzić więcej czasu w szpitalu?

@Motylek93, trzymam kciuki za pobyt w szpitalu, mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze!

Motylek93 lubi tę wiadomość

• Blackapple Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja sobie nawet sprawdziłam i mój bobas miał 1520 g w 32+3, więc podobnie. Cały czas szedł niskim centylem (około 9, czasem to był bardziej 5, czasem bardziej 13) i nadal jest drobny (ma 10 miesięcy, waży niecałe 8 kg), ale wszystko jest z nim ok, apetyt ma duży, ale jest bardzo ruchliwy i dużo spala.

Też zostałam lekko nastraszona na 3 prenatalnych, ale moja prowadząca ze mną potem wszystko przeanalizowała i po prostu stwierdziła, że ona widzi, że on idzie niskim centylem, ale cały czas równo, no i miałam kontrole co 2-3 tygodnie u niej pod koniec ciąży tak na wszelki wypadek, ale z łożyskiem i przeplywami cały czas było wszystko ok. Ostatecznie miałam indukcję, ale dlatego, że już było po terminie a młody się nigdzie nie wybierał i urodził się w 41+0 z wagą 3190 g (całkiem normalna waga jak dla bobasa, dużo przybrał po 35 tygodniu, bo aż 1 kg do rozwiązania).

Motylek 18 centyl to żadna hipotrofia, nie wiem czemu Ci dali takie podejrzenie? Któryś wymiar bardzo odbiega od reszty? 18 centyl tzn, że bobas jest większy niż 18 innych w tym samym wieku czyli jest w 1/5 stawki, całkiem normalne.

age.png
  • Motylek93 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @blackapple to przez to że zmieniono mi tp niby wg 1 prenatalnych wychodził na 14.07 ale zdjęcia są słabej jakości. A że 2 tyg wcześniej miałam u dobrej specjalistki usg i wychodził tp na 10.07 co jest zgodny z IUI. I wg 2 terminu już blizej 8-10centyla. I dzisiaj lekarze zadecydowali na ten termin 10. Miałam teraz mega dokładne badanie usg jest 10centyl mała w 28+4 waży 1091g 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 kwietnia, 14:36

33& 34 ⛪ 2020 r
    04/24 - 💔 9 tydz Madzia
    12/24 - 💔 7 tydz Józio
    3 x stymulacje letrozolem ❌
    1️⃣ IUI - 15/10/25 🙏 ⏸️
    Beta 10dpo- 22,5 --> 12 dpo 59,1 --> 20 dpo 2013
    26.11 2 maluchy jeden 6+3:💔 drugi 7+4 crl już 1,3cm
    12.26r 3 krwotoki dzidziuś dzielnie walczy 💪
    5.01 prenatalne - ryzyka niskie 🎉 6,5cm cudu 🦋
    3.03 połówkowe 391g kobitki🩷🦋
    21.04 - III prenatalne 1091g 🩷🦋, SGA kruszynki
    Rośnij maluszku 🙏🙏🙏
    Ona: PCOS, IO, MTHFR hetero, PAI homo, cd56 dodatnie, cukrzyca ciążowa,
    On: IO, żołnierzyki wolne, ale w dostatecznej ilości
    preg.png
  • Blackapple Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Motylek93 wrote:
    @blackapple to przez to że zmieniono mi tp niby wg 1 prenatalnych wychodził na 14.07 ale zdjęcia są słabej jakości. A że 2 tyg wcześniej miałam u dobrej specjalistki usg i wychodził tp na 10.07 co jest zgodny z IUI. I wg 2 terminu już blizej 8-10centyla. I dzisiaj lekarze zadecydowali na ten termin 10. Miałam teraz mega dokładne badanie usg jest 10centyl mała w 28+4 waży 1091g 🙂

To też podobnie jak mój mały ziomek z tym centylem.

age.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ