Kremy z retinolem w ciązy
-
Retinol 0.2% w ciąży
Witam,
Mam pytanie odnośnie stosowania retinolu w ciąży. Od 2 miesięcy stosuje retinol 0.2% w formie olejku (na twarz i szyję) raz dziennie. Dzisiaj dowiedziałam się że jestem w ciąży (ostatnia miesiączka 08/12/2021). Czy mogłam uszkodzić płód używając kosmetyku z retinolem o stężeniu 0.2% ? -
Ja bym nie kusiła losu oraz odpuściłabym na Twoim miejscu stosowanie retinolu. Tak jak pisze osoba powyżej moze nie mieć działania na płód bo stężenie jest niewielkie oraz stosowane miejscowo. Po co jednak kusić los? Jeśli coś nie daj boże by się stalo, to zastanawiałabyś się czy to nie przypadkiem wina tego, ze nie dbałaś o kosmetyki z odpowiednim składem. Poza tym jest wiele dobrych naturalnych kosmetyków, które maja w sobie aktywne przecizmarszczkowe substancje, ale które jednoczesnie nie mają składników, które mogłyby teoretycznie negatywnie wpływać na płód.
Zerknij sobie na kosmetyki naturalne do twarzy od Iossi https://iossi.eu/kategoria/twarz .
Świetne składy, dobre nawilżenie oraz bezpieczeństwo. Jest to wyższa pólka kosmetyków, ceny może nie są niskie, ale moim zdaniem są warte swojej cenyWiadomość wyedytowana przez autora: 25 października 2022, 10:55
-