liczenie tygodni i miesięcy
-
Hej dziewczyny!
Mam głupie ale bardzo nurtujące mnie pytanie. Na ovu tygodnie się liczy tak, że jeśli jesteś w 6tc i 4 dniu to teoretycznie jesteś w 6 czy 7 tygodniu?? Mój ginekolog mówi, że to 6, a ovu 7. To samo się tyczy miesięcy ciąży? Jak się je rozdziela czy na 10 miesięcy czy na 9? I w jakim tygodniu jaki miesiąc się zaczyna? Każdy mówi co innego, zwariować można -
Ovu liczy to tak,że jeżeli jesteś w 6tc i 4 dniu,to jesteś W TRAKCIE siódmego tygodnia ciąży i tak to przedstawia.Ale tydzień ten nie jest jeszcze ukończony,a na to z kolei chyba patrzy lekarz,tj.na skończone tygodnie.
Tak jak ja mam 24 lata i jestem w TRAKCIE 25 roku życia,ale ukończę go dopiero w lutym,bo wtedy mam urodziny.Lillenka lubi tę wiadomość
-
Poza tym przy ciąży lepiej posługiwać się tygodniami.Ciąża trwa 40 tygodni,ale bodajże 37 ukończony tydzień to już donoszona ciąża.Ja się zastanawiam w którym jestem miesiącu dopiero gdy pytają znajomi i dzięki temu uświadomiłam sobie,że jestem już w czwartym,ale tak to nie przeliczam na miesiące,bo są za mało dokładne,to tygodnie wskazują jakie badania kiedy należy zrobić,itd.
-
też nie potrafilam zrozumieć tych tygodni i nie powiem zestresowało mnie to przy interpretacji bety, ale teraz wszystko jasne. dla lekarza liczy się tydz skozcony czyli twój 6
-
nick nieaktualnyNie zwróciłam uwagi jak to przelicza kalendarz na belly, ale zauważyłam na przykładzie tytułów rozdziałów w książce "W oczekiwaniu na dziecko", że chyba nie da się tego określić dokładnie i nie ma żadnego wzorca, bo niektóre miesiące trwają 4 tygodnie, a inne 5... W książce jest tak:
1 miesiąc - w przybliżeniu od 1 do 4 tygodnia
2 miesiąc - w przybliżeniu od 5 do 8 tygodnia
3 miesiąc - w przybliżeniu od 9 do 13 tygodnia
4 miesiąc - w przybliżeniu od 14 do 17 tygodnia
5 miesiąc - w przybliżeniu od 18 do 22 tygodnia
6 miesiąc - w przybliżeniu od 23 do 27 tygodnia
7 miesiąc - w przybliżeniu od 28 do 31 tygodnia
8 miesiąc - w przybliżeniu od 32 do 35 tygodnia
9 miesiąc - w przybliżeniu od 36 do 40 tygodnia -
nick nieaktualny
-
Izabelka wrote:Karola, czyli potwierdza się, że reguły nie ma
co racja, to racja, bo np w mojej książce każdy miesiąc to 4 tygodnie, więc 9ty miesiąc kończy się wtedy, kiedy się kończy 36ty tydzień, a uzasadnienie jest takie, że od 37 tygodnia ciążę uważa się za donoszoną i można urodzić w każdej chwili, nie stresując się o to, czy nie jest za wcześnie.
https://www.maluchy.pl/ci-71283.png
https://www.maluchy.pl/li-71282.png -
Pytałam w poniedziałek mojego lekarza, bo na zaświadczeniu wpisał mi "ciąża 6 miesiąc". Byłam w szoku, pytałam, jak to już szósty?! Przed chwilą byłam w trzecim! odparł, że lekarze ciążę liczą jako 10 miesięcy księżycowych, a każdy z tych miesięcy ma równo 4 tygodnie, czyli 28 dni. Dlatego ciąża w przybliżeniu trwa 280 dni (od OM).
saszka lubi tę wiadomość
-