LIPCOWE mamy 2025 👶🌞🏝️
-
WIADOMOŚĆ
-
Ania1008 wrote:A ja znowu wstawiam zdjęcie z wysypka. Udało mi się fragment złapać trochę lepiej. Pół twarzy mam w wysyłce. Te świeże to tylko czerwone punkty a te z wczoraj z takim bombelkie.
Jutro pójdę do lekarza pewnie. Ale może wy macie pomysł co to może być i domowy sposób na to zanim do lekarza pójdę.
https://zapodaj.net/plik-rxTvNUvZJJ
Do położnej wyślę może to alergia jakąś to zajadę do apteki dyżurnej jak mi odpisze.
Generalnie to może być wiele rzeczy. Począwszy od alergii, a skończywszy na zwykłym trądziku, który potrafi się w ciąży pojawić mimo, że wcześniej nie było z tym problemów. Swędzi Cię to ? Alergiczne często swędzą.
Ja moją wysypkę na całym brzuchu i piersiach ostatecznie skonsultowałam z koleżanką która jest dermatologiem to powiedziała żeby czekać, a jak będzie się nasilać lub mocniej swędzieć to poleciła konkretne leki, ale nie będę Ci ich polecać, bo każdy przypadek jest inny. 4 dni była masakra, strasznie swędziało i wyglądało okropnie, a później faktycznie samo ustąpiło. Łącznie trwało to tydzień. Tyle, że u mnie cały brzuch był w takich drobnych czerwonych grudkach plus jeszcze co jakiś czas czerwone, duże plamy. Odstawiłam krem, który użyłam dwa razy do smarowania brzucha i narazie jest spokój, to było chyba po nim. W ciąży też mogą uczulić nas kosmetyki, które wcześniej dobrze tolerowałyśmy.
Najlepiej pokaż lekarzowi, ale na oko nie wygląda to jak coś zakaźnego czy szczególnie groźnego
32l.👱🏻♀️👱🏻♂️
Starania od 07.2023r.
Listopad 23⏸️-> 03.2024r. synek 22tc. 👼🏻💔
Lipiec 24⏸️->ciąża biochemiczna💔
Październik 24⏸️
10dpo Beta 45 progesteron 20
12dpo Beta 281, progesteron 30
14dpo Beta 718, progesteron 30
06.11 mamy ❤️ 6+3
25.11 2,5 cm 👶🏻
12.12 NIFTy pro-zdrowy 🐥🩵
29.01 330 g 🐥
Kariotypy✅
Mutacja PAI hetero
-
Sanana wrote:Generalnie to może być wiele rzeczy. Począwszy od alergii, a skończywszy na zwykłym trądziku, który potrafi się w ciąży pojawić mimo, że wcześniej nie było z tym problemów. Swędzi Cię to ? Alergiczne często swędzą.
Ja moją wysypkę na całym brzuchu i piersiach ostatecznie skonsultowałam z koleżanką która jest dermatologiem to powiedziała żeby czekać, a jak będzie się nasilać lub mocniej swędzieć to poleciła konkretne leki, ale nie będę Ci ich polecać, bo każdy przypadek jest inny. 4 dni była masakra, strasznie swędziało i wyglądało okropnie, a później faktycznie samo ustąpiło. Łącznie trwało to tydzień. Tyle, że u mnie cały brzuch był w takich drobnych czerwonych grudkach plus jeszcze co jakiś czas czerwone, duże plamy. Odstawiłam krem, który użyłam dwa razy do smarowania brzucha i narazie jest spokój, to było chyba po nim. W ciąży też mogą uczulić nas kosmetyki, które wcześniej dobrze tolerowałyśmy.
Najlepiej pokaż lekarzowi, ale na oko nie wygląda to jak coś zakaźnego czy szczególnie groźnego
Nie to mnie nie swędzi tylko jak przez przypadek zahacze albo zadrapie to boli. W pierwszy dzień było tylko trochę, w drugi więcej i dzisiaj trzeci dzień i jest więcej i te co były małe to się powiększyły i taki jakby punkcik biały powstał.
Wcześniej nie było problemu z trądzikiem ale tak jak czytam w internecie to w ciąży może się pojawiać.
Chyba poszukam innych kosmetyków do twarzy i zobaczę po tym.
Myślałam aby skonsultować się jutro z lekarzem, nawet dla świętego spokoju ale jak teraz myślę to chyba poczekam. Za każdym razem muszę czekać dwie godziny albo więcej w poczekalni z chorymi. To chyba wolę uniknąć tych bakterii i poczekaj te parę dni. Jak będzie lepiej to w ogóle nie pójdę ale jak będzie dalej się pogarszać to pójdę.
Wysłałam dla swojej położenie zdjęcie może ona miała styczność z tym i coś doradzi co używać, zwłaszcza że zna produkty dostępne w Niemczech.
Byłam w aptece to pani mi dała maść na zapalenie skóry ale po przeczytaniu ulotki nie będę tego używać dopóki położna nie zaakceptuje ją. -
Ania1008 wrote:Nie to mnie nie swędzi tylko jak przez przypadek zahacze albo zadrapie to boli. W pierwszy dzień było tylko trochę, w drugi więcej i dzisiaj trzeci dzień i jest więcej i te co były małe to się powiększyły i taki jakby punkcik biały powstał.
Wcześniej nie było problemu z trądzikiem ale tak jak czytam w internecie to w ciąży może się pojawiać.
Chyba poszukam innych kosmetyków do twarzy i zobaczę po tym.
Myślałam aby skonsultować się jutro z lekarzem, nawet dla świętego spokoju ale jak teraz myślę to chyba poczekam. Za każdym razem muszę czekać dwie godziny albo więcej w poczekalni z chorymi. To chyba wolę uniknąć tych bakterii i poczekaj te parę dni. Jak będzie lepiej to w ogóle nie pójdę ale jak będzie dalej się pogarszać to pójdę.
Wysłałam dla swojej położenie zdjęcie może ona miała styczność z tym i coś doradzi co używać, zwłaszcza że zna produkty dostępne w Niemczech.
Byłam w aptece to pani mi dała maść na zapalenie skóry ale po przeczytaniu ulotki nie będę tego używać dopóki położna nie zaakceptuje ją.
No ja potwierdzam. Nigdy w życiu nie miałam trądziku, żadnych krost ani nic. A w ciazy wysypywały mnie na brodzie, mocniej w czasie brania progesteronu, ale jak go odstawiłam, też wychodziły, to mniej więcej to samo co u Ciebie, ja czekałam kilka dni i po prostu one przysychały i już.. I tak do dziś dnia jest, nieraz coś wyskoczy i to zazwyczaj tak parę obok siebie. Myślę, że dochodzi do wielu zmian hormonalnych i to też stąd ( błysłam, co? Xd) ale przede wszystkim, ja zauważyłam nasilenie takich rzeczy, kiedy bardziej się czymś stresujea miałaś trochę stresu i z okiem, i z wizytami, no nie? Warto skonsultować z lekarzem, ale nie ma co panikować uważam
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego, 14:54
16.12.2024 prenatalne usg+ pappa; niskie ryzyka, 80% dziewczynka 💗 z usg i OM 04.07.2025
17.02.2024 połówkowe, ok, dziewczynka 371 gramów 💗 -
Róża11 wrote:No ja potwierdzam. Nigdy w życiu nie miałam trądziku, żadnych krost ani nic. A w ciazy wysypywały mnie na brodzie, mocniej w czasie brania progesteronu, ale jak go odstawiłam, też wychodziły, to mniej więcej to samo co u Ciebie, ja czekałam kilka dni i po prostu one przysyłały i już..
Położna mi odpisała i również podejrzewa, że mogą to być zmiany hormonalne. Dla mnie to wszystko nowość i jak widzę coś nowego czego nie było przed ciążą a nie kojarzą mi się z ciążą to niepokoje się.
A może macie jakieś kosmetyki do polecenia właśnie w takich przypadkach. Nie chcę aby mi jakieś ślady albo blizny powstały po tym. Nie wiem czy taka możliwość jest ale wydaje mi się, że mogą powstać. -
Ania1008 wrote:Położna mi odpisała i również podejrzewa, że mogą to być zmiany hormonalne. Dla mnie to wszystko nowość i jak widzę coś nowego czego nie było przed ciążą a nie kojarzą mi się z ciążą to niepokoje się.
A może macie jakieś kosmetyki do polecenia właśnie w takich przypadkach. Nie chcę aby mi jakieś ślady albo blizny powstały po tym. Nie wiem czy taka możliwość jest ale wydaje mi się, że mogą powstać.
Niczym nie smarowalam, używałam tego co zawsze do pielęgnacji, czyli jakiś zel do mycia twarzy z miya, krem z bielendy ten zolty. Żadnych bliz nie mam, ale myślę, że to nie jest zasługa pielęgnacji, tylko po prostu tez zmiany nie są na tyle głębokie, żeby mialy pozostawiać jakieś blizny.. są jakieś maści na blizny, ale nie mam pojęcia czy można je stosować w ciazy, to już do konsultacji z lekarzemAnia1008 lubi tę wiadomość
16.12.2024 prenatalne usg+ pappa; niskie ryzyka, 80% dziewczynka 💗 z usg i OM 04.07.2025
17.02.2024 połówkowe, ok, dziewczynka 371 gramów 💗 -
Co do rzeczy i prezentów od rodzinki to u nas już nauczeni moją konsekwencją przy pierwszym dziecku grzecznie pytają kiedy będzie przygotowana lista prezentów dla drugiego 😄
Plus już dostałam polecenie stworzenia listy na Baby Shower. Także zapisuje sobie co mi się tam rzuci w oczy. Rzeczy lepszej jakości, na które szkoda mi kasy typu kombinezon z merino na jesień, kokon, podgrzewacz do chusteczek nawilżanych, kocyk jakiś „lepszy”.
A swoją drogą zamówiłam sobie dzisiaj koszulę do karmienia z Dolce Sono. Zamawiała, któraś z Was od nich ?Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego, 16:28
Natka922 lubi tę wiadomość
-
Ania1008 wrote:Położna mi odpisała i również podejrzewa, że mogą to być zmiany hormonalne. Dla mnie to wszystko nowość i jak widzę coś nowego czego nie było przed ciążą a nie kojarzą mi się z ciążą to niepokoje się.
A może macie jakieś kosmetyki do polecenia właśnie w takich przypadkach. Nie chcę aby mi jakieś ślady albo blizny powstały po tym. Nie wiem czy taka możliwość jest ale wydaje mi się, że mogą powstać.
Ania ja też mam na policzkach takie zmiany. Robią się bardziej czerwone po ciepłym prysznicu. Myślę, że takie zmiany są normalne w ciąży i niebawem znikną. Ja bym niczym szczególnym tego nie smarowałaAnia1008 lubi tę wiadomość
-
Anka657 wrote:Co do rzeczy i prezentów od rodzinki to u nas już nauczeni moją konsekwencją przy pierwszym dziecku grzecznie pytają kiedy będzie przygotowana lista prezentów dla drugiego 😄
Plus już dostałam polecenie stworzenia listy na Baby Shower. Także zapisuje sobie co mi się tam rzuci w oczy. Rzeczy lepszej jakości, na które szkoda mi kasy typu kombinezon z merino na jesień, kokon, podgrzewacz do chusteczek nawilżanych, kocyk jakiś „lepszy”.
A swoją drogą zamówiłam sobie dzisiaj koszulę do karmienia z Dolce Sono. Zamawiała, któraś z Was od nich ?Anka657 lubi tę wiadomość
👩🏼 , 👦🏻 90’ + 2 🐈 i 2 🦮
IVF 09.2024:
18.09.24 start stymulacji 💉
30.09.24 punkcja ➡️ ❄️❄️❄️❄️
6.11.24 FET 5AA + EG ❤️
7 dpt ⏸️ i beta 38,1🔹9 dpt 88,3🔹12 dpt 379🔹14 dpt 914🔹17 dpt 3553
6+3 ❤️ CRL 0,47 cm
8+3 👶🏻 2,0 cm, ❤️ 178
11+1 👶🏻 4,8 cm ❤️
13+3 👶🏻 7,4 cm 🧬 prenatalne 🩵
13+5 NIFTY PRO zdrowy synek 🩵
15+4 👶🏻 147 g 🩵
19+3 👶🏻 327 g 🩵
-
Kamax9 wrote:My mieliśmy kilka propozycji żeby właśnie z rodziny nam ktoś coś dał po dzieciakach ale ja zazwyczaj odmawiam bo nie chce kwasu że później muszę coś oddać bo ta osoba ma kolejne dziecko a mój syn np coś podniszczyl.
Poza tym dostaliśmy wór ubrań od znajomej męża i powiedziałam że nigdy więcej. Może to zabrzmieć że jestem niewdzięczna ale większość tych ubrań była już sprana i zmęczona, widać że służy więcej niż jednemu a nwert dwójce dzieci. Więc wolę sobie kupować sama i to co mi się podoba. Dużo kupuje na vinted bo można kupić bodziaki z HM w super stanie za grosze.
Jeśli chodzi o rzeczy wyprawkowe to ja też wolę sobie sama wybierać to co ja uważam że bym chciała i co się przyda, nie chce mieć graciarni w domu bo nie mam gdzie tego składować w moim mieszkanku 😅
Mam podobny stosunek do rzeczy od rodziny. Przyjaciółka chciała mi dać kilka rzeczy i ciocia ale powiedziałam ,że raczej nie będę chciała ,bo to są młode osoby, będą chciały mieć więcej dzieci i ja się nie chce bawić za jakiś czas w szukanie tych rzeczy ,które od nich mam żeby je dostawać ,a co dopiero jak coś ulegnie zniszczeniu i weź się martw ,że ktoś będzie miał za złe. Ja też chcę mieć dzieci jedno po drugim więc wolę się zaopatrzeć w coś tak żeby się nie przejmować ,że zaraz muszę coś oddać albo ,że coś jest już zużyte i i tak trzeba to będzie zaraz wymieniać.
Dopiero wygrałam walkę z mężem ,bo twierdził ,że przecież jego siostra ma wózek i fotelik na pewno po swoich dzieciach to po co będziemy kupować. Musiałam mu uświadomić ,że fotelik najlepiej dobrać do samochodu ,a wózek jak ma mi posłużyć przy kilku następnych dzieciach to wolę mieć nowy. Zresztą ona nam nawet nie proponowała ,że nam cokolwiek odda ,a ja się nie będę prosić, zwłaszcza ,że jej najmłodsza ma prawie 5 lat, ten wózek i ile go jeszcze nie sprzedała albo nie jest w jakieś kwiatki czy coś to już jest po prostu stary.
No ale wygrałam. Wózek i fotelik jedziemy oglądać na czasie.
Na wózek to się nastawiłam na venicci upline 2 ( z tego co pamiętam to Optymistka chyba też ten ) albo muuvo quick se 2 ,a fotelik britax baby safe 3 i-size ,bo ma pasy 5 punktowe i bazę obrotową.
No ale jeszcze zobaczymy w sklepie co i jak. Ciocia jest przedstawicielem to się może uda coś taniej załatwićWiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego, 17:03
Kamax9 lubi tę wiadomość
-
Moje z dr nap przyszły w piątek. Zamówiłam 2 M, jedna niestety musi być odesłana. Już teraz jest na styk, więc większego brzucha nie pomieści. Szkoda 🤷🏻♀️
Wogole jestem w szoku. Zważyłam się w sobotę i o mało nie dostałam zawału. Przytyłam 1,2kg w ciągu tygodnia. Jakoś tak dziwnie, bo był to naprawdę dobry tydzień, bez zachcianek i podjadania 😱😱 do tej pory miałam 0,3 -0,5 na tydzień (i to właśnie z zachciankami i podjadaniem). Mam nadzieję, że to jednorazowy wybryk 😅Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego, 16:53
-
Anka657 wrote:Co do rzeczy i prezentów od rodzinki to u nas już nauczeni moją konsekwencją przy pierwszym dziecku grzecznie pytają kiedy będzie przygotowana lista prezentów dla drugiego 😄
A swoją drogą zamówiłam sobie dzisiaj koszulę do karmienia z Dolce Sono. Zamawiała, któraś z Was od nich ?
Ja dostałam od przyjaciółki jej koszule dolce sonno, fajna bawełna, na ramiączkach wiec idealna na lipiec. Ja mam rozmiar góry xs/s (oprócz brzucha of course😅) od niej mam M i jest trochę za duża w ramionach i biuscie, ale to bez problemu sobie zbiore. Planuje dokupić jeszcze ze dwie, nie tyle co do szpitala ale nawet potem żeby w domu w nich siedzieć bo są jak sukienki. Wydaje mi się, że śmiało można brać swój rozmiar.Anka657 lubi tę wiadomość
-
3erin wrote:Moje z dr nap przyszły w piątek. Zamówiłam 2 M, jedna niestety musi być odesłana. Już teraz jest na styk, więc większego brzucha nie pomieści. Szkoda 🤷🏻♀️
Wogole jestem w szoku. Zważyłam się w sobotę i o mało nie dostałam zawału. Przytyłam 1,2kg w ciągu tygodnia. Jakoś tak dziwnie, bo był to naprawdę dobry tydzień, bez zachcianek i podjadania 😱😱 do tej pory miałam 0,3 -0,5 na tydzień (i to właśnie z zachciankami i podjadaniem). Mam nadzieję, że to jednorazowy wybryk 😅Lusia90 lubi tę wiadomość
-
Letycja wrote:Ja dostałam od przyjaciółki jej koszule dolce sonno, fajna bawełna, na ramiączkach wiec idealna na lipiec. Ja mam rozmiar góry xs/s (oprócz brzucha of course😅) od niej mam M i jest trochę za duża w ramionach i biuscie, ale to bez problemu sobie zbiore. Planuje dokupić jeszcze ze dwie, nie tyle co do szpitala ale nawet potem żeby w domu w nich siedzieć bo są jak sukienki. Wydaje mi się, że śmiało można brać swój rozmiar.
Ja póki co zamówiłam taka z falbankami na ramionach (krotki rekaw) ale rzuciła mi się w oczy też taka na ramiączkach. To chyba jeszcze domówię 😀 -
U mnie póki co na wadze +3.5 kg. Za tydzień robię krzywą cukrową, zobaczymy to będzie 🤪Starania od 06.2022
Grudzień 2022 -Aniołek 7/8 tc(*)
Listopad 2023- ciąża biochemiczna
Kwiecień 2024- ciąża biochemiczna
21.10.2024 II chwilo trwaj 🥹❤️🤞🏻
6.11 CRL 2,17mm, Twoje serduszko bije 🥰
19.12 badanie prenatalne- niskie ryzyka
31.12 CRL 8,04 cm, rośnij zdrowo Nasz mały Synku🍀
22.01 198 g 💪
13.02 badania połówkowe- wszystko wzorowo. 377g cudnego chłopca 💙
05.03 650g ❣️
-
Anka657 wrote:Ja póki co zamówiłam taka z falbankami na ramionach (krotki rekaw) ale rzuciła mi się w oczy też taka na ramiączkach. To chyba jeszcze domówię 😀
https://slodkisen.com.pl/koszula-ciazowa-do-karmienia-taupe-irma-dolce-sonno
Myślę, że za te pieniądze naprawdę spokoAnka657 lubi tę wiadomość
-
Ja miałam z dolce sonno w pierwszej ciąży, teraz zamówiłam z dr nap i widzę różnica w jakości, ale to pewnie przez to że tamta już swoje przeszła 😅 ta i ta wypada fajnie w stosunku do ceny, ja wzięłam rozmiar większy, żeby pomieścił brzuch w razie gdybym potrzebowała jej jeszcze przed porodem
-
Izaxx wrote:Ja miałam z dolce sonno w pierwszej ciąży, teraz zamówiłam z dr nap i widzę różnica w jakości, ale to pewnie przez to że tamta już swoje przeszła 😅 ta i ta wypada fajnie w stosunku do ceny, ja wzięłam rozmiar większy, żeby pomieścił brzuch w razie gdybym potrzebowała jej jeszcze przed porodem
Też wzięłam większy, bo ja ogólnie jestem człowiek oversize 😀 -
Ej dziewczyny ,a macie jakieś fajne łóżeczka na oku? Tyle mówimy o wózkach i fotelikach ,a o łóżeczkach cisza 😅
Mi wpadło w oko veres monaco z opcją kołysania albo waldin też z opcją kołysania -
Dosia_24 wrote:Ej dziewczyny ,a macie jakieś fajne łóżeczka na oku? Tyle mówimy o wózkach i fotelikach ,a o łóżeczkach cisza 😅
Mi wpadło w oko veres monaco z opcją kołysania albo waldin też z opcją kołysania
https://vox.pl/product/lozeczko-70x140-simple-21271
Kolor dąb.👩🏼 , 👦🏻 90’ + 2 🐈 i 2 🦮
IVF 09.2024:
18.09.24 start stymulacji 💉
30.09.24 punkcja ➡️ ❄️❄️❄️❄️
6.11.24 FET 5AA + EG ❤️
7 dpt ⏸️ i beta 38,1🔹9 dpt 88,3🔹12 dpt 379🔹14 dpt 914🔹17 dpt 3553
6+3 ❤️ CRL 0,47 cm
8+3 👶🏻 2,0 cm, ❤️ 178
11+1 👶🏻 4,8 cm ❤️
13+3 👶🏻 7,4 cm 🧬 prenatalne 🩵
13+5 NIFTY PRO zdrowy synek 🩵