👶 Listopad 2025 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Nadzieja32 wrote:Tosia też od 3 dni przy pobudce o 4-5 rano, walczy z jelitami. Dziś była łaskawa i zrobiła kupę przy karmieniu, bo wczoraj i przedwczoraj próbowała ją zrobić do jakiejś 7 rano prężąc się i stykając 🤪 teraz najedzona, przewinięta zasypia mi na rękach. Coś te jej kupki chyba są bardziej kwaśne, bo zrobiły jej się podrażnienia. Tormentile baby średnio sobie radzi, linomag zielony też nie. Co polecicie do posmarowania na taką podrażnioną dupkę?
My mamy Zinalfat od pediatry, bo miałyśmy bardzo mocne podrażnienia aż takie kropki przy odbycie. Stosujemy do teraz i jest ok, ale dopiero jakoś po 7 dniach zeszło jak nie więcej- w sensie te kropki. Czerwone poślady schodziły od razu
-
Zumi ja też uważam, ze dobrze Nam się trafił okres ciąży. Te letnie sukienki z takim ładnym brzuszkiem ☺️ Upałów u Nas nie było więc dało się żyć. Powodzenia na krzywej !
Fabregasowa lubi tę wiadomość
-
Zumi wrote:W ogóle była tu pani w zaawansowanej ciąży, a dopiero co ja byłam z takim brzuszkiem 🥺 strasznie szybko ten czas leci. Pisałyście kiedyś, że listopad to kiepski czas na rodzenie, ale dla mnie okres ciąży był idealny, bo trafiła się super wiosna i lato. Chodziłam w sukienkach z takim fajnym zgrabnym brzuszkiem i byłam bardzo aktywna, ciągle na spacerkach. A jak ciężko się chodziło z dużym brzuchem to już było zimno. Więc w sumie fajny nam się trafił ten czas ciąży.
Ja z perspektywy czasu tez uważam ze ciaza w takim okresie to super sprawa 🙂 porod tez bo chłodniej. Ciężka zima nam sie trafila w tym roku ale ogólnie nawet z takim niemowlakiem polog i pierwsze tygodnie względnie spoko. No I najważniejsze, rozszerzanie diety przypadnie na lato- to bedzie full wypas 😀 -
Ann35 wrote:Cześć kochane ❤️
Ja z takim zapytaniem, polecajką odnośnie laktatora.
Wy już doświadczone świeże mamusie poradźcie proszę.
Jaki laktator na początek ? Chciałabym karmić piersią jak siw uda plus odciągać, żeby moc nakarmić butelką ( wiadomo, o ile to wszystko się pięknie uda 😂)
Czytałam, ze muszlowe są Ujowe na rozkręcanie laktacji, jednak mam w koszyku 1 sztukę muszlowy Momcozy m9 pro, ma ponoć dwa tryby w tym stymulacja.
Nie chce tez wydawać kupy kasy na laktator, który niewiadomo czy będę w ogóle używać. Przy poprzedniej dwójce dzieci moje plany legły w gruzach po 2 tygodniach, oboje wychowani na mm.
Teraz będę bardzo zawzięta biorąc pod uwagę aktualne możliwości, wiedzę i sposoby.
Za każdą poradę będę wdzięczna ❤️
Cześć kochana, opowiedz jak u was😍
Ja kupiłam momcozy s12 pro, właśnie jako alternatywe by raz na jakiś czas odciągnąć, i lipa, przecieka mi dołem do stanika. Polozna twierdzi ze tak z nimi czasem jest i nie każdej kobiecie one pasują. Teraz jak potrzebuje wyjsc z domu to ściągam kolektorem w trakcie karmienia, po kilku razach sie uzbiera porcja. No I jedna rzecz do mycia, bez rozkładania na części -
Asia091 wrote:Nie wiem jak Wy ale czekam na wątek Listopad 2026 z niecierpliwością! 😅
Właśnie robią dzieci z listopada 2026 XDD
Foxy96, izzou97, wellwellwell lubią tę wiadomość
12.2024 - odstawienie AH po 14 latach.
🍀 12.03.2025 ⏸️
🍀 01.04 - jest ❤️
🍀 06.05 - panorama + prenatalne = zdrowy syn! 💙
🍀 10.06 - 170g szczęścia 💙
🍀 02.07 - II prenatalne, 300g zdrowego syna 💙
🍀 12.08 - 780g 💙
🍀 09.09 - III prenatalne, 1315g kawalera 💙
🍀 07.10 - 2000g 💙
🍀 29.10 - 2500g 💙
🍀 12.11 - 2900g 💙
🍀 22.11 - 3050g 💙
💙 28.11.2025, 40+6, Leoś, SN, 3020g, 54cm, 10/10💙

-
Hejjj 🥰Ann35 wrote:Cześć kochane ❤️
Ja z takim zapytaniem, polecajką odnośnie laktatora.
Wy już doświadczone świeże mamusie poradźcie proszę.
Jaki laktator na początek ? Chciałabym karmić piersią jak siw uda plus odciągać, żeby moc nakarmić butelką ( wiadomo, o ile to wszystko się pięknie uda 😂)
Czytałam, ze muszlowe są Ujowe na rozkręcanie laktacji, jednak mam w koszyku 1 sztukę muszlowy Momcozy m9 pro, ma ponoć dwa tryby w tym stymulacja.
Nie chce tez wydawać kupy kasy na laktator, który niewiadomo czy będę w ogóle używać. Przy poprzedniej dwójce dzieci moje plany legły w gruzach po 2 tygodniach, oboje wychowani na mm.
Teraz będę bardzo zawzięta biorąc pod uwagę aktualne możliwości, wiedzę i sposoby.
Za każdą poradę będę wdzięczna ❤️
Ja czytałam że Neno rozkręca ale potrafi poszarpać brodawki i sutki, ja polecam momcozy 12 (u mnie też poszarpało) używałam i dla mnie spoko ale najważniejsze to dobrze dobrany lejek bo bez tego kicha. Też chciałam być kpi ale.. finalnie skończyłam na cycu plus butla z MM. A jak się czujesz? 🙂 -
Jjkm97 wrote:W ogóle wiem, że nie ma diety matki karmiącej, ale myślicie że to możliwe, że przez to ze jadłam brokuła i kalafior we wtorek to w środę kupa małego śmierdziała okrutnie, tak samo jak bąki męża 🤣🤣🤣 Teraz właśnie zrobił kupe to nie śmierdzi tak okrutnie jak wczoraj, a przecież ciągle je ode mnie to samo mleczko.
Moja położna środowiskowa mówiła, że potwierdza, że nie ma diety matki karmiącej ale z jej doświadczenia nie poleca mi jeść kalafiora bo zawsze jak jej się trafia bobas z problemami brzuszkowymi to dziwnym trafem zawsze matka jadła kalafior 😀12.2024 - odstawienie AH po 14 latach.
🍀 12.03.2025 ⏸️
🍀 01.04 - jest ❤️
🍀 12.08 - 780g 💙
🍀 07.10 - 2000g 💙
🍀 29.10 - 2500g 💙
🍀 12.11 - 2900g 💙
🍀 22.11 - 3050g 💙

-
Hehe dokładnie tak 🤣Domisiek wrote:Właśnie robią dzieci z listopada 2026 XDD
Podczytywałam wątek w " walentynki przytulanki.. " kilka na już Betę 🤞🤞🤞 -
Ann35 wrote:Jaki laktator na początek ? Chciałabym karmić piersią jak siw uda plus odciągać, żeby moc nakarmić butelką ( wiadomo, o ile to wszystko się pięknie uda 😂)
Aniu, ja miałam Momcozy m9 i nie polecam. Po pierwsze miarki są przekłamane, tam pokazywało jakoby mleka było więcej, a przelane do butelki okazywało się, że jednak mniej to dodatkowo te muszle są bardzo ciężkie. Osobiście niby miałam wolne ręce ale bałam się za bardzo w nim ruszać, że wypadnie mi z tego stanika. Dodatkowo montowanie i czyszczenie jest do luftu. Nie powiem ile razy mi wypadły pojemniczki z mlekiem z rąk… Popsuł mi się uwaga - po niecałym miesiącu użytkowania, po 1. w jednej muszli padł silnik i nie odciągał mleka prawie w ogóle, bo 2. w drugiej muszli pękł jeden element bo montowanie go jest na zatrzask, na siłę. To jak bardzo przy tym modelu pieniądze są w błoto to nie mam pytań. Przynajmniej Momcozy uwzględnia reklamacje i zwraca kasę, więc tyle chociaż z tego….
Ja zmieniłam na muszlowy Philips Avent. Ma taką wadę, że silnik jest na zewnątrz - dopinasz do spodni lub zawieszasz na szyję no i Ci dynda, ale za to muszle mega lekkie, wygodne. Moja laktacja naprawdę dobrze na nim idzie, łatwo się go czyści. Zdecydowanie ma lepszy trub stymulacji niż Momcozy. Ja jestem super zadowolona.
Jeżeli decydowałabyś się na butelki tego samego typu to jest nawet laktator z ich serii co odciągasz bezpośrednio do butelek. Jest z butelkami w zestawie.
EDIT
Nie wiem jednak czy o tym samym mówimy. M9 to ten ze sterowaniem aplikacją mobilną. Jest jeszcze S9 pro ale ten nie wiem jak.Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 12:06
12.2024 - odstawienie AH po 14 latach.
🍀 12.03.2025 ⏸️
🍀 01.04 - jest ❤️
🍀 12.08 - 780g 💙
🍀 07.10 - 2000g 💙
🍀 29.10 - 2500g 💙
🍀 12.11 - 2900g 💙
🍀 22.11 - 3050g 💙

-
Ooo nie well, jak mogłam przegapić taką okazję, moja wewnętrzna Grażyna płacze 😿
Ann, ja miałam zwykły neno uno. Nie odciągałam jakoś długo, bo tylko ze 3 tygodnie po 2-3x dziennie, ale wystarczył. Myślę że na początek nie ma co inwestować jakoś dużo, bo nawet nie wiadomo czy się przyda, a jeśli tak to z jaką częstotliwością i na ile -

Ja miałam owulację w Walentynki 😂