LISTOPAD 2022 ❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Gratuluję udanych prenatalnych!
Dostałam wyniki krzywej i znowu wyszła dobrze. Z jednej strony się cieszę, z drugiej znowu będę musiała powtórzyć krzywą bleee. No i pewnie diabetolog będzie kazal jednak trzymać się diety.
Co do obsługi dzieci. Ja się przy pierwszym nie bałam tak bardzo. Miałam już doświadczenie z maluchami i myślałam, że sobie poradzę. No i przyszedł na świat mój synek, pierwszy tydzień jeszcze był ok, z czego i tak 4 dni byliśmy w szpitalu. Był bardzo spokojny, a to przez to, że miał żoltaczkę. Potem się zaczęło. Niedługo skończy 13 msc a w swoim łóżeczku przespał 2 noce tylko dlatego, że naswietlalismy go jeszcze po powrocie ze szpitala. Do3,5 msca kolki, nietolerancja laktozy, podejrzenie alergii i moja dieta eliminacyjna, do 9 miesiąca refluks. Asymetria i wzmożone napięcie mięśniowe w barkach. Przez 9 miesięcy chodziliśmy na rehabilitację. Trafił mi się wymagający osobnik. Nie ma mowy żeby spał sam, przez 4 miesiące spał na mnie/mężu. Drzemki po 40 min i cały czas na rękach. W wózku spał też tylko 40 min i ostatni raz usnął na spacerze jak miał 6 msc:D. W nocy budzi się co 1,5-2h. Czasem zdarzy mu się przespać 3h.
Czytam o tym, że niemowlaki spia w własnych pokojach całą noc i nie mogę w to uwierzyc:D. Oczywiście slyszalam dobre rady, że sobie tak przyzwyczaiłam, że powinnam go uczyć spać osobno blablabla. No cóż są dzieci, które będą spały same a są takie co nie będą i już. Ja tylko sie zastanawiam jaki będzie drugi syn i jeśli taki jak pierwszy (albo jeszcze bardziej hnb) to nie wiem jak to ogarnę. Ja podobno byłam mało wymagającym dzieckiem przesypiającym całe noce i bawiącym się sama ze sobą. No mój syn to całkowite przeciwieństwo:D. Moja mama była w szoku i dalej jest jak rozny ode mnie jest jej wnuczek:D.Kitaja lubi tę wiadomość
7.01.19. Aniołek👼💔
20.04.21 Synek M 👶💙
17.11.22 Synek A 👶💙 -
Karolnka, masz rację dzieci są różne. Koleżanka z pracy miała pierwsze wyjątkowe. Spał sam, na karmienie musiała sama sobie nastawiać budzik i jego wybudzać. Spokojny, nic kompletnie się nie działo. Z drugim totalne przeciwieństwo, budził się tysiąc razy, wiecznie u cyca i na rękach. Też rehabilitacja itd.
30.11.2012 (puste jajo), 12.02.2016 (28tc*) - naturalsy 💔
IUI 05.2017 IMSI 08.2017 IMSI 01.2018 IMSI 03.2019 IMSI 05.2019 (Mini-IVF) 08.2020 stymulacyjna klapa
AZ 02.2022 7dpt 16, 9dpt 34, 11dpt 31
AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
genotyp AA, V Leiden, MTHFR a1298c, nasienie kiepskie, polimorfizm Apal
2950g Syn - Nasza Miłość😍 -
MamaTrójki wrote:To straszne co piszesz… myślałam ze usg główki jest standardem w opiece okołoporodowej 🤯
No niestety nie w Toruniu i teraz się boje mieć kolejną tu cesarkę i myślę o Bydgoszczy 😬 no ale zobaczymy jeszcze jest trochę czasu na zastanowienie sięMaja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️
-
MamaTrójki wrote:Uwielbiam hasła typu „przyzwyczaiłaś” „ nie noś bo przyzwyczaisz” 🙈 i w ogóle wszystkie takie „dobre rady” starszyzny. 🥴
Usłyszałabyś rad babci męża... Aż włos się jeży na głowie 😱.11.2022r., Karol ❤
12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤
👩🏭 28 l.
👨🔧 26 l.
🏃♀️🧗♀️🏞❤
IG: @czytanki.matki -
Mój syn od pierwszej nocy śpi w swoim łóżeczku w swoim pokoju. Jestem z tego mega dumna.
Na drzemkę też odkładam do łóżeczka.
Codziennie o 19 30 jest w łóżeczku. Czasem usnie w sekundę czasem pół godziny się pokręci. Uśpia sam. Nie płacze. To też moja duma.
Dużo pracy mnie to kosztowało, ale dzięki temu mam wieczór dla siebie i dla męża.
Zawsze robię tak by o tej 19;30 wszystko było ogarnięte. Później nie sprzątam, nie ogarniam żadnych obowiązków. Czas wolny, odpoczynek.
Bardzo polecam.
Choć wiem że są mamy które wolę do 23 siedzieć z dzieciakami ale potem śpią do 9, a nie jak ją do 6/7. Każdy ma swój domowy rytm.Olo323, Sherlook, MamaNl, Kitaja lubią tę wiadomość
-
Strata wrote:Mój syn od pierwszej nocy śpi w swoim łóżeczku w swoim pokoju. Jestem z tego mega dumna.
Codziennie o 19 30 jest w łóżeczku. Czasem usnie w sekundę czasem pół godziny się pokręci. Uśpia sam. Nie płacze. To też moja duma.
Dużo pracy mnie to kosztowało, ale dzięki temu mam wieczór dla siebie i dla męża.
Zawsze robię tak by o tej 19;30 wszystko było ogarnięte. Później nie sprzątam, nie ogarniam żadnych obowiązków. Czas wolny, odpoczynek.
Bardzo polecam.
Choć wiem że są mamy które wolę do 23 siedzieć z dzieciakami ale potem śpią do 9, a nie jak ją do 6/7. Każdy ma swój domowy rytm.
No właśnie tak nauczony jest mój wnuk i nawet jak wstanie to potrafi jeszcze z godzinkę leżeć w łóżeczku ❤️ -
Strata wrote:Mój syn od pierwszej nocy śpi w swoim łóżeczku w swoim pokoju. Jestem z tego mega dumna.
Bardzo polecam.
Choć wiem że są mamy które wolę do 23 siedzieć z dzieciakami ale potem śpią do 9, a nie jak ją do 6/7. Każdy ma swój domowy rytm.Olo323 lubi tę wiadomość
IUI 05.2017 IMSI 08.2017 IMSI 01.2018 IMSI 03.2019 IMSI 05.2019 (Mini-IVF) 08.2020 stymulacyjna klapa
AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
Każdej pewnie wyjdzie inaczej bo dzieci są różne
Ja np. nie wyobrażam sobie wstawać o 6 🙈 kiedy to ja zajmuję się dzieckiem.Gdybyśmy miały rutynę żłobkową albo przedszkolną to pewnie musiałybyśmy funkcjonować inaczej, a tak robimy tak jak dla nas najlepiej.
Poza tym bardzo często wracamy do domu po 19, a latem po 20 to myślę,że zdarzy się nie raz.
Dlatego córka śpi od 21.30-8/8.30 i to idealne rozwiązanie. I drzemkę w dzień ma jak w zegarku ❤️
A z tym pokojem od początku to zależy czy ktoś lubi wstawać kilka razy w nocy na karmienie czy ma dziecko na wyciągnięcie ręki My z Mężem budziliśmy się razem. Jak przestałam karmić to najczęściej Mąż.
Najważniejsze to znaleźć rutynę odpowiednią dla danej rodziny ❤️Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2022, 19:46
MamaTrójki, Olo323 lubią tę wiadomość
-
Ja słyszałam ze mamy takie dzieci na jakie zasługujemy 😂 ja dawałam w dupe za dzieciaka, podobno trzeba bylo mieć przy mnie oczy dookoła głowy haha wiec moja córeczka to istny harpagan 😅 chooociaz… podobno tez zasypiałam sama w swoim łóżeczku 🤷🏻♀️ Nie wiem… może blizniaki będą trochę spokojniejsze 😅
Olo323 lubi tę wiadomość
Mama Piątki
2005 🐭
2019 🐹
2021🐭
2021 👼🏻 8tc
2022 🐹🐹 -
smoothie wrote:Każdej pewnie wyjdzie inaczej bo dzieci są różne
Ja np. nie wyobrażam sobie wstawać o 6 🙈 kiedy to ja zajmuję się dzieckiem.Gdybyśmy miały rutynę żłobkową albo przedszkolną to pewnie musiałybyśmy funkcjonować inaczej, a tak robimy tak jak dla nas najlepiej.
Poza tym bardzo często wracamy do domu po 19, a latem po 20 to myślę,że zdarzy się nie raz.
Dlatego córka śpi od 21.30-8/8.30 i to idealne rozwiązanie. I drzemkę w dzień ma jak w zegarku ❤️
A z tym pokojem od początku to zależy czy ktoś lubi wstawać kilka razy w nocy na karmienie czy ma dziecko na wyciągnięcie ręki My z Mężem budziliśmy się razem. Jak przestałam karmić to najczęściej Mąż.
Najważniejsze to znaleźć rutynę odpowiednią dla danej rodziny ❤️smoothie lubi tę wiadomość
Mama Piątki
2005 🐭
2019 🐹
2021🐭
2021 👼🏻 8tc
2022 🐹🐹 -
MamaTrójki wrote:Ja słyszałam ze mamy takie dzieci na jakie zasługujemy 😂 ja dawałam w dupe za dzieciaka, podobno trzeba bylo mieć przy mnie oczy dookoła głowy haha wiec moja córeczka to istny harpagan 😅 chooociaz… podobno tez zasypiałam sama w swoim łóżeczku 🤷🏻♀️ Nie wiem… może blizniaki będą trochę spokojniejsze 😅
Z tego co słyszałam do grzecznych też nie należałam. Dzień z nocą mi się pomyliły. Mama opowiadała, że w ciągu dnia spałam a w nocy głównie płakałam. Natomiast teściowa na męża złego słowa nie powie... ZŁOTE DZIECKO. Nie płakał, sam w łóżeczku leżał, coś tam do siebie gadał. I to potwierdzone info 😅.
Tony - jadłam godzinę przed badaniem i dziecko wcale nie było spokojniejsze.
Może to przez moje nerwy, jak się uspokoiłam to ono tak samo wyluzowało.
Nie wiem co zrobić z jutrem, idę do prowadzącego i chciałabym, by była widoczna płeć. Zjem trochę żelków - może coś zdział to słodkie, choć średnio w to wierzę 😅.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2022, 20:12
11.2022r., Karol ❤
👩🏭 28 l.
👨🔧 26 l.
🏃♀️🧗♀️🏞❤
Ultra-Dżasta wrote:Z tego co słyszałam do grzecznych też nie należałam. Dzień z nocą mi się pomyliły. Mama opowiadała, że w ciągu dnia spałam a w nocy głównie płakałam. Natomiast teściowa na męża złego słowa nie powie... ZŁOTE DZIECKO. Nie płakał, sam w łóżeczku leżał, coś tam do siebie gadał. I to potwierdzone info 😅.
Tony - jadłam godzinę przed badaniem i dziecko wcale nie było spokojniejsze.
Nie wiem co zrobić z jutrem, idę do prowadzącego i chciałabym, by była widoczna płeć. Zjem trochę żelków - może coś zdział to słodkie, choć średnio w to wierzę 😅.
Oj u mnie to długi proces.
Bardzo pilnowałam żeby syn w ciągu dnia spał tylko tyle ile wg norm powinien. Budziłam go z drzemek gdy za długo spał. Rodzina niemal nasylala na nas mops że tak robimy . W dzień spal w widnych pomieszczeniach. Dzięki temu szybko ogarnął że to noc jest od spania.
Budził się tylko na jedzenie i spał dalej.
Moja najważniejsza zasada to że po 17 nie ma drzmek. To powodowało że na początku nawet od gości wracaliśmy maks po 16 żeby drzemka w aucie mi nie zaburzyła rutyny.
Usypiając najpierw siedziałam przy łóżeczku a potem stopniowo odchodziłam dalej i dalej.
Teraz oczywiście coraz częściej zdarzają się wyjątki, ale one nie wypływają na przyzwyczajenia już.
Mimo tego wszystkiego dopiero 2/3 miesiące śpi całe noce nie budząc się na jedzenie. Syn ma 20 miesięcy.Ultra-Dżasta, kid_aa, Scandi-B lubią tę wiadomość
-
Kid_aa odwróciło się tyłkiem na koniec badania i lekarz stwierdził, że nie będzie strzelać, bo i tak jest 50% szans.
Strata aż sobie zrobiłam screena 😅.
Nie będziesz sama, będziemy wspólnie walczyć o rutynę naszych bobasów 😊.Strata lubi tę wiadomość
11.2022r., Karol ❤
👩🏭 28 l.
👨🔧 26 l.
🏃♀️🧗♀️🏞❤
Ja staram się praktykować wychowanie zgodne z pozytywną dyscyplina i rodzicistwem bliskości. Ale w tej bliskości bardzo ważne jest bycie blisko nie tylko z dzieckiem ale i z własnymi potrzebami. Dlatego śpię tylko z mężem i mam wolny czas wieczorem. Tego potrzebuje. Szanuje potrzeby syna i uczę go by on szanował moje.
kid_aa, Szpacza223, Ultra-Dżasta, Kitaja, Olo323, Edyta1987 lubią tę wiadomość
-
Ultra-Dżasta wrote:Kid_aa odwróciło się tyłkiem na koniec badania i lekarz stwierdził, że nie będzie strzelać, bo i tak jest 50% szans.
Strata aż sobie zrobiłam screena 😅.
Nie będziesz sama, będziemy wspólnie walczyć o rutynę naszych bobasów 😊.
Ultra-Dżasta wrote:Tony - jadłam godzinę przed badaniem i dziecko wcale nie było spokojniejsze.
Ehh czyli jak zwykle nie ma reguły. Może zjem żelki, tak jak mówisz Ja się już praktycznie nie stresuję. Po 9tc wrzuciłam na luz Co ma być to będzie. Dzisiaj mierzył mi doktor przezierność karkową i wyszło prawidłowo, ale w środę zmierzą jeszcze wszystko dokładnie.
Powiedzcie mi jeszcze jak to jest z tymi PAPPA bo zapomnialam spytać lekarza - po USG prenatalnym dostaje na to jakieś skierowanie czy po prostu z wynikiem idę do labu pobrać badania? Jak to wygląda?