X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kolposkopia i pobieranie wycinków z szyjki w ciazy
Odpowiedz

Kolposkopia i pobieranie wycinków z szyjki w ciazy

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Kat. Ekspertka

Wysłany: 3 października, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Jestem w 18tc, jestem właśnie w szpitalu, gdzie zostałam skierowana na badania kolposkopii ze względu na zle wyniki cytologii (możliwe ASC-H). Dzisiaj będę miała badanie. Lekarz powiedział, że w trakcie badania zadecyduje, czy będzie potrzeba pobierania wycinków z szyjki do oceny histopatologicznej i ze ze względu na to, że to młoda ciąża, to wycinki wiążą się z ryzykiem poronienia. Dostałam zgodę do podpisania, podpisałam ja, ale nadal nie wiem czy w razie potrzeby godzić się na te wycinki. Poprzednia cytologia robiona półtora roku temu była okej, dopiero teraz nagle coś takiego. Nawet jeśli miałabym wirusa HPV, to nie chce mi się wierzyć, że w takim czasie rozwinęłoby się to do stanu raka, a jeśli już to wydaje mi się ze to byłoby na tyle wcześnie stadium, ze dałabym radę donosić ciąże, urodzić i dopiero po porodzie zająć się tym tematem.

Czy któraś z Was była w takiej sytuacji? Miałyście pobierane wycinki? Nie wiem co robić i jestem spanikowana…

preg.png
  • LeniweKluski Autorytet

Wysłany: 3 października, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałaś robiona cytologię płynną?

Planowane CC 16.12.2024 💙💃
    Jednak grudniowy bobas

preg.png
  • Kat. Ekspertka

Wysłany: 3 października, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LeniweKluski wrote:
    Miałaś robiona cytologię płynną?
    Zwykla

preg.png
  • LeniweKluski Autorytet

Wysłany: 3 października, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kat. wrote:
    Zwykla

Ja osobiście nie zgodziłabym się na żadne inwazyjne badanie po zwykłej cytologii. Zapytaj może czemu nie chcą zrobić cytologii płynnej jako poszerzenie diagnostyki? Przecież wycinek zawsze zdąża pobrać - ja osobiście nie spieszyłabym się z grzebaniem w szyjce kiedy są jeszcze inne metody.

Edit: ale oczywiście decyzję musisz podjąć w zgodzie ze sobą.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października, 11:16

Jednak grudniowy bobas

preg.png
  • monii00 Autorytet

Wysłany: 3 października, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też bym poprosiła o cytologię płynną zanim podejdą do bardziej inwazyjnych metod badania. Jest rekomendowana przez Polskie Towarzystwo Ginekologiczne i bardziej szczegółowa.

👧 29 l. 🧔‍♂️ 34 l.
    18.11.2024 Ważę już 864 g i śmiało kopię w brzuszku 😍
    15.10.2024 Ważę już 386 g i jestem Chłopcem 💙
    06.09.2024 Wyniki PAPP-A ➡️ niskie ryzyka
    06.08.2024 Mam już 3,12 cm i mama usłyszała pierwszy raz moje serduszko ❤️
    11.07.2024 Jest ❤️
    25.06.2024 ⏸️
    09.05.2024 Wykryty ok 0,5 cm mięśniak - do kontroli ➡️ nie powiększa się 👍
    04.05.2024 💔 poronienie samoistne 4tc 4dz
    24.10.2023 💔 poronienie samoistne 5tc 3dz

💉 Neoparin 60 mg 💊 Acard 150
    🧬 19.12 prenatalne III trymestru
    preg.png
  • Kat. Ekspertka

Wysłany: 3 października, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monii00 wrote:
    Też bym poprosiła o cytologię płynną zanim podejdą do bardziej inwazyjnych metod badania. Jest rekomendowana przez Polskie Towarzystwo Ginekologiczne i bardziej szczegółowa.

Dziewczyny, dodatkowa cytologia niczego nie zmieni. Płynna wykaże tylko dodatkowo wirus hpv, co wyjdzie tez w kolposkopii. Sama kolposkopia jest nieinwazyjna i dużo lepsza niz cytologia. I dopiero podczas badania stwierdza się obecność komórek przedrakowych - dopiero wtedy pobiera się wycinki. Możliwe ze nie będzie takiej konieczności, a pytam właśnie o te konieczność, bo jeśli taka będzie to będzie znak ze komorki są rakowo zmienione

preg.png
  • LeniweKluski Autorytet

Wysłany: 3 października, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rok temu kobieta z mojej rodziny miała raka jajników i macicy -finalnie wszystko jej usunięto (zostawiono część szyjki chyba tylko).
    I zanim robili jej jakiekolwiek pobranie z szyjki to zrobiono jej cytologię zwykłą (ta wyszła już zła) a później właśnie płynna. Dopiero po tej cytologii skierowano ją na pobranie materiału.
    A to jest kobieta po 60stce.
    Może co lekarz to obyczaj 🤷🏼‍♀️

Jednak grudniowy bobas

preg.png
  • Zosis Autorytet

Wysłany: 3 października, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam w podobnej sytuacji. Mój Doktor rekomendował czekać z kolposkopią do zakończenia ciąży, porodu i połogu. Z tymże w badaniu szyjka wyglądała na zdrową. Nieprawidlowa za to była cytologia. I tak zrobiliśmy. Aktualnie czekam na wyniki. Po kolposkopii mocno krwawiłam, nie wiem czy zdecydowałabym się na nią w trakcie ciąży. Pogadaj jeszcze z lekarzem. Mój twierdził, że nawet w przypadku złego wyniku kolposkopii w ciąży nic nie zrobią, a jeśli zmiany wcześniej nie było to małe prawdopodobnienstwo, ze przez ciążę się pogorszy.

👩‍🦰34 🧔39
    👩‍❤️‍👨 2021, początek starań
    IUI 10.2023 (27-my cykl starań)
    👶 wyczekana Basia 07.2024 💗

age.png
  • Kat. Ekspertka

Wysłany: 4 października, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za odpowiedzi 😊 jestem już po badaniu. Przed badaniem rozmawiałam jeszcze z lekarzami, powiedzieli ze w ciazy pobierają wycinki tylko w przypadku, kiedy szyjka pod mikroskopem wyglada naprawdę zle, w innym wypadku nie pobierają ze względu na bezpieczeństwo ciazy. Miałam sama kolposkopie, czyli oglądanie szyjki przez mikroskop, lekarz wykluczył raka i nowotwór, nie było potrzeby pobierania wycinków. Lekarz powiedział, ze oprócz delikatnej nadżerki nie ma tam nic złego i ze takie wskazanie w moim przypadku pojawiło się dlatego, ze przy pobieraniu cytologii nie było zaznaczone, ze jestem w ciazy, a wtedy wyniki mogą różnic się od kobiet, które nie są w ciazy, stad to wszystko. Nie wiem, czy w ogóle jest możliwość opisania w cytologii, ze jest pobrana od ciężarnej, ale mój lekarz nastraszył mnie oporowo… także kamień spadł mi z serca. Zalecił teraz, żebym pol roku po porodzie zrobiła cytologię płynna i tyle.

Ufff 🥳

LeniweKluski, monii00 lubią tę wiadomość

preg.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ