LIPCOWE mamy 2025 👶🌞🏝️
-
WIADOMOŚĆ
-
Ala1416 wrote:Hej dziewczyny. Z dobrych informacji to jestem dwa kg na plusie, a z szyjką wszystko w porządku. No i Mała od 2 dni kopie
Ale...
Mój prowadzący to jakiś BOROK totalny. USG mi nie zrobił, bo od tego są prenatalne. A jak powiedziałam, że się martwię wynikami z amniopunkcji (których rano nie miałam) to pytał czy chcę terminować ciążę... wyobrażacie sobie? Na jakiej podstawie, skoro nawet Małej nie podejrzał? Zapłaciłam 160 zł w sumie za przedłużenie L4, sprawdzenie tętna detektorem i interpretację wyników krwi i moczu...
Wracając zadzwoniłam znowu do gabinetu, gdzie miałam amniopunkcję i wyobraźcie sobie, że wyniki były już 11.02, ale nikt ich nie przesłał do rejestracji... I dziś się znalazły. No i są nieciekawe. W 17/100 komórkach trisomia mozaikowa chromosomu 21... przecież SANCO wcześniej wykluczyło ZDo tej duplikacji 6tego chromosomu ani słowa. Pani Genetyk zadzwoni po urlopie, niewiadomo kiedy, żeby z nami porozmawiać i omówić wynik.
Wrzucam zdjęcie dla ciekawskich:
https://zapodaj.net/plik-CmRGhjUSVr
Nie jestem jakoś mega załamana czy coś, tylko martwię się, że dopiero za tydzień w czwartek na prenatalnych zobaczymy co u Małej. Co ma być to będzie i jakoś sobie poradzimyMąż też już zgłupiał od tych wyników, ale jesteśmy dobrej myśli.
Lekarz pajac ,a ktoś ewidentnie nie wywiązał się ze swojej pracy skoro wyniki już były dawno ale do Ciebie nie dotarły o czasie. Czekasz jak na szpikach ,a ktoś kto nie wie co przeżywasz sobie tak zlewa. Szkoda ,że wyników wcześniej nie znaleźli, bo może byś złapała genetyka przed urlopemAla1416 lubi tę wiadomość
-
Dosia_24 wrote:Jak to nie mają prawa? Jest takie prawo ,a odmowa to po prostu łamanie prawa. Kiedyś o tym czytałam, wkleję pod spodem kopiuj wklej ze strony. Mówi o tym mama ginekolog, matka prawnik i kilka innych stron. Dla mnie to chore ,że placówka medyczna odmawia kobietom w ciąży przywileju który im się prawnie należy 🤯
Jest to zresztą unormowane prawnie – i w 2017 roku wyszła ustawa, która mówi o konieczności przepuszczania kobiet w ciąży w placówkach medycznych i aptekach! Kobieta w ciąży w aptece i przychodni bez dwóch zdań powinna być obsłużona bez kolejki! Wyjątek stanowi sytuacja, kiedy w kolejce są same ciężarne np.[/QUOTE
Ja niestety też za każdym razem muszę czekać w kolejce i to jest zawsze gdzieś dwie godziny czasem ponad dwie godziny. Jak zapytałam się w recepcji żeby mnie trochę szybciej przyjęli bo w ciąży jestem i słabo się czuje od rana to mi powiedziała, że nie ma takiej możliwości. Muszę czekać normalnie w kolejce. Jak zapytałam się jej czy moge poczekać na korytarzu bo w poczekalniach jest dużo chorych ludzi. A ona, że mam czekać z tyłu w poczekalni, bo tam były wolne miejsca ale tam też dużo chorych ludzi.
Ale to w Niemczech to może tutaj nie ma takiego prawa. -
Kinia czuje się całkiem dobrze, ale mam już wyniki no i cukrzyca ciążowa po raz trzeci 🙃 także witamy się z glukometrem i dietką. Słuchajcie diabetolog na nfz dopiero za miesiąc czy rodzinny albo gin wypisze receptę na paski ? Sanana może ty wiesz ?
ConteBis cudne zdjęcie, super ze usg w porządku.
Ala ja też kompletnie nic nie rozumiem z tych wyników.. sanco co innego, tu co innego. Ja mam nadzieję że to łożysko ma jakieś problemy a bąbel jest zdrowy bo coś niejednoznaczne są te wyniki Totalnie !Ala1416 lubi tę wiadomość
-
Conte, śliczne to zdjęcie!
Moja dwójka obróciła się główką w dół dopiero koło 38tyg, także jeszcze dużo czasu masz do planowania cesarki z powodu ułożenia miednicowego. 😃
Ala1416
Trzymam mocno kciuki za dalsze wyniki, oby wszystko skończyło się pomyślnie i w miłości. Póki co widać, że jesteście piękną rodziną 💓
Ala1416 lubi tę wiadomość
-
Tygrysek - kobieta w ciąży powinna mieć w ciągu 7 dni termin do specjalisty, takie jest prawo.
Mówiłaś przy rejestracji, że jesteś w ciąży?-26.02.25r.- Połówkowe 350 g małej damy 🍒
-13.02.25r.- 230 g dziewuszki 💜
-07.02.25r.- 5 wizyta (nadal nie wiemy kogo tam gościmy💚) 18+4?
-10.01.- 4 wizyta (14+4)
-13.12- 3 wizyta (9+4) szalejące dzidzi 🍒
-22.11- 2 wizyta (6+2) mamy serduszko ❤️
-14.11.- 1 wizyta(5+3)pęcherzyk ciążowy
-8 ms ( 28 październik II kreski) 🌱🍀👣
-7 ms (wrzesień) 💔 ciąża biochemiczna 💔
-Podejrzenie Hashimoto, guzki na tarczycy,Niedowaga, od dzieciństwa problemy z serduchem 💔💉
ASD II,arytmia od 2021r. anemia (Czerwiec 2024r.)
👱♀️29🧑29
-
tygrysek7773 wrote:Kinia czuje się całkiem dobrze, ale mam już wyniki no i cukrzyca ciążowa po raz trzeci 🙃 także witamy się z glukometrem i dietką. Słuchajcie diabetolog na nfz dopiero za miesiąc czy rodzinny albo gin wypisze receptę na paski ? Sanana może ty wiesz ?
ConteBis cudne zdjęcie, super ze usg w porządku.
Ala ja też kompletnie nic nie rozumiem z tych wyników.. sanco co innego, tu co innego. Ja mam nadzieję że to łożysko ma jakieś problemy a bąbel jest zdrowy bo coś niejednoznaczne są te wyniki Totalnie !
Mnie moja do diabetologa kierowała i diabetolog mi dawała receptę na paski, tam też zniżka jest taka konkretna. Ja miałam stwierdzona już cukrzycę w 8 tugodniu, ale jak teraz chodzę do diabetologa, to on w sumie by mi jej nie stwierdziła, bo jrzywa byla ok, a to, ze raz z krwi mialam 93 to o nic nie znaczj, bo wszystko jednak jest ok xd ale, ze juz slowo sie ryplo pare miesiecy tenu to tak sie bujam. Jedynie ostatnio mi mowila, zebym sobie kupila paski do badania ketonow w moczu. Ze jwsli beda wychodzic, to mam jesc jeszcze pozniej kolacje niz 21, nawet kosztem wyzszej glukozy rano. i na szczęście nie dala mi skierowania na powtórkę krzywej. Ja mega źle się czułam po tym badaniu jeszcze dzień czy dwa później. Mam nadzieję, że u Ciebie lepiej przeżycie tego badania16.12.2024 prenatalne usg+ pappa; niskie ryzyka, 80% dziewczynka 💗 z usg i OM 04.07.2025
17.02.2024 połówkowe, ok, dziewczynka 371 gramów 💗 -
Ala ja nadal mocno trzymam kciuki i mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze ! Myślałam o Tobie ostatnio dużo i zastanawiałam się czy masz już wyniki. Miło, że się z nami nimi dzielisz nawet jak nie są do końca pomyślne. Podziwiam Was, bo jesteście bardzo dzielni ❤️
32l.👱🏻♀️👱🏻♂️
Starania od 07.2023r.
Listopad 23⏸️-> 03.2024r. synek 22tc. 👼🏻💔
Lipiec 24⏸️->ciąża biochemiczna💔
Październik 24⏸️
10dpo Beta 45 progesteron 20
12dpo Beta 281, progesteron 30
14dpo Beta 718, progesteron 30
06.11 mamy ❤️ 6+3
25.11 2,5 cm 👶🏻
12.12 NIFTy pro-zdrowy 🐥🩵
29.01 330 g 🐥
Kariotypy✅
Mutacja PAI hetero
-
Eesmee wrote:Dziewczyny biorące neoparin, mam pytanie
Czy dostajecie receptę z ryczałtem czy płacicie 100%?
Leki takie jak neoparin czy clexane dla kobiet w ciąży są bezpłatne. Nawet lekarz prywatnie może wystawić Ci receptę, ważne aby była z kodem “C”.
Optymistka90 a możesz podesłać na maila?
Dziewczyny dziękuję Wam za słowa otuchy, ja ożarłam się “leczniczo” oczywiście czekolady* i mały zaczął kopać
(bez cukru przy mojej cukrzycy oczywiście wjechała
Ala1416 - podziwiam za spokój i opanowanie, mam nadzieję że skoro ZD niejednoznacznie został niby wskazany, a niby nie to tak naprawdę na strachu się skończy.
-
Nieprzejrzysta tak, ja mówiłam.
Róża ja dobrze znoszę to badanie za każdym razem. Tylko wyniki zawsze mam złe 😅 -
tygrysek7773 wrote:Kinia czuje się całkiem dobrze, ale mam już wyniki no i cukrzyca ciążowa po raz trzeci 🙃 także witamy się z glukometrem i dietką. Słuchajcie diabetolog na nfz dopiero za miesiąc czy rodzinny albo gin wypisze receptę na paski ? Sanana może !
Zadzwon jeszcze raz bo Ciebie w ciąży nie obowiązuje standardowa kolejka do lekarza, powinni w ciągu tygodnia Ci wizytę ogarnąć.
Ale inny lekarz nie wystawi Ci recepty na paski, jednak możesz je kupić normalnie w aptece, wszystkie mają taką samą cenę 39 zł.(chyba że nie masz glukometru to inna sprawa). U mnie w aptece glukometr za free plus musiałam paski kupić.
Aaa i na paski przysługuje Ci oczywiście refundacja na NFZ w ilości jednej paczki na miesiąc 😂 także tak czy siak nie starczy to aby moc regularnie kontrolować poziom cukru.
-
Ja oczywiście schizy bo poszłam do WC na siku i już niby wstaje z WC a tu nic nie czułam i dalej poleciało coś ze mnie i oczywiście zaraz schiza czy to był mocz czy wody płodowe 🤦🏼♀️ rany czasem sama się pukam w czoło jaki człowiek głupi i myślę czemu tak się stresuje.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego, 15:09
👩🏼 , 👦🏻 90’ + 2 🐈 i 2 🦮
IVF 09.2024:
18.09.24 start stymulacji 💉
30.09.24 punkcja ➡️ ❄️❄️❄️❄️
6.11.24 FET 5AA + EG ❤️
7 dpt ⏸️ i beta 38,1🔹9 dpt 88,3🔹12 dpt 379🔹14 dpt 914🔹17 dpt 3553
6+3 ❤️ CRL 0,47 cm
8+3 👶🏻 2,0 cm, ❤️ 178
11+1 👶🏻 4,8 cm ❤️
13+3 👶🏻 7,4 cm 🧬 prenatalne 🩵
13+5 NIFTY PRO zdrowy synek 🩵
15+4 👶🏻 147 g 🩵
19+3 👶🏻 327 g 🩵
-
Gosiaczek.prosiaczek wrote:Leki takie jak neoparin czy clexane dla kobiet w ciąży są bezpłatne. Nawet lekarz prywatnie może wystawić Ci receptę, ważne aby była z kodem “C”.
Optymistka90 a możesz podesłać na maila?
Dziewczyny dziękuję Wam za słowa otuchy, ja ożarłam się “leczniczo” oczywiście czekolady* i mały zaczął kopać
(bez cukru przy mojej cukrzycy oczywiście wjechała
Ala1416 - podziwiam za spokój i opanowanie, mam nadzieję że skoro ZD niejednoznacznie został niby wskazany, a niby nie to tak naprawdę na strachu się skończy.👩🏼 , 👦🏻 90’ + 2 🐈 i 2 🦮
IVF 09.2024:
6.11.24 FET 5AA + EG ❤️
6+3 ❤️ CRL 0,47 cm
8+3 👶🏻 2,0 cm, ❤️ 178
11+1 👶🏻 4,8 cm ❤️
15+4 👶🏻 147 g 🩵
19+3 👶🏻 327 g 🩵
-
Optymistka90 wrote:Ja oczywiście schizy bo poszłam do WC na siku i już niby wstaje z WC a tu nic nie czułam i dalej poleciało coś ze mnie i oczywiście zaraz schiza czy to był mocz czy wody płodowe 🤦🏼♀️ rany czasem sama się pukam w czoło jaki człowiek głupi i myślę czemu tak się stresuje.
-
Mi dzisiaj brzuch strasznie wywaliło, przysięgam ,że jeszcze dwa dni temu był mniejszy 😅 nie wiem czy to przez obiad czy po prostu tak sobie urósł ładnie ale miałam przez ostatni tydzień bóle ,a dziś nagle buch i jest 😊
https://ibb.co/mCm2rHRB
Widać to zdjęcie?Gosiaczek.prosiaczek, angelberry, Optymistka90, Kamax9, Alima, Kinia92, Somebody_33, Galaxis lubią tę wiadomość
-
angelberry wrote:Ja na początku, jak miałam takie "zrzuty" śluzu, to stresowałam się krwią. A teraz stresuję się wodami płodowymi. O brak stresu w najbliższym czasie nie musimy się martwić...👩🏼 , 👦🏻 90’ + 2 🐈 i 2 🦮
IVF 09.2024:
6.11.24 FET 5AA + EG ❤️
6+3 ❤️ CRL 0,47 cm
8+3 👶🏻 2,0 cm, ❤️ 178
11+1 👶🏻 4,8 cm ❤️
15+4 👶🏻 147 g 🩵
19+3 👶🏻 327 g 🩵
-
Dosia_24 wrote:Mi dzisiaj brzuch strasznie wywaliło, przysięgam ,że jeszcze dwa dni temu był mniejszy 😅 nie wiem czy to przez obiad czy po prostu tak sobie urósł ładnie ale miałam przez ostatni tydzień bóle ,a dziś nagle buch i jest 😊
https://ibb.co/mCm2rHRB
Widać to zdjęcie?
Jezu jaki piękny 😍
Ja swojego kałduna chyba jednak Wam nie pokaże 😂😂😂
Optymistka90- wysłałam zaproszenie do przyjaciółek, dopiero wtedy mogę wysłać PW z adresem e-mail;) dziękuję Ci bardzoDosia_24 lubi tę wiadomość
-
Gosiaczek.prosiaczek wrote:Jezu jaki piękny 😍
Ja swojego kałduna chyba jednak Wam nie pokaże 😂😂😂
Optymistka90- wysłałam zaproszenie do przyjaciółek, dopiero wtedy mogę wysłać PW z adresem e-mail;) dziękuję Ci bardzo👩🏼 , 👦🏻 90’ + 2 🐈 i 2 🦮
IVF 09.2024:
6.11.24 FET 5AA + EG ❤️
6+3 ❤️ CRL 0,47 cm
8+3 👶🏻 2,0 cm, ❤️ 178
11+1 👶🏻 4,8 cm ❤️
15+4 👶🏻 147 g 🩵
19+3 👶🏻 327 g 🩵
-
tygrysek7773 wrote:Nieprzejrzysta tak, ja mówiłam.
Róża ja dobrze znoszę to badanie za każdym razem. Tylko wyniki zawsze mam złe 😅
Cieszę się, że chociaż dobrze znosisztygrysek7773 lubi tę wiadomość
16.12.2024 prenatalne usg+ pappa; niskie ryzyka, 80% dziewczynka 💗 z usg i OM 04.07.2025
Optymistka90 wrote:Tylko to właśnie nie był taki śluz (jego też mam dużo) tylko kurde jakbym jakiejś resztki moczu nie utrzymała i nie poczuła ze to ze mnie leci. Dlatego zaraz się przeraziłam że wody płodowe. Ale to by chyba nie był taki jednorazowy wyciek duży tylko chyba by się sączyło. Chociaż kto to może wiedzieć
Ostatnio na naukach położna mówiła o podpaskach, to grosze kosztuje, podkładasz i w zależności na jaki kolor soe barwi, wiesz czy to wody płodowe.16.12.2024 prenatalne usg+ pappa; niskie ryzyka, 80% dziewczynka 💗 z usg i OM 04.07.2025
Róża11 wrote:Ostatnio na naukach położna mówiła o podpaskach, to grosze kosztuje, podkładasz i w zależności na jaki kolor soe barwi, wiesz czy to wody płodowe.
Słyszałam też że też potrafią przekłamywać, chyba Gosiaczek o tym kiedyś pisała.
Pozostaje mi obserwować.👩🏼 , 👦🏻 90’ + 2 🐈 i 2 🦮
IVF 09.2024:
6.11.24 FET 5AA + EG ❤️
6+3 ❤️ CRL 0,47 cm
8+3 👶🏻 2,0 cm, ❤️ 178
11+1 👶🏻 4,8 cm ❤️
15+4 👶🏻 147 g 🩵