Lipiec 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
Emimo wrote:U mnie już 17 tydzień a ruchów nie czuć 😩
Możliwe że to kwestia łożyska które pewnie mam z przodu znowu.
U mnie 18 tc i też nic nie czuję, chyba też przez łożysko z przodu. Już nie mogę się doczekać, w pierwszej ciąży chyba już coś czułam ale nie pamiętam dokładnieEmimo lubi tę wiadomość
-
Junjul wrote:miałam iść na L4 ale niestety tylko na 4 dni pójdę żeby mieć cały luty przepracowany to będę mieć znacznie wyższe dniówki naliczane na chorobowe i macierzyńskie. Szkoda że nie wiedziałam o tym wcześniej bo nikt mnie nie uświadomił i przez rok jestem stratna na pensji, tak bym sobie zamiast opieki na dziecko wzięła raz czy dwa urlop i byłyby zupełnie inaczej, teraz niestety już nic z tym nie zrobię ale przynajmniej sobie podciagne stawkę do macierzyńskiego 🤷
Z tego co kojarzę podstawa zasiłku i tak jest wyliczana na podstawie ostatnich 12 miesięcy. -
U mnie też początek 18 tc i nie czuje narazie żadnych ruchów - a wyczekuje ich z niecierpliwością 😍 na prenatalnych wyszło, że nam łożysko z przodu więc pewnie jeszcze trochę muszę poczekać na pierwsze kopniaki.
Wyprawkę zacznę powoli kompletować po połówkowych (22.02) ale to narazie skupie się na ubrankach, pieluszkach itp. Ceny wózków + nosidełka trochę mnie przerażają więc popatrzę najpierw na używane, a jeżeli nic nie znajdę wartego uwagi to wtedy kupię nowy 😅Kinolek94, Kocur lubią tę wiadomość
-
Ja zaraz siadam do robienia listy wyprawkowej bo akurat mam na to czas, ale pewnie się zweryfikuje w czasie lub przerażę i zniechęcę się w połowie 🙀
Również czekam na ruchy jak na zbawienie, mam łożysko na tylnej ścianie, ale to moja pierwsza ciąża i pewnie młody będzie musiał kopnąć mnie z całej siły żebym się skapnęła, że to to 😅 -
Doris8 wrote:Ja zaraz siadam do robienia listy wyprawkowej bo akurat mam na to czas, ale pewnie się zweryfikuje w czasie lub przerażę i zniechęcę się w połowie 🙀
Również czekam na ruchy jak na zbawienie, mam łożysko na tylnej ścianie, ale to moja pierwsza ciąża i pewnie młody będzie musiał kopnąć mnie z całej siły żebym się skapnęła, że to to 😅Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia, 11:42
-
Zojkaa wrote:U mnie też początek 18 tc i nie czuje narazie żadnych ruchów - a wyczekuje ich z niecierpliwością 😍 na prenatalnych wyszło, że nam łożysko z przodu więc pewnie jeszcze trochę muszę poczekać na pierwsze kopniaki.
Wyprawkę zacznę powoli kompletować po połówkowych (22.02) ale to narazie skupie się na ubrankach, pieluszkach itp. Ceny wózków + nosidełka trochę mnie przerażają więc popatrzę najpierw na używane, a jeżeli nic nie znajdę wartego uwagi to wtedy kupię nowy 😅
Ja jestem dzisiaj 17+2 łożysko z tego co mówił 2 dni temu lekarz mam umiejscowione z tyłu i też nie czuje ruchów. Narazie się tym jakoś nie martwię, bo 2 dni temu na wizycie wszystko było w jak najlepszym porządku, lekarz też nie widzi w tym nic niepokojącego bo to moja pierwsza ciąża. Także ja też wciąż czekam, co wieczór wsłuchuje się w siebie czasem mi się coś wydaje że się poruszyło ale nie wiem sama. 😆😆
Co do cen wózków to wczoraj też zrobiłam sobie rekonesans i też mnie one przerażają. Niektóre są w cenie starego samochodu. 😅😅 ja niestety nie mam takiej kwoty w swoim budżecie na wózek raczej kupimy coś z niższej półki cenowej, bo czeka nas wykończenie nowego mieszkania, ale jakoś nie ubolewam nad tym.
Od kilku dni mam taki czas, że zapominam że jestem w ciąży. Czuje się wyśmienicie, nic mnie nie boli, nie ciągnie. Jest super, oby tak dalej. Nawet mój ból bioder w nocy minął, co jest dla mnie dziwne bo nie zdążyłam nic zmienić. Myślę sobie teraz o tym że może dziecko mi uciskało jakiś nerw i dlatego tak miałam.
No nic pozostaje się cieszyć. 🤩🤩🤩Sajgonka, Kocur lubią tę wiadomość
-
Mój mąż się pcha do oglądania i list, ja też jeszcze bym na pewno zwlekała, ale nie chce powstrzymywać jego entuzjazmu
Jest tu jakaś przyszła mama co planuje tak jak ja pieluszkowac wielorazowo?Kir AA, MTHFR, wysokie NK maciczne i we krwi obwodowej, rozjechane cytokiny.
W latach 2022-2023 - 7 ciąż biochemicznych.
03.23 - 8+6 poronienie chybione na etapie 6+1- synuś z trisomią chromosomu 3 🥺
Nowe rozdanie:
Acard, Accofil, Hydroxychloroquine, Intralipidy
20.07.2024 - 40+1 Jerzy 🥰 -
AEGO wrote:Ja też zaczęłam robić listę z linkami. Na razie mam na liście wózek, fotelik, łóżeczko, pieluszki i cholernie droga lampkę ścienną, bo mi się spodobała. 🤣🤣 a i uwaga, zamówiłam dwie rzeczy, totalnie niepotrzebne na początek, ale mnie rozczuliły, ręcznik z kapturkiem i pluszaka ala pieluszka 🤣🤣🤣
-
AEGO wrote:Wiesz co, raczej właśnie ten Waldin (chyba Ty o nim pisałaś), bo szczerze mówiąc szkoda mi hajsu na Stokke,.
-
Sajgonka wrote:Masz na myśli to że w każdym miesiącu miałaś jakieś zwolnienie i to Ci obniżyło podstawę zasiłku?
Z tego co kojarzę podstawa zasiłku i tak jest wyliczana na podstawie ostatnich 12 miesięcy. -
Junjul wrote:Tak, niestety nie wiedziałam wcześniej że tak jest, a co miesiąc jakąś krótka dwu trzy dniowa opiekę mam jak mi młoda choruje. Jakbym wiedziała to bym urlopem załatwiła chociażby w styczniu, ale nie miałam pojęcia że tak to działa
Ja jestem zmęczona pracą, ale mamy od marca waloryzację, więc też mnie to motywuje na razie żeby sobie trochę jeszcze podbić macierzyński. Kończy nam się właśnie leasing na auto i szukamy czegoś większego, ale ceny są kosmiczne, więc parę stowek dodatkowo się przyda.
Nie mam też pojęcia jak się wypisuje papiery na rodzicielski, bo teraz się pozmieniało w tych zasilkach. I jak to zrobić żeby móc wcześniej zrezygnować jakby się chciało wrócić do pracy i najlepiej na tym wyjść. Mam nadzieję, że podpowiedza w kadrach. -
Sajgonka wrote:Jeszcze są 2dni na zdrowe dziecko, może Cię to uratuje kiedyś. Chyba że to też obniża zasiłek😅
Ja jestem zmęczona pracą, ale mamy od marca waloryzację, więc też mnie to motywuje na razie żeby sobie trochę jeszcze podbić macierzyński. Kończy nam się właśnie leasing na auto i szukamy czegoś większego, ale ceny są kosmiczne, więc parę stowek dodatkowo się przyda.
Nie mam też pojęcia jak się wypisuje papiery na rodzicielski, bo teraz się pozmieniało w tych zasilkach. I jak to zrobić żeby móc wcześniej zrezygnować jakby się chciało wrócić do pracy i najlepiej na tym wyjść. Mam nadzieję, że podpowiedza w kadrach. -
A mam pytanko o komody, macie coś na Oki?
Ja chciałam kupić taką wolnostojącą zeby byla szerdza i dodatkowo przewijak -
Roxie_eS wrote:Mój mąż się pcha do oglądania i list, ja też jeszcze bym na pewno zwlekała, ale nie chce powstrzymywać jego entuzjazmu
Jest tu jakaś przyszła mama co planuje tak jak ja pieluszkowac wielorazowo?
Ja myślałam o tym, ale Stary mnie wyśmiał i chyba ostatecznie odpuszczę. Zwłaszcza że my do końca jeszcze nie wiemy, czy uda nam się z docelową przeprowadzką. -
AEGO wrote:Wiesz co, raczej właśnie ten Waldin (chyba Ty o nim pisałaś), bo szczerze mówiąc szkoda mi hajsu na Stokke,.31.10.2022 💔
25.05.2023 💔
13.11.2023 ⏸️ beta 93,81
15.11.2023 beta 223,65
22.11.2023 beta 4193 🤞
27.11.2023 6+1 2,6 mm ❤️ USG 5+6
11.12.2023 8+1 1,39cm ❤️ USG 7+5
22.12.2023 9+5 2,58cm ❤️ USG 9+3
09.01.2024 12+2 5,79cm USG 12+2. Prenatalne idealnie 😍
19.02.2024 18+1 232g ❤️
05.03.2024 20+2 II prenatalne, 340g i pierwsze kopniaki 😍
14.05.2024 30+2 III prenatalne, 1750g 😍
Iga 🥰🥰 30.07.2024 22:51 😍 ⚖️3635g 📏56cm 💖
-
dori wrote:Też myślę o Waldin okrągłym, choć mój mąż nie jest przekonany 🙈
Coś tam na kolor wózka narzekał, ale raczej jeśli chodzi o jakąś stylistykę to ja wybieram. -
Hej dziewczyny cieszę się że u Was (natka, Angel989) na wizycie wszystko w porządku - gratuluję córeczek 🥰
Emimo no jak łożysko masz na przedniej ścianie to pewnie dlatego ruchy nie są tak odczuwalne. Ja musiałam czekać do 20tyg🤪
W którym tygodniu mówili Wam lekarze gdzie umiejscowione jest łożysko 🤔 Mi dziś jeszcze nie chciała powiedzieć, że niby słabo jeszcze widać taaa😛 o płci to se pomarzyć mogę 😛 No ale najważniejsze, że wszystko jest w porządku, dziecko rośnie-serce, mózg, żołądek, nerki ok NT 1,59. Dzidziol był spokojny-relaksował się ssąc kciuka 😆
Tak poza tym u mnie ok-cierpię na bezsenność ale to powszechne w ciąży 🤷🏼♀️ Nadal sikam 2x w nocy i później zasnąć nie mogę 🤦🏼♀️ Mdłości już od 11tyg nie mam, brzuch jak balon-wieczorem wyglądam na 7miesiac normalnie 🤣 także tak jak Moonflower staram się nie jeść za dużo wieczorem, bo brzuch mi pęka normalnie takie wzdęcia a smarować mi się nie chce i coś czuję, że tym razem bez rozstępów się nie obejdzie 🙈Emimo, Raela, Kocur lubią tę wiadomość
-
Jeśli chodzi o meble to komodę Ikea Malm z 4 szufladami oddajemy juniorowi + ogarniemy wolnostojący przewijak (Ikea) obok. Łóżeczko to dostawka Kinderkraft (z drugiej ręki), dokupimy jeszcze materacyk w późniejszym czasie (nowy). Mieszkamy w piętrowym domu wiec i tak muszę mieć coś na dół, na chwile obecna myśle nad kokonem.
Bardzo chciałabym podejść do zakupów zdrowo-rozsądkowo i co się da kupowac z drugiej ręki i nie przesadzić. 🙈💒 04.09.2021
Starania 👶 od 2022
⏸️ październik 2022
💔 listopad 2022
❤️🩹 wznowienie starań 02.2023
⏸️ październik 2023 🥹🤞✊
🤰22.11.2023 - 1,58 cm i bijące serduszko
👶 08.12.2023 (10+1) - 3,48 cm
👦 04.01.2023 (14+0) - 8,15 cm - chłopczyk
⚖️ 25.01.2024 (17+0) - 190g ❤️
⚖️ 15.02.2024 (20+0) - 310g 😍
⚖️ 07.03.2024 (23+0) - 630g 🥺
⚖️ 28.03.2024 (26+0) - 960g 😱