X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dostałam Amotax, powiedział że bezpieczny.

DorotaAnna, Kasiulka90, KarmeLoVe, Wiewióreczka, Daffi, martusiawp lubią tę wiadomość

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mistella wrote:
    Jestem w szpitalu , grrrr. W trakcie badania u prowadzącego zaczęłam krwawić i już nie miałam wyjścia musiałam jechać. Z łożyskiem wyglada ze ok, dziecko ok, wyglada ze z szyjki krwawię. No trudno. Leżę właśnie pod ktg i czekam na jakieś ruchy z ich strony.

Jezu.. Mistella.. trzymajcie się tam!!! Jaki powód krwawienia z szyjki? :(

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sansivieria wrote:
    Kilka razy słyszałam, również tutaj, że pisze się "plan porodu". Pewnie na szkole rodzenia coś więcej się o tym dowiem, ale póki co - co o tym wiecie i co o tym myślicie? Na ile taki plan jest w trakcie realny??

Myśle, że w Polsce dużo czasu minie żeby plan porodu był traktowany tak jak w USA na przykład. Swoją drogą przed pierwszym porodem ba prawdę nie wiem na co się nastawiać, dużo rzeczy może mi się wydawać banalnie prostych albo nie do przyjęcia a w rzeczywistości może być odwrotnie... a tak w ogóle to ja sobie chcieć dużo rzeczy mogę :D a przecież chodzi o to żebym i ja i dziecko byli zdrowi, więc gdyby coś to ja się zgodzę na wszystko byle bylibyśmy cali i zdrowi

Sansivieria lubi tę wiadomość

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
    04.2019 👶🏼
    Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Bo ja źle pisze ich nazwę haha sorrrka

http://www.srokao.pl/2018/02/pieluszki-bambiboo-szkoda-ze-tak-pozno.html?m=0

Tutaj masz o nich

:) bazujesz na opinii srokao tylko czy może znasz kogoś kto ich używał? :)

wzięłaś te newborn 2-4 kg? zastanawiam się nad rozmiarem do jak skurczybyk będzie miał >4 kg? :) chyba poczekam z zakupem pieluszek ;)

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karollinax26 wrote:

To dobrze, że Ci dała bierz. Lepiej wziąć antybiotyk niż męczyć się ze stanem zapalnym bo mała na tym cierpi bardziej.

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
    04.2019 👶🏼
    Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karollinax26 wrote:

lepiej się czujesz Karola?

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zamówiłam dziś też półko- przewijak... chciałam napisać półko- tapczan :) :)
    wraz z materacykiem :)

DorotaAnna lubi tę wiadomość

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DorotaAnna wrote:
    Powiem Wam, że się wkurzyłam. Pół dnia czekałam na księdza bo niby od 15.30 kolęda w naszym bloku (a są 3 klatki) i jest 21 a tego księdza nie ma nawet nigdzie w mojej klatce....
    Ja tak będę kwitnąć w niedzielę. Zaczynają o 14:30 i są 4 klatki. A ja jestem pierwszym mieszkaniem i się stresuję że nie usłyszę a później będą mi wypominac że kolędy nie przyjęłam. I latam jak kot z pecherzem do tych drzwi

f1d9680377.png

Wysłany: 10 stycznia 2019, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    india wrote:
    Juz po wizycie... troszke sie zmartwiłam :(
    U mnie średnio. Szyjka sie skrocila do niespełna 3 cm, no i cały czas mam te skurcze :/ Podczas badania też miałam. Jutro dr chce mnie widziec w szpitalu na powtornym badaniu. Zwiększył mi duphaston do 3x2 i nakaz leżenia. Luteiny już nie mogę bo za bardzo mnie podrażnia. Jak sytuacja sie nie zmieni kładzie mnie do szpitala m.in. żeby podać steryd na płucka:( mala wazy ponad 1400 g. Klopsik z niej.
    Mimo kilku podejść doktora nie mam zdjęcia. Wtulona w lozysko z rączkami i pepowiną przy twarzy wiec poza uchem nie było nic widać ;)
    Przykro mi, ale faktycznie jak masz te twardnienia to warto plucka podrasowac. Ale podadza sterydy i wypuszcza? Czy już będą trzymać?

f1d9680377.png
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    lepiej się czujesz Karola?

Na razie jeszcze bez zmian, wzięłam dopiero tabletkę, mam nadzieję że ulży. Jestem wykończona.

syy2roeqbhtk0nxh.png

Wysłany: 10 stycznia 2019, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mistella współczuję, trzymaj się :)

f1d9680377.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 stycznia 2019, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    :) bazujesz na opinii srokao tylko czy może znasz kogoś kto ich używał? :)

wzięłaś te newborn 2-4 kg? zastanawiam się nad rozmiarem do jak skurczybyk będzie miał >4 kg? :) chyba poczekam z zakupem pieluszek ;)
    Pierwszy raz usłyszałam o nich na YouTube polecane, potem zaczęłam szukać informacji więc dla mnie wiarygodne źródło to blog sroka o, laska się zna na składach tutaj akurat pod tym względem szukałam. I obecnie jestem tak często w przychodni że widzę że mamuśki mają tę pieluchy. Generalnie wiem, że są zdrowe dla skóry dziecka, nie są aż tak chłonne jak pampers ale przemyślałam to bo wzięłam rozmiar 1 i rozmiar 2 nawet dla dziecka powyżej 4 kg rozmiar 1 na początek będzie dobry bo to akurat tyczy się nawet innych firm gdzie mi koleżanki mówiły. Że pampers nie wisi. Na początku u noworodka pieluszkę zmienia się często. Więc na początek biorę te a później chce przejść na pampersy.

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 stycznia 2019, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karollinax26 wrote:
    Na razie jeszcze bez zmian, wzięłam dopiero tabletkę, mam nadzieję że ulży. Jestem wykończona.
    Biedna... Ja tfu tfu mam zdrowe zęby byłam przed ciążą sprawdzić stan zębów a w ciąży już byłam dwa razy i raz miałam tylko kamień ściągany, następna wizyta 13 lutego kontrolna. Później remont stomatologii może więcej już nie będę musiala iść. Generalnie ja mam tyle łażenia po lekarzach że mi się coś robi... A wszystko przez to crp :/

Wysłany: 10 stycznia 2019, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My będziemy chrzcic w sumie z podobnych powodów co Paula. Oboje przyjęliśmy wszystkie sakramenty ale później odeszlismy trochę od kościoła jako instytucji. Też jestem antyklerykalna. Ale uznaliśmy że dziecko też przyjmie wszystkie sakramenty a co z tym zrobi w życiu dorosłym to już będzie jego sprawa. Łatwiej teraz ochrzcic niż później wszystko nadrabiać.

Byłam dzisiaj na zajęciach ze szkoły rodzenia, prowadząca zawodowa. Dużo się posmialismy :) A na każdych będzie inna więc poznam wszystkie położne z tego szpitala. Też mówiła o masażu krocza i okładach z fusów z kawy. Ze fajnie uelastyczniaja tkankę. Pod koniec mamy lykac olej z wiesiołka, dużo seksu uprawiać i szyjka będzie super przygotowana do porodu. W ogóle jak opowiadała o krocxu i szyjka h pacjentek które się przygotowały wcześniej do porodu to się aż rozplywala, chyba ma jakiś fetysz :) ale jestem bardzo zadowolona. Za tydzień pójdę sama bo mąż będzie w pracy. I zajęcia będą trwać przez 6 tyg.

stresant, Fasolka77, AniaKJ lubią tę wiadomość

f1d9680377.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 stycznia 2019, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje ginekolog i położna mówią że nie powinno się masować krocza bez konsultacji z lekarzem. Według nich masaż ten może spowodować przedwczesne skurcze ale też infekcje.

W przypadku skracającej się szyjki, rozwarcia we wczesnej ciąży albo infekcji bezwzględnie nie powinno się masażu wykonywać.

Nie jestem w stanie potwierdzić tych informacji bo o masażu krocza nie pisze się prawie wcale a jeśli już to powiela informacje z innych mało wiarygodnych stron.

Ale jeśli macie powyższe problemy to warto skonsultować się z lekarzem.

Ja posmarowałam tylko delikatnie na razie. Już widzę że ten Weleda jest baaaardzo wydajny i na pewno wystarczy do końca ciąży. Wystarczą dwie krople dosłownie

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 stycznia 2019, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    1. Jakie pieluszki wybrać?

To już trochę jak obsesja. Nie ma dnia, żebym nie dostała zapytania o analizę pieluszek. Zasada jest taka - mniej znaczy lepiej. Najlepiej żeby pieluszki:

a) nie były nasączane zapachem czy innymi dobrociami typy wyciąg z rumianku, aloesu itp... - wierzcie mi siki niemowlaka nie śmierdzą nie wiadomo jak, żeby aż trzeba było maskować ich zapach, a zapachu kupy nie zamaskuj nic :)

b) posiadały jak najmniej, a najlepiej wcale kolorowych wzorków - prawda jest taka, że dziecko i tak tych wzorków nie widzi. Pielucha jest do załatwiania swoich potrzeb, a nie do podziwiania.

c) najlepiej gdyby nie były wybielane chlorem - każda dodatkowa chemia stykająca się ze skóra dziecka nie jest mu potrzebna.

Przy niemowlaku zmienia się na tyle często pieluchę, że nie musi być ona super, extra chłonna. Im mniej chłonna pielucha tym mniej chemicznego absorbera ma w sobie.

I właśnie sobie tak myske, że po co te wszystkie obrazki wzorki historyjki na tych pampersach co racja to racja... Tym bardziej że i na cenę to wpływa.

Wysłany: 10 stycznia 2019, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Moje ginekolog i położna mówią że nie powinno się masować krocza bez konsultacji z lekarzem. Według nich masaż ten może spowodować przedwczesne skurcze ale też infekcje.

W przypadku skracającej się szyjki, rozwarcia we wczesnej ciąży albo infekcji bezwzględnie nie powinno się masażu wykonywać.

Nie jestem w stanie potwierdzić tych informacji bo o masażu krocza nie pisze się prawie wcale a jeśli już to powiela informacje z innych mało wiarygodnych stron.

Ale jeśli macie powyższe problemy to warto skonsultować się z lekarzem.

Ja posmarowałam tylko delikatnie na razie. Już widzę że ten Weleda jest baaaardzo wydajny i na pewno wystarczy do końca ciąży. Wystarczą dwie krople dosłownie
    Właśnie położna też dzisiaj mówiła że jeżeli ktoś ma nawracajace infekcje i tendencje to musi to sobie odpuścić.

Paula 90 lubi tę wiadomość

f1d9680377.png
  • barbillla86 Przyjaciółka

Wysłany: 10 stycznia 2019, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sansivieria wrote:
    Kilka razy słyszałam, również tutaj, że pisze się "plan porodu". Pewnie na szkole rodzenia coś więcej się o tym dowiem, ale póki co - co o tym wiecie i co o tym myślicie? Na ile taki plan jest w trakcie realny??

Czy realny to zalezy od bardzo wielu spraw, są szpitale które chociaż staraja się go przestrzegać a są takie które uwazają że to dziwaczenie pacjentek które się naczytalaly internetu - to cytat położnej... Najlepiej patrzec na stronę Gdzierodzić - jesli omawiają plan i zalączają do dokumentacji jest wieksza szansa na przestrzeganie go.
    Ja mogę powiedzieć że przy pierwszym dziecku mi się udalo- praktycznie wszystko zostalo spełnione, chciałam intymnego fizjologicznego porodu i taki mi się trafił. Gdyby z dzieckiem bylo coś nie tak nie mialabym żalu o naciecie czy brak kontaktu przez 2 godziny. Swoją drogą muszę odgrzebac ten plan, pamietam że go zachowywalam na przyszlosć :-)

AniaKJ, Sansivieria lubią tę wiadomość

f2w3dqk33etnh445.png
  • Mistella Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może jutro się coś więcej dowiem , na razie jestem na oddziale i ogólnie to nic nie wiem ;) ale nie plamie już mocno wiec myśle ze będzie ok

malutka_mycha, KarmeLoVe, martusiawp, Fasolka77, AniaKJ lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 stycznia 2019, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mistella wrote:
    Może jutro się coś więcej dowiem , na razie jestem na oddziale i ogólnie to nic nie wiem ;) ale nie plamie już mocno wiec myśle ze będzie ok
    Podaja ci sterydy?

‹‹ 1036 1037 1038 1039 1040 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ