X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Hipotrofia 1 stopnia
Odpowiedz

Hipotrofia 1 stopnia

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Angela009 Debiutantka

Wysłany: 20 kwietnia, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, czy u której z Was zdiagnozowano u dziecka hipotrofię? Moje dziecko od początku było drobne, ale w ostatnim czasie jeszcze lekko spadło. Obecnie w 33 tygodniu i 3 dniu waży niecałe 1500 g. Mój lekarz podchodził do tego dość luźno (sama byłam drobna, a moja siostra urodziła się w 42 tygodniu z wagą 2600 kg, była zupełnie zdrowa), więc mówił, że to pewnie uwarunkowania genetyczne. Badania prenatalne robiło mi dwóch innych lekarzy i żaden nie mówił, że waga dziecka to powód do zmartwień, ponieważ wszystkie przepływy miałam (i dalej mam) bez zarzutu.
    I teraz jest taka sytuacja: mój prowadzący, dla pewności, skierował mnie do poradni patologii ciąży, żeby sprawdzić KTG i te przepływy. I w poradni trafiłam na lekarza, który bardzo mnie nastraszył. Mówi, że powinni mi byli zaproponować amniopunkcję, że ciąża na pewno będzie rozwiązania w 37 tygodniu i że muszę rodzić w szpitalu 3 stopnia referencyjności (miałam już dawno wybrany inny szpital, ale cały mój plan na porod jest teraz do kosza).
    Sama nie wiem, co o tym myśleć, czuję się bardzo zagubiona. Czy któraś z Was miała taką sytuację? Czy jest szansa, że dziecko jeszcze trochę nadgoni? Czy taką ciąże faktycznie trzeba rozwiązać wcześniej, nawet przy dobrych przepływach? Zaznaczę, że wszystkie moje wyniki, od początku ciąży, są bardzo dobre.
    :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 kwietnia, 12:38

• Motylek93 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 00:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej u mnie też jest podejrzenie hipotrofii, mała waży w 27+6 1050g i jest na 18 centylu. Tak samo my, dziadkowie, rodzeństwo jesteśmy niskiego wzrostu i myślę że to genetyka. Moja prowadząca mocno to kontroluje i wizyty mam średnio co 2 tygodnie. Miałam wymazy z pochwy i posiew moczu żeby wykluczyć infekcje. Jutro kładę się do szpitala na holtera żeby sprawdzić ciśnienie i wykluczyć stan przedrzucawkowy. Byłam na wizycie u prof perinatologii i wg niej przepływy w łożysku i ilość wód są w porządku i zaleca częstsze kontrole żeby sprawdzić czy idzie niskim centylem czy nagle nie przestanie się rozwijać. Nie wiem czy w wysokiej ciąży jeśli nie masz innych nieprawidłowości jest sens robić amniopunkcje. I tak jak nagle na usg dziecko nie urośnie to mogą zrobić szybko cc i wtedy 3 stopień potrzebny, a jak dziecko rośnie w swoim tempem i łożusko jest ok to czekają do terminu porodu 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 00:10

32 & 34. ⛪ 2020 r
    04/24 - 💔 9 tydz Madzia
    12/24 - 💔 7 tydz Józio
    3 x stymulacje letrozolem ❌
    1️⃣ IUI - 15/10/25 🙏 ⏸️
    Beta 10dpo- 22,5 --> 12 dpo 59,1 --> 20 dpo 2013
    26.11 2 maluchy jeden 6+3:💔 drugi 7+4 crl już 1,3cm 🦋 -->1.12 - 1,8 cm 🦋 --> 8.12 - 2,4 cm 🦋-->14.12 krwotok 😑 3,5cm fhr 176 🦋-->23.12 ponowne krwawienie, 5cm fhr 171 🦋 --> 24.12 krwotok 😑 🦋 --> 5.01 prenatalne - ryzyka niskie 🎉 6,5cm cudu 🦋. -->19.01 - 128g chyba dziewczynki 🩷🦋🥰--> 4.02 - 200g 🩷🦋--> 17.02 - 261g kruszynki 🦋--> 3.03 połówkowe 391g kobitki 🩷🦋--> 18.03 545g Dorusi 🦋--> 27.03 653g 🩷🦋--> 9.04 830g 🦋
    Rośnij maluszku 🙏🙏🙏
    Ona: PCOS, IO, MTHFR hetero, PAI homo, cd56 dodatnie, cukrzyca ciążowa
    On: IO, żołnierzyki wolne, ale w dostatecznej ilości
    preg.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ