X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2022 ❤️
Odpowiedz

LISTOPAD 2022 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Strata Autorytet

Wysłany: 20 maja 2022, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chodziłam i NFZ i prywatnie.
    Dzięki temu wiele zaoszczędziłam w pierwszym trymestrze. Wczoraj ostatni raz byłam na nfZ...czekałam trzy godziny por gabinetem, taka kolejka... USG chyba z PRL. Nie było widać kompletnie nic. Tylko bijące serduszko. Nie była w stanie nawet zmierzyć dziecka, o wadze nie wspominając.
    Wkurzyłam się strasznie, bo kompletna strata czasu. Podziwiam te babeczki z poczekalni, które prowadzą u niej cała ciążę . Lekarka bazuje na badaniach prenatalnych, na które kieruje do innego lekarza, a pomiędzy to chyba modli się o to by wszystko było ok. Bo innej opcji nie widzę.
    Teraz już będzie trochę mniej tych badań więc już zostanę tylko u prywatnego. On ma identyczny sprzęt na jakim robili mi prenatalne. Każda wizyta jest na czas, USG, zdjęcia, badanie na fotelu, wszystkie wątpliwości rozwiane, prywatny numer telefonu...

Wrzesień 2020 💙
    Grudzień 2021👼
    Listopad 2022 💙

9523e01ecd.png
  • Tysia1985 Ekspertka

Wysłany: 20 maja 2022, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Strata jaki już ładny brzuszek :)
    Kid_aa u mnie też objawów brak, no chyba że po pracy (8 godzin siedzę za biurkiem) jeszcze pójdę na ogródek i do szklarni powyrywać chwasty i przesadzę z ilością schylania i uciskania to boli mnie brzuch....
    Co do wizyt też chodzę prywatnie do tego samego lekarza co poprzednie ciąże prowadził. Niestety jest ogromna różnica w kosztach teraz a kiedyś... Ale u nas nawet by nie było bardzo do kogo iść na NFZ...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 maja 2022, 09:19

kid_aa lubi tę wiadomość

UFmbp2.png
  • Olo323 Autorytet

Wysłany: 20 maja 2022, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaTrójki wrote:
    Dziewczyny czy któraś w poprzedniej ciąży miała problem z rozejściem się spojenia łonowego? Korzystałyście z fizjoterapeuty urogin? Pomogło coś? Jestem przerażona bólem jaki mi towarzyszy już każdego dnia a gdzie to jeszcze 4-5 miesięcy???😞

Ja chciałam się zapisać teraz do fizjoterapeuty urogin bo wróciła do mnie rwa i chciałam z racji ciąży właśnie do urogin, w moim mieście jest tylko jedna babeczka (później najbliżej 120km wiec odpada 😕) i jestem wkurzona, bo zapisy dopiero na sierpień ☹️

👩‍❤️‍👨 30 lat
    👩- hashimoto, PCOS
    👨‍🦰- okaz zdrowia
    2019r - 19 tc 💔
    11.2022 - 💙👶 (12cs)

11.2024- ZACZYNAMY PROJEKT- RODZEŃSTWO ❤️
  • Kitaja Autorytet

Wysłany: 20 maja 2022, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny poproszę o mocne kciuki dziś 🍀🙏🤞

Ultra-Dżasta, MamaTrójki, Asia11, Aga300, Strata, MamaNl, Angelaaaa, Rossetia, Scandi-B, Olo323 lubią tę wiadomość

Czekamy na Ciebie coreczko
    d8d0698bd2.png
    Kiry AA
    MTHFR hetero
    PAI-4 homo
    Celiakia
    Słaba morfologia nasienia

5 👼
    1👦 Jaś ♥️

Leki:clexane 04,acard 150mg,metyle,luteina, duphostan
  • Susie Ekspertka

Wysłany: 20 maja 2022, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy któraś z Was chodzi w ramach pakietu medycznego? Pytam tak z czystej ciekawości, bo widzę że tylko wybór pomiędzy NFZ a prywatnie a ja właśnie korzystam z trzeciej opcji. Do tej pory miałam prawie wszystko w ramach pakietu. Zapłacić musiałam tylko za któreś badanie krwi no i za jakiś lek na receptę, który na NFZ byłby darmowy. Ale na ten moment to żadne koszty. Mam numer prywatny do mojego lekarza i już raz z niego korzystałam i umawiałam na cito wizytę na następny dzień. To też jest bardzo fajne wyjście moim zdaniem.

tqYwp2.png
  • Susie Ekspertka

Wysłany: 20 maja 2022, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kitaja wrote:

Trzymam! 🤞🤞🤞

Kitaja lubi tę wiadomość

tqYwp2.png
  • Tysia1985 Ekspertka

Wysłany: 20 maja 2022, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kitaja wrote:

Zaciśnięte :)

Kitaja lubi tę wiadomość

UFmbp2.png
  • Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 20 maja 2022, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanie (choć to bardziej dla lekarza niż do Was) 🙈. Przypomniało mi się, że mam w szafce jeszcze duphaston. Brała go któraś po 12 tc? Dosłownie stosowałam go przez 3 dni, jak miałam plamienia na początku ciąży. Może bym teraz też spróbowała łykać po 1 tabletce. Czytałam w ulotce, że nie jest szkodliwy dla matki i dziecka ale raczej stosuje się go do 12 tygodnia i dlatego tak się zastanawiam 🙈.

11.2022r., Karol ❤
    12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
    IG: @czytanki.matki
  • MiMi86 Znajoma

Wysłany: 20 maja 2022, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki wszystkim za informacje. Pytałam o tą opiekę ginekologiczną, bo nie mam porównania. To moja pierwsza ciąża. Wcześniej, przed zajściem w ciążę (podczas starań) chodziłam do prywatnej kliniki i za każdym razem miałam robione USG ze względu na monitorowanie cyklu. Teraz ze względu na dużą odległość przeniosłam się do lekarza, który przyjmuje na NFZ i prywatnie. Zdziwiło mnie jednak to, że jestem już w 14 tygodniu, a USG zrobił mi tylko 2 razy i za każdym razem musiałam za nie płacić. Pomimo, że mam skończone 35 lat i wszędzie czytam, że USG prenatalne należy mi się na NFZ on bierze ode mnie kasę... Na wizytach zwykłych bada mnie tylko na fotelu ginekologicznym, obejrzy "z wierzchu" i ewentualnie użyje detektora tętna. Wydaje mi się, że przy ciąży, szczególnie bliźniaczej to trochę za mało... Zastanawiam się czy tak wygląda standardowa opieka i się "czepiam", czy powinnam sobie poszukać innego lekarza...

a8ba3f282a.png
  • wombi Autorytet

Wysłany: 20 maja 2022, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Susie wrote:
    A czy któraś z Was chodzi w ramach pakietu medycznego? Pytam tak z czystej ciekawości, bo widzę że tylko wybór pomiędzy NFZ a prywatnie a ja właśnie korzystam z trzeciej opcji. Do tej pory miałam prawie wszystko w ramach pakietu. Zapłacić musiałam tylko za któreś badanie krwi no i za jakiś lek na receptę, który na NFZ byłby darmowy. Ale na ten moment to żadne koszty. Mam numer prywatny do mojego lekarza i już raz z niego korzystałam i umawiałam na cito wizytę na następny dzień. To też jest bardzo fajne wyjście moim zdaniem.

ja chodzę do znajomej do Medicoveru, mam wszystko w pakiecie, każde badanie itd
    chodzę też prywatnie do mojego lekarza z kliniki :)

START 2013 endo, adeno, borelioza AMH 0,36
    HSG, laparo, histero, IUI :(
    01.2016 I ICSI 🙁 7A1
    05.2016 II ICSI 🙁8A1 [*] 6tc 💔
    11,12.2019 i 02.2020 IUI 🙁
    06.2020 III IMSI 0
    06.2021 IV ICSI 8A1, 4 ❄️
    8dpt 26, 10dpt 91, 12dpt 256, 28dpt ♥️
    12+3 prenatalne - uogólniony obrzęk płodu 🙁
    16tc 💔 Robercik - zespół Edwardsa
    14.02.2022 FET 3aa
    6dpt ⏸ 7dpt 72,70, 9dpt 178, 14dpt 1709
    25dpt ❤️ 6t2d
    12+5 usg prenatalne OK 👧
    22+2 połówkowe Ok 👧
    30+4 prenatalne 3 trymestru OK 👧
    39+4 Julia cc 3380 50 cm ❤️ 26.10.2022
    ---
    22.07.2024 FET 🙁 5bb
    16.09.2024 FET 🙁 3bb+4cc
    03.2025 V IVF - 2aa ❄️
    29.05.2025 FET 2aa ostatni
    6dpt ⏸
    7dpt 47, 9dpt 105, 12dpt 465,8, 14dpt 1137, 27dpt ❤️ 7.9 mm
    12+5 usg prenatalne OK
    preg.png
  • Asia11 Autorytet

Wysłany: 20 maja 2022, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kid_aa wrote:
    Dziewczyny kochane! Czy któraś z Was czuje się całkiem normalnie, nieciążowo?
    Ja od początku niewiele czułam, trochę brzuch i dziwne głody...Od kilku dni nic. Jak się skupię, to może czuję brzuch, ale naprawdę w skali mikro. Poza tym zero. No nie powiem, trochę mnie to stresuje...

Ja się tak czuję, od samego początku prócz bólu piersi to kompletnie nic. Więcej śpię w ciągu dnia, ale to dlatego że od początku jestem na zwolnieniu I mogę sobie na to pozwolić 😁 Życzę każdej kobiecie, żeby tak przechodziła ciążę, a sobie, żeby tak pozostało 😋

kid_aa, Olo323 lubią tę wiadomość

• Aga300 Ekspertka

Wysłany: 20 maja 2022, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chodzę prywatnie, ale myślałam właśnie żeby zapisać się na NFZ (chodzi głównie o badania).
    Jeśli chodzi o objawy to też mocno się stresowałam, bo od 8 tc się zmniejszyły, a pod koniec 9 tc czułam się rewelacyjnie. Na wizycie u gin wszystko było ok, ale... od 2 dni wróciło (12 + 2) - mdłości od popołudnia i przed snem odruchy wymiotne. Każdy organizm jest inny i inaczej reaguje - kid_aa nie martw się 😊
    Kitaja - trzymam kciuki😊

Kitaja, kid_aa, Olo323 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 maja 2022, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MiMi86 wrote:
    Dzięki wszystkim za informacje. Pytałam o tą opiekę ginekologiczną, bo nie mam porównania. To moja pierwsza ciąża. Wcześniej, przed zajściem w ciążę (podczas starań) chodziłam do prywatnej kliniki i za każdym razem miałam robione USG ze względu na monitorowanie cyklu. Teraz ze względu na dużą odległość przeniosłam się do lekarza, który przyjmuje na NFZ i prywatnie. Zdziwiło mnie jednak to, że jestem już w 14 tygodniu, a USG zrobił mi tylko 2 razy i za każdym razem musiałam za nie płacić. Pomimo, że mam skończone 35 lat i wszędzie czytam, że USG prenatalne należy mi się na NFZ on bierze ode mnie kasę... Na wizytach zwykłych bada mnie tylko na fotelu ginekologicznym, obejrzy "z wierzchu" i ewentualnie użyje detektora tętna. Wydaje mi się, że przy ciąży, szczególnie bliźniaczej to trochę za mało... Zastanawiam się czy tak wygląda standardowa opieka i się "czepiam", czy powinnam sobie poszukać innego lekarza...

ewidentnie szukaj

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 maja 2022, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ultra-Dżasta wrote:
    Dziewczyny mam pytanie (choć to bardziej dla lekarza niż do Was) 🙈. Przypomniało mi się, że mam w szafce jeszcze duphaston. Brała go któraś po 12 tc? Dosłownie stosowałam go przez 3 dni, jak miałam plamienia na początku ciąży. Może bym teraz też spróbowała łykać po 1 tabletce. Czytałam w ulotce, że nie jest szkodliwy dla matki i dziecka ale raczej stosuje się go do 12 tygodnia i dlatego tak się zastanawiam 🙈.

ja bym sama nic nie brała

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 maja 2022, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja idę właśnie do ogrodu. Musze sałatę flancować i trochę chwasty przerzedzić :D

Miłego dnia :*

• Aga300 Ekspertka

Wysłany: 20 maja 2022, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ultra-Dżasta wrote:

Ja miałam rozpisany jeszcze podczas planowania po przeprowadzonej diagnostyce poronień przez innego ginekologa Duphaston doustnie 3x20 mg i luteinę 2x100 mg dopochwowo do 13 tc. Moja ginekolog prowadząca w 9 tc dała mi Cyclogest 400 mg 1xna noc i na wizycie w 11 tc kazała odstawić, ponieważ nie był już potrzebny.
    Powiedziała, że jak mi został i by mnie pobolewał brzuch to mogę sobie wtedy zastosować.

Pewnie by nie zaszkodził, ale tak sama z siebie pewnie bym nie brała.

• Strata Autorytet

Wysłany: 20 maja 2022, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sobie nie wyobrażam iść na wizytę i nie mieć USG. Ja miałam już 7 czy 8. 🙈

Wrzesień 2020 💙
    Grudzień 2021👼
    Listopad 2022 💙

9523e01ecd.png
  • Aga300 Ekspertka

Wysłany: 20 maja 2022, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z moich obserwacji widzę 2 szkoły, jedna - jak płacisz, to na każdej wizycie masz USG, jak na NFZ to mówią, że nie "można tak często".

Pamiętam z mojego pobytu w szpitalu, była dziewczyna z wczesną ciążą i krwawieniem i na obchodzie powiedziano, ż e wychodzi do domu. Ona poprosiła o USG, bo od tygodnia nie miała, żeby potwierdzić, że ciąża jest żywa, usłyszała, że tak nie można często, bo to szkodzi. Ten sam pan doktor prowadził mnie prywatnie i nie robiło mu różnicy, że co 3 dni kazał mi przychodzić i robił usg.:)
    Także ten:)
    Generalnie teraz mam super panią doktor i mam USG na każdej wizycie i chyba wolę zapłacić i przynajmniej tego dnia jestem trochę spokojniejsza, bo wiem, co się dzieje:)

• Paulina12345 Autorytet

Wysłany: 20 maja 2022, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ultra-Dżasta wrote:

Ja biorę dupka 1x1 i utrogestan 1x1aby szyjka się nie skracała a jestem w 20tc i chyba będę brać długo. ;-)

• Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 20 maja 2022, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MiMi86 wrote:

Zamieniłabym lekarza...

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

‹‹ 148 149 150 151 152 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ