X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne indeks roma
Odpowiedz

indeks roma

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Fija Debiutantka

Wysłany: 1 września 2017, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wraz z pierwszym USG zobaczyłam bijące serduszko Maleństwa i dużą nieregularną zmianę na jajniku. Zostałam skierowana na markery. Któraś z Was robiła badanie Indeks Roma? Zwariuje czekając na wynik

Fija
  • didi31 Autorytet

Wysłany: 1 września 2017, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie, ale dziwne, że pierwsze co dostalas skierowanie na markery. Bo indeks
    Roma to nic innego jak procentowy stosunkunek markerów HE4 i CA125, w normach podzielony na kobiety przed i kobiety po menopauzie mówiący o ryzyku raka nabłonkowego jajnika. Natomiast na spokojnie. Bo na jajniku mogą być różne historie i niekoniecznie te złe. A podwyższone markery mogą być związane np. z procesami zapalnymi, torbielami itp.
    Życzę spokoju, i pomyślnych wyników.
    Mi na początku ciąży w piersi coś wykryli na USG. Miałam biopsję, kupę stresu ale wszystko ok.

szczęście x2 : ) 2k2o
    21.12.2017 ! Zośka i Jaś
    (ur. 37+6)
  • Fija Debiutantka

Wysłany: 1 września 2017, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Obawiam się, że obraz guza pozostawia wiele do życzenia (ma poszarpane, nierówne brzegi)stąd decyzja lekarza.

Fija
  • dorotkam162 Znajoma

Wysłany: 2 września 2017, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze przed zajściem w ciąże przy kontrolnym badaniu usg u mnie także wykryto guza na jajniku - torbiel,wypełniona gęstą cieczą? że po kilku cyklach się nie wchłonęła lekarz także wysłał mnie na określenie tych markerów jak to określić żeby dmuchać na zimne, myśle także że nie ma co się przejmować- zrobiła mi się torbiel endometrionalna, większość z nas może mieć jakieś zmiany i jak napisała didi31 nie konieczne złe.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ