X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Koszty ciąży - prywatnie
Odpowiedz

Koszty ciąży - prywatnie

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • lotka1990 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2017, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny. Rozważam właśnie zmianę lekarza z NFZ na prywatnego. Mam kilka powodów - m.in. lekarz zlecił tylko do przebadania morfologię, grupe krwi, mocz i glukoze. o reszcie nie powiedział a jak sama dopytałam o toxo (mam kota) to powiedział ze "moge se zbadać ale skierowania nie dam". a druga sprawa to niechęć do zwolnienia przed 5-6 miesiącem... No i teraz te badania na toxo itp zrobię i tak odpłatnie bo wyczytałam w necie że to raczej prawie "obowiązkowe badania". z tego co się orientuję, to właśnie te pierwsze badania są takie najdroższe, a potem już chyba się robi tylko krzywą cukrową i powtarza morfologię? Lekarza i tak raczej zmienię ale chciałam się zorientować jakie są te dalsze koszty.
    Czekam na odpowiedzi :)

3i49jw4zy14xtog4.png
    ex2bjw4zxo12w0aa.png
  • Fatalita Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2017, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie ciąża prywatnie kosztuje Plus minus:
    150/200 zł za wizytę (co trzy/cztery tygodnie)
    Morfologia i mocz na każdą wizyte: 22 zł
    Pierwszy duży pakiet badań(w tym toxo, cytomegalia,kila,hiv itd.) 190 zł
    Krzywa cukrowa: 30 zł plus glukoza
    Pappe i genetyczne miałam na nfz akurat.

Jeżeli chodzi o badania to warto napisać do różnych labolatorium np. Alab, diagnostyka, labolatoria przyszpitalne, bo różnice cenowe potrafią być oszałamiające.

Ja nie żałuję prowadzenie ciąży prywatnie i z powodu medycznego (ciąża zagrożona), ale również że względów psychicznych, to znaczy - czuje się dobrze zaopiekowana, na każde pytanie dostaje odpowiedz, lekarz poświęca mi tyle czasu ile potrzebuje i nie czuje się lekcewazona. Wiem, że to jego praca ale realnie czuje jego zainteresowanie o moje samopoczucie ;)

lotka1990 lubi tę wiadomość

l22npx9iaxtim23h.png

Nasze aniołki...
    21.09.14 (*) N.
    10.05.17 (*) O.
  • Ju14 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2017, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,
    no to ja zdecydowanie więcej płaciłam niż Fatalita....
    za badania ok 130zł miesięcznie (mocz, morfologia, tarczyca, co jakiś czas toxo albo cytomegalia... dodatkowo 100zł co jakiś czas na czynnik antyXa przy krzepliwości krwi plus ok 36tc 50zł za gbs)
    Za pierwsze badania HIV, toxo, grupa krwi, cytomegalia i cała reszta około 600zł (ale bardzo dużo pani dr mi zaleciła tych badań)

Co 3-4 tygodnie wizyta 200-250zł.

Pappy i genetycznych nie robiłam.

Leki miesięcznie koszt ok. 250zł i tylko dlatego, że lekarz rodzinny zgodził się wypisywać leki, które oczywiście mógł ze zniżką, bo moja pani dr nie ma podpisanej umowy z NFZ.

Liczyliśmy kiedyś z mężem koszt prowadzonej ciąży prywatnie i wyszło ok 7tys. Nie żałuję. Prowadziłam tak pierwszą i drugą ciążę.

w4sq0dw4ipdk3tpr.png
  • Leira Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2017, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fatalita wrote:
    Mnie ciąża prywatnie kosztuje Plus minus:
    150/200 zł za wizytę (co trzy/cztery tygodnie)
    Morfologia i mocz na każdą wizyte: 22 zł
    Pierwszy duży pakiet badań(w tym toxo, cytomegalia,kila,hiv itd.) 190 zł
    Krzywa cukrowa: 30 zł plus glukoza
    Pappe i genetyczne miałam na nfz akurat.

Jeżeli chodzi o badania to warto napisać do różnych labolatorium np. Alab, diagnostyka, labolatoria przyszpitalne, bo różnice cenowe potrafią być oszałamiające.

Ja nie żałuję prowadzenie ciąży prywatnie i z powodu medycznego (ciąża zagrożona), ale również że względów psychicznych, to znaczy - czuje się dobrze zaopiekowana, na każde pytanie dostaje odpowiedz, lekarz poświęca mi tyle czasu ile potrzebuje i nie czuje się lekcewazona. Wiem, że to jego praca ale realnie czuje jego zainteresowanie o moje samopoczucie ;)

Uh.. napisz jeszcze gdzie tak tanio za badania płacisz :)

W stolicy wizyta to ok. 200 zł, na początku ciąży trzeba mieć wizyty nawet i co tydzień lub co dwa tygodnie - niestety nie każda ciąża jest książkowa :/

Pełen pakiet badań, ten duży z toxo, cytomegalią, różyczką, etc, etc to u mnie wydatek ok. 800 zł.

Badanie genetyczne USG to ok. 200-300 zł + PAPP-A z krwi ok. 250 zł.

Do tego dolicz sobie witaminy, ewentualne leki, etc (u mnie to wychodzi miesięcznie ok. 400 zł).

Gdybym nie miała pakietu w tej prywatnej klinice to uczciwie przyznam, że nie wyrobiłabym finansowo, chociaż i tak nie wszystko mam w pakiecie, np wymaz z szyjki macicy to już dla mnie koszt ok. 140 zł :/

Bez pakietu to chyba trzeba być milionerem, żeby prowadzić ciążę prywatnie, a na NFZ to prędzej Ci pozwolą umrzeć niż skierują Cię na kontrolne badania ;)

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Polaj Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2017, 23:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja pierwsza ciqze prowadzilam na NFZ lekarz zlecal mi wszystkie badania bez problemu dodatkowo wyslal mnie na prenatalne chociaz nie lapalam sie wtedy na kase cos tqm wpisal na skierowaniu inikt sie nie czepial.
    Teraz chodze prywatnie bo mieszkam w innym miescie. Koszt wizyty 150 zl, morfologia + mocZ 14 nie pamietam jakie byly koszty hiv czy zoltaczki ale max 100/za wszystko. Prenatalne kasy ze wzgledu na wiek a gbs tez mialam z kasy zrobili w szpitalu gdzie bede rodzic.

Wiec wszystko zalezy na jakiego lekarza sie trafi. A ten z kasy na pierwszej wizycie proponowal L4.

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
  • Kasia.ke1 Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2017, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u mnie w Szczecinie:

50/100 zł za wizytę (co trzy/cztery tygodnie)
    Morfologia i mocz na każdą wizytę: ok.18 zł
    Duży pakiet badań(w tym toxo, cytomegalia, kila ,hiv (bez grupy krwi bo miałam) 160 zł
    Krzywa cukrowa: 40 zł glukoza w cenie
    Pappa -350 zł u lekarza, inseminacja 500zł u lekarza

Badania robię w diagnostyce.

06.01.2010 - syn Artur
    08.2013 - [*] 8t
    08.2016 - [*] 9t
    06.03.2018 - syn Marek
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 grudnia 2017, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do Szczecina- przy staraniach jeszcze- to moje wizyty kosztowały 200zł. Badania robiłam też w Diagnostyce.

Zaszłam w ciążę i na razie przebywamy w okolicy Opola/ Wrocławia. Sama byłam przerażona prowadzeniem ciąży prywatnie, ale mam tutaj super ginkę i nie potrafię zaufać nikomu innemu.

Przeszłam już przez duży pakiet z toxo- wyszło 260zł. Cytologię miałam aktualną.
    Wizyty to u mnie 100zł z usg, badaniem ginekologicznym, dostajemy zdjęcie.
    Chodzę co 2tyg.
    Ze zwolnieniem nie ma problemu.

Z racji tego, że ginka nie robi prenatalnych, wysłała mnie na PAPPA refundowane z Unii Europejskiej. Jest takie coś teraz 'Rodzić po ludzku w opolskim' czy jakoś tak. I to badanie należy się każdej mieszkance województwa.
    Tak samo potem połówkowe.
    Warto sprawdzić czy w innych województwach też to funkcjonuje. Chyba nawet mamaginekolog o tym pisała. Więc prywatnie mnie ten koszt omija.
    Jedynie co, to dużo idzie na leki... biorę Clexane ale mam ze zniżką. 35zł/ 10 zastrzyków.

Będzie jeszcze krzywa. Tsh powtarzam co tydzień bo nie mam tarczycy. Mocz i morfologia przed wizytami ale to ok. 20zł w Diagnostyce.

Jak przeszłam pierwsze duże wyniki, to zrezygnowałam z szukania gina na NFZ. Umawiam się na kiedy chcę, mam zaufanie do tej ginki i może nawet pojadę 70km do szpitala urodzić gdzie ona pracuje a ja miałam już tam 2 zabiegi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 grudnia 2017, 09:11

• Fatalita Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2017, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leira wrote:
    Uh.. napisz jeszcze gdzie tak tanio za badania płacisz :)

W stolicy wizyta to ok. 200 zł, na początku ciąży trzeba mieć wizyty nawet i co tydzień lub co dwa tygodnie - niestety nie każda ciąża jest książkowa :/

Pełen pakiet badań, ten duży z toxo, cytomegalią, różyczką, etc, etc to u mnie wydatek ok. 800 zł.

Badanie genetyczne USG to ok. 200-300 zł + PAPP-A z krwi ok. 250 zł.

Do tego dolicz sobie witaminy, ewentualne leki, etc (u mnie to wychodzi miesięcznie ok. 400 zł).

Gdybym nie miała pakietu w tej prywatnej klinice to uczciwie przyznam, że nie wyrobiłabym finansowo, chociaż i tak nie wszystko mam w pakiecie, np wymaz z szyjki macicy to już dla mnie koszt ok. 140 zł :/

Bez pakietu to chyba trzeba być milionerem, żeby prowadzić ciążę prywatnie, a na NFZ to prędzej Ci pozwolą umrzeć niż skierują Cię na kontrolne badania ;)

Ja jestem z Poznania. Wizyty u gina tyle tutaj kosztują mniej więcej 150-200 zł.

A na badania jeżdżę do diagnostyki, bo tam wychodzi najtaniej. Na duży pakiet do szpitala klinicznego.

Witamin i leków nie wliczałam, bo na nie wydajesz niezależnie od tego czy chodzisz prywatnie czy na nfz :)
    A pappe, genetyczne miałam na nfz z powodu choroby genetycznej synka w poprzedniej ciąży. W innym wypadku zapłaciłabym 2x360 zł za usg genetyczne i 200 za pappe.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 grudnia 2017, 08:31

l22npx9iaxtim23h.png

Nasze aniołki...
    21.09.14 (*) N.
    10.05.17 (*) O.
  • Kawokado Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2017, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W Trójmieście wizyta "normalna" 150zl, duze USG każdego trymestru 350zl, badania w diagnostyce: pierwszy zestaw 260zl, później morfologia + mocz 22zl. Toxo i cytomegalia 70zl (powtarza się w każdym trymestrze jeżeli nie przechodzilas). Osobiście u ginekologa na NFZ byłam raz w życiu i do konca życia zostanie mi trauma :p

mhsvpiqvcq4vs5qz.png

dw1LBL5.jpgdw1Lp2.png

• Sarrrra Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2017, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lotka1990 wrote:
    hej dziewczyny. Rozważam właśnie zmianę lekarza z NFZ na prywatnego. Mam kilka powodów - m.in. lekarz zlecił tylko do przebadania morfologię, grupe krwi, mocz i glukoze. o reszcie nie powiedział a jak sama dopytałam o toxo (mam kota) to powiedział ze "moge se zbadać ale skierowania nie dam". a druga sprawa to niechęć do zwolnienia przed 5-6 miesiącem... No i teraz te badania na toxo itp zrobię i tak odpłatnie bo wyczytałam w necie że to raczej prawie "obowiązkowe badania". z tego co się orientuję, to właśnie te pierwsze badania są takie najdroższe, a potem już chyba się robi tylko krzywą cukrową i powtarza morfologię? Lekarza i tak raczej zmienię ale chciałam się zorientować jakie są te dalsze koszty.
    Czekam na odpowiedzi :)

Dawno przestałam liczyć. Lekarz 150 zł za wizytę. Co miesiąc badania 110 zł ( krzepliwosc krwi tsh ft4 morfologia mocz) leki 300 zł miesięcznie.

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ