Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LIPCOWE mamy 2025 👶🌞🏝️
Odpowiedz

LIPCOWE mamy 2025 👶🌞🏝️

Oceń ten wątek:
  • Optymistka90 Autorytet

Wysłany: 17 marca 2025, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po USG piersi wszystko ok i kontrola za rok. 😊

Zmobilizowałam się i napisałam do położnej. W piątek mam się z nią spotkać żebyśmy się poznały i podpisały papiery.

Alima, Nowucjuszka, Dosia_24, AkacjowaM, Anka657, Letycja, Lusia90, shaylen, Elena20, carolka, ConteBis, xMagda, Ala1416, Lileepi, Natka922, ezra, Wojcinka, Galaxis, Praskovia lubią tę wiadomość

👶🏻 Witek
    🗓️ 19.07.2025
    🕰️ 11.12
    ⚖️ 3920 g
  • Alima Autorytet

Wysłany: 17 marca 2025, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po wizycie, już jest lepiej, ale jak wróciłam brałam 2 nospe.
    Mojego bardzo zaniepokoił ten mój ból przy moim łożysku, więc mam dodatkowe leki 😬 ale jak mus to mus. Byle wytrwać choć parę tygodni. Ogólnie powiedział, że do 26 tygodnia (oraz moim małym brzuchu-liczy, że urośnie 🤣) jest szansa, że łożysko się podniesie.
    Dzidzia waży prawie 600g, więc też dobrze.
    Ale teraz hit, lekarz od prenatalnych twierdzi, że chłopiec, a prowadzący dziś znów, że dziewczynka 🤣

Kamax9, Elena20, Optymistka90, Róża11, tygrysek7773, Praskovia, nick nieaktualny, Dosia_24, AkacjowaM, Kejtaa, Anka657, Izaxx, ConteBis, Sanana, angelberry, Ala1416, Lileepi, ezra, Wojcinka, Galaxis lubią tę wiadomość

• tygrysek7773 Autorytet

Wysłany: 17 marca 2025, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alima No To ci troszeczkę namieszali 😅

Zrobiłam sobie hybrydę u stóp sama. Było wesoło xd

Kamax9, Alima, Róża11 lubią tę wiadomość

👩33 🧔31
    Jest nas 5 ❤
    Marcelage.png
    Lauraage.png
    Łucjaevent.png
  • AkacjowaM Autorytet

Wysłany: 17 marca 2025, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Analyst89 wrote:
    Dzień dobry,

Ale zimno dziś w stolicy… chwila z psem na zewnątrz a wróciłam z czerwonym nosem.
    Mam nadzieje, że się niedługo ociepli bo kurtka zimowa już prawie się nie dopina i ciężko się schylać żeby psią kupę zebrać bo ciśnie w brzuchu :D u mnie też już około 8 kg na plusie ale jakoś to tylko się w piersiach i brzuchu koncentruje.

Też mam „barwne” sny… śmieje się że są tak surrealistyczne, że nic tylko je do chat gbt wrzucać i generować można obrazy jak Beksińskiego :D

Potrzebuję porady… mam duże problemy z krwawieniami z nosa i ogólnym takim ciągłym uczuciem zatkania. Krwawią mi też mocno dziąsła… wyniki krwi dobre ale nie ukrywam, że to uciążliwe. Macie jakieś patenty jak sobie z tym poradzić?
    Miałam ostatnio problem z krwawieniami z nosa bo jakaś większa ranka mi się tam zrobiła, i jeśli masz jakąś rankę to bardzo polecam maść hemostatyczną EmofiX, szybko było widać poprawę i krwawienia z tej ranki ustały :)

Analyst89 lubi tę wiadomość

preg.png
  • Alima Autorytet

Wysłany: 17 marca 2025, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tygrysek7773 wrote:

Troszeczkę to mało powiedziane 🤪 już się zastanawiam do kogo iść, żeby powiedział kto tam siedzi 🤔

tygrysek7773 lubi tę wiadomość

• JoaJoaJoa Autorytet

Wysłany: 17 marca 2025, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alima wrote:
    Troszeczkę to mało powiedziane 🤪 już się zastanawiam do kogo iść, żeby powiedział kto tam siedzi 🤔

Do Jackowskiego :D Może wyczuje swoimi nadprzyrodzonymi siłami :D

Alima, Elena20, tygrysek7773 lubią tę wiadomość

👩🏻👨🏻1995

07/11/2023 🟰
    13/12/2023🪽🌈

——————————-

11/11/2024 🟰
    15/07/2025 🍼
    M 🩷 57cm, 2540g

29/07/2025🪽🌈 👼🏻
  • Kejtaa Ekspertka

Wysłany: 17 marca 2025, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alima wrote:
    Ja po wizycie, już jest lepiej, ale jak wróciłam brałam 2 nospe.
    Mojego bardzo zaniepokoił ten mój ból przy moim łożysku, więc mam dodatkowe leki 😬 ale jak mus to mus. Byle wytrwać choć parę tygodni. Ogólnie powiedział, że do 26 tygodnia (oraz moim małym brzuchu-liczy, że urośnie 🤣) jest szansa, że łożysko się podniesie.
    Dzidzia waży prawie 600g, więc też dobrze.
    Ale teraz hit, lekarz od prenatalnych twierdzi, że chłopiec, a prowadzący dziś znów, że dziewczynka 🤣

Jakie leki ci zapisał? Co prawda nie mam takich problemów, ale jakoś z ciekawości pytam 😅

Ja dzisiaj też po wizycie, wszystko git, 600g, dostałam śmieszne zdjęcie „całuska”, takich samych usteczek, bo akurat ułożyła się przodem 😂 póki co położenie miednicowe, ponoć może się zmienić, a jak nie to obracają w szpitalu - chyba kiedyś można było w takim położeniu rodzić, ale już nie bardzo.

Zapisałam się też do urofizjo za 2 tyg, no i też muszę tą położną ogarnąć 🙄

Anka657, AkacjowaM, Izaxx, Róża11, Alima, Analyst89, Ala1416, Lileepi, ezra, Galaxis lubią tę wiadomość

preg.png
  • Dosia_24 Autorytet

Wysłany: 17 marca 2025, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po prenatalnych 😊 z maluszkiem wszystko okej, waży 350 gram i doktor mówił ,że prawidłowo. Chyba będzie raczej niewielki po mnie i mężu, nie jesteśmy zbyt wysocy 😄 może będzie go łatwiej urodzić 😅🥰
    Jakoś mniej się boję z każdym dniem tego porodu, zniosę wszystko dla tego małego człowieka.

Co do krwawienia dziąseł to niewiele pomoże niestety, takie krwawienie jest bardzo częste, normalne i po ciąży wróci do normalności. Jedyne co to regularne mycie 2-3 razy dziennie, płukanka eludril care, dużo wypłukiwać w ciągu dnia, można się przejść na higienizacje ,bo drugi trymestr jest najbezpieczniejszy ( tylko do dobrej higienistki, widziałam jak robią to lekarze i naprawdę ...leczeniem to niech oni się zajmują ale mało który potrafi zrobić higienizacje prawidłowo ). Można też spróbować posmarować elugelem ,bo on działa przeciwzapalnie ,a to krwawienie jest właśnie z zapalenia dziąseł ,bo w ciąży takie zapalenie powoduje nawet niewielka, ledwo widoczna płytka bakteryjna która się odłoży gdzieś w szczelinie albo przy szyjce.

AkacjowaM, Kejtaa, Izaxx, Róża11, Alima, Analyst89, ConteBis, Sanana, angelberry, Ala1416, Elena20, ezra, Galaxis, Kamax9 lubią tę wiadomość

👱‍♀️ 25
    🧔‍♂️ 34

Starania od 3.2024
    21.11.2024 - pozytywny test 😊
    5.12 - pierwsza wizyta na USG 😊 mamy ❤️
    20.01 - prenatalne 👶 niskie ryzyka, prawdopodobnie 💙
    17.03 - połówkowe

preg.png
  • AkacjowaM Autorytet

Wysłany: 17 marca 2025, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Udało mi się w końcu nadrobić zaległości na forum od czwartku 😅

Dziewczyny mam pytanie, czy któraś z was może ma taki problem, że słyszy szum/piszczenie w uchu zsynchronizowany z pulsem? Ja od czwartku rano właśnie słyszę w lewym uchu taki szum, czasami bardziej piszczenie w rytmie mojego pulsu, czasami trochę głośnie, czasem ciszej, no ale ogólnie jest to cały czas i w nocy utrudnia mi zasypianie no i poza tym też jest dosyć irytujące 😕 Nie wiem czy jest coś co mogłoby mi na to pomóc jakoś… Umówiłam się też do laryngologa na przyszły tydzień bo trochę przytkane mam też to ucho 😪

preg.png
  • Lusia90 Autorytet

Wysłany: 17 marca 2025, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lusia90 wrote:
    Dziewczyny mam pytanie, czy któraś z Was albo może już mamusie mające dzieci mają do polecenia jakąś sprawdzoną stronę do zamówienia zestawu wyprawki typu kokon, poduszeczka, kocyk, rożek itp?
    Dziewczyny, może nie widziałyście mojej wiadomości ale i aktywność wczoraj na forum była mniejsza. Któraś może mi podpowie? 😬⬆️

preg.png

👩27 |👨‍🦱 28 | pierwsza ciąża.
    21+1tc 473 g zdrowego chłopca 💙
    26+2tc 950 g naszego szczęścia 💛
    30+2 tc 1630 g ślicznej rybki 💚
    30+6 tc 1816 g malutkiego misia 🧡
    36+2 tc 3190 g okrągłego pączusia 🩷
    Czekamy na Ciebie maluszku 💞🥹
  • Aga0590 Ekspertka

Wysłany: 17 marca 2025, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lusia90 wrote:
    Dziewczyny, może nie widziałyście mojej wiadomości ale i aktywność wczoraj na forum była mniejsza. Któraś może mi podpowie? 😬⬆️
    Ja mam tylko kocyki póki co, jeden bambusowy z lululove, a drugi bawełniany z The slings.

👩🏻‍❤️‍👨🏻 ’90
    Synek 👦🏻 2017 r.
    🟰23.10.2024 r.
    TP🤱🏻 06.07.2025 r.

preg.png
  • Alima Autorytet

Wysłany: 17 marca 2025, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kejtaa wrote:
    Jakie leki ci zapisał? Co prawda nie mam takich problemów, ale jakoś z ciekawości pytam 😅

Ja dzisiaj też po wizycie, wszystko git, 600g, dostałam śmieszne zdjęcie „całuska”, takich samych usteczek, bo akurat ułożyła się przodem 😂 póki co położenie miednicowe, ponoć może się zmienić, a jak nie to obracają w szpitalu - chyba kiedyś można było w takim położeniu rodzić, ale już nie bardzo.

Zapisałam się też do urofizjo za 2 tyg, no i też muszę tą położną ogarnąć 🙄
    Dostałam luteine i nospe 3x1 (teraz używałam tylko doraźnie). Jak wyciszą się skurcze i bóle to mogę zejść z nospy. No i muszę więcej pić 🥴 a z tym mam problem 😣

• Optymistka90 Autorytet

Wysłany: 17 marca 2025, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alima wrote:
    Dostałam luteine i nospe 3x1 (teraz używałam tylko doraźnie). Jak wyciszą się skurcze i bóle to mogę zejść z nospy. No i muszę więcej pić 🥴 a z tym mam problem 😣
    Ja sobie kupiłam taką 2 l butelkę motywującą- trochę wygląda jak wiadro przez swoją pojemność 😂😂😂 ale napełniam ją rano i wiem że do wieczora muszę wypić. Plus herbata, kawa i tak pije dzięki temu z 2,5-3 l dziennie. 😊 także polecam jak się mało pije, bo faktycznie motywuje

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 marca 2025, 14:24

👶🏻 Witek
    🗓️ 19.07.2025
    🕰️ 11.12
    ⚖️ 3920 g
  • ConteBis Autorytet

Wysłany: 17 marca 2025, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tygrysek7773 wrote:

Ja już nawet nie próbuje 😂 zdjęłam i z rąk i z stop żeby mieć spokój 😁

age.png
  • Letycja Autorytet

Wysłany: 17 marca 2025, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lusia90 wrote:
    Ja z tych rzeczy które wymieniałaś będę kupować raczej tylko kocyki.
    Poduszek nie używa się przy takich maluchach więc nie kupuję. Kokon na ten moment wydaje mi się zbędny, ale może któraś z doświadczonych mam się wypowie i może okaże się, że bywa on pomocny. Rożek moja mama powiedziała, że zrobi muslinowy. Każdy, który oglądałam w necie wydaje się jakiś taki grubaśny. W ogóle nie wiem czy rożek na lipiec będzie potrzebny, na razie mam otulacz bawelniany, do spania zamowie śpiworki chyba z Infantilo i muszę właśnie popatrzeć za kocykami. Koleżanka zamawiała kocyki z temu/shein i powiem Wam, że są naprawdę ładne i porządne, a materiał wydaje się przyjemny, ale ja mam jednak opory bo trochę boję się o bezpieczeństwo tekstyliów, które nie podlegają żadnym normom. Popatrzę pewnie na jakichś polskich stronach.

age.png
  • Kejtaa Ekspertka

Wysłany: 17 marca 2025, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lusia90 wrote:

Ja polecam Juuki, miałam w poprzedniej ciąży od nich rzeczy i akcesoria, teraz też kupiłam np. Poduszkę ciążową. Wg mnie bardzo dobra jakość i fajna cena

3erin lubi tę wiadomość

preg.png
  • Kejtaa Ekspertka

Wysłany: 17 marca 2025, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AkacjowaM wrote:
    Udało mi się w końcu nadrobić zaległości na forum od czwartku 😅

Dziewczyny mam pytanie, czy któraś z was może ma taki problem, że słyszy szum/piszczenie w uchu zsynchronizowany z pulsem? Ja od czwartku rano właśnie słyszę w lewym uchu taki szum, czasami bardziej piszczenie w rytmie mojego pulsu, czasami trochę głośnie, czasem ciszej, no ale ogólnie jest to cały czas i w nocy utrudnia mi zasypianie no i poza tym też jest dosyć irytujące 😕 Nie wiem czy jest coś co mogłoby mi na to pomóc jakoś… Umówiłam się też do laryngologa na przyszły tydzień bo trochę przytkane mam też to ucho 😪

Ja kilka lat się bujam z szumami usznymi, czasami da się je wyleczyć, czasami nie. Miałam hydroksyzyne na noc na wyciszenie, ale to przed ciążą, szumy i tak nie zniknęły, raczej nauczyłam się z nimi żyć. Idź do laryngologa jak to faktycznie przytkane ucho to spoko, jak nie to dalej neurolog i Doppler żył szyjnych. Profilaktycznie możesz też zmierzyć ciśnienie czy nie masz podwyższonego ostatnio.

AkacjowaM lubi tę wiadomość

preg.png
  • AkacjowaM Autorytet

Wysłany: 17 marca 2025, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kejtaa wrote:
    Ja kilka lat się bujam z szumami usznymi, czasami da się je wyleczyć, czasami nie. Miałam hydroksyzyne na noc na wyciszenie, ale to przed ciążą, szumy i tak nie zniknęły, raczej nauczyłam się z nimi żyć. Idź do laryngologa jak to faktycznie przytkane ucho to spoko, jak nie to dalej neurolog i Doppler żył szyjnych. Profilaktycznie możesz też zmierzyć ciśnienie czy nie masz podwyższonego ostatnio.

Och to współczuję Ci bardzo, to musi być bardzo męczące 😞
    Mam nadzieję, że laryngolog mi jakoś pomoże, czytałam też, że tak się zdarza czasem w ciąży, że są takie szumy zsynchronizowane z pulsem i to występuje przez znacznie zwiększony przepływ krwi. Ciśnienie mierzę dwa razy dziennie i na razie jest na szczęście ok. Puls mam ciągle podwyższony ale to u kardiologa kontrolowałam no i to u mnie przy ciąży i tej niskiej hemoglobinie tak wygląda.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 marca 2025, 14:53

preg.png
  • Alima Autorytet

Wysłany: 17 marca 2025, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Optymistka90 wrote:
    Ja sobie kupiłam taką 2 l butelkę motywującą- trochę wygląda jak wiadro przez swoją pojemność 😂😂😂 ale napełniam ją rano i wiem że do wieczora muszę wypić. Plus herbata, kawa i tak pije dzięki temu z 2,5-3 l dziennie. 😊 także polecam jak się mało pije, bo faktycznie motywuje
    Ja piję soki, mąż mi przynosi i staram się wypić tą butelkę, ale różne mi idzie 😖 czasem wraca z pracy a tam jeszcze połowa 😔 dziś już wypiłam i mam wrażenie, że jeszcze więcej wysikałam 🙊

• Dosia_24 Autorytet

Wysłany: 17 marca 2025, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Optymistka90 wrote:

Też mam tą butelkę ale na mnie nie działa 😂 nawet kupiłam sobie pokrowiec do niej żeby można ją było nosić jak torebkę na ramię ale zapominam o niej i tak, dla mnie woda ostatnio smakuje tak metalicznie, obrzydliwie. Jak rozpuszczę w niej elektrolity albo prenalen to wtedy w miarę ale i tak jakoś nie daje rady z tymi 2 litrami

👱‍♀️ 25
    🧔‍♂️ 34

Starania od 3.2024
    21.11.2024 - pozytywny test 😊
    5.12 - pierwsza wizyta na USG 😊 mamy ❤️
    20.01 - prenatalne 👶 niskie ryzyka, prawdopodobnie 💙
    17.03 - połówkowe

preg.png
‹‹ 764 765 766 767 768 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ