Krzywa cukrowa - niski wynik po 1h
-
Hej, odebrałam wyniki mojej krzywej cukrowej i zastanawiam się czy one w ogóle są wiarygodne?
Obecnie u mnie 6+4, glukoza na czczo była podwyższona, więc dostałam skierowanie na OGTT.
Wyniki:
Na czczo 86
Po 1h 56
Po 2h 92
Czy któraś z Was też miała takie wyniki i co na to lekarz? Wysłałam smsa mojemu ginekologowi, ale on czasem kilka dni nie odpisuje, a wizuta dopiero 12 marca.
W poprzedniej ciąży cukrzyca ciążowa. -
dafney wrote:Hej, odebrałam wyniki mojej krzywej cukrowej i zastanawiam się czy one w ogóle są wiarygodne?
Obecnie u mnie 6+4, glukoza na czczo była podwyższona, więc dostałam skierowanie na OGTT.
Wyniki:
Na czczo 86
Po 1h 56
Po 2h 92
Czy któraś z Was też miała takie wyniki i co na to lekarz? Wysłałam smsa mojemu ginekologowi, ale on czasem kilka dni nie odpisuje, a wizuta dopiero 12 marca.
W poprzedniej ciąży cukrzyca ciążowa.
Wiarygodne pewnie są, po 1h trochę masz niski ten cukier, wydaje mi się że za niski, ale to już do interpretacji lekarza. Czasem się tak zdarza, że organizm wytwarza za dużo insuliny i to też nie jest dobre, dlatego glukoza tak spada mocno.
To jest tak zwana hipoglikemia tutaj artykuł
https://swiatzdrowia.pl/artykuly/hipoglikemia-reaktywna-po-posilkach-objawy-diagnoza-leczenie/
Ogólnie to też leczy się raczej dieta, ale to zależy od lekarza, różnie to może być, może też po prostu zostawić ci to tak jak jest jeśli nie masz innych objawów. Chociaż jeśli glukoza na czczo wyszła ci wcześniej w badaniu źle to pewnie coś i tak jest nie tak jak trzeba.
Aha no i w tym artykule jak sobie doczytasz to może też być to pierwszy objaw cukrzycy, tzn stan przedcukrzycowy. Ogólnie zbyt niski cukier tak samo jak zbyt wysoki nie jest dobry.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2024, 11:22
-
Tak, wiem, że wynik wskazuje, że cukrzycy nie ma, ale zastanawia mnie ten dziwnie niski cukier po 1h. Objawów hipoglikemii nie mam, no może z wyjątkiem wilczego głodu, ale biorę steryd, więc jest to usprawiedliwione.
Może ktoś miał taki przypadek i jest w stanie mi powiedzieć co się z tym robi w ciąży?Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2024, 17:05
-
Bardzo dziwny ten wynik. Takie niedocukrzenia są ogółem bardzo groźne i dla ciebie i dla malucha. W takiej sytuacji postępowanie takie samo jak przy cukrzycy - dieta i regularność posiłków, nie dopuszczanie do takich skoków insuliny (trzustka musiała pracować na 300% żeby tak zbić ten cukier)
dafney, Katarzyna439 lubią tę wiadomość
Ja 31, on 34
marzec 2021 - start starań
wrzesień 2022 - HBA 32%
[suple: astaksantyna, NAC, selen, koenzym Q10, kwasy DHA, EPA, wit. D3, wit. E, wit. C, cynk, kwas foliowy]
3 x cykle stymulowane ❌
styczeń 2023 - HBA 63%
3 x IUI ❌
czerwiec 2023 - HBA ??? są naturalne ⏸️
02.08.2023 r. - 💙 zarodek + serduszko
20.03.2024 r. - chłopak
-
dafney wrote:Dziękuję, już rozmawiałam z lekarzem. Zalecił dietę cukrzycową.
powodzenia, będzie dobrze
-