X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kremy z retinolem w ciązy
Odpowiedz

Kremy z retinolem w ciązy

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Annite Przyjaciółka

Wysłany: 14 października 2022, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Retinol 0.2% w ciąży
    Witam,

Mam pytanie odnośnie stosowania retinolu w ciąży. Od 2 miesięcy stosuje retinol 0.2% w formie olejku (na twarz i szyję) raz dziennie. Dzisiaj dowiedziałam się że jestem w ciąży (ostatnia miesiączka 08/12/2021). Czy mogłam uszkodzić płód używając kosmetyku z retinolem o stężeniu 0.2% ?

• cslza Autorytet

Wysłany: 14 października 2022, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystko powinno być ok, po prostu odstaw retinol.

31.01.2018 Synek 👦 40+3
    7tc [*] 04.2022
    25.02.2023 Bliźnięta 🧑👩 30+6
  • Mirelasiedla Koleżanka

Wysłany: 14 października 2022, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym nie kusiła losu oraz odpuściłabym na Twoim miejscu stosowanie retinolu. Tak jak pisze osoba powyżej moze nie mieć działania na płód bo stężenie jest niewielkie oraz stosowane miejscowo. Po co jednak kusić los? Jeśli coś nie daj boże by się stalo, to zastanawiałabyś się czy to nie przypadkiem wina tego, ze nie dbałaś o kosmetyki z odpowiednim składem. Poza tym jest wiele dobrych naturalnych kosmetyków, które maja w sobie aktywne przecizmarszczkowe substancje, ale które jednoczesnie nie mają składników, które mogłyby teoretycznie negatywnie wpływać na płód.
    Zerknij sobie na kosmetyki naturalne do twarzy od Iossi https://iossi.eu/kategoria/twarz .

Świetne składy, dobre nawilżenie oraz bezpieczeństwo. Jest to wyższa pólka kosmetyków, ceny może nie są niskie, ale moim zdaniem są warte swojej ceny

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 października 2022, 10:55

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ