Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne L4 jak to u was jest
Odpowiedz

L4 jak to u was jest

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • Martolina Autorytet

Wysłany: 14 października 2025, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poszłam w 6 tygodniu a w zasadzie to przedłużyłam zwolnienie po transferze. Miałam przez pierwszy trymestr plamienia i co chwilę wymiotowałam więc nie dałabym rady pracować

👩 32 🧔🏻‍♂️39

03.2025 IVF krótki protokół - 8🥚-> 6MII -> tylko 1 ❄️
    25.04.2025 FET 4BB 🤞🍀
    05.05.2025 10 dpt beta 216 🍀🥹
    20.05.2025 25dpt - serduszko pracuje ❤️

Zdrowa córeczka 🩷
    18.12.2025; 37+0; 3650 g

age.png
  • Nadzieja32 Autorytet

Wysłany: 14 października 2025, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja powiedziałam praktycznie od razu w pracy. Na zwolnienie poszłam w 14 tygodniu i żałuję, że nie wcześniej. Jak ktoś ma pracę biurową to sobie może w pracy siedzieć, zrobić sobie zawsze jakąś przerwę jak potrzebuje itp. Ja jestem fizjo dziecięcym, dużo siedzę na podłodze w niewygodnych pozycjach, mam na sobie dziecięcą ślinę, plus dzieci kaszlą, kichają nieraz prosto w moją twarz, muszę też dźwigać jak jest dziecko z niepełnosprawnością czy szarpać się z autystami, którzy bywają nieobliczalni. Jak łapały mdłości to nie miałam możliwości iść do toalety, bo trzymałam na rękach pacjenta. Mimo że ciąża rozwijała się dobrze to poszłam na L4. Nie wiem w imię czego miałabym ryzykować infekcję, dźwiganie czy kopniaka w brzuch od autysty 😅
    A najbardziej uwielbiam czytać stwierdzenie, że ciąża to nie choroba 😆 chorobą może nie jest, ale większość dolegliwości jakie się w ciąży ma, poza ciążą, są stanami chorobowymi, a w ciąży wszystko się tłumaczy, że "to normalne w ciąży". Mdłości, wymioty, niemożność jedzenia, koszmarne zmęczenie do odcięcia, senność 24h na dobę, bóle głowy, silne bóle kręgosłupa, problemy z jelitami, bóle w miednicy, żylaki, bezsenność, nieraz krwawienia z nosa czy dziąseł i wiele innych dolegliwości. Nie są traktowane jako zagrożenie ciąży, a jako "normalne" dolegliwości ciążowe. Jednak jedna kobieta poradzi sobie z nimi lepiej, inna gorzej.
    Jedyne z czym faktycznie się zgodzę i uważam, że to przegięcie to jeżdżenie na wakacje na L4, to albo L4 albo wakacje

👩32 🧔‍♂️38
    Starania od 01.2025
    PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
    2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
    2024 zabieg zamknięcia PFO

20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9

8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
    27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷

3.11 3029g bobasa 🥹
    17.11 indukcja z powodu nadciśnienia od 31tc

age.png
  • Agatex Nowa

Wysłany: 29 października 2025, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, mam pytanie odnośnie wysokości wynagrodzenia na L4. Bo teoretycznie jest płatne 100% ale podobno odlicza się ok 13,71% (składki społeczne).
    Moje pytanie brzmi czy jeśli w ciągu ost. 12 miesięcy zarabiałam 5000 netto to czy będąc cały miesiąc na L4 również otrzymam 5000 zł netto czy od tej kwoty odejmą mi jeszcze to 13,71% ??

• Eliora Autorytet

Wysłany: 29 października 2025, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja powiedziałam od razu w pracy i od razu poszlam na L4. Pracuje w szpitalu w zakładzie diagnostyki obrazowej. Nie mogę tam pracować będąc w ciąży ze względu na promieniowanie jonizujące. I tak można zwolnić ze stosunku pracy z zachowaniem wynagrodzenia, nie wyobrażam sobie tego w państwowym szpitalu który ledwo wiąże koniec z końcem.
    Po UM planuje wrócić do tej samej pracy, bo ja lubię. Lubie miejsce, lubię ludzi. Lubie co robię. Po prostu w ciąży nie możemy pracować.

preg.png

👩 31 (PCOS, IO) 👨 37 🌼 Córka – 4
    💊 Leczenie: Lametta + Ovitrelle

🧪 Beta-hCG:
    • 12 dpo (16.10) – 63.65
    • 14 dpo (18.10) – 208.56

18.11: 8+2 – zarodek 1,59 cm
    01.12: 10+1 – CRL 3,5 cm, FHR 175
    17.12 prenatalne: 12+6 – 6,5 cm, 67 g
    05.01: 15+4 - 10 cm i 130g
    26.01: 18+4 - 250g chłopaka
    11.02 prenatalne: 20+6 - 420g
    23.02: ⌛️
    🤍 III prenatalne USG: 08.04.2026
  • Panikiełbaska Nowa

Wysłany: 30 października 2025, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć! Ja mam pytanie od strony technicznej.
    Ciąża jest wczesna, obecnie 8 tydzień. Czuje się dobrze, klasycznie dużo śpię i czasami odcina mi kabelki w mózgu, więc niektóre rzeczy zajmują trochę więcej czasu i wysiłku 😅
    Mam pracę zdalną, więc pełna wygodna, jednak listopad jest dość ciężkim miesiącem - praca przed komputerem po 12-14h plus weekendy przez kolejne 4 tygodnie. Bije się z myślami czy zgłaszać temat przełożonej już teraz i uprzedzić, że taka orka niestety odpada, ale czy od razu muszę też przedstawiać zaświadczenie o ciąży w hr? Czy mogę pogadać z przełożoną i oczywiście uprzedzić, że to wcześnie i może być różnie, a rzeczy formalne załatwić dopiero w 2 trymestrze?

• Minia000 Autorytet

Wysłany: 30 października 2025, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Panikiełbaska wrote:
    Cześć! Ja mam pytanie od strony technicznej.
    Ciąża jest wczesna, obecnie 8 tydzień. Czuje się dobrze, klasycznie dużo śpię i czasami odcina mi kabelki w mózgu, więc niektóre rzeczy zajmują trochę więcej czasu i wysiłku 😅
    Mam pracę zdalną, więc pełna wygodna, jednak listopad jest dość ciężkim miesiącem - praca przed komputerem po 12-14h plus weekendy przez kolejne 4 tygodnie. Bije się z myślami czy zgłaszać temat przełożonej już teraz i uprzedzić, że taka orka niestety odpada, ale czy od razu muszę też przedstawiać zaświadczenie o ciąży w hr? Czy mogę pogadać z przełożoną i oczywiście uprzedzić, że to wcześnie i może być różnie, a rzeczy formalne załatwić dopiero w 2 trymestrze?

Ja bym powiedziała jak masz taką orkę. Po prostu przepisy ich zobowiąza do tego zeby pilnowali ze pracuje 8h i nic wiecej. Nie mozesz robic nadgodzin w ciazy. Wiec powiedziałabym. Raczej nie beda prosić o zadne formalności, ale to juz zalezy od działy kadr. Powinni docenić ze wcześniej wiedza, oczywiście mozesz poprosić o dyskrecję. ;) I śmiało jeszcze pracowac w normalnym wymiarze tak dlugo jak bedziesz w stanie.

🙎‍♀️🙎‍♂️'95 rok
    Starania na poważnie od 01.2023 r.

08.24 💔 8tc poronienie samoistne

AMH - 2,0💪
    Mycoplasma/ ureaplasma - ujemne 💪
    Kariotypy prawidłowe 💪
    Jajowody drożne 💪
    On: morfologia 0% -> 6% -> 9%💪

03.25 kwalifikacja in vitro 💪
    04.25- stymulacja
    16.04.25 - punkcja 6, mamy jednego ❄️ 6BB
    19.05.25 - FET ⏳️🤞🍀🍀
    25.05.25 - ⏸️
    NIFTY pro, ryzyka niskie, czekamy na coreczke 🥰

38+4 tc - nasz cud na świecie❤️
1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Męska płodność – jakie składniki warto suplementować w czasie starań o dziecko?

Choć przez lata w procesie starania się o dziecko większą uwagę skupiano na zdrowiu kobiety, dziś wiemy, że męska płodność ma dokładnie takie samo znaczenie. Dobra wiadomość jest taka, że wiele wpływających na nią negatywnie czynników możemy poprawić, np. przez zmiany w stylu życia czy świadome uzupełnianie kluczowych składników odżywczych. Jakie suplementy na męską płodność mogą pomóc w staraniach o dziecko?

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Rana po cc – jak o nią dbać na każdym etapie jej gojenia?

Rana po cesarskim cięciu to nie tylko ślad na skórze, lecz także miejsce, które przez wiele tygodni wymaga uważnej pielęgnacji. Od pierwszych dni po operacji aż do momentu, gdy blizna blednie i mięknie, zmienia się zarówno jej wygląd, jak i potrzeby. Sprawdź, co jest typowym etapem gojenia, jak dbać o ranę w domu, czego unikać, a także kiedy zmiany w okolicy blizny wymagają konsultacji z lekarzem.

CZYTAJ WIĘCEJ