X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne KWIECIEŃ 2023
Odpowiedz

KWIECIEŃ 2023

Oceń ten wątek:
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2023, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nati91 wrote:
    Jakie suplementy stosujecie? Szukam czegoś co nie zawiera syntetycznego kwasu foliowego, bo doczytałam, ze jest szkodliwy… Aktualnie stosuje osobno folian, dha, wit D czy magnez. Ale może istnieje jakiś gotowiec?

Bez przesady, pamiętaj że rynek suplementów to bardzo duże pieniądze i oni mają swoje interesy... cała ta kampania z mutacją mhtfr to trochę też zasługa firm robiących testy dna. Te wszystkie fantastyczne doniesienia nie do końca znajdują potwierdzenie w badaniach klinicznych...
    Wprowadzenie suplementacji zwykłego kwasu foliowego wiele lat temu doprowadziło do redukcji urodzeń dzieci z wadami cewy nerwowej i to jest udowodnione.
    Ja próbowałam gdzieś znaleźć badania potwierdzające że wersja metylowana jest conajmniej tak samo skuteczna (żeby zrezygnowac z ze zwykłego i się nie zdecydowałam)jeszcze kilka lat temu wiarygodnych badań na to nie znalazłam... teraz już coś się pojawiło, ale jeszcze nie analizowałam...
    Biorę Prenatal Duo i tam jest kompleks (zwykły kwas foliowy+ forma aktywna)... Tak pomijając już wszystko... na tym etapie ciaży kwas foliowy już taki super istotny nie jest.

2020 :)
    2023 :)
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2023, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MarBal wrote:
    Ja prenatal classic chyba.takie różowo białe opakowanie.
    Siedzę na tej glukozie,nie było takie źle,cytrynowa miałam .ale się trochę zestresowałam bo badała mi tym glukometrem i wyszło 101 ☹️ ale pani twierdzi że często wychodźi ponad 100 z glukometru a z krwi ok 10-15 jednostek mniej.no ale już się psychicznie nastawiam że może wyjść cukrzyca 🫤

U mnie największy błąd pomiaru glukometr/krew - to 25 jednostek... i to przy poziomie cukru, gdzie taki błąd jest juz niedopuszczalny w normach ISO...

• Mamamani Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2023, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę mama dha premium, z córką tak samo brałam. Badanie na mutacje robiłam i nie mam

event.png
  • Nieśmiała Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2023, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zarejestrowalam sie na III badanie prenatalne na 17 lutego, to będzie równo 30 tyg, więc myślę że ok.

A wogole nie pisałam Wam, mam zdjęcie siusiaka od lekarza z certyfikatem FMF z połówkowego, ostatnio byłam u swojego giną na rutynowej wizycie i on tam bada i bada i mówi że chyba dziewczynka, bo jajek nie widzi.. serii zgłupiałam.. ten z certyfikatem ma lepszy sprzęt niż mój gin, ale jakoś mimo to zasiał mi nutkę niepewności 😂😂 może na tym 3 prenatalnym poproszę żeby dla pewności jeszcze raz pokazał mi płeć 😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2023, 12:51

age.png
  • MarBal Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2023, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieśmiała kto wie może będzie niespodzianka.chociaz bardziej bym ufała temu z fmf.mi na 2 prenatalnych też pokazywał jajka ale ja to już z nifty wiedziałam wcześniej.tez mam na równe 30 TC 3 prenatalne a dokładnie 28 lutego.teraz 18 stycznia jadę na echo serca

05396a9a8c.png
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2023, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MarBal wrote:
    Nieśmiała kto wie może będzie niespodzianka.chociaz bardziej bym ufała temu z fmf.mi na 2 prenatalnych też pokazywał jajka ale ja to już z nifty wiedziałam wcześniej.tez mam na równe 30 TC 3 prenatalne a dokładnie 28 lutego.teraz 18 stycznia jadę na echo serca

A ja robię najpierw na luxmed, bo mam w pakiecie i zapisałam sie na 20 stycznia... potem w przychodni tam gdzie prowadzę ciąże zdaje się 6 lutego (okolice 30 tygodnia) bedę miała razem z wizytą u mojej gin (ale robi specjalista od wad płodu z IMID)... Niestety na oba terminy mąż nie może przyjść więc bede moze jeszcze robić usg poza schematem z cyklu na ładne zdjęcia.

• Nieśmiała Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2023, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MarBal wrote:
    Nieśmiała kto wie może będzie niespodzianka.chociaz bardziej bym ufała temu z fmf.mi na 2 prenatalnych też pokazywał jajka ale ja to już z nifty wiedziałam wcześniej.tez mam na równe 30 TC 3 prenatalne a dokładnie 28 lutego.

Teraz zaczęłam się zastanawiać bo masz termin porodu dzień po mnie a prenatalne 1.5 tygodnia po mnie i to też będzie 30tc u Ciebie? To moze ja mam za wcześnie wyliczone jakoś ,nie wiem, dokładnie 17 lutego będę miała 30+1.. ale mam rozkmine 😂

age.png
  • Mamamani Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2023, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niecałe 3 miesiące i posypią się porody. Mam nadzieję, że mi wyznaczy szpital w połowie kwietnia także nastawiam się na moje ostatnie 100 dni. Odkupiłam przewijak z ikei bo okazało się że nie mogę szaleć i wejdzie mi tylko coś na 60 cm szerokie obok łóżeczka, zrobię sobie na niego zestaw koszyczków na szydełku na te drobiazgi podręczne. Zaczęłam z córką,bo ona się bardzo zaangażowała segregację ciuszkow po niej i chyba z jedna trzecia ma plamki po tym leżeniu chyba po oliwce, spróbuję ale wątpię że uda się to sprać, raczej będą do wyrzucenia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2023, 13:54

event.png
  • Sigi13 Ekspertka

Wysłany: 9 stycznia 2023, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po krzywej. Cukier 77 na czczo/174 po 1h /105 po 2h. Więc uff... No i obniżone poziomy erytrocytów i hemoglobiny się pojawiły w morfologii więc trzeba będzie wprowadzić suplementację żelaza 💪.

Jaszczureczka, MaggieMay, Ajka lubią tę wiadomość

• MarBal Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2023, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieśmiała wrote:
    Teraz zaczęłam się zastanawiać bo masz termin porodu dzień po mnie a prenatalne 1.5 tygodnia po mnie i to też będzie 30tc u Ciebie? To moze ja mam za wcześnie wyliczone jakoś ,nie wiem, dokładnie 17 lutego będę miała 30+1.. ale mam rozkmine 😂
    Bo ja mam z USG 5,6 maj i tym się sugeruje. Z om mam 28 Kwietnia .ale ja mam przeczucie że itak będzie kwiecień

Nieśmiała lubi tę wiadomość

05396a9a8c.png
  • MarBal Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2023, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to sobie tak wyliczyłam bo zawsze wg mojej aplikacji mi w soboty wskakuje nowy tydzień i tak policzyłam że to będzie 30+3tc

Nieśmiała lubi tę wiadomość

05396a9a8c.png
  • MarBal Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2023, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uff ja też nie mam cukrzycy właśnie przyszły wyniki
    Na czczo 85
    Po godzinie 133
    Po 2h 98

Sigi13, Jaszczureczka, Ajka lubią tę wiadomość

05396a9a8c.png
  • anulla91 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2023, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja dziś wychodzę 🙂 trochę to ciśnienie się unormowało ale zapisze się do kardiologa

MarBal, Solemio, Nieśmiała, Jaszczureczka, MaggieMay, Nati6, Lilly123, Nati91 lubią tę wiadomość

Anulaa
    Wiek 31 lat
    05.2022 - początek stymulacji in vitro
    06.2022 - punkcja
    1 zarodek
    08.2022 - transfer
    beta 7dpo - 46,5
    beta 9dpo 125
    13.04.2023 Kaja 💕
    04.2024 punkcja nr 2
    3 zdrowe zarodki ❄️❄️❄️
    06.2024 Transfer
    7dp beta 85,00
    9dp beta 205,5
  • MarBal Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2023, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anulla91 wrote:
    Dziewczyny ja dziś wychodzę 🙂 trochę to ciśnienie się unormowało ale zapisze się do kardiologa
    To dobrze.a u kardiologa lepiej sprawdzić.z ciśnieniem nie ma zartow

05396a9a8c.png
  • Nati6 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2023, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaggieMay wrote:
    Nati -

https://pantabletka.pl/jakie-witaminy-w-ciazy-opinia-analiza/

Pan Tabletka ma dobrą bazę wiedzy. Poleca m.in. Prenatal Duo i Pueria Duo. Folian poza witaminami prenatalnymi używałam z Solgar'u, a Ty? Słyszałam też o Swanson.

Chyba nie chodzi o to, że kwas foliowy syntetyczny jest ogólnie szkodliwy, tylko u osób z mutacjami genów może się nie wchłaniać i odkładać w organizmie. Niestety ta mutacja jest dosyć powszechna i w sumie opłaca się przyjmować te wersje metylowane wit. B na wszelki.

Ja uzywam wlasnie Solgar i jestem zadowolona ,jeszcze jenda firma ze sklepu ze zdrowa zywnoscia uzywam na przemian ale chyba ten solgar mi bardziej odpowiada

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2023, 20:15

• cslza Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2023, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Boże ta krzywa cukrowa mnie przeraża... ja robię za tydzień i się zastanawiam czy to nie za wcześnie, bo będzie 25+3.

Czekam właśnie na wizytę, wyniki morfologii mam rozjechane i chyba zaczyna mi się anemia :/ czy któraś z Was przechodziła anemię?

31.01.2018 Synek 👦 40+3
    7tc [*] 04.2022
    25.02.2023 Bliźnięta 🧑👩 30+6
  • Nieśmiała Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2023, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ogólnie w życiu mam anemię, nie wchłania mi się żelazo. Teraz w ciąży wyniki krwi są bardzo ładne jak na mnie, ostatnio hemoglobina spadła na 11.3 i gin dał mi tardyferon,żeby dzieckosobie brało bo mi i tak się nie wchłonie 😅 zaznaczam,że mimo kiepskiej krwi w ciągu życia jestem normalną dziewczyną, nie jakaś zamulona anemiczna że tak powiem, normalnie mam siłę, chęci itd. nikt nie wie czemu tak 😅

age.png
  • MarBal Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2023, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam w morfologii pełno tych rozbieżności.niby małe spadki albo lekko coś podwyższone ale jednak.juz ostatnio coś lekarz wspominał o żelazie ale w końcu nic nie kazał brać.najbardziej się czepia moja gin że płytki mam ciągle podwyższone i każe mi więcej pić.tez już mnie to zaczyna martwić chociaż na początku się tym nie przejmowałam ale zastanawia mnie że biorę acard który rozrzedza krew a ja nadal wg morfologii mam za gęsta

05396a9a8c.png
  • cslza Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2023, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po wizycie, podobnno to nie anemia jeszcze, ale mam suplementować żelazo w pożywieniu. Dostałam rozpiskę co jeść, jakie produkty ile mają żelaza w 100g. Powiedział, że w przypadku ciąży mnogiej i tak zaraz te wartości zaczną lecieć na łeb na szyję, ale on jest przeciwnikiem dawania tylko leków na początku, bo lepiej się żelazo wchłania z pożywienia.

Szczerze, jestem trochę zawiedziona, że nie dostałam leków, bo pestki dyni, wątróbka cielęca czy płatki owsiane to jie jest coś, po co sięgam każdego dnia, a podobno powinnam. Wątróbki nie zjem, bo i bez ciąży mam odruch wymiotny 🤢🤮

31.01.2018 Synek 👦 40+3
    7tc [*] 04.2022
    25.02.2023 Bliźnięta 🧑👩 30+6
  • Sigi13 Ekspertka

Wysłany: 10 stycznia 2023, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cslza wrote:
    Boże ta krzywa cukrowa mnie przeraża... ja robię za tydzień i się zastanawiam czy to nie za wcześnie, bo będzie 25+3.

Czekam właśnie na wizytę, wyniki morfologii mam rozjechane i chyba zaczyna mi się anemia :/ czy któraś z Was przechodziła anemię?

Podobno zmieniono widełki wykonania krzywej cukrowej, wg zaleceń PTG powinno się ją zrobić między 24-26tc (przedtem było do 28tc-info od mojej gin).U mnie hemoglobina spadła do 11,5 ale według mojej gin to jeszcze jest "norma" u ciężarnej i preparaty z żelazem powinno się podawać jeżeli spadnie poniżej 11. A tak trzeba starać się pozyskiwać go z produktów bogatych w żelazo 🤷‍♀️.

‹‹ 107 108 109 110 111 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ