X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 listopada 2018, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiabella wrote:
    DorotaAnna strasznie upraszczasz sprawe, porownujac „kwestie witaminowa” do calej profilaktyki prenatalnej, bo to rzecz oczywista, ze wiele sie zmienilo w diagnozowaniu, ratowaniu wczesniakow czy badaniach prenatalnych, ktorych nie bylo. A widzisz jeszcze 4 lata temu lekarze nie zalecali kwasu foliowego po 2 trymestrze ciazy i twierdzili ze moze on zaszkodzic, a w niczym nie pomoze dalej brany, to tez byla epoka kamienia lupanego Twoim zdanim? Sorry ale jak dla mnie dokonalas daleko idacego uproszczenia, ktore jak dla mnie odbiera logike calej dyskusji ;)

Moja mama 12 lat temu rodziła siostrę i brała kwas foliowy w czasie starań, ciąży i karmienia piersią. Sama jej ten kwas kupowalam (głównie folik) bo mama źle przechodziła ciaze.
    I siostra zdrowa.
    Przy nas ( ja rocznik 1990, brat 1993) też brała, ale już w ciąży, bo my dwie wpadki ;-)

Moja przyjaciółka 4 lata temu rodziła córkę i też kazano jej brać (a że nie brała to inna kwestia). Nie znam przypadku za "moich czasów" żeby lekarze odradzali kwas foliowy w jakimkolwiek momencie ciąży.

• stresant Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2018, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a co z wanienkami do kapania? kupujecie zwykla czy np. taka komode z wanienka? i przewijakiem w jednym?

• Lolka30 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2018, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/841b01e83357.jpg
    To mój pierwszy meblowy zakup dla synka ;).

espoir, Mama36, Kasiulka90, DorotaAnna, Kiwona, B_002, Reniata, AniaKJ, MamaAga85, Szonka, martusiawp lubią tę wiadomość

Starania od 2015
    👩 37 lat, hashimoto, IO, bielactwo, AMH - 1,12
    👨🏻 38 lat, oligoteratozoospermia
    Kariotypy OK
    2018
    1 IUI - ❌ 2 IUI -❌ 3 IUI -cb
    4 IUI - ❤️
    Kwiecień 2019 - mamy synka

2024 powrót do kliniki
    Sierpień
    Podejście do IUI - brak dawki inseminacyjnej- rezygnacja z IUI
    Wrzesień
    I procedura ICSI długi protokół
    Październik
    💉7🥚 4 dojrzałe
    4 blastki 4BB
    PGT-A 3 z wadami genetycznymi, 1 nieinformatywny
    Grudzień
    10.12. transfer nieinformatywnego
    7dpt beta 3, 13dpt beta <0,2

Styczeń 2025
    II procedura, długi protokół, hbIMSI
    Punkcja 14.02. Pobrano 5🥚 1❄️5BB
    Marzec 2025 Leczenie stanu zapalnego endometrium
    Maj 2025
    13.05. Transfer 6BB
  • Lolka30 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2018, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stresant wrote:
    a co z wanienkami do kapania? kupujecie zwykla czy np. taka komode z wanienka? i przewijakiem w jednym?
    Ja chcę osobno wanienkę ze stelażem, bo jeszcze nie wiem gdzie będę kąpać. Noi komoda jako samodzielny mebel dłużej posłuży. Na komodę tylko taki nakłady przewijak dokupię.

Starania od 2015
    👩 37 lat, hashimoto, IO, bielactwo, AMH - 1,12
    👨🏻 38 lat, oligoteratozoospermia
    Kariotypy OK
    2018
    1 IUI - ❌ 2 IUI -❌ 3 IUI -cb
    4 IUI - ❤️
    Kwiecień 2019 - mamy synka

2024 powrót do kliniki
    Sierpień
    Podejście do IUI - brak dawki inseminacyjnej- rezygnacja z IUI
    Wrzesień
    I procedura ICSI długi protokół
    Październik
    💉7🥚 4 dojrzałe
    4 blastki 4BB
    PGT-A 3 z wadami genetycznymi, 1 nieinformatywny
    Grudzień
    10.12. transfer nieinformatywnego
    7dpt beta 3, 13dpt beta <0,2

Styczeń 2025
    II procedura, długi protokół, hbIMSI
    Punkcja 14.02. Pobrano 5🥚 1❄️5BB
    Marzec 2025 Leczenie stanu zapalnego endometrium
    Maj 2025
    13.05. Transfer 6BB
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 listopada 2018, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stresant wrote:
    My już mamy zwykłą plastikowa wanienkę (zielona - wybór męża, fan Śląska Wrocław). I dokupienia stojak.

Co do ciuszkow - raczej naturalne biorę jeśli chodzi o te co dotykają ciała największą powierzchnią. Kurtki, bluzy, śpiworki, kocyki mogą mieć domieszki (są cieplejsze zwykle).

Łóżeczko już mamy - 120x60. Najzwyklejsze drewniane z regulowaną wysokością i wyciąganymi szczebelkami. Wyrośnie to się kupi większe ;-)

U nas remont trwa, ja siedzę w maseczce na twarzy bo mi zapach przeszkadza jednak mimo że farbą nietoksyczna i w ogóle. Teraz mi wali emulsja gruntująca.
    Pootwierane okna i maseczka to moi przyjaciele teraz ;-)
    Ignas dzisiaj też mniej szajbuje, ale to dlatego że więcej jestem na nogach i się ładnie lula.
    Lecę wycierac na bieżąco podłogi bo potem nie dojdę do ładu :-)

martusiawp lubi tę wiadomość

• espoir Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2018, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 hah, ja to chociaż przepadam w ubraniach, a mój Mąż uwielbia sobie przeglądać różne pierdółki do domu. w efekcie mam na przykład całą szufladę w kuchni takich rzeczy "za grosze", które niby miały mi ułatwić życie, a nawet raz tego nie użyłam, bo nie wiem jak, po co i do czego :D

Paula 90, martusiawp lubią tę wiadomość

💛 12/2015 🧒
    🧡 09/2017 🧒
    ❤️ 05/2019 🧒
    💙 06/2021 🧒
    🩵 12/2022 🧒
    🩷 10/2024 👧
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 listopada 2018, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    espoir wrote:
    Paula 90 hah, ja to chociaż przepadam w ubraniach, a mój Mąż uwielbia sobie przeglądać różne pierdółki do domu. w efekcie mam na przykład całą szufladę w kuchni takich rzeczy "za grosze", które niby miały mi ułatwić życie, a nawet raz tego nie użyłam, bo nie wiem jak, po co i do czego :D
    Skąd ja to znam :-D

espoir lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 listopada 2018, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DorotaAnna wrote:
    Dziewczyny a wiecie czego ja szukam? Boje się że na początku kwietnia może być chłodno jak będziemy wychodzić ze szpitala i chciałabym taki śpiworek? Kocyk? Z otworami na pasy do fotelika- wiecie o co mi chodzi? Ma któraś coś takiego? Czy myślicie , że to nie potrzebne i wystarczy jak zwykłym kocykiem go nakryje?
    Kupiłam ten spiworek do fotelika. Na olx jak nowy za 50 zł. Właśnie z myślą o wyjściu ze szpitala. Wklejała go tu kiedys

DorotaAnna, martusiawp lubią tę wiadomość

• Mistella Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2018, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macie już rozstawione łóżeczka ?

• espoir Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2018, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mistella wrote:
    no ja mam, ale u mnie to wiadomo, łóżeczka przechodzą od brata do brata :P
    w pierwszej ciąży łóżeczko kupiłam dopiero koło 30 tygodnia :)

💛 12/2015 🧒
    🧡 09/2017 🧒
    ❤️ 05/2019 🧒
    💙 06/2021 🧒
    🩵 12/2022 🧒
    🩷 10/2024 👧
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2018, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po wizycie jestem zadowolona. Caly czas - 2kg.z maluchem wszystko wporzadku. Plyn owodniowy w normie, lozysko rowniez, szyjka zamknieta i macica siega juz do pepka. Na usg nadal 2 raczki i 2 nozki oraz komplet paluszkow.sprawdzal lekarz takze serduszko i wszystko na ta chwile wyglada idealnie. Plec sam szukal po czym zapytal czy w ogóle ma szukac? Ale niestety dzidzius tak sobie pepowina fikal mial ja tak miedzy nozkami ze bylo ciezko. Z zadnej str nie dalo sie podejsc. Powiedzial ze sklanialby się ze chlopiec ale to jak wrozenie z fusow i mamy sie do tej mysli nie przyzwyczajac. Na nastepnej wizycie moze bedzie bardziej wspolpracujacy. I super bo zwolnienie dostalam juz elektroniczne i moglam sobie oszczedzic wizyty w firmie :)
    Troche dzidzius nadgonil bo byla roznica z Om 4 dni a teraz 2 dni. I termin porodu mi zmienil juz nie na z OM tylko z dzisiejszego usg na 23.04

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2018, 12:41

Paula 90, espoir, estrella, Natalia-tosia, malutka_mycha, Kasiulka90, Melpo, Wiewióreczka, B_002, martusiawp lubią tę wiadomość

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 listopada 2018, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mistella wrote:
    U nas stoi bo przywieźliśmy od siostry męża i tak już postawiliśmy ;-)

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 listopada 2018, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DorotaAnna wrote:
    Dziewczyny a wiecie czego ja szukam? Boje się że na początku kwietnia może być chłodno jak będziemy wychodzić ze szpitala i chciałabym taki śpiworek? Kocyk? Z otworami na pasy do fotelika- wiecie o co mi chodzi? Ma któraś coś takiego? Czy myślicie , że to nie potrzebne i wystarczy jak zwykłym kocykiem go nakryje?

O coś takiego chodzi?
    https://motherhood.pl/sklep/otulacz-samochodowy/

• DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2018, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Estrella dokładnie coś takiego :)

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
    04.2019 👶🏼
    Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • Mistella Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2018, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupiłam dostawkę chicco ale złożona stoi za szafa na razie... kusi mnie aby zaaranzowac już kącik malutkiej ale sama mam obiekcje czy nie za wcześnie ?;)

• malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2018, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie łóżeczko stoi ale nie złożone :) najpierw czeka nas malowanie w grudniu a koło świat pewnie już trochę zacznę urządzać bo na święta będzie mnie drażnić taki rozgardiasz. Na święta muszę mieć wszystko na tip top, to taka jedna ze stałych :)

Mistella, martusiawp lubią tę wiadomość

f1d9680377.png
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2018, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja Marcelina też dziś praktycznie nieaktywna, taka pogoda, więc pewnie i mała sobie śpi :)

Matka zaraz idzie odkurzyć i myć podłogi, później wstawiam zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym.

O, właśnie skopała mnie kilka razy! ❤️

B_002, martusiawp lubią tę wiadomość

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2018, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    Ja jadłam sałatkę z tuńczykiem.
    Od czasu do czasu na pewno nie zaszkodzi, byle nie jeść codziennie.

A jaki masz przepis na sałatkę z tuńczykiem ? :)

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • stresant Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2018, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wrocilam z tej wymiany opon....cisnienie 130/102 puls 105 po 20 minutach odstresowania 140 na 88 puls 98 ......myslicie zeby dzwonic do lekarza?
    wypilam magnez i leze poczekam jeszcze z godzine jak nie spadnie to cos bede musiala myslec..........

u mnie to cisnienie wzrasta chyba samym ruchem bo juz nie wiem czym......wie ktoras cos madrego na temat cisnienia w ciazy?

• DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2018, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie mój mały o 6 rano tak kopał, że nie mogłam zasnąć spowrotem (obudził mnie budzik męża) a teraz cisza- odsypia :D

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
    04.2019 👶🏼
    Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
‹‹ 563 564 565 566 567 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ