X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 listopada 2018, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiabella wrote:
    DorotaAnna strasznie upraszczasz sprawe, porownujac „kwestie witaminowa” do calej profilaktyki prenatalnej, bo to rzecz oczywista, ze wiele sie zmienilo w diagnozowaniu, ratowaniu wczesniakow czy badaniach prenatalnych, ktorych nie bylo. A widzisz jeszcze 4 lata temu lekarze nie zalecali kwasu foliowego po 2 trymestrze ciazy i twierdzili ze moze on zaszkodzic, a w niczym nie pomoze dalej brany, to tez byla epoka kamienia lupanego Twoim zdanim? Sorry ale jak dla mnie dokonalas daleko idacego uproszczenia, ktore jak dla mnie odbiera logike calej dyskusji ;)

Moja mama 12 lat temu rodziła siostrę i brała kwas foliowy w czasie starań, ciąży i karmienia piersią. Sama jej ten kwas kupowalam (głównie folik) bo mama źle przechodziła ciaze.
    I siostra zdrowa.
    Przy nas ( ja rocznik 1990, brat 1993) też brała, ale już w ciąży, bo my dwie wpadki ;-)

Moja przyjaciółka 4 lata temu rodziła córkę i też kazano jej brać (a że nie brała to inna kwestia). Nie znam przypadku za "moich czasów" żeby lekarze odradzali kwas foliowy w jakimkolwiek momencie ciąży.

• stresant Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2018, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a co z wanienkami do kapania? kupujecie zwykla czy np. taka komode z wanienka? i przewijakiem w jednym?

• Lolka30 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2018, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/841b01e83357.jpg
    To mój pierwszy meblowy zakup dla synka ;).

espoir, Mama36, Kasiulka90, DorotaAnna, Kiwona, B_002, Reniata, AniaKJ, MamaAga85, Szonka, martusiawp lubią tę wiadomość

Starania od 2015
    👩 37 lat, hashimoto, IO, bielactwo, AMH - 1,12
    👨🏻 38 lat, oligoteratozoospermia
    Kariotypy OK
    2018
    1 IUI - ❌ 2 IUI -❌ 3 IUI -cb
    4 IUI - ❤️
    Kwiecień 2019 - mamy synka

2024 powrót do kliniki
    Sierpień
    Podejście do IUI - brak dawki inseminacyjnej- rezygnacja z IUI
    Wrzesień
    I procedura ICSI długi protokół
    Październik
    💉7🥚 4 dojrzałe
    4 blastki 4BB
    PGT-A 3 z wadami genetycznymi, 1 nieinformatywny
    Grudzień
    10.12. transfer nieinformatywnego
    7dpt beta 3, 13dpt beta <0,2

Styczeń 2025
    Start II procedury, długi protokół
  • Lolka30 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2018, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stresant wrote:
    a co z wanienkami do kapania? kupujecie zwykla czy np. taka komode z wanienka? i przewijakiem w jednym?
    Ja chcę osobno wanienkę ze stelażem, bo jeszcze nie wiem gdzie będę kąpać. Noi komoda jako samodzielny mebel dłużej posłuży. Na komodę tylko taki nakłady przewijak dokupię.

Starania od 2015
    👩 37 lat, hashimoto, IO, bielactwo, AMH - 1,12
    👨🏻 38 lat, oligoteratozoospermia
    Kariotypy OK
    2018
    1 IUI - ❌ 2 IUI -❌ 3 IUI -cb
    4 IUI - ❤️
    Kwiecień 2019 - mamy synka

2024 powrót do kliniki
    Sierpień
    Podejście do IUI - brak dawki inseminacyjnej- rezygnacja z IUI
    Wrzesień
    I procedura ICSI długi protokół
    Październik
    💉7🥚 4 dojrzałe
    4 blastki 4BB
    PGT-A 3 z wadami genetycznymi, 1 nieinformatywny
    Grudzień
    10.12. transfer nieinformatywnego
    7dpt beta 3, 13dpt beta <0,2

Styczeń 2025
    Start II procedury, długi protokół
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 listopada 2018, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stresant wrote:
    My już mamy zwykłą plastikowa wanienkę (zielona - wybór męża, fan Śląska Wrocław). I dokupienia stojak.

Co do ciuszkow - raczej naturalne biorę jeśli chodzi o te co dotykają ciała największą powierzchnią. Kurtki, bluzy, śpiworki, kocyki mogą mieć domieszki (są cieplejsze zwykle).

Łóżeczko już mamy - 120x60. Najzwyklejsze drewniane z regulowaną wysokością i wyciąganymi szczebelkami. Wyrośnie to się kupi większe ;-)

U nas remont trwa, ja siedzę w maseczce na twarzy bo mi zapach przeszkadza jednak mimo że farbą nietoksyczna i w ogóle. Teraz mi wali emulsja gruntująca.
    Pootwierane okna i maseczka to moi przyjaciele teraz ;-)
    Ignas dzisiaj też mniej szajbuje, ale to dlatego że więcej jestem na nogach i się ładnie lula.
    Lecę wycierac na bieżąco podłogi bo potem nie dojdę do ładu :-)

martusiawp lubi tę wiadomość

• espoir Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2018, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 hah, ja to chociaż przepadam w ubraniach, a mój Mąż uwielbia sobie przeglądać różne pierdółki do domu. w efekcie mam na przykład całą szufladę w kuchni takich rzeczy "za grosze", które niby miały mi ułatwić życie, a nawet raz tego nie użyłam, bo nie wiem jak, po co i do czego :D

Paula 90, martusiawp lubią tę wiadomość

💛 12.2015 🧒
    🧡 09.2017 🧒
    ❤️ 05.2019 🧒
    💜 06.2021 🧒
    🩵 12.2022 🧒
    🩷 10.2024 👧
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 listopada 2018, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    espoir wrote:
    Paula 90 hah, ja to chociaż przepadam w ubraniach, a mój Mąż uwielbia sobie przeglądać różne pierdółki do domu. w efekcie mam na przykład całą szufladę w kuchni takich rzeczy "za grosze", które niby miały mi ułatwić życie, a nawet raz tego nie użyłam, bo nie wiem jak, po co i do czego :D
    Skąd ja to znam :-D

espoir lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 listopada 2018, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DorotaAnna wrote:
    Dziewczyny a wiecie czego ja szukam? Boje się że na początku kwietnia może być chłodno jak będziemy wychodzić ze szpitala i chciałabym taki śpiworek? Kocyk? Z otworami na pasy do fotelika- wiecie o co mi chodzi? Ma któraś coś takiego? Czy myślicie , że to nie potrzebne i wystarczy jak zwykłym kocykiem go nakryje?
    Kupiłam ten spiworek do fotelika. Na olx jak nowy za 50 zł. Właśnie z myślą o wyjściu ze szpitala. Wklejała go tu kiedys

DorotaAnna, martusiawp lubią tę wiadomość

• Mistella Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2018, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macie już rozstawione łóżeczka ?

• espoir Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2018, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mistella wrote:
    no ja mam, ale u mnie to wiadomo, łóżeczka przechodzą od brata do brata :P
    w pierwszej ciąży łóżeczko kupiłam dopiero koło 30 tygodnia :)

💛 12.2015 🧒
    🧡 09.2017 🧒
    ❤️ 05.2019 🧒
    💜 06.2021 🧒
    🩵 12.2022 🧒
    🩷 10.2024 👧
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2018, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po wizycie jestem zadowolona. Caly czas - 2kg.z maluchem wszystko wporzadku. Plyn owodniowy w normie, lozysko rowniez, szyjka zamknieta i macica siega juz do pepka. Na usg nadal 2 raczki i 2 nozki oraz komplet paluszkow.sprawdzal lekarz takze serduszko i wszystko na ta chwile wyglada idealnie. Plec sam szukal po czym zapytal czy w ogóle ma szukac? Ale niestety dzidzius tak sobie pepowina fikal mial ja tak miedzy nozkami ze bylo ciezko. Z zadnej str nie dalo sie podejsc. Powiedzial ze sklanialby się ze chlopiec ale to jak wrozenie z fusow i mamy sie do tej mysli nie przyzwyczajac. Na nastepnej wizycie moze bedzie bardziej wspolpracujacy. I super bo zwolnienie dostalam juz elektroniczne i moglam sobie oszczedzic wizyty w firmie :)
    Troche dzidzius nadgonil bo byla roznica z Om 4 dni a teraz 2 dni. I termin porodu mi zmienil juz nie na z OM tylko z dzisiejszego usg na 23.04

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2018, 12:41

Paula 90, espoir, estrella, Natalia-tosia, malutka_mycha, Kasiulka90, Melpo, Wiewióreczka, B_002, martusiawp lubią tę wiadomość

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 listopada 2018, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mistella wrote:
    U nas stoi bo przywieźliśmy od siostry męża i tak już postawiliśmy ;-)

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 listopada 2018, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DorotaAnna wrote:
    Dziewczyny a wiecie czego ja szukam? Boje się że na początku kwietnia może być chłodno jak będziemy wychodzić ze szpitala i chciałabym taki śpiworek? Kocyk? Z otworami na pasy do fotelika- wiecie o co mi chodzi? Ma któraś coś takiego? Czy myślicie , że to nie potrzebne i wystarczy jak zwykłym kocykiem go nakryje?

O coś takiego chodzi?
    https://motherhood.pl/sklep/otulacz-samochodowy/

• DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2018, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Estrella dokładnie coś takiego :)

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
    04.2019 👶🏼
    Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • Mistella Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2018, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupiłam dostawkę chicco ale złożona stoi za szafa na razie... kusi mnie aby zaaranzowac już kącik malutkiej ale sama mam obiekcje czy nie za wcześnie ?;)

• malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2018, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie łóżeczko stoi ale nie złożone :) najpierw czeka nas malowanie w grudniu a koło świat pewnie już trochę zacznę urządzać bo na święta będzie mnie drażnić taki rozgardiasz. Na święta muszę mieć wszystko na tip top, to taka jedna ze stałych :)

Mistella, martusiawp lubią tę wiadomość

f1d9680377.png
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2018, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja Marcelina też dziś praktycznie nieaktywna, taka pogoda, więc pewnie i mała sobie śpi :)

Matka zaraz idzie odkurzyć i myć podłogi, później wstawiam zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym.

O, właśnie skopała mnie kilka razy! ❤️

B_002, martusiawp lubią tę wiadomość

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2018, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    Ja jadłam sałatkę z tuńczykiem.
    Od czasu do czasu na pewno nie zaszkodzi, byle nie jeść codziennie.

A jaki masz przepis na sałatkę z tuńczykiem ? :)

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • stresant Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2018, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wrocilam z tej wymiany opon....cisnienie 130/102 puls 105 po 20 minutach odstresowania 140 na 88 puls 98 ......myslicie zeby dzwonic do lekarza?
    wypilam magnez i leze poczekam jeszcze z godzine jak nie spadnie to cos bede musiala myslec..........

u mnie to cisnienie wzrasta chyba samym ruchem bo juz nie wiem czym......wie ktoras cos madrego na temat cisnienia w ciazy?

• DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2018, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie mój mały o 6 rano tak kopał, że nie mogłam zasnąć spowrotem (obudził mnie budzik męża) a teraz cisza- odsypia :D

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
    04.2019 👶🏼
    Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
‹‹ 563 564 565 566 567 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ