X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2022 ❤️
Odpowiedz

LISTOPAD 2022 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Strata Autorytet

Wysłany: 20 maja 2022, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chodziłam i NFZ i prywatnie.
    Dzięki temu wiele zaoszczędziłam w pierwszym trymestrze. Wczoraj ostatni raz byłam na nfZ...czekałam trzy godziny por gabinetem, taka kolejka... USG chyba z PRL. Nie było widać kompletnie nic. Tylko bijące serduszko. Nie była w stanie nawet zmierzyć dziecka, o wadze nie wspominając.
    Wkurzyłam się strasznie, bo kompletna strata czasu. Podziwiam te babeczki z poczekalni, które prowadzą u niej cała ciążę . Lekarka bazuje na badaniach prenatalnych, na które kieruje do innego lekarza, a pomiędzy to chyba modli się o to by wszystko było ok. Bo innej opcji nie widzę.
    Teraz już będzie trochę mniej tych badań więc już zostanę tylko u prywatnego. On ma identyczny sprzęt na jakim robili mi prenatalne. Każda wizyta jest na czas, USG, zdjęcia, badanie na fotelu, wszystkie wątpliwości rozwiane, prywatny numer telefonu...

Wrzesień 2020 💙
    Grudzień 2021👼
    Listopad 2022 💙

9523e01ecd.png
  • Tysia1985 Ekspertka

Wysłany: 20 maja 2022, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Strata jaki już ładny brzuszek :)
    Kid_aa u mnie też objawów brak, no chyba że po pracy (8 godzin siedzę za biurkiem) jeszcze pójdę na ogródek i do szklarni powyrywać chwasty i przesadzę z ilością schylania i uciskania to boli mnie brzuch....
    Co do wizyt też chodzę prywatnie do tego samego lekarza co poprzednie ciąże prowadził. Niestety jest ogromna różnica w kosztach teraz a kiedyś... Ale u nas nawet by nie było bardzo do kogo iść na NFZ...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 maja 2022, 09:19

kid_aa lubi tę wiadomość

UFmbp2.png
  • Olo323 Autorytet

Wysłany: 20 maja 2022, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaTrójki wrote:
    Dziewczyny czy któraś w poprzedniej ciąży miała problem z rozejściem się spojenia łonowego? Korzystałyście z fizjoterapeuty urogin? Pomogło coś? Jestem przerażona bólem jaki mi towarzyszy już każdego dnia a gdzie to jeszcze 4-5 miesięcy???😞

Ja chciałam się zapisać teraz do fizjoterapeuty urogin bo wróciła do mnie rwa i chciałam z racji ciąży właśnie do urogin, w moim mieście jest tylko jedna babeczka (później najbliżej 120km wiec odpada 😕) i jestem wkurzona, bo zapisy dopiero na sierpień ☹️

👩‍❤️‍👨 29 lat
    👩- hashimoto, PCOS
    👨‍🦰- okaz zdrowia
    2019r - 19 tc 💔
    11.2022 - 💙👶 (12cs)

11.2024- ZACZYNAMY PROJEKT- RODZEŃSTWO ❤️
  • Kitaja Autorytet

Wysłany: 20 maja 2022, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny poproszę o mocne kciuki dziś 🍀🙏🤞

Ultra-Dżasta, MamaTrójki, Asia11, Aga300, Strata, MamaNl, Angelaaaa, Rossetia, Scandi-B, Olo323 lubią tę wiadomość

Czekamy na Ciebie coreczko
    d8d0698bd2.png
    Kiry AA
    MTHFR hetero
    PAI-4 homo
    Celiakia
    Słaba morfologia nasienia

5 👼
    1👦 Jaś ♥️

Leki:clexane 04,acard 150mg,metyle,luteina, duphostan
  • Susie Ekspertka

Wysłany: 20 maja 2022, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy któraś z Was chodzi w ramach pakietu medycznego? Pytam tak z czystej ciekawości, bo widzę że tylko wybór pomiędzy NFZ a prywatnie a ja właśnie korzystam z trzeciej opcji. Do tej pory miałam prawie wszystko w ramach pakietu. Zapłacić musiałam tylko za któreś badanie krwi no i za jakiś lek na receptę, który na NFZ byłby darmowy. Ale na ten moment to żadne koszty. Mam numer prywatny do mojego lekarza i już raz z niego korzystałam i umawiałam na cito wizytę na następny dzień. To też jest bardzo fajne wyjście moim zdaniem.

tqYwp2.png
  • Susie Ekspertka

Wysłany: 20 maja 2022, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kitaja wrote:

Trzymam! 🤞🤞🤞

Kitaja lubi tę wiadomość

tqYwp2.png
  • Tysia1985 Ekspertka

Wysłany: 20 maja 2022, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kitaja wrote:

Zaciśnięte :)

Kitaja lubi tę wiadomość

UFmbp2.png
  • Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 20 maja 2022, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanie (choć to bardziej dla lekarza niż do Was) 🙈. Przypomniało mi się, że mam w szafce jeszcze duphaston. Brała go któraś po 12 tc? Dosłownie stosowałam go przez 3 dni, jak miałam plamienia na początku ciąży. Może bym teraz też spróbowała łykać po 1 tabletce. Czytałam w ulotce, że nie jest szkodliwy dla matki i dziecka ale raczej stosuje się go do 12 tygodnia i dlatego tak się zastanawiam 🙈.

11.2022r., Karol ❤
    12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
    IG: @czytanki.matki
  • MiMi86 Znajoma

Wysłany: 20 maja 2022, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki wszystkim za informacje. Pytałam o tą opiekę ginekologiczną, bo nie mam porównania. To moja pierwsza ciąża. Wcześniej, przed zajściem w ciążę (podczas starań) chodziłam do prywatnej kliniki i za każdym razem miałam robione USG ze względu na monitorowanie cyklu. Teraz ze względu na dużą odległość przeniosłam się do lekarza, który przyjmuje na NFZ i prywatnie. Zdziwiło mnie jednak to, że jestem już w 14 tygodniu, a USG zrobił mi tylko 2 razy i za każdym razem musiałam za nie płacić. Pomimo, że mam skończone 35 lat i wszędzie czytam, że USG prenatalne należy mi się na NFZ on bierze ode mnie kasę... Na wizytach zwykłych bada mnie tylko na fotelu ginekologicznym, obejrzy "z wierzchu" i ewentualnie użyje detektora tętna. Wydaje mi się, że przy ciąży, szczególnie bliźniaczej to trochę za mało... Zastanawiam się czy tak wygląda standardowa opieka i się "czepiam", czy powinnam sobie poszukać innego lekarza...

a8ba3f282a.png
  • wombi Autorytet

Wysłany: 20 maja 2022, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Susie wrote:
    A czy któraś z Was chodzi w ramach pakietu medycznego? Pytam tak z czystej ciekawości, bo widzę że tylko wybór pomiędzy NFZ a prywatnie a ja właśnie korzystam z trzeciej opcji. Do tej pory miałam prawie wszystko w ramach pakietu. Zapłacić musiałam tylko za któreś badanie krwi no i za jakiś lek na receptę, który na NFZ byłby darmowy. Ale na ten moment to żadne koszty. Mam numer prywatny do mojego lekarza i już raz z niego korzystałam i umawiałam na cito wizytę na następny dzień. To też jest bardzo fajne wyjście moim zdaniem.

ja chodzę do znajomej do Medicoveru, mam wszystko w pakiecie, każde badanie itd
    chodzę też prywatnie do mojego lekarza z kliniki :)

Hashimoto, MTHFR , NK 17%,teratozoospermia, rozjechane cytokiny, gruczolak przysadki, endometrioza, borelioza
    Starania od 2013
    HSG, laparoskopia, histero, IUI :( histero z resekcją
    01.2016 I ICSI :( 1 zarodek, 0 mrożaków
    05.2016 II ICSI 1 zarodek 8A1, 0 mrożaków, [*] 6tc 💔
    11.2019 IUI :(
    12.2019 IUI :(
    02.2020 IUI :(
    06.2020 III IMSI 9 komórek, 3 dojrzałe, 1 zapłodnienie - brak transferu :(
    09.2020 - leczenie immuno i 3 cykle starań naturalnych
    06.2021 IV ICSI transfer 8A1, 4 blaski zamrożone
    8dpt 26, 10dpt 91, 12dpt 256, 28dpt <3
    12+3 prenatalne - uogólniony obrzęk płodu :( czekamy na amnio
    16tc 💔 Robercik - zespół Edwardsa
    14.02.2022 FET 3aa
    6dpt ⏸
    7dpt beta 72,70
    9dpt beta 178
    14dpt 1709
    25dpt jest <3 6t2d
    12+5 usg prenatalne OK - chyba 👧
    22+2 połówkowe Ok - będzie 👧
    30+4 prenatalne 3 trymestru OK - dalej 👧
    39+4 Julia cc 3380 50 cm ❤️ 26.10.2022
    ---
    22.07.2024 FET :( 5bb
    16.09.2024 FET :( 3bb+4cc, 3x ovitrelle, beta 8.2
    11.2024 AMH 0,36
  • Asia11 Autorytet

Wysłany: 20 maja 2022, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kid_aa wrote:
    Dziewczyny kochane! Czy któraś z Was czuje się całkiem normalnie, nieciążowo?
    Ja od początku niewiele czułam, trochę brzuch i dziwne głody...Od kilku dni nic. Jak się skupię, to może czuję brzuch, ale naprawdę w skali mikro. Poza tym zero. No nie powiem, trochę mnie to stresuje...

Ja się tak czuję, od samego początku prócz bólu piersi to kompletnie nic. Więcej śpię w ciągu dnia, ale to dlatego że od początku jestem na zwolnieniu I mogę sobie na to pozwolić 😁 Życzę każdej kobiecie, żeby tak przechodziła ciążę, a sobie, żeby tak pozostało 😋

kid_aa, Olo323 lubią tę wiadomość

• Aga300 Ekspertka

Wysłany: 20 maja 2022, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chodzę prywatnie, ale myślałam właśnie żeby zapisać się na NFZ (chodzi głównie o badania).
    Jeśli chodzi o objawy to też mocno się stresowałam, bo od 8 tc się zmniejszyły, a pod koniec 9 tc czułam się rewelacyjnie. Na wizycie u gin wszystko było ok, ale... od 2 dni wróciło (12 + 2) - mdłości od popołudnia i przed snem odruchy wymiotne. Każdy organizm jest inny i inaczej reaguje - kid_aa nie martw się 😊
    Kitaja - trzymam kciuki😊

Kitaja, kid_aa, Olo323 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 maja 2022, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MiMi86 wrote:
    Dzięki wszystkim za informacje. Pytałam o tą opiekę ginekologiczną, bo nie mam porównania. To moja pierwsza ciąża. Wcześniej, przed zajściem w ciążę (podczas starań) chodziłam do prywatnej kliniki i za każdym razem miałam robione USG ze względu na monitorowanie cyklu. Teraz ze względu na dużą odległość przeniosłam się do lekarza, który przyjmuje na NFZ i prywatnie. Zdziwiło mnie jednak to, że jestem już w 14 tygodniu, a USG zrobił mi tylko 2 razy i za każdym razem musiałam za nie płacić. Pomimo, że mam skończone 35 lat i wszędzie czytam, że USG prenatalne należy mi się na NFZ on bierze ode mnie kasę... Na wizytach zwykłych bada mnie tylko na fotelu ginekologicznym, obejrzy "z wierzchu" i ewentualnie użyje detektora tętna. Wydaje mi się, że przy ciąży, szczególnie bliźniaczej to trochę za mało... Zastanawiam się czy tak wygląda standardowa opieka i się "czepiam", czy powinnam sobie poszukać innego lekarza...

ewidentnie szukaj

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 maja 2022, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ultra-Dżasta wrote:
    Dziewczyny mam pytanie (choć to bardziej dla lekarza niż do Was) 🙈. Przypomniało mi się, że mam w szafce jeszcze duphaston. Brała go któraś po 12 tc? Dosłownie stosowałam go przez 3 dni, jak miałam plamienia na początku ciąży. Może bym teraz też spróbowała łykać po 1 tabletce. Czytałam w ulotce, że nie jest szkodliwy dla matki i dziecka ale raczej stosuje się go do 12 tygodnia i dlatego tak się zastanawiam 🙈.

ja bym sama nic nie brała

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 maja 2022, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja idę właśnie do ogrodu. Musze sałatę flancować i trochę chwasty przerzedzić :D

Miłego dnia :*

• Aga300 Ekspertka

Wysłany: 20 maja 2022, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ultra-Dżasta wrote:

Ja miałam rozpisany jeszcze podczas planowania po przeprowadzonej diagnostyce poronień przez innego ginekologa Duphaston doustnie 3x20 mg i luteinę 2x100 mg dopochwowo do 13 tc. Moja ginekolog prowadząca w 9 tc dała mi Cyclogest 400 mg 1xna noc i na wizycie w 11 tc kazała odstawić, ponieważ nie był już potrzebny.
    Powiedziała, że jak mi został i by mnie pobolewał brzuch to mogę sobie wtedy zastosować.

Pewnie by nie zaszkodził, ale tak sama z siebie pewnie bym nie brała.

• Strata Autorytet

Wysłany: 20 maja 2022, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sobie nie wyobrażam iść na wizytę i nie mieć USG. Ja miałam już 7 czy 8. 🙈

Wrzesień 2020 💙
    Grudzień 2021👼
    Listopad 2022 💙

9523e01ecd.png
  • Aga300 Ekspertka

Wysłany: 20 maja 2022, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z moich obserwacji widzę 2 szkoły, jedna - jak płacisz, to na każdej wizycie masz USG, jak na NFZ to mówią, że nie "można tak często".

Pamiętam z mojego pobytu w szpitalu, była dziewczyna z wczesną ciążą i krwawieniem i na obchodzie powiedziano, ż e wychodzi do domu. Ona poprosiła o USG, bo od tygodnia nie miała, żeby potwierdzić, że ciąża jest żywa, usłyszała, że tak nie można często, bo to szkodzi. Ten sam pan doktor prowadził mnie prywatnie i nie robiło mu różnicy, że co 3 dni kazał mi przychodzić i robił usg.:)
    Także ten:)
    Generalnie teraz mam super panią doktor i mam USG na każdej wizycie i chyba wolę zapłacić i przynajmniej tego dnia jestem trochę spokojniejsza, bo wiem, co się dzieje:)

• Paulina12345 Autorytet

Wysłany: 20 maja 2022, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ultra-Dżasta wrote:

Ja biorę dupka 1x1 i utrogestan 1x1aby szyjka się nie skracała a jestem w 20tc i chyba będę brać długo. ;-)

• Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 20 maja 2022, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MiMi86 wrote:

Zamieniłabym lekarza...

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

‹‹ 148 149 150 151 152 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ