X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2022 ❤️
Odpowiedz

LISTOPAD 2022 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 12 maja 2022, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Również bardzo mocno liczę na "matczyną intuicję" jeśli chodzi o początki przygody z dzieckiem 😅. Ostatnio wpadła mi na przecenie o taka książka: https://www.taniaksiazka.pl/jezyk-niemowlat-melinda-blau-p-1484474.html?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=shopping&gclid=CjwKCAjwve2TBhByEiwAaktM1LUvTuowemZutTCpfQM18IGf55AupyTkfPVu-VtNNHvwD-lY47ONpBoCICwQAvD_BwE czytam ją sobie wyrywkowo i stwierdzam, że spróbuję zastosować pewne wskazówki w niej zawarte, np. zachowanie rutyny dziecka 🙈. Nie wiem jak to zrobię 😂 możecie już zacząć mi kibicować 😂. To wszystko jest super napisane ale jak się sprawdzi rzeczywiście, to wielka niewiadoma. Mąż nawet sobie poczytał o charakterach dzieci i stwierdził, że jak nasze dziecko odziedziczy charakter po matce (czyli po mnie, nie po mojej teściowej 😂) to żaden poradnik nam nie pomoże 😂.

Angelaaaaa też je obserwuje! Super sprawa! Tylko ja chyba będę się bać cokolwiek z tym dzieckiem robić.

Wczoraj jak czekałam na prenatalne to wychodzili świeżo upieczeni rodzice i sobie pomyślałam: matko, jacy oni wydają się być obcykani z tematem 😂 (mam nadzieję, że w listopadzie o mnie też ktoś tak pomyśli 😂).

Dziewczyny, nie będzie źle. Najważniejsze to wsparcie męża i (jak dla mnie) kontakt z MŁODYMI mamami. Wiecie jak mi się teraz zaciśniły kontakty z kuzynkami? Szok 😂. To samo ze szwagierką, mówiła, że jak coś to ona zawsze służy pomocą w obsłudze malucha. Dobrze mieć na kogo liczyć, zawsze to odciąża psychicznie, choć w najmniejszym stopniu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2022, 09:17

11.2022r., Karol ❤
    12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
    IG: @czytanki.matki
  • MamaNl Autorytet

Wysłany: 12 maja 2022, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    smoothie wrote:
    Ultra-Dżasta świetne wieści 😊 jak dobrze, że się uspokoiłaś 🙂
    U mnie ta granica spokoju coś ciągle się przesuwa ale nie chce już smęcić.

Pogoda w końcu dopisuje to szalejemy z Młodą na podwórku, a potem wieczorem padam na ryjek więc znowu dobrze spałam ❤️
    Ja miałabym obawy jeśli chodzi o chłopca bo musiałabym okiełznać siusiaka 😅a tak myślę, że może nic mnie nie zaskoczy. Oby..
    Bałam się malutkiego dziecka ale to szybko przeszło, jak się dostaje taką słodycz to wszystko samo się układa 🥰🥰🥰

Paulity kciuki 🤞🤞

Powiem ci ze jak dla mnie chłopcy są łatwiejsi w obsłudze 😂

smoothie lubi tę wiadomość

Joanna …
    Jest synuś Bruno 💙
    event.png
  • MamaNl Autorytet

Wysłany: 12 maja 2022, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ultra-Dżasta wrote:
    Również bardzo mocno liczę na "matczyną intuicję" jeśli chodzi o początki przygody z dzieckiem 😅. Ostatnio wpadła mi na przecenie o taka książka: https://www.taniaksiazka.pl/jezyk-niemowlat-melinda-blau-p-1484474.html?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=shopping&gclid=CjwKCAjwve2TBhByEiwAaktM1LUvTuowemZutTCpfQM18IGf55AupyTkfPVu-VtNNHvwD-lY47ONpBoCICwQAvD_BwE czytam ją sobie wyrywkowo i stwierdzam, że spróbuję zastosować pewne wskazówki w niej zawarte, np. zachowanie rutyny dziecka 🙈. Nie wiem jak to zrobię 😂 możecie już zacząć mi kibicować 😂. To wszystko jest super napisane ale jak się sprawdzi rzeczywiście, to wielka niewiadoma. Mąż nawet sobie poczytał o charakterach dzieci i stwierdził, że jak nasze dziecko odziedziczy charakter po matce (czyli po mnie, nie po mojej teściowej 😂) to żaden poradnik nam nie pomoże 😂.

Angelaaaaa też je obserwuje! Super sprawa! Tylko ja chyba będę się bać cokolwiek z tym dzieckiem robić.

Wczoraj jak czekałam na prenatalne to wychodzili świeżo upieczeni rodzice i sobie pomyślałam: matko, jacy oni wydają się być obcykani z tematem 😂 (mam nadzieję, że w listopadzie o mnie też ktoś tak pomyśli 😂).

Dziewczyny, nie będzie źle. Najważniejsze to wsparcie męża i (jak dla mnie) kontakt z MŁODYMI mamami. Wiecie jak mi się teraz zaciśniły kontakty z kuzynkami? Szok 😂. To samo ze szwagierką, mówiła, że jak coś to ona zawsze służy pomocą w obsłudze malucha. Dobrze mieć na kogo liczyć, zawsze to obciąża psychicznie, choć w najmniejszym stopniu.

Moje dzieci tez miały rutynowe czynności i sprawdzało się długie lata
    Np zawsze o 19 była kolacja później kąpanie i do łóżeczka i powiem wam ze długie lata to działało
    Nawet jak córki były większe to same tego pilnowały
    Podobnie chłopcy mój starszy syn mając jeszcze 12/13 lat przychodziła pora ogarniał się klad do łóżka bo tez uczyłam ich zawsze ze wieczór jest dla mnie. Czy dla nas rodziców
    I tego pilnują do dziś starają się po 19 nie zawracać mi głowę

U mojego wnuka tez się ładnie sprawdza wszystko włącznie ze spaniem w łóżeczku w swoim pokoju nawet jak się przeprowadzali i chcieli żeby spał z nimi na 1 materacu nie było mowy musiał mieć swój materac na podłodze w swoim pokoju i powiem wam ze jestem dumna z niego i z rodziców ze pilnują takich niby małych spraw bo teraz mając 2,5 roku niedawno dostał zwykle łóżeczko nie z balaskami i nie ucieka z niego aż dziwne dla mnie hahahha
    Ale faktycznie leży i jak coś chce to wola nie wstaje

Ultra-Dżasta, Scandi-B, Olo323 lubią tę wiadomość

Joanna …
    Jest synuś Bruno 💙
    event.png
  • Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 12 maja 2022, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mnie przeraża zmiana pampersów. Raz zmieniałam synowi kuzynki. Myślałam, że 🤮. Ona się śmiała i mówiła, że jak pracowała jako niania to też ją to brzydziło ale na swoje inaczej się reaguje. NO NIE WIEM, ZOBACZĘ 😂.

Co do płci, miałam 2 sny, jeden po poronieniu, gdzie miałam dwóch chłopaków (to był piękny sen, taki rzeczywisty 🥰, jak kurde urywek z hollywódzkiego filmu) a drugi wczoraj nad ranem i też lekarz mówił, że będzie chłopak. Nie wiem, może jest coś na rzeczy 😆. Kiedyś mocno chciałam mieć chłopaków ale życie zweryfikowało myślenie i z dziewczynki będę równie mocno się cieszyć 😊.

11.2022r., Karol ❤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
  • MamaTrójki Autorytet

Wysłany: 12 maja 2022, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas tez rutyna się sprawdza 😊 wiem ze np niektórzy kąpią dzieci co 2-3 dni, u nas kąpiel codziennie bo dzieciaki wiedza ze po niej jest czas na spanie 😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2022, 09:17

MamaNl, Olo323 lubią tę wiadomość

Mama Piątki
    2005 🐭
    2019 🐹
    2021🐭
    2021 👼🏻 8tc
    2022 🐹🐹
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 12 maja 2022, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pierwsze 3 miesiące życia małej wspominam źle..😓 w sensie takim że przez 2btygodnie było super dziecko karmić i przewijać i ciągle spało super potem przez 3 miesiące płakała było zwalane na kolki ( byłam wrakiem człowieka,24h na dobę dziecko na rękach, w nocy spała na mnie no dramat) w 8 miesiącu życia dowiedzieliśmy się że mała miała wylew do głowy stąd te płacze 😭 lekarze po cc zawinili że nie zrobili usg głowy
    Także mam nauczke i mam nadzieję że teraz będzie całkiem inaczej

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Rossetia Autorytet

Wysłany: 12 maja 2022, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaNl wrote:
    Moje dzieci tez miały rutynowe czynności i sprawdzało się długie lata
    Np zawsze o 19 była kolacja później kąpanie i do łóżeczka i powiem wam ze długie lata to działało
    Nawet jak córki były większe to same tego pilnowały
    Podobnie chłopcy mój starszy syn mając jeszcze 12/13 lat przychodziła pora ogarniał się klad do łóżka bo tez uczyłam ich zawsze ze wieczór jest dla mnie. Czy dla nas rodziców
    I tego pilnują do dziś starają się po 19 nie zawracać mi głowę
    Też chcemy wprowadzić taką rutynę, że około godziny 20-stej dziecko ma już spać. Jak wyjdzie, zobaczymy 😉 wtedy jest jeszcze chwila wieczoru dla siebie, żeby obejrzeć film, pomalować paznokcie lub zwyczajnie odpocząć.
    Znam teraz "świeże" mamy, które kładą dzieci spać o 23. Dla mnie to jest niewyobrażalne. To nawet ja czasami wcześniej się kładę 😁

Olo323 lubi tę wiadomość

PCOS, niedoczynność tarczycy, IO, mutacja PAI-1 homo

Bocian Białystok
    Transfer 12.09.17 beta <0,1
    Transfer 09.12.17 beta <0,1
    Transfer 06.11.18 beta <0,1

Klinika OVIklinika Warszawa (4 zarodki)
    1. Transfer 17.09.21 (blastka 3BC)
    5dpt -beta 14, 7dpt- beta 55, 10dpt-beta 254,
    12dpt-beta 554, 14dpt-beta 958, 6tc*

2. Transfer 23.02.22 (blastka 3AB)
    5dpt- beta 8, 7dpt- beta 37, 9dpt- beta 100, 12dpt- beta 357

age.png

3. Transfer 14.08.24 (blastka 3BC)
    Beta <0,1

Wrzesień ciąża naturalna 9tc*

4. Transfer 25.04.25 (blastka 3BC)
    7dpt beta 7,7, 10dpt beta 29, 12dpt beta 65,5, 14dpt beta 170, 17dpt beta 539, 19dpt beta 957
    7+1 CRL 1cm, FHR 153
    9+3 CRL 2,8cm, FHR 178
    11+3 CRL 5,5cm FHR 166

preg.png
  • Susie Ekspertka

Wysłany: 12 maja 2022, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też bym chciała kłaść dziecko o jednej porze i raczej wcześniej niż później. No i wykluczam zupełnie spanie z dzieckiem w jednym łóżku. Wystarczy mi mąż, który śpi w poprzek i kot z drugiej strony. 😆

Olo323, Rossetia lubią tę wiadomość

tqYwp2.png
  • Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 12 maja 2022, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To super czytać, że rutyna jest jednak możliwa 🥳. Tak jak piszesz Susie - czas dla siebie, męża jest przy małym dziecku na wagę złota.

Mamy że stażem - jak jest z rutyną w nocy? Raczej nie uwierzę, że dziecko przesypia na tym etapie całe noce 🙈. Czy jest to w ogóle możliwe?

11.2022r., Karol ❤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
  • Susie Ekspertka

Wysłany: 12 maja 2022, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ultra-Dżasta wrote:
    To super czytać, że rutyna jest jednak możliwa 🥳. Tak jak piszesz Susie - czas dla siebie, męża jest przy małym dziecku na wagę złota.

Mamy że stażem - jak jest z rutyną w nocy? Raczej nie uwierzę, że dziecko przesypia na tym etapie całe noce 🙈. Czy jest to w ogóle możliwe?

W nocy to już chyba nic nie zależy od rutyny tylko bardziej od dziecka?
    Ja np. budziłam się na żarcie co godzinę, także było wesoło. 😂 Dzieci mojej koleżanki z kolei totalnie dwa różne światy: jedno non stop w nocy się budziło a drugie niemal od początku prawie całe noce przesypiało a wychowanie to samo.

Olo323, MamaTrójki lubią tę wiadomość

tqYwp2.png
  • smoothie Autorytet

Wysłany: 12 maja 2022, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    [

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 maja 2022, 20:01

preg.png

👩🏼 '86
    07.2023 👧🏼❤️
    04.2020 👧🏼❤️

06.2021 - 7tc/11tc 👼💔
    06.2022- 19tc 👼💔
  • MamaNl Autorytet

Wysłany: 12 maja 2022, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ultra-Dżasta wrote:

U mnie w nocy zależności od dziecka było
    Pierwsza wstawała 2 razy kp do 3 mca
    Druga jadła co 2 godz i w dzień i w nocy kp do 18 mcy
    Trzeci jadł o 24 i wstalwal o 6 kp do 8 mca
    Czwarty jadł średnio co 4/5 godz ale jadł dużo wiec miał może na dłużej kp do 4 mca

Wszystkie dzieci jadły normalnie wszystko średnio od 5-6 mcy No ok prawie wszystko ale normalne obiady
    Soki Piły i herbatki od 2/3 mcy

Wnuk tez od 7 mcy przesypia noce No jedynie picie czasem ale teraz ma je koło poduszki i sam sobie bierze - jego mamę tez tak nauczyłam jak była mała 😊

Joanna …
    Jest synuś Bruno 💙
    event.png
  • MamaTrójki Autorytet

Wysłany: 12 maja 2022, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaaaa wrote:
    Ja pierwsze 3 miesiące życia małej wspominam źle..😓 w sensie takim że przez 2btygodnie było super dziecko karmić i przewijać i ciągle spało super potem przez 3 miesiące płakała było zwalane na kolki ( byłam wrakiem człowieka,24h na dobę dziecko na rękach, w nocy spała na mnie no dramat) w 8 miesiącu życia dowiedzieliśmy się że mała miała wylew do głowy stąd te płacze 😭 lekarze po cc zawinili że nie zrobili usg głowy
    Także mam nauczke i mam nadzieję że teraz będzie całkiem inaczej
    To straszne co piszesz… myślałam ze usg główki jest standardem w opiece okołoporodowej 🤯

Mama Piątki
    2005 🐭
    2019 🐹
    2021🐭
    2021 👼🏻 8tc
    2022 🐹🐹
  • MamaTrójki Autorytet

Wysłany: 12 maja 2022, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ultra-Dżasta wrote:

U mnie córka była kp 5 miesięcy i w nocy pobudki różnie ale ok 2 razy, jak przeszła na mm to podobnie, ale w szybkim czasie skróciło się do jednego karmienia a na rok czasu nie budziła się już w ogóle 😉 za to synek cycoholik, pobudki przeróżnie, czasem nawet 4 razy 🥴 teraz ma 16 miesięcy, jeszcze się czasem obudzi na ssanie (bo karmieniem bym tego nie nazwała 😅). Póki co dzieciaki śpią z nami w pokoju, w swoich łóżeczkach (małego przenosimy do nas ok 3-4 rano jak się przebudzi) a za miesiąc się przeprowadzamy i dostaną swój pokój z większymi łóżkami 😁

Natomiast jeśli chodzi o noworodki to nawet jeśli mają spanie, to trzeba je wybudzać na karmienie (nie powinny spać w nocy dłużej niż 4h bez mleka). Pitem to tylko się modlić o nocnego śpiocha😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2022, 11:01

Mama Piątki
    2005 🐭
    2019 🐹
    2021🐭
    2021 👼🏻 8tc
    2022 🐹🐹
  • Olo323 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2022, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ultra-Dżasta gratuluje wspaniałych wieści♥️
    Ale nie mogło być inaczej 🥰

Ultra-Dżasta lubi tę wiadomość

👩‍❤️‍👨 30 lat
    👩- hashimoto, PCOS
    👨‍🦰- okaz zdrowia
    2019r - 19 tc 💔
    11.2022 - 💙👶 (12cs)

11.2024- ZACZYNAMY PROJEKT- RODZEŃSTWO ❤️
  • paulity Autorytet

Wysłany: 12 maja 2022, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny pisze bo badaniach lekarz mówi że wszystko jest dobrze na ta chwilę i czekamy na wynik nifow ✊🏼✊🏼 za 2tyg wynik gdyby coś będzie dzwonił ✊🏼

MamaTrójki, smoothie, Ultra-Dżasta, Olo323, Susie, Kitaja, Szpacza223, Asia11, Sherlook, Angelaaaa, Scandi-B, Rossetia lubią tę wiadomość

• Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 12 maja 2022, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulity wrote:
    Dziewczyny pisze bo badaniach lekarz mówi że wszystko jest dobrze na ta chwilę i czekamy na wynik nifow ✊🏼✊🏼 za 2tyg wynik gdyby coś będzie dzwonił ✊🏼

No i elegancko 😊.

paulity lubi tę wiadomość

11.2022r., Karol ❤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
  • Olo323 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2022, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulity wrote:

Cudowne wieści 🥰😍

paulity lubi tę wiadomość

👩‍❤️‍👨 30 lat
    👩- hashimoto, PCOS
    👨‍🦰- okaz zdrowia
    2019r - 19 tc 💔
    11.2022 - 💙👶 (12cs)

11.2024- ZACZYNAMY PROJEKT- RODZEŃSTWO ❤️
  • Tony Autorytet

Wysłany: 12 maja 2022, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduję, że ja też po kontrolnym badaniu. Wszystko ok, bobas jest 3 dni do przodu. Ma wszystko na swoim miejscu ;) i prawdopodobnie przeczucia mnie nie myliły, bo wygląda na chłopaka :) w środę prenatalne, myślę że potwierdzą na sto procent.

No i co najważniejsze - po krwiaku nie ma śladu 😍

MamaTrójki, Kalli95, Olo323, Ultra-Dżasta, smoothie, Asia11, Sherlook, MamaNl, Angelaaaa, paulity, Scandi-B, Rossetia, Szpacza223 lubią tę wiadomość

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Tony Autorytet

Wysłany: 12 maja 2022, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i jeszcze lekarz mi polecił, że tak godzinę przed prenatalnymi coś sobie zjeść,to większa szansa że dziecko będzie spało i łatwiej będzie mierzyć :)

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
‹‹ 127 128 129 130 131 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ