L4 jak to u was jest
-
WIADOMOŚĆ
-
Poszłam w 6 tygodniu a w zasadzie to przedłużyłam zwolnienie po transferze. Miałam przez pierwszy trymestr plamienia i co chwilę wymiotowałam więc nie dałabym rady pracować
-
Ja powiedziałam praktycznie od razu w pracy. Na zwolnienie poszłam w 14 tygodniu i żałuję, że nie wcześniej. Jak ktoś ma pracę biurową to sobie może w pracy siedzieć, zrobić sobie zawsze jakąś przerwę jak potrzebuje itp. Ja jestem fizjo dziecięcym, dużo siedzę na podłodze w niewygodnych pozycjach, mam na sobie dziecięcą ślinę, plus dzieci kaszlą, kichają nieraz prosto w moją twarz, muszę też dźwigać jak jest dziecko z niepełnosprawnością czy szarpać się z autystami, którzy bywają nieobliczalni. Jak łapały mdłości to nie miałam możliwości iść do toalety, bo trzymałam na rękach pacjenta. Mimo że ciąża rozwijała się dobrze to poszłam na L4. Nie wiem w imię czego miałabym ryzykować infekcję, dźwiganie czy kopniaka w brzuch od autysty 😅
A najbardziej uwielbiam czytać stwierdzenie, że ciąża to nie choroba 😆 chorobą może nie jest, ale większość dolegliwości jakie się w ciąży ma, poza ciążą, są stanami chorobowymi, a w ciąży wszystko się tłumaczy, że "to normalne w ciąży". Mdłości, wymioty, niemożność jedzenia, koszmarne zmęczenie do odcięcia, senność 24h na dobę, bóle głowy, silne bóle kręgosłupa, problemy z jelitami, bóle w miednicy, żylaki, bezsenność, nieraz krwawienia z nosa czy dziąseł i wiele innych dolegliwości. Nie są traktowane jako zagrożenie ciąży, a jako "normalne" dolegliwości ciążowe. Jednak jedna kobieta poradzi sobie z nimi lepiej, inna gorzej.
Jedyne z czym faktycznie się zgodzę i uważam, że to przegięcie to jeżdżenie na wakacje na L4, to albo L4 albo wakacje👩32 🧔♂️38
Starania od 01.2025
PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
2024 zabieg zamknięcia PFO
20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9
8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷
3.11 3029g bobasa 🥹
17.11 indukcja z powodu nadciśnienia od 31tc

-
Cześć, mam pytanie odnośnie wysokości wynagrodzenia na L4. Bo teoretycznie jest płatne 100% ale podobno odlicza się ok 13,71% (składki społeczne).
Moje pytanie brzmi czy jeśli w ciągu ost. 12 miesięcy zarabiałam 5000 netto to czy będąc cały miesiąc na L4 również otrzymam 5000 zł netto czy od tej kwoty odejmą mi jeszcze to 13,71% ?? -
Ja powiedziałam od razu w pracy i od razu poszlam na L4. Pracuje w szpitalu w zakładzie diagnostyki obrazowej. Nie mogę tam pracować będąc w ciąży ze względu na promieniowanie jonizujące. I tak można zwolnić ze stosunku pracy z zachowaniem wynagrodzenia, nie wyobrażam sobie tego w państwowym szpitalu który ledwo wiąże koniec z końcem.
Po UM planuje wrócić do tej samej pracy, bo ja lubię. Lubie miejsce, lubię ludzi. Lubie co robię. Po prostu w ciąży nie możemy pracować.
👩 30 lat (PCOS, IO)
👨 37 lat
🌼 Córka – 4 lata
💫 Starania o drugie maleństwo: od 08.2025
💊 Leczenie: Lametta + Ovitrelle
⸻
🩵 CS1:
Owulacja potwierdzona – brak efektu
⸻
🩷 CS2:
📅 Owulacja: około 12.10.2025
🧪 Beta-hCG:
• 10 dpo (14.10) – 10.75
• 12 dpo (16.10) – 63.65
• 14 dpo (18.10) – 208.56
• 16 dpo (20.10) – 405.09
• 18 dpo (22.10) – 730.15
• 20 dpo (24.10) – 1374.21
• 24 dpo (28.10) – 6412.54 🌟
📸 USG 29.10: 5+3: pęcherzyk ciążowy 11 mm, pęcherzyk żółtkowy 4 mm 💛
📸 USG 07.11: 6+5: zarodek 7.3 mm z widoczną akcją serca 💓
⸻
🤍 I prenatalne USG: 17.12.2025
Psalm 62,6
„Jedynie w Bogu szukaj spokoju, duszo moja,
bo od Niego pochodzi moja nadzieja.” -
Cześć! Ja mam pytanie od strony technicznej.
Ciąża jest wczesna, obecnie 8 tydzień. Czuje się dobrze, klasycznie dużo śpię i czasami odcina mi kabelki w mózgu, więc niektóre rzeczy zajmują trochę więcej czasu i wysiłku 😅
Mam pracę zdalną, więc pełna wygodna, jednak listopad jest dość ciężkim miesiącem - praca przed komputerem po 12-14h plus weekendy przez kolejne 4 tygodnie. Bije się z myślami czy zgłaszać temat przełożonej już teraz i uprzedzić, że taka orka niestety odpada, ale czy od razu muszę też przedstawiać zaświadczenie o ciąży w hr? Czy mogę pogadać z przełożoną i oczywiście uprzedzić, że to wcześnie i może być różnie, a rzeczy formalne załatwić dopiero w 2 trymestrze? -
Panikiełbaska wrote:Cześć! Ja mam pytanie od strony technicznej.
Ciąża jest wczesna, obecnie 8 tydzień. Czuje się dobrze, klasycznie dużo śpię i czasami odcina mi kabelki w mózgu, więc niektóre rzeczy zajmują trochę więcej czasu i wysiłku 😅
Mam pracę zdalną, więc pełna wygodna, jednak listopad jest dość ciężkim miesiącem - praca przed komputerem po 12-14h plus weekendy przez kolejne 4 tygodnie. Bije się z myślami czy zgłaszać temat przełożonej już teraz i uprzedzić, że taka orka niestety odpada, ale czy od razu muszę też przedstawiać zaświadczenie o ciąży w hr? Czy mogę pogadać z przełożoną i oczywiście uprzedzić, że to wcześnie i może być różnie, a rzeczy formalne załatwić dopiero w 2 trymestrze?
Ja bym powiedziała jak masz taką orkę. Po prostu przepisy ich zobowiąza do tego zeby pilnowali ze pracuje 8h i nic wiecej. Nie mozesz robic nadgodzin w ciazy. Wiec powiedziałabym. Raczej nie beda prosić o zadne formalności, ale to juz zalezy od działy kadr. Powinni docenić ze wcześniej wiedza, oczywiście mozesz poprosić o dyskrecję.
I śmiało jeszcze pracowac w normalnym wymiarze tak dlugo jak bedziesz w stanie.
🙎♀️🙎♂️'95 rok
Starania na poważnie od 01.2023 r.
08.24 💔 8tc poronienie samoistne
AMH - 2,0💪
Mycoplasma/ ureaplasma - ujemne 💪
Kariotypy prawidłowe 💪
Jajowody drożne 💪
On: morfologia 0% -> 6% -> 9%💪
03.25 kwalifikacja in vitro 💪
04.25- stymulacja
16.04.25 - punkcja 6, mamy jednego ❄️ 6BB
19.05.25 - FET ⏳️🤞🍀🍀