KWIECIEŃ 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Nati91 wrote:Jakie suplementy stosujecie? Szukam czegoś co nie zawiera syntetycznego kwasu foliowego, bo doczytałam, ze jest szkodliwy… Aktualnie stosuje osobno folian, dha, wit D czy magnez. Ale może istnieje jakiś gotowiec?
Bez przesady, pamiętaj że rynek suplementów to bardzo duże pieniądze i oni mają swoje interesy... cała ta kampania z mutacją mhtfr to trochę też zasługa firm robiących testy dna. Te wszystkie fantastyczne doniesienia nie do końca znajdują potwierdzenie w badaniach klinicznych...
Wprowadzenie suplementacji zwykłego kwasu foliowego wiele lat temu doprowadziło do redukcji urodzeń dzieci z wadami cewy nerwowej i to jest udowodnione.
Ja próbowałam gdzieś znaleźć badania potwierdzające że wersja metylowana jest conajmniej tak samo skuteczna (żeby zrezygnowac z ze zwykłego i się nie zdecydowałam)jeszcze kilka lat temu wiarygodnych badań na to nie znalazłam... teraz już coś się pojawiło, ale jeszcze nie analizowałam...
Biorę Prenatal Duo i tam jest kompleks (zwykły kwas foliowy+ forma aktywna)... Tak pomijając już wszystko... na tym etapie ciaży kwas foliowy już taki super istotny nie jest.2020
2023 -
MarBal wrote:Ja prenatal classic chyba.takie różowo białe opakowanie.
Siedzę na tej glukozie,nie było takie źle,cytrynowa miałam .ale się trochę zestresowałam bo badała mi tym glukometrem i wyszło 101 ☹️ ale pani twierdzi że często wychodźi ponad 100 z glukometru a z krwi ok 10-15 jednostek mniej.no ale już się psychicznie nastawiam że może wyjść cukrzyca 🫤
U mnie największy błąd pomiaru glukometr/krew - to 25 jednostek... i to przy poziomie cukru, gdzie taki błąd jest juz niedopuszczalny w normach ISO...2020
2023 -
Zarejestrowalam sie na III badanie prenatalne na 17 lutego, to będzie równo 30 tyg, więc myślę że ok.
A wogole nie pisałam Wam, mam zdjęcie siusiaka od lekarza z certyfikatem FMF z połówkowego, ostatnio byłam u swojego giną na rutynowej wizycie i on tam bada i bada i mówi że chyba dziewczynka, bo jajek nie widzi.. serii zgłupiałam.. ten z certyfikatem ma lepszy sprzęt niż mój gin, ale jakoś mimo to zasiał mi nutkę niepewności 😂😂 może na tym 3 prenatalnym poproszę żeby dla pewności jeszcze raz pokazał mi płeć 😂Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2023, 12:51
-
Nieśmiała kto wie może będzie niespodzianka.chociaz bardziej bym ufała temu z fmf.mi na 2 prenatalnych też pokazywał jajka ale ja to już z nifty wiedziałam wcześniej.tez mam na równe 30 TC 3 prenatalne a dokładnie 28 lutego.teraz 18 stycznia jadę na echo serca
-
MarBal wrote:Nieśmiała kto wie może będzie niespodzianka.chociaz bardziej bym ufała temu z fmf.mi na 2 prenatalnych też pokazywał jajka ale ja to już z nifty wiedziałam wcześniej.tez mam na równe 30 TC 3 prenatalne a dokładnie 28 lutego.teraz 18 stycznia jadę na echo serca
A ja robię najpierw na luxmed, bo mam w pakiecie i zapisałam sie na 20 stycznia... potem w przychodni tam gdzie prowadzę ciąże zdaje się 6 lutego (okolice 30 tygodnia) bedę miała razem z wizytą u mojej gin (ale robi specjalista od wad płodu z IMID)... Niestety na oba terminy mąż nie może przyjść więc bede moze jeszcze robić usg poza schematem z cyklu na ładne zdjęcia.
2020
2023 -
MarBal wrote:Nieśmiała kto wie może będzie niespodzianka.chociaz bardziej bym ufała temu z fmf.mi na 2 prenatalnych też pokazywał jajka ale ja to już z nifty wiedziałam wcześniej.tez mam na równe 30 TC 3 prenatalne a dokładnie 28 lutego.
Teraz zaczęłam się zastanawiać bo masz termin porodu dzień po mnie a prenatalne 1.5 tygodnia po mnie i to też będzie 30tc u Ciebie? To moze ja mam za wcześnie wyliczone jakoś ,nie wiem, dokładnie 17 lutego będę miała 30+1.. ale mam rozkmine 😂 -
Niecałe 3 miesiące i posypią się porody. Mam nadzieję, że mi wyznaczy szpital w połowie kwietnia także nastawiam się na moje ostatnie 100 dni. Odkupiłam przewijak z ikei bo okazało się że nie mogę szaleć i wejdzie mi tylko coś na 60 cm szerokie obok łóżeczka, zrobię sobie na niego zestaw koszyczków na szydełku na te drobiazgi podręczne. Zaczęłam z córką,bo ona się bardzo zaangażowała segregację ciuszkow po niej i chyba z jedna trzecia ma plamki po tym leżeniu chyba po oliwce, spróbuję ale wątpię że uda się to sprać, raczej będą do wyrzucenia.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2023, 13:54
-
Nieśmiała wrote:Teraz zaczęłam się zastanawiać bo masz termin porodu dzień po mnie a prenatalne 1.5 tygodnia po mnie i to też będzie 30tc u Ciebie? To moze ja mam za wcześnie wyliczone jakoś ,nie wiem, dokładnie 17 lutego będę miała 30+1.. ale mam rozkmine 😂
Nieśmiała lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny ja dziś wychodzę 🙂 trochę to ciśnienie się unormowało ale zapisze się do kardiologa
MarBal, Solemio, Nieśmiała, Jaszczureczka, MaggieMay, Nati6, Lilly123, Nati91 lubią tę wiadomość
Anulaa
Wiek 31 lat
05.2022 - początek stymulacji in vitro
06.2022 - punkcja
1 zarodek
08.2022 - transfer
beta 7dpo - 46,5
beta 9dpo 125
13.04.2023 Kaja 💕
04.2024 punkcja nr 2
3 zdrowe zarodki ❄️❄️❄️
06.2024 Transfer
7dp beta 85,00
9dp beta 205,5 -
MaggieMay wrote:Nati -
https://pantabletka.pl/jakie-witaminy-w-ciazy-opinia-analiza/
Pan Tabletka ma dobrą bazę wiedzy. Poleca m.in. Prenatal Duo i Pueria Duo. Folian poza witaminami prenatalnymi używałam z Solgar'u, a Ty? Słyszałam też o Swanson.
Chyba nie chodzi o to, że kwas foliowy syntetyczny jest ogólnie szkodliwy, tylko u osób z mutacjami genów może się nie wchłaniać i odkładać w organizmie. Niestety ta mutacja jest dosyć powszechna i w sumie opłaca się przyjmować te wersje metylowane wit. B na wszelki.
Ja uzywam wlasnie Solgar i jestem zadowolona ,jeszcze jenda firma ze sklepu ze zdrowa zywnoscia uzywam na przemian ale chyba ten solgar mi bardziej odpowiada
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2023, 20:15
-
Boże ta krzywa cukrowa mnie przeraża... ja robię za tydzień i się zastanawiam czy to nie za wcześnie, bo będzie 25+3.
Czekam właśnie na wizytę, wyniki morfologii mam rozjechane i chyba zaczyna mi się anemiaczy któraś z Was przechodziła anemię?
31.01.2018 Synek 👦 40+3
7tc [*] 04.2022
25.02.2023 Bliźnięta 🧑👩 30+6 -
Ja ogólnie w życiu mam anemię, nie wchłania mi się żelazo. Teraz w ciąży wyniki krwi są bardzo ładne jak na mnie, ostatnio hemoglobina spadła na 11.3 i gin dał mi tardyferon,żeby dzieckosobie brało bo mi i tak się nie wchłonie 😅 zaznaczam,że mimo kiepskiej krwi w ciągu życia jestem normalną dziewczyną, nie jakaś zamulona anemiczna że tak powiem, normalnie mam siłę, chęci itd. nikt nie wie czemu tak 😅
-
Ja mam w morfologii pełno tych rozbieżności.niby małe spadki albo lekko coś podwyższone ale jednak.juz ostatnio coś lekarz wspominał o żelazie ale w końcu nic nie kazał brać.najbardziej się czepia moja gin że płytki mam ciągle podwyższone i każe mi więcej pić.tez już mnie to zaczyna martwić chociaż na początku się tym nie przejmowałam ale zastanawia mnie że biorę acard który rozrzedza krew a ja nadal wg morfologii mam za gęsta
-
Ja już po wizycie, podobnno to nie anemia jeszcze, ale mam suplementować żelazo w pożywieniu. Dostałam rozpiskę co jeść, jakie produkty ile mają żelaza w 100g. Powiedział, że w przypadku ciąży mnogiej i tak zaraz te wartości zaczną lecieć na łeb na szyję, ale on jest przeciwnikiem dawania tylko leków na początku, bo lepiej się żelazo wchłania z pożywienia.
Szczerze, jestem trochę zawiedziona, że nie dostałam leków, bo pestki dyni, wątróbka cielęca czy płatki owsiane to jie jest coś, po co sięgam każdego dnia, a podobno powinnam. Wątróbki nie zjem, bo i bez ciąży mam odruch wymiotny 🤢🤮31.01.2018 Synek 👦 40+3
7tc [*] 04.2022
25.02.2023 Bliźnięta 🧑👩 30+6 -
cslza wrote:Boże ta krzywa cukrowa mnie przeraża... ja robię za tydzień i się zastanawiam czy to nie za wcześnie, bo będzie 25+3.
Czekam właśnie na wizytę, wyniki morfologii mam rozjechane i chyba zaczyna mi się anemiaczy któraś z Was przechodziła anemię?
Podobno zmieniono widełki wykonania krzywej cukrowej, wg zaleceń PTG powinno się ją zrobić między 24-26tc (przedtem było do 28tc-info od mojej gin).U mnie hemoglobina spadła do 11,5 ale według mojej gin to jeszcze jest "norma" u ciężarnej i preparaty z żelazem powinno się podawać jeżeli spadnie poniżej 11. A tak trzeba starać się pozyskiwać go z produktów bogatych w żelazo 🤷♀️.