X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Jak myjecie warzywa/owoce?
Odpowiedz

Jak myjecie warzywa/owoce?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • kalitria Autorytet

Wysłany: 1 marca 2014, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem czy podobny temat już był, ale ciekawią mnie wasze opinie. Będąc u doktóra podczas wizyty państwowej pani pielęgniara powiedziała mi, że powinnam myć warzywa i owoce sodą albo octem. Mój prywatny ginek nic na ten temat nie mówił. Myślałam, że wodą wystarczy. Czytam teraz na necie różne informacje, no i oczywiście zgadzam się z pielęgniarką. Z pewnością zacznę myć warzywka i owoce dokładniej, żeby pozbyć się pestycydów - czy wy też tak robicie? Wiem, wiem, nie ma co szaleć, trzeba żyć normalnie, ale przecież warto - dla zdrowia dziecka no i własnego...

Na necie znalazłam coś takiego:
    http://www.akademiawitalnosci.pl/jak-szybko-i-tanio-usunac-pestycydy-z-warzyw-i-owocow/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2014, 22:58

Kajaoli lubi tę wiadomość

zud3vfxm61o98pcc.pngrelgtrd8tf5uttyg.png
  • FeliceGatto Autorytet

Wysłany: 2 marca 2014, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kala, ale rozumiem, że ta soda i ocet to mocno rozcienczone wodą? Bo inaczej bardziej sobie zaszkodzisz niż pomożesz ;) Nie spotkałam się w Polsce z takimi zaleceniami. Jedynie z nakazem dokładnego mycia samą wodą z kranu, a w przypadku np. marchewki wyciagnietej prosto z grzadki, poza zimną wodą trzeba ją polać wrzątkiem. I tyle :) Chyba bym oszalała z takim uważactwem, jak mycie surowizny soda lub octem :P

Martynika lubi tę wiadomość

http://szogunowmatka.blogspot.com/
  • kalitria Autorytet

Wysłany: 2 marca 2014, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No na tej stronie wyczytalam ze na 1 litr wody czubata lyzka sody. I wszystko trawa do 5 min czyli raptem toche dluzej niz normalne mycie. I widze wlasnie, ze chyba mało kto to robi, bo wątek nie ma za bardzo zainteresowania u przyszłych mam.

Jesli kupuje sie ze znajomych źródeł albo samemu uprawia co nieco, no to wiadomo, że nie trzeba, tu bardziej myśle o supermarketowych wynalzakach.

No nic poczytam sama jeszcze troche czekam.gif

zud3vfxm61o98pcc.pngrelgtrd8tf5uttyg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 marca 2014, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja myje pod woda z kranu i już :) co prawda mam bzika na punkcie eko i kupuje warzywa z sklepie ekologicznym w którym kilka lat temu pracowałam ;) wiec mam rabat :) ale jak już muszę cos kupić z przymusu w zwykłym sklepie to wyparzam wrzatkiem :) tak jak cytryny :)

• Kajaoli Autorytet

Wysłany: 2 marca 2014, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kalitria wrote:
    Nie wiem czy podobny temat już był, ale ciekawią mnie wasze opinie. Będąc u doktóra podczas wizyty państwowej pani pielęgniara powiedziała mi, że powinnam myć warzywa i owoce sodą albo octem. Mój prywatny ginek nic na ten temat nie mówił. Myślałam, że wodą wystarczy. Czytam teraz na necie różne informacje, no i oczywiście zgadzam się z pielęgniarką. Z pewnością zacznę myć warzywka i owoce dokładniej, żeby pozbyć się pestycydów - czy wy też tak robicie? Wiem, wiem, nie ma co szaleć, trzeba żyć normalnie, ale przecież warto - dla zdrowia dziecka no i własnego...

Na necie znalazłam coś takiego:
    http://www.akademiawitalnosci.pl/jak-szybko-i-tanio-usunac-pestycydy-z-warzyw-i-owocow/

Tak, odkad jestem w ciazy, warzywa i salate mocze najpierw 10min w zimnej wodzie z dodatkiem octu a owoce w wodzie z sokiem z cytryny. Nie wiedzialam, ze mozna jeszcze uzywac sody :)

Nasz kochany Charlie
    2yeelwj.png
    Moje dwa male Aniolki 8.07.2013 (22tc)
    ajwwu6bdp5zi82q8.png
  • Kajaoli Autorytet

Wysłany: 2 marca 2014, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FeliceGatto wrote:
    Kala, ale rozumiem, że ta soda i ocet to mocno rozcienczone wodą? Bo inaczej bardziej sobie zaszkodzisz niż pomożesz ;) Nie spotkałam się w Polsce z takimi zaleceniami. Jedynie z nakazem dokładnego mycia samą wodą z kranu, a w przypadku np. marchewki wyciagnietej prosto z grzadki, poza zimną wodą trzeba ją polać wrzątkiem. I tyle :) Chyba bym oszalała z takim uważactwem, jak mycie surowizny soda lub octem :P

Felice, mi to zalecil moj lekarz ginekolog ale nie mieszkam w Polsce, moze tutaj sa inne zwyczaje. Za kazdym razem jak rozmawiam z kims z doswiadczeniem i pytam sie o zalecenia to klada duzy nacisk na tego typu czyszczenie warzyw i owocow :)

Nasz kochany Charlie
    2yeelwj.png
    Moje dwa male Aniolki 8.07.2013 (22tc)
    ajwwu6bdp5zi82q8.png
  • agaa8 Debiutantka

Wysłany: 3 marca 2014, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja używam zwykłej wody i chyba na tym pozostanę, trochę przez lenistwo, a trochę przez to, że nie widzę potrzeby, żeby aż tak szorować owoce i warzywa :)

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ