X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Szczęścia 2017
Odpowiedz

Kwietniowe Szczęścia 2017

Oceń ten wątek:
  • annak Autorytet

Wysłany: 14 października 2016, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika34 wrote:
    czyli kurka mam duże

Ale mogło Ci po prostu od czegoś skoczyć. Od czegoś, czego sobie nawet nie uświadamiasz.
    Połóż się, odpocznij. Za jakiś czas sprawdź znowu i kontroluj regularnie.
    Może się okaże, że to chwilowy skok.

Gdyby to było coś groźnego, to na pewno lekarze zwracaliby na to uwagę. A na ogół nie pytają o tętno. I do karty ciąży wpisuje się tylko ciśnienie, bez tętna. Przynajmniej u mnie.
    Oczywiście lepiej mieć niższe, ale na razie trzeba przede wszystkim sprawdzić, czy to nie jest jednorazowe.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 października 2016, 11:35

<3 16.03 2017 - przyszłaś do mnie...
    iROnp2.png
    <3 21.08.2015 [*] 9tc
    <3 11.06.2015 [*] 5tc
    <3 29.12.2014 [*] 10tc

• Kjopa3 Autorytet

Wysłany: 14 października 2016, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niania.ogg wrote:
    Aniolkowa mama, zgadzam się z tobą. Myślę, że lekarz Kjopy ma dobry sprzęt i ona miała te prenatalne pierwszym razem też, może i bez certyfikatu, ale miała. Kjopa, przyznawaj się ;) ja się przyznaję, że po trosze Ci zazdroszczę. Nieobciazonego wywiadu, spokoju, może chłodniejszego spojrzenia. Ale ja się będę upierać, że w ciąży za duży Luz w dupie też nie jest dobry. Np. Taka moja cholestaza. Wiecie ile dziewczyn z nią chodzi, smaruja się kremami, masciami, bo nie przyjdzie im do głowy powiedzieć ginekologowi, że swędzi stopa?

:-D Wiesz ja nie pamiętam ile USG miałam w pierwszej ciąży ale są trzy podstawowe. Pamiętam,że byłam w 12tc i 16tc i na którymś z tych wizyt miałam USG przez brzuch i dowiedziałam się jaka płeć. Na pewno lekarka mierzyła dzidzie i sprawdzała dlatego napisała,że jakby ją coś niepokoiło to wysłała by mnie dalej na diagnostykę :-) Myślę,że wyżej wyjaśniłam o co chodzi ;-)
    Przez odklejanie kosmówki i poronienie lekarka kazała zrobić prenatalne i badania immunologiczne. Ja i tak miałam w planie zrobić te badania na krzepliwość krwi bo wiem,że to spory problem w ciąży.

f2wlx1hpc3bq5aq6.png
    19 cykl starań-od 10.2014r.-14 cpp <3
    06.07.2009r - synuś
    04.2015r- 10tc [*]
  • Kjopa3 Autorytet

Wysłany: 14 października 2016, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika34 nie stresuj się tym pulsem. Kiedyś norma u mnie była 120. Powyżej 120 uznaje się za tachykardię czyli szybkie bicie serca. Każdy wysiłek zwiększa puls czyli bicie serca. Teraz w ciąży wejdę na pierwsze piętro i serce bije jak szalone. Na początku ciąży zwiększa się objętość krwi i serce też szybciej bije. A w czasie całej ciąży krwi przybywa. Ja nie mam jak teraz sprawdzić chyba że zaraz policzę puls na ręce ale bardzo mi zrasta przy nudnościach. Jeśli nie masz duszności i nic innego Ci ie jest to się nie przejmuj. Magnez obniża puls ale też ciśnienie.

Milka1991 lubi tę wiadomość

f2wlx1hpc3bq5aq6.png
    06.07.2009r - synuś
    04.2015r- 10tc [*]
  • Kjopa3 Autorytet

Wysłany: 14 października 2016, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika mam puls 92 teraz a siedzę i piszę na kompie.

Aniołkowa ja mam migreny z aurą i wymiotami. Jak na razie co 3-4lata :-P Byłam niedawno u neurologa i lekarka powiedziała,że paracetamol 1000mg mogę brać. Tylko nie spytałam ale chyba na dobę. To nie była moja lekarka stała i ogólnie nie byłam zadowolona z wizyty. Ciekawostka od niej,że w ciąży jest zerowe prawdopodobieństwo na migrenę!!!
    Jakoś ja obserwuję co innego :-/

f2wlx1hpc3bq5aq6.png
    06.07.2009r - synuś
    04.2015r- 10tc [*]
  • Milka1991 Autorytet

Wysłany: 14 października 2016, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika34 już Ci odpisuję żeby Cię uspokoić ;)
    Byłam ostatnio u kardiologa bo dostałam takie zalecenie od gina, gdyż mam arytmię, moje serducho bardzo często bez powodu wali jak oszalałe, a po wysiłku to już w ogóle. Ponad 100 pulsu to u mnie norma ;)
    Kardiolog zrobił mi ekg, echo serca i powiedział, że wszystko ok i że nie ma się czym przejmować i w żaden sposób to podwyższone tętno nie szkodzi maluchowi. Przepisał mi lek na zaburzenia rytmu serca i potas z magnezem ;)
    Tak więc luz :)

2017 🧒🏻
    2019 👦🏻
    age.png
  • Antonelka Autorytet

Wysłany: 14 października 2016, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mada87 wrote:
    Ooo, ja akurat pracuje niedaleko Arkadii :) jest tu opcja prywatnych wiadomości żeby nie robić bałaganu na forum?

Musisz mnie dodac do przyjaciolwk i wtedy mozemy pisac prywatne wiadomosci.

7.03.2017 - Nina jest z nami
  • Aga1991 Ekspertka

Wysłany: 14 października 2016, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny
    Mam pytanie od wczoraj mam straszny ból pleców(bliżej odcinka lędźwiowego). Myślicie,że to normalne? Ani siedzieć,ani leżeć się nie da leżeć. Nie wiem czy mam się martwić...

6.04 waga 3kg. 23.02 waga synka 1870g
    Kolejna wizyta 20.04
    w57v43r8i8i95mmy.png

k,NDAwNjgyODUsNTIyMTIx,f,1911.gif
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 14 października 2016, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzień dobry, u mnie piękna pogoda w piątek :) słoneczko i nawet niezbyt zimno :)

widzę, że temat ubraniowy - ja mam kurtkę oversize z regulowaną talią, więc mam nadzieje, że damy rade z dzidziulkiem się zmieścić :) a jak nie to pewnie w styczniu kupie już na wyprzedażach jakąś.

co do butów - wczoraj kupiłam sobie i jesienne i zimowe z lasockiego, na płaskim. nie wyobrażam sobie chodzić w zimię na obcasie i do tego z wielkim brzusiem :)

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 14 października 2016, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    i dziewczyny współczuje wam migren - moja bratowa ma i widzę, jak się męczy. ja ledwo znoszę dwugodzinny ból głowy. a tak w ogóle to można brać ostatnie w ciązy jakieś przeciwbólowe?

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • Antonelka Autorytet

Wysłany: 14 października 2016, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kjopa3 aby nie cytowac calej odpowiedzi uwazam, ze obowiazkiem lekarza jest poinformowanie pacjentke o mozliwych badaniach i ewentulane skomentowanie czy sa one potrzebne czy nie - np wskazanie wieku lub innnych czynnikow. Stad moja krytyka lekarza.
    A co do dziewczyny uwazam, ze warto zapoznac sie jakie badania warto/nalezy wykonac i na tej podstawie zadac pytanie lekarzowi.

7.03.2017 - Nina jest z nami
  • Kjopa3 Autorytet

Wysłany: 14 października 2016, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Antonelka wrote:
    Kjopa3 aby nie cytowac calej odpowiedzi uwazam, ze obowiazkiem lekarza jest poinformowanie pacjentke o mozliwych badaniach i ewentulane skomentowanie czy sa one potrzebne czy nie - np wskazanie wieku lub innnych czynnikow. Stad moja krytyka lekarza.
    A co do dziewczyny uwazam, ze warto zapoznac sie jakie badania warto/nalezy wykonac i na tej podstawie zadac pytanie lekarzowi.

Antonelko rozumiem. Wiem,że jest wielu konowałów. Po poronieniu w tamtym roku żaden nie chciał zlecić badań jakichkolwiek bo mam już dziecko,bo zachodzę w ciążę i na pewno będę mieć kolejne dziecko i będzie ok. Ja pisałam o ciąży która była 8 lat temu i szczerze to nie wiem czy te prenatalne w ogóle były albo dopiero wchodziły.Lekarze często mieli bardzo słaby sprzęt-teraz też się zdarzy taki. Masz myślę rację,że powinien poinformować o możliwych badaniach. W sumie dużo się zmieniło przez te 8 lat i lekarze inaczej teraz podchodzą do pacjentki. Pacjentki są bardziej świadome. Udzielają więcej informacji,kiedyś to było wizyta,badanie,ew.leki i do widzenia. Byłam na portalu ale nie typowo dla kobiet w ciąży i nie słyszałam wtedy o prenatalnych tylko że weszło 3D. Teraz jak lekarka kazała zrobić prenatalne to ok. sama może bym nie zrobiła. Na pewno poszłabym na połówkowe. Jakoś wydaje mi się najważniejsze ;-)

Przepraszam Was za te długie posty :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 października 2016, 12:41

Antonelka lubi tę wiadomość

f2wlx1hpc3bq5aq6.png
    06.07.2009r - synuś
    04.2015r- 10tc [*]
  • sunshine Autorytet

Wysłany: 14 października 2016, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika34 wrote:
    dziewczyny mam ciśnienie 108na 74 puls 105 zauwaztlam że ostanio mam wysokie pulsy to normalne ? tak sobie czasem sprawdzam ciśnienie jak mama moja mierzy. nie czuje złego ciśnienia ani pulsu wysokiego. jakie macie

Ja też mam często taki puls i położna powiedziała żeby się nie przejmować. mamy teraz wiecej krwii i serducho ma więcej roboty. W ciąży zwykle tętno jest przyspieszona, szczególnie przy niskim ciśnieniu.

atdc2n0at8s9ecys.png
  • Niebieskaa Autorytet

Wysłany: 14 października 2016, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja Wam powiem dziewczyny...ze mieszkajac w No i niestety majac zle doswiadczenia z tutejsza sluzba zdrowia, nie majac znajomych/czlonkow rodziny po poronieniu...

bylabym dalej jak dziecko we mgle gdyby nie OVUFRIEND. To ile wiedzy, dobrych rad i wskazowek tam zdobylam to moglabym krocie placic lekarzom i dalej bym nic nie wiedziala. To dzieki temu forum znalazlam lekarza, ktory mnie doprowadzil do tego momentu ciazy, dzieki temu forum przetrwalam chwile po poronieniu i znajduje sporo wsparcia teraz...czuje, ze dziewczyny ciesza sie z ciazy innych dziewczyn, dziela sie smutkiem, ale ciesza sie tez z sukcesow innych.

A teraz tutaj wiem, ze moge czerpac pomoc. Mieszkajac w Norwegii i otaczajac sie ludzmi, ktorzy uwazaja, ze ciaza to nic nad czym trzeba sie trzasc, ze po co leki, jak nie mam zadnych "twardych i pewnych dowodow" dlaczego poronilam, ktorzy uwazaja ze do 12 tyg nie ma mowy o ciazy, a w ogolnym obiegu jest wiecej informacji o tym jak zalatwic aborcje niz co zrobic po poronieniach... ...to zwarowalabym bez tej pomocy na forum.

Milka1991, Taśka22, Kjopa3, niania.ogg, kahaśka lubią tę wiadomość

2fwaugpjrxudygqa.png
    Nasze szczescie juz z nami: kwiecien 2017
  • Milka1991 Autorytet

Wysłany: 14 października 2016, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieska ja też bardzo się cieszę, że znalazłam forum ;)
    Dzięki moim dziewczynom z OF zmieniłam lekarza, z konowała na lekarza z prawdziwego zdarzenia, dzięki nim niejako jestem teraz w ciąży, długa historia...:D

Niebieskaa lubi tę wiadomość

2017 🧒🏻
    2019 👦🏻
    age.png
  • Teklaa Autorytet

Wysłany: 14 października 2016, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kjopa3 wrote:
    Ja i tak miałam w planie zrobić te badania na krzepliwość krwi bo wiem,że to spory problem w ciąży.

Ale masz coś stwierdzonego? czy jak? o jakie Ci chodzi badania?
    Chodzę do hematologa obecnie od kilkunastu dobrych lat do doktora Mitala (polecam) w Gdańsku do tej całej Akademii Medycznej, nie biorę żadnych tabletek, tylko jestem pod stałą obserwacją, naprawdę lubię go za to, że nie szczędzi na badaniach naprawdę pierwszy lekarz który sprawdzał wszystko do A do Z jeszcze przed staraniami o dziecko pocieszył mnie, że w ciąży poprawi się krzepliwość krwi, czytałam też o tym, że "natura" tak działa i ostatnio miałam faktycznie lepsze wyniki np. APTT, będę u niego niebawem w listopadzie, ciekawa jestem co będzie na wynikach, czy znowu się poprawi. A kiedyś jak byłam na studiach u jednej ginekolog jak zobaczyła co u mnie wykryli, to tylko stwierdziła "no! pani to będzie miała ciężki poród" nie no wspaniałe wieści :D oczywiście potem hematolog zaprzeczył i obecnie mój ginekolog również stwierdził, że nie mam się co martwić, bo krzepliwość w ciąży się poprawia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 października 2016, 13:45

mhsvhdgexfg3d4nx.png
    kolejna 30.03/36tc 16.03 3200/33tc 23.02 2297g/24.01 1447g/22.12 759g/połówkowe 05.12 wzorowo ❤️około 437g/24.11- ok/27.10 9-12cm/prenatalne 03.10.2016 - wszystko ok 6,5cm/19.09.2016 10tydz. 3,35 cm/5.09.2016 8tydz. 1,5cm serduszko 171
  • Kjopa3 Autorytet

Wysłany: 14 października 2016, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tekla mnie ginekolog wysłała na badania jak zobaczyła,że trofoblast się odkleja a w wywiadzie poronienie w 10tc.
    Kazała zrobić:
    białko C, antykoagulant tocznia, p/c kardiolipinowe.

I kazała zapisać się do immunologa. Mam pakiet w lux medzie a tam przyjmuje Hanna Suchanek. Gdzie bym nie sprawdziła to pojawia się tylko ona i pracuje też w akademii.

Wyszło obniżone białko S i na tej podstawie mam refundowane zastrzyki z Cleaxanu. Kilka dni temu byłam w końcu u immunologa i potwierdziła,że brać zastrzyki ale zrobić jeszcze badania:
    wolne białko S,
    homocysteina,
    APC-R,
    przeciwciała p/beta2 glikoproteinie IgG,IgM

Niestety prywatnie badania robię a immunologia się ceni ;-) W każdym razie powiedziała,że nie wiadomo jakie było białko s przed ciazą dlatego kolejne badania zleciła. Mówiła też że ważne są do ustalenia prawidłowej dawki Cleaxanu żeby ciąża przebiegała jak najbardziej prawidłowo.
    Ciekawostka: Powiedziała,że białko s po zastrzykach nie wskakuje na prawidłowe normy więc może jak któraś dziewczyna nie ma refundacji to może warto zrobić. Czasem jest tak,że białko s jest w normie a po zajściu w ciążę obniża się.

f2wlx1hpc3bq5aq6.png
    06.07.2009r - synuś
    04.2015r- 10tc [*]
  • Gabi 19 Ekspertka

Wysłany: 14 października 2016, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prawdopodobnie będzie córa

Kjopa3, pati87, MagdaWaw, nutella_, Niebieskaa, Taśka22, Donia12, Lokokoko, IGA.G, karolyn, Milka1991, kahaśka, macduska, Antonelka, sunshine, Omon, niania.ogg, kasieniaczek, mada87, Teklaa lubią tę wiadomość

2nn3ugpje3080cv7.png

1usa20mmk6qkf2j1.png

https://www.maluchy.pl/sl-72637.png

• MagdaWaw Przyjaciółka

Wysłany: 14 października 2016, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gabi 19 wrote:
    Prawdopodobnie będzie córa

Gabi - gratulacje!!!!!

Gabi 19 lubi tę wiadomość

MagdaWaw
    w4sqdqk3clrtejnc.png
  • Kjopa3 Autorytet

Wysłany: 14 października 2016, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gabi super <3 Gratulacje :-)

Gabi 19 lubi tę wiadomość

f2wlx1hpc3bq5aq6.png
    06.07.2009r - synuś
    04.2015r- 10tc [*]
  • Donia12 Autorytet

Wysłany: 14 października 2016, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kolejna dziewczyneczka. Odnoszę wrażenie ze więcej mamy na forum dziewczyn niż chłopaków. Ale może się mylę. My za jakieś 30 min wyjeżdżamy do lekarza. Wyżyna za godzinę. Tym razem jednak jestem duuuzo spokojniejsza niż tydzień temu - stresik jednak jakiś tam jest.

nqtkpx9ivveu20mb.png
‹‹ 539 540 541 542 543 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ