LISTOPAD 2022 ❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Scandi-B wrote:My obcinamy pazurki gdzies raz w tygodniu, ale powinnismy czesciej - tylko ze jest to trudne, ciezko zlapac odpowiedni moment.
Asia, ale panicz sie zrobil z Filipka! Widac duza zmiane od poprzedniego zdjecia, takie ma uwazne spojrzenie 💓
Marta, Twoja malutka tez juz tak dojrzale wyglada
Dziewczyny, u nas znowu krew w kupce. Moze macie jakas wiedze czy to jest w granicach jakiejs normy, czy mam sie martwic 😖 dzis o 4 maly obudzil sie z krzykiem i musialam go z godzine trzymac w pionie. Ale od rana jest w dobrym humorze, nie bylo rowniez problemow podczas robienia tej kupki.
Sama nie wiem co o tym myslec 🤔
Od siebie mozesz spróbować odstawić białka mleka krowiego i zobaczyć czy po 2 tygodniach jest poprawa w jakości kupek i krwi. Ale ogólnie jelita się po alergenie regenerują 6 tygodni wiec do tego czasu może się jeszcze coś trafić.
Ale tak jak stwierdziła Angelaaaa, uważam że teraz najprościej lekarzowi powiedzieć że to alergia i zmienić kp na mm i alergie są diagnozowane nad wyrost. W każdym razie życzę powodzenia w kp i mam nadzieję że się wam poprawi! -
Scandi a te kupki to macie w kolorze i konsystencji caly czas czy tylko okazjonalnie? Moze wczoraj wieczorem czy po południu zjadlas dużo czegos co powoduje wyrzut histaminy (np pomidory, kiszonki, truskawki, banan) i taka pseudoalergia sie pokazała?
-
kid_aa wrote:Angela
"Matka dziecka może z góry zdecydować się na wykorzystanie pełnego wymiaru urlopu macierzyńskiego (20 tygodni) i przysługującego jej rodzicielskiego (32 tygodnie). Za cały ten czas — czyli przez rok od porodu (52 tygodnie) — pobiera wówczas co miesiąc zasiłek w wysokości 80 proc. podstawy wymiaru. Po zmianie przepisów odpłatność ta wzrośnie do 81,5 proc. Czy dotyczy to także tych kobiet, które 26 kwietnia pobierają zasiłek w omawianym, sztywniejszym modelu? ZUS potwierdza, że dostaną one wyższe świadczenie (81,5 proc.) za pozostałą im część urlopu, ale, pod warunkiem że złożą wniosek w tej sprawie w ciągu 21 dni od wejścia w życie nowych przepisów (czyli do 17 maja 2023 r.)"
Ok czyli wniosek złoże i zobacze 😅kid_aa lubi tę wiadomość
Maja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️
-
Kalli95 wrote:Scandi a te kupki to macie w kolorze i konsystencji caly czas czy tylko okazjonalnie? Moze wczoraj wieczorem czy po południu zjadlas dużo czegos co powoduje wyrzut histaminy (np pomidory, kiszonki, truskawki, banan) i taka pseudoalergia sie pokazała?
Konststencja raczej zawsze taka jest podobna, ale pierwszy raz takie czerwone zabarwienie sie pokazalo.
W ciagu tygodnia jadlam moze nietypowo duzo rzeczy z sosem sojowym, choc wczoraj akurat nie, ale moze to cos spowodowalo… no wlasnie naczytalam sie u was ze lekarze i tak nic konkretnego nie mowia 🙄 moze sprobuje tak jak mowisz odstawic mleko ale to bedzie tragedia 🙈 -
Scandi-B wrote:Konststencja raczej zawsze taka jest podobna, ale pierwszy raz takie czerwone zabarwienie sie pokazalo.
W ciagu tygodnia jadlam moze nietypowo duzo rzeczy z sosem sojowym, choc wczoraj akurat nie, ale moze to cos spowodowalo… no wlasnie naczytalam sie u was ze lekarze i tak nic konkretnego nie mowia 🙄 moze sprobuje tak jak mowisz odstawic mleko ale to bedzie tragedia 🙈
Soja lubi uczulać, więc może za suO zjadłaś przez kilka dni 🤔Scandi-B lubi tę wiadomość
Maja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️
-
No soja to alergen krzyzowy mleka. Tak jak wołowina, cielęcina i pochodne (zelatyna wołowa często w otoczce leków i suplementow). To tez odstaw jak odstawiasz bmk.
No a jak jadlas soje przez kilka dni to sie mogly przez kilka dni podrażniać jelita i dopiero jakieś krwawienie mogło się pojawić terazScandi-B lubi tę wiadomość
-
Dieta bez bmk nie jest taka zła, zobaczysz 🙂 jest wiele zamienników (jogurt kokosowe, owsiane, mleka owsiane jest pyszne, kokosowe i inne, dużo słodyczy jest o dziwo bez bmk, chipsy, chociaż laysy i crunchipsy mają bmk, sosy zamiast ze smietana to były u mnie na jogurcie kokosowym naturalnym i byly super)
Zwracaj tylko uwagę tez na wędliny bo często jest w składzie bialko sojowe i mleko
A tutaj można dużo podpatrzeć przepisów jakbyś nie miała pomysłów na jedzenie 🙂 https://mamaalergikagotuje.pl/Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 kwietnia 2023, 21:54
-
Dzieki za opinie 🫶 No moze wiec faktycznie to ta soja. Jeszcze zupe miso jadlam i tofu 🙈
Dzieki Kalli za stronke, troche to mnie podbudowalo psychicznie, bo nie wiedzialabym jak sie do tego zabrac 👍😊Kalli95 lubi tę wiadomość
-
Scandi, pomijając te nitki krwi, to ta kupa ogółem wygląda źle. Jak wodnista biegunka. Ja bym poszła z tym do lekarza.
Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨
15.03 - beta 26.7
17.03 - beta 73.9
23.03 - beta 1379.6!
Maleństwo rozwija się idealnie
07.07.22 - 320g mężczyzny
24.07 - 540g
29.08 - 1146g
22.09 - 1669g
19.10 - 2450g
4.11 - 2930g -
A właśnie, Decemberry ma rację. Tak jestem w temacie tych alergii ze całkiem zapomniałam ze jeszcze takiej kupie robi się badania kału na posiew, kału na ss i badanie ogolne kału i morfologia. Tak nam zawsze robili taki zestaw nie licząc jakichś innych dodatkowych badań
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2023, 05:26
-
Marta i Asia, cudne macie maluchy
zapomnialam napisac, hehe.
Nie wiem czy pisalam, ale ostatnio mielismy ostatnie szczepienia! Nastepne dopiero po skonczonym roczku. Mega sie zaskoczylam, ze to juz, ze przetrwalismy juz tak duzo! Sentyment mi sie budzi ciagle.
Wczoraj na jakiejs grupie czytalam watek odnosnie ilosci posiadanych dzieci i laski sie przerzucaly, ze w dzisiejszych czasach trojka dzieci to jakas abstrakcja, bo przeciez duze dziecko to duzy koszt. Zaczely wymieniac zajecia dodatkowe na ktore chodza ich dzieci... jedna opisywala, ze jej corka ma w tygodniu 2x angielski, 2x francuski i na dodatek zajecia z ceramiki i rysunku. 10 LATKA! Inna opowiadala, ze wakacyjne wyjazdy dla jej synow to lekka reka 8500 zl.
I ja sie tak zaczelam zastanawiac... czy ci rodzice nie przesadzaja? Czy naprawde nastolatek w ciagu 2 mc wakacji musi byc na 2 obozach i dodatkowo osobno na wakacjach z rodzicami? Czy kazde dziecko musi miec dodatkowe jezyki, skoro ma je w szkole?
Zdębiałam. Moje wyobrażenie o zyciu jest calkowicie inne i troche poczulam sie gorsza (wiem, ze niepotrzebnie!). Wedlug mnie mozna jezykow uczyc sie poprzez gry komputerowe, filmy i piosenki (ja tak sie angielskiego nauczylam). Sa aplikacje pokroju Duolingo, sa discordy tematyczne, gdzie ludzie z calego swiata rozmawiaja... Mam wrazenie, jakby ci rodzice tymi zajeciami kupowali sobie wolny czas od dzieci.
Mama5, czy faktycznie starsze dzieci generuja az TAKIE koszty?
Marta93 lubi tę wiadomość
Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨
15.03 - beta 26.7
17.03 - beta 73.9
23.03 - beta 1379.6!
Maleństwo rozwija się idealnie
07.07.22 - 320g mężczyzny
24.07 - 540g
29.08 - 1146g
22.09 - 1669g
19.10 - 2450g
4.11 - 2930g -
Decembery może nie mnie pytasz, ale moim zdaniem rodzicom się w dupach poprzewracało. Sorka, ze tak brzydko mówię. I tak jak mówisz. Powinni jednak więcej czasu spędzić z dzieckiem. Slanie dziecka na tysiąc kursow językowych nie nauczy dziecka obecnego jezyka, jeśli ono nie będzie po prostu tego lubiło. Tak samo konie, balet, rysunek, śpiew. Czy te dzieci nie sa tym zmęczone? Wydaje mi się, ze głównie w dużych miastach jest wyścig i moda na takie cos..
Do tego szukanie na siłę talentu u dziecka. Pasuje najpierw poznać ten talent a potem go rozwijać a nie na odwrot..MamaTrójki, kid_aa, Joanne lubią tę wiadomość
-
Rodzice mają chyba takie poczucie, że w dzisiejszych czasach dziecko musi i inwestują. Ja co prawda wychowywałam się w latach '90, w małym miasteczku, inne czasy. Też latałam na co się da. Origami, kółko teatralne, pianino, śpiewanie i różne inne, ale dla mnie to była frajda i wszystko w domu kultury było za free. Teraz wszystko za spore sumki i też myślę, że dziecko powinno chodzić na coś co lubi.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2023, 11:59
-
Dziewczyny to jest temat rzeka! Ja jestem zdania ze dziecko jeśli wykazuje jakieś konkretne zainteresowania to owszem jest sens ładować kasę, ale tylko dlatego ze jakiś Jaś czy Zosia chodzą to nie znaczy ze moje tez musi. Mój syn miał swego czasu zainteresowanie językiem japońskim i faktycznie opłacaliśmy lekcje. A wcześniej jak był w 3 klasie podstawówki zapisaliśmy go z byłym mężem na karate, bo my tez ćwiczyliśmy sztuki walki. Ale jego kompletnie to nie cieszyło i po pół roku zrezygnowaliśmy🤷🏻♀️ generalnie mój syn na ten moment lubi grafikę komputerową i w sporej części w tej dziedzinie jest samoukiem😉
Po Kindze (3,5l.) natomiast widzę ze będzie artystką 😃 lubi malować i tańczyć i pewnie będziemy ją rozwijać w tym zakresie. Ale dziewczyny! Jest mnóstwo zajęć organizowanych przez domy kultury i są zupełnie za darmo! Kinga często tez słucha piosenek dla dzieci na youtubie po angielsku (takich edukacyjnych) i np ogarnia już kolory po angielsku, słówka typu dziękuje przepraszam itp. 😉
Jedna jeszcze refleksja mnie nachodzi. Ludzie maja teraz tyle pracy, obowiązków itp ze zajęciami dla dzieci organizują czas dla siebie. Dla mnie dziecko ma być dzieckiem, na naukę przyjdzie czas 😉Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2023, 12:30
Decemberry lubi tę wiadomość
Mama Piątki
2005 🐭
2019 🐹
2021🐭
2021 👼🏻 8tc
2022 🐹🐹 -
Decemberry nie tylko ty tak myslisz… ja uwazam ze dziecku do szczescia najbardziej jest potrzebny rodzic ktory ma czas, a nie masa drogich zajec. Nie wiem jak to teraz jest szczerze mowiac, ale jak ja bylam dzieckiem to chodzilam na roznego rodzaju zajecia sportowe w szkole za free, do szkoly muzycznej - za free, ewt jakies drobne skladki no i instrument trzeba bylo kupic. Z platnych zajec to chodzilismy na basen co jakis czas i ja na angielski ale moze tylko przez trzy lata. Rodzice wyslali tylko mnie z Trojki bo bylam tym najbardziej zainteresowana. Za to moja siostra np byla w harcerstwie - za free, duzo czasu sie spedzalo na podworku z innymi dziecmi. Ja mysle ze bede zachecac dzieci do aktywnosci, ale jakichs regularnych platnych zajec to dziecko sobie bedzie musialo ewentualnie wybrac cos samo, co na prawde chcialoby rozwijac i z przyjemnoscia bedzie chodzic, a nie dlatego ze rodzic chce.
I ja w ogole jestem przeciwniczka robienia czegos tylko dlatego ze inni cos robia.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2023, 14:51
-
Dziewczyny, musze Wam powiedziec - szok! Moj synek zaczal mowic Mama! Dzisiaj w ciagu godziny mial taka faze ze ze 20 razy powiedzial, wiec to raczej nie przypadek. I ja i maz jestesmy zgodni ze to wyraznie wybrzmialo. Ale ja w szoku bo sie nie spodziewalam tego, ze to juz moze sie wydarzyc 🥹🥹🥹🥹
Joanne, kid_aa, Kalli95, Angelaaaa, Decemberry, Altair, Tony lubią tę wiadomość
-
Super Scandi! Mój gawa jak najęty, ale po swojemu i zwłaszcza jak ma coś w buzi - gryzak, pieluszkę itp.
Powiedz jak go nosiłaś w nosidle, to on zagryzał te szelki - ramiączka? Odkupiliśmy nosidła Storchenwiege (chyba takie jak tula) I muszę specjalnie pchać mu smoka, bo inaczej zagryza szelki🤣
30.11.2012 (puste jajo), 12.02.2016 (28tc*) - naturalsy 💔
IUI 05.2017IMSI 08.2017
IMSI 01.2018
IMSI 03.2019
IMSI 05.2019 (Mini-IVF)
08.2020 stymulacyjna klapa
AZ 02.20227dpt 16, 9dpt 34, 11dpt 31
AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
genotyp AA, V Leiden, MTHFR a1298c, nasienie kiepskie, polimorfizm Apal
2950g Syn - Nasza Miłość😍 -
A co do zajęć dodatkowych, to teraz są takie paskudne czasy. Dziś rodzice często czują, że powinni zaproponować dzieciom Coś więcej, myślac, że będą się lepiej rozwijały, albo że będą więcej z tego życia miały. Do tego dochodzi, z jednej strony w jakimś stopniu rywalizacja, z drugiej że "inni też chodzą" i robi się takie zamknięte koło. Zamiast siąść i spędzić z dzieciakiem więcej czasu i przy okazji przyjrzeć się, na co może mieć ochotę.
30.11.2012 (puste jajo), 12.02.2016 (28tc*) - naturalsy 💔
IUI 05.2017IMSI 08.2017
IMSI 01.2018
IMSI 03.2019
IMSI 05.2019 (Mini-IVF)
08.2020 stymulacyjna klapa
AZ 02.20227dpt 16, 9dpt 34, 11dpt 31
AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
genotyp AA, V Leiden, MTHFR a1298c, nasienie kiepskie, polimorfizm Apal
2950g Syn - Nasza Miłość😍